Jump to content

İnsanlar Ölceklerini Hisseder mi?

Recommended Posts

Gecen hafta komsumuz ahmet amca kalp krizinden öldü..duydugumda çok üzüldüm..Eşiyle konusurken bana anlattıkları daha da ilginçti..ahmet amca bir ay önce annesını kaybetmış ve çok uzulmus..O hafta hep hastaymş agrısı varmıs doktora gıtmıs doktorda bir seyın yok romatizma demiş.

Kalpkrizinin oldugu gece eşine hasta oldugunu söylemiş.Eşide hastaneye gidelim demiş..Oda ben annemin yanına gidicem demiş..Eşi saçmalama diyip üstünü giyinmeye gitmiş.Kadın üstünü giyinirken Ahmetamca içerde ölmüş..

Ahmet amca annesının yanına gitcegını söyleyıp nasıl kalp krizi geçirmiş hala anlamış degilim..Acaba gercekten insanlar ölcegını hissedebiliyorlar mı?

Sitelerde Paylaş

bazen insanlar çeşitli rahatsızlıklarından tedirgin oluyorlar, içten içe kendilerini yiyorlar, ciddi birşey olduğunu düşünüyorlar, acaba ölecek miyim falan derler, hatta bir arkadaşım mide rahatsızlığından dolayı çok huzursuzdu, acaba bana nolcak diyip duruyordu, acaba bu beni öldürür mü, falan.. yani insanlar bilinçli bir şekilde olmasa da ciddi birşey olacağını düşünüp hissedebiliyorlar..

bence tamamen psikolojik birşey, yani sürekli acaba ölecek miyim diyen bir insan kalp krizinden gitmesi pek sürpriz değil.. özellikle ilkel toplumlarda çok oluyor.. yasak birşey yaptım lanetlenicem ölücem diyip de ölen insanlar var gerçekten..

Sitelerde Paylaş

Genelde ölüm vakalarında böyle hikayeler anlatılagelir.

Bana kalırsa insanların çoğu ölüme dair sözler sarfederler ve ölüm sıklıkla yaşanan bir vaka olduğu için öleceğini biliyordu gibi söylem ortaya çıkar.Ölüyorum kelimesini çok kullanırız çünkü.

Ben kesinlikle böyle bir bilinçsel erişimin olduğunu düşünmüyorum.Yani öleceğini bilmez kimse.

Hissedebilir mi? sorusuna gelince kişilerin HİSSETTİKLERİ bir bilgi değeri taşımaz.Yanılabilir de.

tarihinde Alphabeta tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Hissetmez

Nasıl hissederler.

illa hissettireceksen cellada kafasını uzatmış birine mikrofon uzatıp soracaksın ölümünü nasıl oluyor da hissediyorsun diye.

1 ay sonra Ladyx müslüman oldum diye başlık açarsa çok şaşırmayın.

Sitelerde Paylaş

Hissetmez

Nasıl hissederler.

illa hissettireceksen cellada kafasını uzatmış birine mikrofon uzatıp soracaksın ölümünü nasıl oluyor da hissediyorsun diye.

1 ay sonra Ladyx müslüman oldum diye başlık açarsa çok şaşırmayın.

Nerden çıkardın bunu..Nasıl anladın?

Sitelerde Paylaş

hikaye anlatıp olmayan şeyleri sorgulamaya çalışıyorsun.

bi de nasıl anladın diye sormuşsun, bu da olumlayan bir soru. Nasıl anladın yerine nerenden uydurdun diye soracaktın.

Kafalarda soru işareti bırakmayı severim..Bazen karsımdakine hakettiği uslupta cevap veremem buda benim kötü yanım..

Neyse..

Ben agnostigim ve böylede kalıcam..Sorgulamalarım sizi yanıltmasın..

Sevgilerle..

Sitelerde Paylaş

Gecen hafta komsumuz ahmet amca kalp krizinden öldü..duydugumda çok üzüldüm..Eşiyle konusurken bana anlattıkları daha da ilginçti..ahmet amca bir ay önce annesını kaybetmış ve çok uzulmus..O hafta hep hastaymş agrısı varmıs doktora gıtmıs doktorda bir seyın yok romatizma demiş.

Kalpkrizinin oldugu gece eşine hasta oldugunu söylemiş.Eşide hastaneye gidelim demiş..Oda ben annemin yanına gidicem demiş..Eşi saçmalama diyip üstünü giyinmeye gitmiş.Kadın üstünü giyinirken Ahmetamca içerde ölmüş..

Ahmet amca annesının yanına gitcegını söyleyıp nasıl kalp krizi geçirmiş hala anlamış degilim..Acaba gercekten insanlar ölcegını hissedebiliyorlar mı?

Ladyx, öleceğinini söyleyip de ölmeyen kaç kişi var sence?

İki gün önce bir başlık açmıştım; Rüyada veda diye... O başlıktaki asker mektupları kısmını bi oku...

http://forum.ateizm2.org/index.php?showtopic=29229

Agnostiğim diyorsun ama agnostik tavrı sergilemiyorsun. Bence sen agnostik değil spiritualistsin. Hakaret olarak algılama, düşüncelerini tekrar gözden geçir...

Sitelerde Paylaş

Ladyx, öleceğinini söyleyip de ölmeyen kaç kişi var sence?

İki gün önce bir başlık açmıştım; Rüyada veda diye... O başlıktaki asker mektupları kısmını bi oku...

http://forum.ateizm2.org/index.php?showtopic=29229

Agnostiğim diyorsun ama agnostik tavrı sergilemiyorsun. Bence sen agnostik değil spiritualistsin. Hakaret olarak algılama, düşüncelerini tekrar gözden geçir...

Oguz admın hissedebildıklerı konusuna cevap vermiş..Bu konuda sizle tartışmıycam..Ne yazıkki hissediliyormuş..

Agnostik biri nasıl olur sayın bilgehanbilge mod..

Usluplarım yumsak evet, ahlaka çok önem veririm, bencilde degilim ..E şimdi ben inançlımıyım..Gercegi bilsemde karsındakını dınlerım hemde sonuna kadar ..Ona sen ''saçmalıyorsun '',''kes''demedıgım için inançlımıyım..Yada forumdakı bazı kişiler gibi egomu tatmin etmeyip, karsımdakini rencide eden aşagılayıcı sıfatlar kullanmadıgım için ben inançlımıyım..

Tabiki..Hayır!!!!

Sadece araştırıyorumm...sorguluyorum ve seciyorum.. Seçimim de Agnostiklik ..

Sitelerde Paylaş

Oguz admın hissedebildıklerı konusuna cevap vermiş..Bu konuda sizle tartışmıycam..Ne yazıkki hissediliyormuş..

Agnostik biri nasıl olur sayın bilgehanbilge mod..

Usluplarım yumsak evet, ahlaka çok önem veririm, bencilde degilim ..E şimdi ben inançlımıyım..Gercegi bilsemde karsındakını dınlerım hemde sonuna kadar ..Ona sen ''saçmalıyorsun '',''kes''demedıgım için inançlımıyım..Yada forumdakı bazı kişiler gibi egomu tatmin etmeyip, karsımdakini rencide eden aşagılayıcı sıfatlar kullanmadıgım için ben inançlımıyım..

Tabiki..Hayır!!!!

Sadece araştırıyorumm...sorguluyorum ve seciyorum.. Seçimim de Agnostiklik ..

Niye gaza geldin ki? Sana inançlısın diyen mi oldu? Sadece doğal olgulara doğal mekanizmalar arama tavrı göstermiyorsun diyorum. İki gün önce "metafizik öğreneceğim" diyen sen değil misin? Ben de seni ciddiye alıp kırk saat yanıt vermedim mi? Niye bir kalemde sildin beni şimdi?

Sitelerde Paylaş

Niye gaza geldin ki? Sana inançlısın diyen mi oldu? Sadece doğal olgulara doğal mekanizmalar arama tavrı göstermiyorsun diyorum. İki gün önce "metafizik öğreneceğim" diyen sen değil misin? Ben de seni ciddiye alıp kırk saat yanıt vermedim mi? Niye bir kalemde sildin beni şimdi?

Gaza gelmek ve ben...İmkansız..Aynen size iade ederim.

.

Müslüman olabilcegimi sayın direnc yukarda ima etmişti. Sizde bunun devamında agnostik gibi davranmıyorsun dediğinizde doğal olarak kendimi savundum..

Amacım sizi kırmak degildi...Her ne kadar usluplarınızda bana karsı hatalar olsada. Sizi silmedim (şimdilik) bu söz konusu bile olamaz!!

Saygılarımla..

Sitelerde Paylaş

Gaza gelmek ve ben...İmkansız..Aynen size iade ederim.

.

Müslüman olabilcegimi sayın direnc yukarda ima etmişti. Sizde bunun devamında agnostik gibi davranmıyorsun dediğinizde doğal olarak kendimi savundum..

Amacım sizi kırmak degildi...Her ne kadar usluplarınızda bana karsı hatalar olsada. Sizi silmedim (şimdilik) bu söz konusu bile olamaz!!

Saygılarımla..

Ladyx, lüften dikkatle oku... Özenerek yazmaya çalışacağım...

Bir insanın durup dururken öleceğini hissetmesi akla yatkın birşey değil.

Ancak; onkoloji hastanesinde yatan bir hastanın öleceğini anlaması bir his değildir. Hasta bilir ki yakalandığı hastalık ölümcüldür, durumu ağırlaşmaktadır, ağrıları artmaktadır... Hasta ölümün yakın olduğunu gizemli bir 6. his ile değil tecrübeleri ile bilir. Durumu ağır bir hastanın öleceğini anlaması ve çevresindeki üzmemek için daha fazla soru sormamasında doğal olmayan birşey yok.

Bir askeri düşün... Hergün çatışma yaşanan bir cephede... Hergün etrafında birileri ölüyor... Birgün kendisinin de ölebileceğini bilir. Bunu metafizik bir yolla değil, gayet makul doğal yollarla bilir.

Hiç bir hastalık yokken, hiçbir yakın ve açık tehlike yokken öleceğini hissetmek ise evhamdır. Örneğin evde oturuyorsun; ben öleceğim diye bir hisse kapılıyorsun. Bu evhamdır.

İnsanların -hiç bir hastalık yokken, hiçbir yakın ve açık tehlike yokken- öleceklerini hissettiklerine dair istatistiksel olarak anlamlı bir veri yoktur. Zaten olsa buna olgu derdik, fenomen derdik ve bunun nasıl çalıştığını, mekanizmasını anlamaya çalışırdık.

---

Diğer konu şudur; agnostisizm bir menüden seçip kendine yakıştıracağın bir düşünce yapısı değil. Birikimlerin düşünce yapını şekillendirir ve bir bakarsın agnostik olmuşsun. Yani teizm, deizm, panteizm, agnostisizm, ateizm var, biz de içinden birini seçiyor değiliz. *Bana göre* önemli olan bilimsel naturalizmi benimseyip benimsemediğindir.

Sevgiler

Sitelerde Paylaş
*Bana göre* önemli olan bilimsel naturalizmi benimseyip benimsemediğindir.

katılıyorum

hatta sezonun teması bilimsel naturalizm olabilir

teknolojinin gelişimine ayak uydurmanın zorlukları

hayatlarımızda ki çelişkiler

dezenformasyon ws.

ateistide laikide müslümanıda bu bilim we teknoloji düşmanlığı trendine kaptırıyor kendini

Sitelerde Paylaş

Babam ölümcül hastalığa yakalandıktan sonra yattığı hastahanedeki onkolojist ile görüşmüş ve babamın hastalığını ve derecesini bilmediğini, acaba kendisine söylememin doğru olup olmayacağını sormuştum. Doktor. "hayır söylemeyin, çünkü bu durumdaki hastalar öleceklerini hissederler, o nedenle sizler üzülmeyin diye hastalıkları ve ne durumda oldukları hakkında hiç soru sormazlar" dedi. Gerçekten de babam gün be gün kötüleşmesine rağmen bana hastalığı hakkında hiç soru sormadı. Oysa ki çok titiz, çok okuyan ve en ufak şeyi bile öğrenmek isteyen çok meraklı biriydi...

benim babamda akciğer kanserinden öldü.(Allah ırak etsin.)

belli olduktan 7 ay sonra öldü.belli olduğunda 4.cü evredeymiş hastalık geç kalınmış biraz tabi.ama penaltının nasıl gol olma oranı yüksekse normal şartlarda bu hastalığında peşinde ölümü getirişi o kadar gerçek.geri dönüşü yok gibi geçti sanırsın 2 yıl sonra yine apansız götürür(Allah korusun.)

evet çok acıydı bu 7 ay psikolojik bir savaşdı hem onun hem bizim açımızdan birbirimize birşey yok gibi davranmaya çalışmak ölüm gibi olayla sonuçlanacak ve bir daha Allah ne zaman izin verir ne zaman nasıl karşılaşabiliriz çok uzun bir ayrılık olacak,karşılaşabilirmiyiz amellerimiz denkgelirmi ölümün soğukluğu gerçekten çok acı bir tokat gibi acısı hiç bitmeyen ama.

inşallah Allahım kabrini cennet bahçelerinden bir bahçe eyler ve inşallah bir ahiret gününde yine karşılaşabirim babamla.....

Sitelerde Paylaş

Garip bir özür dileme şekli olmuş ama neyse...

Sizede başarılar.

hala olmayan şeyleri kafana takıyorsun. ben özür dilemedim, dilemem de.

ben de bir olay anlatayım.

Amcam vardı bir zamanlar, kendisi kan kanseri olmuştu.

baya bir süre hastanede yattı malum kan nakilleri, kan aramalar, ilaçlar of anam off. Ha sonra öldü, öleceğini hissetmedi hiç, çünkü öleceğini biliyordu.

Normal bir insan eninde sonunda öleceğini bilir ve her türlü iç sıkıntısı, karın ağrısı, sivilce, çıban patlamasında, fren sesinde aklına ölüm gelir. Bu akıla gelişlerin bir kaçı elbet tutar, şehir hikayesi olur çıkar. ha neden tutar dersen Dünyada her 1 saniye içinde 2 insan ölmekte de ondan.

Biraz da hissetmek üzerine ciddi bir şeyler yazayım:

Güle oynaya tatile giden tatilciler hissedemezler ölümü, ondan trafik kazalarında ölürler. Dini Bayramlar bu ölümü hissetme yeteneğini köreltir, onun için bayramlarda daha fazla ölüm olur.

Bugün içimde bir sıkıntı var ama neyse hadi hayırlısı... ölcem mi acaba.. yok canım insan ölür mü hiç.. insan sadece hisseder.

Sitelerde Paylaş

hala olmayan şeyleri kafana takıyorsun. ben özür dilemedim, dilemem de.

ben de bir olay anlatayım.

Amcam vardı bir zamanlar, kendisi kan kanseri olmuştu.

baya bir süre hastanede yattı malum kan nakilleri, kan aramalar, ilaçlar of anam off. Ha sonra öldü, öleceğini hissetmedi hiç, çünkü öleceğini biliyordu.

Normal bir insan eninde sonunda öleceğini bilir ve her türlü iç sıkıntısı, karın ağrısı, sivilce, çıban patlamasında, fren sesinde aklına ölüm gelir. Bu akıla gelişlerin bir kaçı elbet tutar, şehir hikayesi olur çıkar. ha neden tutar dersen Dünyada her 1 saniye içinde 2 insan ölmekte de ondan.

Biraz da hissetmek üzerine ciddi bir şeyler yazayım:

Güle oynaya tatile giden tatilciler hissedemezler ölümü, ondan trafik kazalarında ölürler. Dini Bayramlar bu ölümü hissetme yeteneğini köreltir, onun için bayramlarda daha fazla ölüm olur.

Bugün içimde bir sıkıntı var ama neyse hadi hayırlısı... ölcem mi acaba.. yok canım insan ölür mü hiç.. insan sadece hisseder.

Bazen hakettiğiniz cevapları sizlere veremediğim için kendime kızıyorum..Ama siz zaten o cevapları bilirsiniz dimi....

Neyse

Ölen insanlar geri gelip ben hissetmiştim diyemiyecegine göre..Bilime bu konuda inanmak en mantıklı yol..

Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...