Jump to content

Kadın Elbisesinde Aranan Özellikler


Recommended Posts

Islâm bilginleri kadının avreti ve elbisesi ile ilgili olan bütün âyet ve hadisleri gözönünde bulundurarak kadın elbisesi için aşağıdaki özelliklerin şart olduğunu belirlemişlerdir:

l. "Cilbab" âyetinde anlatılan biçimde bütün bedeni örten bir elbise olmalıdır: Bundan sadece, fitne olmadığı zamanlarda eller ve yüz istisna edilebilir.

2. Ince ve şeffaf olmamalıdır: Çünkü giyinmekten maksat, bedeni göstermemektir. Halbuki seffaf bir elbise vücudu gösterir, hattâ bazan daha câzip hale getirir. Dolayısı ile bu tür bir elbise giyen bayan "zinet yerlerini göstermesinler" emrine uymuş olmaz. Resûlullah Efendimiz, ince bir elbise ile yanına giren baldızı Esma dan yüzünü çevirmiştir. (Ebû Dâvûd.) Âişe annemiz, ince bir başörtüsü ile gördüğü Abdurrahman kızı Hafsâ'nın başörtüsünü yırtmış ve ona kalın bir başörtü örtmüştür. (Ibn Sa'd, Tabakât VllI/71-72; Muvatta' Lebs 6.) O zamanın imkânları ve kalın iplikleriyle örülen kumaşlar ince sayılabileceğine göre, günümüzde özellikle ilgi çekmek için yapılan şeffaf bezlerin durumu daha iyi anlaşılır.

3. Dar olup, vücut hatlarını belli etmemelidir: Dar elbise giyen kadını Resûlullah Efendimiz çıplak saymış ve cehennemlik olduğunu bildirmiştir. (el-Câmiu's-sağîr 332.) Yine Efendimiz (s.a.s.) bazı "giyen çıplak" kadınlardan söz etmiş ve bunların Allah'ın lânetine ugrayacaklarını ve Cehenneme gireceklerini bildirmiştir. "Giyen çıplak" terimini Şerahsî:"Ince elbiseler giydiklerinden dolayı çıplak gibi olan kadınlardır", diye açıklamıştır. (Serahsî, Mebsût VNI/155.)

Hz. Ömer Halife iken halka dağıttığı bir çeşit elbisenin, vücut hatlarını belli edeceği için kadınlara giydirilmemesini emretmiştir.(Beyhakî N/234-35; Serahsî, Mebsût X/155.)

Kadının vücut hatlarını dışarı vuran elbiseye bakmak o uzuvlara bakmak sayılmıştır.

Ibn Âbidin; "Kim bir kadını arkadan hayâle dalar ve kemiklerinin şekli belirecek derecede elbisesini görürse, Cennetin kokusunu duyamaz" hadisini delil tutarak, uzuvların şeklini belli eden elbise, kalın olsa ve cildi göstermese bile yasaktır, demiştir. (Ibn Âbidîn.)

4. Kokusunu yabancılar duymamalıdır: Yerinde de gördüğümüz gibi, Allah Resûlü Efendimiz, kokuyu çok övmek ve tavsiye etmekle beraber, başkalarının duyacağışekilde koku sürünüp çıkan kadının zina etmiş gibi günah alacağını bildirmiştir. Koku sürünüp camiye giden kadının namazının kabul olunmayacağını haber vermiştir. (Ebû Dâvûd, teraccul 7; Tirmizî, edep 35; Nesaî, zîne35; Dârimî, isti'zân 18.)

5. Erkek elbisesine benzememelidir: Allah Resûlü Efendimiz, "erkeğe benzeyen kadına ve kadına benzeyen erkeğe Allah lânet etsin" buyurmuş ve böyle olanları evlerinize sokmayın, diye emir vermiştir.

(Buhârî, Libas 62; Ebû Dâvûd, edep 53; Tirmizî, edep 34. )

Modern tıp da bu tür görünümlerin dengesizlik olduğunu ve gerek giyim kuşamda, gerekse tuvaletinde karşı cinse benzeme eğilimini "homoseksüellik"le açıklayarak, "seksüel stimulus bozuklukları" türünden değerlendirmesi, bu maddenin anlaşılması için çok ilginçtir.

(Ayhan Songar, Psıkıyatri, Psikoloji ve Ruh Hastalıkları.)

6. Elbisenin kendisi de süslü olmamalıdır: Çünkü kadınların yabancılara zinetlerini göstermeleri âyetle yasaklanmıştır. Allah Resûlü kendisine bîat eden kadınlardan, cahiliyye kadınları gibi, zinetlerini göstererek çıkmamaları üzere bîat almıştır. (Taberî I/79; Heysemî, Mecma'ur-zevâid VI/42.) Kadının yabancıya göstermediği elbisesi istediği kadar süslü olabilir.

7. Gayrı müslimlerin özel elbiselerine benzememelidir: Çünkü Efendimiz: "Kim hangi millete benzerse ondandır" (Ebû Dâvûd, libâs 4; Müsned N/50; Benzer bir hadîs için bk. Tirmizî, isti'zân 7.) buyurmuş ve müslümanları devamlı, başkalarından ayrı olmaya çağırmıştır.

8. Üzerinde Kur'ân-ı Kerîm âyetleri işlenmiş olmamalıdır.

(bk. Kal'acî, Mevsû'atü-fıkh-ı Ibrahim en-Nehaî N/590-91. )

9. Ayakkabılar dikkat çekilecek derecede ses çıkaracak türden olmamalıdır. Allah (c.c.); "... Gizlediklerinin bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar.." (Nûr (24) 31.) buyurmuştur.

tarihinde karantekyil tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ateist arkadaşlar.. Her gün birinin içine elimi sokup allah adını koparıp alıyorum oradan. Ya da tenezzül ediyorum. Ve tecrübelerim gösteriyor ki; insanlar islama karşı şartlanmışlar.. Eğer kapalı ucubeleri saymazsak ve de onların erkek olan benzerlerini; geri kalan ılımlıların islama saygı göstermesinin tek nedeni yalanlar..

Bu tip yazıları kaydedin.. Zamanı geldiğin kullanın. Hatta ayrı bir topic açalım. Orası ateist arkadaşların hazır kaynak rehberi olsun. Muhammedin mucize olarak öne sürdüğü ve sözde o zaman bilinmediği iddia edilen şeylere karşı bilimadamlarının bunları ne kadar zaman önce bulduğu; savaş ve yobazlık ayetleri, hadisleri.. savaş örnekleri, cinayet ve katliam örnekleri v.s.. yer verilsin.

Link to post
Sitelerde Paylaş

erkek kıyafetinin kıstası ne? kadınlar son yüzyılda pantalon giymeye başladılar. 1500 yıl öncesinin erkek gibi giyinme kıstasları ile bugünkü oldukça farklı. bugün artık pantalon erkeğe özgü bir kıyafet değil. modern tıbbın bahsettiği sanırım sadece kıyafetle değil davranışlarla da değerlendirilmeli. davranışlar bu konuda daha ön planda. erkeksi davranan lezbiyenler gibi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
erkek kıyafetinin kıstası ne? kadınlar son yüzyılda pantalon giymeye başladılar. 1500 yıl öncesinin erkek gibi giyinme kıstasları ile bugünkü oldukça farklı. bugün artık pantalon erkeğe özgü bir kıyafet değil. modern tıbbın bahsettiği sanırım sadece kıyafetle değil davranışlarla da değerlendirilmeli. davranışlar bu konuda daha ön planda. erkeksi davranan lezbiyenler gibi.

Yanlis hatirlamiyorsam erkeklerde de kural var mesela pantolonun dizin birazdaha asagisina kadar ortmesi gibi ama tam emin degilim, hic dikkat etmedim. Sadece misira gittigimde kisa pantolon giymememiz icin bizi uyardiklarini hatirliyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Yanlis hatirlamiyorsam erkeklerde de kural var mesela pantolonun dizin birazdaha asagisina kadar ortmesi gibi ama tam emin degilim, hic dikkat etmedim. Sadece misira gittigimde kisa pantolon giymememiz icin bizi uyardiklarini hatirliyorum.

ben aslında o cümlemde, kadınların erkek gibi giyinmesinde "erkek gibi"nin kıstası ne demek istemiştim. ancak yeterli açıklıkta yazmamışım, yanlış anlaşılmış. düzelteyim dedim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 8 years later...
On 08.02.2017 at 22:23, Engse Hohol yazdı:

 

Vaiz Metin Balkanoğlucuma hutbesinde;

"Tesettürün de bir namusu şerefi var. Adam gibi örtün. Benim dinimi mıncıklama, Hz Ayşe'nin yüreğini sızlatma, Hz Fatma'yla oynama. Adam gibi örtün. Vücudunun bir çizgisi belli olmasın. Koyu renk olsun" dedi. 

 

Bana bak vaiz bozuntusu... Senin anlayışını temsil eden zihniyet ülkeyi binaya ve zinaya boğdu... Tıpkı götü boklu arap dindaşların gibi... Tesettürünüze sıçim sizin...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu hadis yazma üslubu nasıl bir iğrençlik yahu?

Kuran'ın bir yazılış tarzı var, o ayrı neyse de bu hadis yazım tarzında beni böyle öğürten bir iğrençlik var. Hadislerden müslümken de nefret ederdim. Bu iğrenç zırvaları kim sarmış dinimizin başına derdim. Islamın durumundan başta hadisleri sorumlu tutardım. Yani böyle yazılış üslubunda bile bir iticilik var, hadis okudum mu böyle hafakanlarım kalkıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben de zamanında bir hadis okumuştum örtünme hakkında.

Bu hadis yaklaşık olarak şu anlamdaydı: "Medine'de tesettür ayeti nazil olduktan sonra dışarı çıktığımda sanki bütün kadınların başlarına kara kargalar tünemişti." Bunu söylediği iddia edilen ravi kim hatırlamıyorum. Bunu okuyunca içim kararmıştı. Bu yani eleştiri mi, övgü mü o da belli değil. Şimdi yani islamla bize dayatılacak manzara bu muydu! Sokağa çıktığımızda başlarına kara kargalar tünemiş gibi kadınlar mı görecektik? Yahu iç karartıcı kabus gibi bir şey. Kadınlar niye başlarına kara kargalar tünemiş gibi çıksınlar yahu! 

Ha, tatlısu, üstelik de kültür Müslümleri de işi çok abarttı yani, renkli eşarp, ful makyaj, streç tayt, mini etek neredeyse standart tesettür modası oldu.    

Diyeceğim, bu islam insanları çok bocalatıyor, çok farklı zıt kutuplar arasında kararsız ve tedirgin bırakıyor. Ben müslümken bunu yaşardım. Hadislerden bu yüzden nefret ettim. Yahu müslümdüm o zaman tamam ama kadınların kafalarına kargalar tünemiş gibi olduğu bir toplum da istemiyordum! Kadın özgür, rahat ve çağdaş olmalıydı!

Öyle mi olmalı böyle mi olmalı bunun ortası ne derken vardığım sonuç: Bu islam olmaz. Bu islam öyle de çevirsen böyle de çevirsen olmaz. Kafan rahat olacak, çelişkiler içinde bocalamayacaksan bu dinden çıkacaksın. İslamdan çıkmamak için son bir tutunacak dal kalmıştı, hadisleri tümden reddedip "yalnızca Kuran"cı olmak. Bunun için de Kuranı okumam gerekiyordu. Oturup okuyunca... :D

İslam adına tutunacak hiç bir dal olmadığını gördüm. Yani okudukça ben bu ayetleri daha önce nasıl okumamışım hayret ediyordum. Olacak şey değil, yok Nur suresinde elektrikten, yok bilmem zariyat suresinde atomlardan, yok bilmem neml suresinde dünyanın döndüğünden bahsediyor şeklinde saçma sapan yalanlardan başka bir şey bilmiyormuşuz Kuran hakkında.

Halbuki bu kitapta ne ipe gelir şeyler yazıyordu, ne sapa! "Kısas size yazıldı hüre hür köleye köle dişiye dişi" ayetini okuyunca nasıl şok olduğumu, donup kaldığımı hatırlıyorum. Karmakarışık olmuştum. Allah bunu nasıl olur da yazardı? Bu olamayacak, korkunç bir şeydi, allah böyle bir şey asla yazamazdı!

İslamdan çıkmadan önce islam hakkında son düşündüğüm şey, Kuranı Emevilerin bozduğu oldu. Kısa bir süre de buna tutundum islamdan çıkmamak için. Bu çürük dal da çabucak koptu. Kuranı zaten ordan buran derleyip düzenler bizzat Emevilerdi, ne bozacaklar! :D Ben bu iki kapağın arasında "bunu allah adında bir tanrı göndermiş besbelli" dedirtecek hiç bir güzel söz bulamadım. Hepsi insan sözü olmakla kalsa yine iyi, cahil yağmacı heriflerin sözleri, apaçık!

Bunu anlayınca çıkış o çıkış... Bir daha arkama bile bakmadan islamdan çıkııııp gittim...

Link to post
Sitelerde Paylaş
13 saat önce, democrossian yazdı:

Ben de zamanında bir hadis okumuştum örtünme hakkında.

sevgili democrossian... yukarıdaki başlıkla giren yazında ki tek farklı şey şu kafalardaki karga olayı... bunun dışında hepimiz bu yollardan çıktık arap dininden... Ama yine de teşekkürler, farklı bir bilgi öğrenmiş oldum sayende...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Nasıl yani, farklı enteresan bir hikaye mi anlatmalıyım? Peki:

Müslümler arasında benim müslümlüğümün son zamanlarında Allah'ın sonsuz güçlü olmadığı ve Kuran'ı koruma şeklinde bir söz de vermediği, Kuran'ın Emeviler tarafından tahrif edildiği şeklinde bazı görüşler türemeye başladı.

Peki bunun sonucunda yeni bir din, yeni bir kitap, yeni bir peygamber mi gelecek yine diye sorduğumda bu konuda iki görüşleri var. Bir kısmı diyorlar ki evet, din bozulup kitabı tahrif olunca yenisi gelir. Diğer kısmı diyor ki nereye kadar, oyuncak mı bu, bozuldu yenisi bozuldu yenisi...

Buna karşı ilk grup diyor ki artık teknoloji gelişti, bundan sonra tahrif etme olmaz, artık yeni gelen kitap korunacaktır. Ama öbürlerinin buna da cevabı yok değil. Kitap tamam korunur ama uygulanmaz, yanlış uygulanır, din yine bozulur diyorlar.

İlk grup da boş değil, şöyle cevap veriyorlar: Olsun, o zaman insanlar sorumlu olur, ellerinde düzgün bir kitap var, ama uygulamıyorlar. Şimdi ise insanların mazereti var, ellerindeki Kuran bozuk. Kısas hüre hür köleye köle dişiye dişi gibi, ellerini ayaklarını çaprazlama kesin gibi korkunç, uygulanması söz konusu bile edilemeyecek hükümler içeriyor. Allah insanları bunları niye uygulamadınız diye sorumlu tutamaz.

Ben ilk grubu haklı görüp durumdan istifade peygamber olayım dedim. Bir de kitap hazırladım. İçinde yok yok. "Görmedin mi rabbin atomları nasıl düzenlemiş, onun içinde muhakkak protonlar, nötronlar, elektronlar ve onların da içinde daha nice kuantumlar vardır" ayeti filan var. Tabii kuantumu işe katmadan olmaz.

Haaa hımmm filan, bunlar şüphelendi. Yazıklar olsun ulan, hiç görmediğiniz Muhammed'in masallarına inanıyorsunuz, gözünüzün önündeki peygambere inanmıyorsunuz dedim. Valla abi görmeden inanmak daha iyi yahu dediler. Böyle kanlı canlı peygamber... Biraz tuhaf olduk alışkın değiliz dediler. Anlaşıldı siz mucize istiyorsunuz da bana inen ayetlerden iyi mucize mi olur dedim. Olum sizin kitabınızda yerleri döşedim dağları kazık yaptım diyor, saçmalamayın olum, bu saçmalıkla mı gideceksiniz, bakın benim kitabıma, kuantum mu ararsın, füzeler roketler uzay mekikleri mi ararsın, sizin kitapta ne yazıyor, katır merkep at deve...  

Durduğunuz hata olum, hemen iman edin bak tepemi attırmayın dedim. Bunların bir türlü iman edesi gelmedi. Ben de kızıp ateist oldum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İşi ciddi tarafından ele alırsak gerçekten Müslümler sıkıntıda ve yukarıda söylediğim tezleri gerçekten üretiyorlar çok çok azınlıkta olan bir grup da olsa. Bir tez üretmeleri lazım, yoksa islam donuk şekliyle daha fazla gidemez, bunu farkettiler. Gerçekten yeni bir peygambere yeni bir kitap inmesi lazım artık deme noktasına kadar gelenler var.

Ama islam kitlesinin yüzde 99,99 unu hiç düşünmeyen, hiç sorgulamayan kişiler oluşturuyor. Bunlar sorgulamak bir yana, sorgulamamak için şeytan vesvesesi gibi bahaneler uydurarak zihinlerini sorgulamaya kapatıyor, kilitliyorlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...