BA'AL 0 Oluşturuldu: Eylül 26, 2009 Raporla Share Oluşturuldu: Eylül 26, 2009 Ergi Deniz Özsoy katıldığı Haberturk TV de yayınlanan prgramlardan birinde ,protein sentezlenmesi sürecinde ''proteinin katlanması '' diye birşey varmış. ''Milyonlarca olasılıkta katlanabileceiğ şey varken her defasında aynı şekilde katlanıyormuş.'' Böyle şeyler duymuştum. 1-Proteinlerin katlanması nedir? 2-Bu katlanma neden milyonlarca değişik olasılıkta oluyor?Kuantumla bağlantısı nedir? Link to post Sitelerde Paylaş
jayjay 0 Eylül 26, 2009 gönderildi Raporla Share Eylül 26, 2009 gönderildi Proteinlerin katlanması, aminoasitlerin birleşmesi sonucu, bazı moleküller arasında oluşan bağlarla proteinin büzüşmesi anlamına gelir. DNA da katlanır mesela, tabi hücrenin bölünmesi sırasında tekrar açılır. Ya da protein etki göstereceği zaman aktif olacak bölge açılır gibi. Milyonlarca değişik olasılıkta olması onun düz mantık matematik hesabı sonucudur. hangi molekülün, atomun hangisini çekip bağ kuracağı ya da uzaklaştıracağı bellidir. bu proteinin içerisindeki aminoasitlerde de bu bellidir. Yani sistem olması gereken gibi işliyor. Bunda şaşılacak, ilahi bir güç arayacak bir durum göremiyorum. Hı bunu söyleyen illa ilahi bir güç arayacam ve bulacam diyorsan böyle matematiksel hesaplara gitsin. Allah zihin açıklığı versin. Link to post Sitelerde Paylaş
BA'AL 0 Eylül 27, 2009 gönderildi Yazar Raporla Share Eylül 27, 2009 gönderildi Peki bu ''milyonlarca olasılı düz mantığının'' , kuantumla bağlantısı ''bir elektronun konumu ve momentumu aynı anda belirlenemez'' ilkesi gerği mi ortaya sürülüyor? Malum kimyasal bağların hepsi elektronlar üzerinden kurulduğuna göre ,bu iki bilgiyi birleştirip ''milyonlarca olasılıktan her zaman sadece biri gerçekleşip protein o yöne katlanıyor'' şeklinde bir mucize paketine mi dönüştürülüyor? Link to post Sitelerde Paylaş
jayjay 0 Eylül 27, 2009 gönderildi Raporla Share Eylül 27, 2009 gönderildi Kuantumla ilişkili sorunu cevapyalamiyacam çünkü fizikçi olmadığımdan o konuda bilgim yok. Ama bilim konusunda yani en azından proteinlerin katlanması konusunda daha "materyalist" bakmanı öneririm. Ancak öyle işin gerçeğini kavrarsın. Link to post Sitelerde Paylaş
BilgehanBengi 0 Eylül 27, 2009 gönderildi Raporla Share Eylül 27, 2009 gönderildi Tate... Aminoasit zincirlerinin milyonlarca şekilde katlanabileceği YALANDIR. Kabaca olay şudur; DNA'da bazı kısımlar vardır, burarala belli tipde enzimleri bağlanırlar. Bu enzimler DNA'dan okuma yapar ve RNA oluşturlar. Bu RNA üzerin yapılan işlemler var, orasını atlayalım... Bu RNA serbest halde dolaşırken bir ribozom alt birimi ile rastlaşır. Sonra ortamda bulunan diğer ribozom altbirimi ile rastlaşırlar. Burada doğaüstü birşey yok... Bir kabın içinde Na ve Cl varsa bunlar rastlaşıp NaCl oluşturabiliyorlar... Aynen onun gibi... RNA ribozom alt birimleri ile birleşince protein sentezi başlar... İlk kodon AUG'dir ve metionin aminoasidini kodlar. İlk o yakananır ve ardında gelen kodon okunur, ilgili aminoasit zincire eklenir ve RNA'daki kodun tamamı okunur ve ilgili aminoasitler zincire eklenir. İşte bu zincir o hali ile işe yaramaz. Bu zinciri tanıyan ve kesebilen enzimler vardır... Bunlar hücrenin içindeki matriksde yüzeler... Bu yeni zincir ile karşılaştıklarında zinciri başından ve sonunda keserler. Bu zincirin işi hala bitmemiştir. Bazılarının işi kolaydır. Her aminoasidin özelliği bellidir, belli amino asitleri çekerler, belli amino asitler ile bağ yaparlar. Şimdi burada önemli bir nokta var... Amino asit zinciri öyle bildiğimiz zincir gibi durmaz... Zinciri oluşturan aminoasitlerin fiziksel özelliklerine göre alfa heliks ya da beta pilili tabaka yapıları oluştururlar. Yani zincirin sarmal ve zigzaglı kısımları vardır. Sonra bu kısımlar polaritelerine, elektrik yüzlerine göre birbirlerine bağlanır, ya da birbirlerinden kaçarlar. İşte bu çekme/kaçma eğilimi proteine şeklini ve fonksiyonunu verir. İşte buna katlanma diyoruz. Bazı aminoasit zincirleri kendi kendilerine katlanamazlar. Yardım gerekir. Hücrede şaperon proteinler vardı... Şaperon dadı demek. Bu dadılar protein zincirini tutar ve belli şekilleri verirler. Yani bu dadılar (şaperon) proteinin şeklini kazanmasını sağlayan özel enzimlerdir. Bu basamaklar net bir şekilde açıklanmıştır. Bir biyokimya kitabı alıp protein sentezi ve katlanması ile ilgli bölümleri okursan görürsün. Doğaüstü birşey yok yani.. Link to post Sitelerde Paylaş
anibal 0 Eylül 27, 2009 gönderildi Raporla Share Eylül 27, 2009 gönderildi Taşın elinizden bırakınca gidebileceği trilyonlarca istikamet varken, her defasında dünyaya doğru gitmesi nasıl büyük bir tesadüftür? Link to post Sitelerde Paylaş
haci 0 Eylül 27, 2009 gönderildi Raporla Share Eylül 27, 2009 gönderildi Peki bu ''milyonlarca olasılı düz mantığının'' , kuantumla bağlantısı ''bir elektronun konumu ve momentumu aynı anda belirlenemez'' ilkesi gerği mi ortaya sürülüyor? Malum kimyasal bağların hepsi elektronlar üzerinden kurulduğuna göre ,bu iki bilgiyi birleştirip ''milyonlarca olasılıktan her zaman sadece biri gerçekleşip protein o yöne katlanıyor'' şeklinde bir mucize paketine mi dönüştürülüyor? Bu kuantum ilkesi (Heisenberg'in belirsizlik ilkesi) yalnız atomaltı alem için geçerlidir. Protein katlanması fizik yasalarına uyar. Atomüstüdür. Ve çok kesindir. Aminoasitler arasındaki ilişki ile ilgilidir. Bir protein başka türlü katlanamaz. Link to post Sitelerde Paylaş
Recommended Posts