Jump to content

"Değer" Nedir?


Recommended Posts

Tartışma burada ne belli? Soru sorduk ama adamın yanıt vermeye gücü, bilgisi yok, böyle hakaret ederek haklı çıkacak, uyanık, sivri zeka?

Ama o da sökmüyor değil mi, hakaretten başka bir şey bilmediğin de açığa çıktı.

Sadece kişisel düzeyde tartışabilirsin, çünkü bilgin o kadar.

Hadi sorular orada.

tarihinde Goldwin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 302
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Goldwin seni çok merak ediyorum. Acaba yaşın kaç ve eğitimin ne. Çünkü çok ilginç numunelik bir adamsın. Kafan değişik işliyor. Çok ilginçsin.

:D

Benim onunla ilk karşılaşmam değil, kendisi ilk defa böyle akıl-mantık katliamı yapmıyor. Bir başka başlıkta iki tane üniversite bitirdiğini, ve de birincilikle bitirdiğini iddia etmişti. :D

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şimdi bu akıllı çok mantıklı olduğunu savunuyor. Ne demiş daha önce:

Yahu Rochader, bu Goldwin denen herif ya troll ya da gerçekten kafası çalışmıyor. Bizler burada değer konusunu tartışırken attığı mesaja bak:

Aklı sıra beni troll ilan etti. Yalan söylüyor tabii haklı çıkacak ya..

Şimdi ne yazıyor?

:D

Benim onunla ilk karşılaşmam değil, kendisi ilk defa böyle akıl-mantık katliamı yapmıyor. Bir başka başlıkta iki tane üniversite bitirdiğini, ve de birincilikle bitirdiğini iddia etmişti. :D

Konu ne burada Goldwin değil. Konu belli, artık takdiri okuyuculara bırakıyorum. Ne demem gerekir sizce? Konu burada ne? Ama adam Goldwin, Goldwin diye sayıklıyor işe bak. :lol: :lol: :lol: Ben konuyla ilgili yazdım neyi neden yazdığımı da açıkladım. Ama anlayamadı çünkü bilgisi yok, mantığını yeterince kullanamıyor, aklı başka yerde.

Görüldüğü gibi konudan uzaklaşan da kendisi. Mantığı bu kadar çünkü. :lol: :lol:

tarihinde Goldwin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Astur bazı insanlar hayatta normal işlediği halde Asperger Sendromu falan etkisinde olabiliyor doğuştan...

Mümkün tabi, çok da sert yaklaşmamak lazım insanlara. Goldwin'i kırdıysam kusuruma bakmasın.

Neyse. Fuzuli dilerse konuyu Hodri Meydan'da tartışalım, öbür türlü zaman kaybı, bir konuyu derli toplu bir biçimde tartışmak mümkün değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Fuzuli,

Belli ki başlığı okumamışsın. Ben marjinal fayda teorisini bu başlıkta anlattım, seninle aynı şeyi senden önce anlattım, verdiğim pizza örneğine bak mesela.

Bu başlıkta Marx'ı henüz hiç tartışmadım bu arada, Marx'ı değil emek-değer teorisini konuştum. Marx hakkında konuşmadığım halde neyi ne kadar anladığımı nasıl analiz ettin inan anlamakta güçlük çekiyorum.

Neyse, bu konuda bu başlığa daha fazla yazmayacağım demiştim. Dilersen emek-değer, artık-değer ve sömürü işini hodri meydanda konuşuruz. Öbür türlü zamanımı ayırdığıma değmez gibime geliyor.

Ceylanım, önüme gelen her ceylana pençe vurmayı bırakalı çok oldu ben. Boş yere konuşmak, ordan buradan linkler atmak...bildiğini kanıtlamak için türlü şatafatlı hareketler yapmak! Görün lan el alem, uyanıııın, biliyoruuum, demek!

Bunlar hep kızışmışlığın, üreme ve hayatta kalma ihtiyacının göstergeleridir. Karnı tok ve ölümü bekleyen bir aslan öyle her avın peşinden koşmaz. Avını seçer. Bekler. Çakallara hiç ilişmez. Kendisine dişi aslanları bile yaklaştırmaz! Her kuyruk sallayanın peşinde avare olmaz! Dişisini kendisine köle eder ve ona köle olur!

Dilediğim zaman avlanırım ben. Bir de yalnızca aslan avlarım. Yamyamım ben. Sen henüz toysun, belki ileride aslan olursun ama, bilinmez. Sende başından beri ışık görüyorum ben! Güzel çocuksun!

Ancak kükresem kaçarsınız. Hadi burası internet ortamı. Belki biraz dik durursunuz. Ancak gündelik hayat içinde bana tesadüf etseniz, yaşamıma şahit olsanız gerçekten sonuç tam dediğim gibi olur.

Sen buradakilerin çoğu gibi pijamalarınla yatıyorsundur sıcak yatağında daha! Günde bilmem kaç saat uyursun! Gece sokakta kalmışlığın yoktur! Hiç bir tinerciyle, sokak adamıyla yakınlık kurmuş olduğunu sanmıyorum. Onlarla aynı kaptan yemek yiyip, aynı harabenin içinde uyumamışsındır. Ölümle burun buruna geldiğini de sanmam, bir veya birden fazla yakınını-dostunu toprağa verdiğini de! Yani daha yaşamı bilmiyorsunuz, daha bebeksiniz... Acılarınız yok sizin. Daha hamsınız! Bataille'in dediği gibi hayatınızda dram ve trajedi eksik!

Bu akademik meseleler üzerine kafa yorduğunuz kadar gidin şahsiyetinizin sınırlarını da bir görün dışarıda! O sınırlara toslamadan, onları genişletmeden ve nihayet sınırdalık makamına erişmeden ettiğiniz kelamların hiçbir değeri yoktur. zihniniz kıpırdanıyordur ama bu kıpırtılar aralarında imtizaç etmiş değildir.

Tabii şunu da unutma:

"Yaşamak tanımı gereği öğrenilemez. Kendi kendinden öğrenilemez, yaşam yoluyla yaşamdan öğrenilemez. Bir tek başkasından ve ölüm yoluyla öğrenilebilir. Ne olursa olsun, yaşamın kıyısındaki başkasından öğrenilebilir." (Derrida)

Kolay değil hemşerim bu işler! Gerçekten kolay değil!

tarihinde Fuzûlî tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Mümkün tabi, çok da sert yaklaşmamak lazım insanlara. Goldwin'i kırdıysam kusuruma bakmasın.

Neyse. Fuzuli dilerse konuyu Hodri Meydan'da tartışalım, öbür türlü zaman kaybı, bir konuyu derli toplu bir biçimde tartışmak mümkün değil.

Ya sen kimsin, çocuksun karşımda ben seni ciddiye almıyorum. Düzeyin bu. Goldwin, Goldwin diye sayıklayan birisin karşımda.

Sen benimle ancak böyle kişisel düzeyde konuşursun, Ludwig'te öyle.

Sadece kişisel. "Adam beni acayip merak ediyormuş."

Ha ha ha

Ha ha ha ha ha

Edeceksin tabii.

Rüyalarına girerim senin çocuk!

ha ha ha

Seninle ben neyi tartışacağım çocuk!

Hadi yaylan o zaman.

tarihinde Goldwin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Fuzuli "dişi aslanını" kendine köle yapma fantezilerini bırak. Edebiyat parçalamayı da bırak da anlat bize. Nasıl oluyormuş da kapitalizm "sömürü düzeniymiş". Bunu tartışıyoruz burda. Adam uçmuş resmen. Ne çekiyor bilmem ki.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Basligi inceledim. Bir saate yakin zamanimi aldi. Sonuc su;

Bu baslikta gerginlik astur un iletisi ile baslamistir. Goldwinin ilk iletisine salak diye giris yapmis ve Goldwinde cevaplar vermistir. Lutwig bir cok iletisinda hakaretler yapmis ama en cok raporlayanda kendisi olmustur. Bu basligin ilk üc-dört sayfasi cok güzel bir tartisma ortami saglamistir. Diger yazarlardan bazi dalga gecmeler düzeltilmis düzeltilen iletilere düzenlendigine dair belirtme yapilmistir.

Son söz olarak: Insanlar yanlis düsünebilir yanlis anlayabilir ama kimse salak aptal degildir. Burda herkesten ricam lütfen kisisellestirmeden küfürsüz argosuz yazin.

Bir cok iletiyi diger silinen iletileri alintiladigi icinde sildim. Bu yüzden silinmesi gereken iletileri ( bunu herkes anlayabilir) alintilamayin!

SAYGILAR

Rochader benim dün astığım uzun iletiyi niye editledin. Hadi editledin içinde küfür ve hakaret barındırmayan kısmı niye editledin? Kim istedi bunu senden? Astığım yazıda küfür sayılabilecek bir ibare var, o yerinde duruyor, Astur'a, Şu King kanunu'nu ortaya atan çocuğa (adını unuttum) ve Ludwig'e ödev verdiğim kısım silinmiş. Bunu Ludwig istemiş olamaz. Ben adamımı tanırım. King'ci çocuk da sanmıyorum ki istesin. Astur mu istedi bunu senden? İstediyse sen niye kabul ettin, orada hakaret yoktu ki!

Hemşerim kafa kol ilişkilerine fazla girmeyin. Zarar verirsiniz bu foruma. Adil olamazsınız sonra, benden söylemesi. Ayıptır bu yaptığınız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Ludwig elbette ekonomi profları, biliminsanları dikkate alınır. Ama her insanın ekonomide mal ve hizmetler üzerinde bir değer kestirimi varsa. Bu insanların savundukları hakkında da değer kestirimi olur. Aslolan kendi aklımızdır. Ben doğmatik biri değilim. Gerçekten ikna olduğum bir konuda karizmayı çizdikmemek adına yanlışı savunmaya devam edersem başta kendimi kendimi kandırmış olurum üstelik yanlışı savundukça insanın karizması daha çok çizilir. :lol:

Şimdi yukarıdaki iletide. bilimadamlarını aradan çıkar. Bunlar kimdir? neyi savunuyorlar beni ilgilendirmez. Burada değer konusunu tartışıyoruz ve değer hakkında kim ne biliyorsa anlatıyor. Bildiklerini şu profesör, şu akım, bu felsefe oluşturmuş kime ne. Savunulanların içeriği üzerinden devam edelim. Uzun bir yazı yazmışsın. Üstünde durulacak yaklaşımın iletinin başındaki iki arkadaşının şirket kurması. Birincisinde iki ortak var. Başka çalışan yok görünüyor. Bu şirketin karı bu iki ortağa bölünecek. Peki biri patron diğeri işçi olsaydı böyle bir paylaşım mı olacaktı? Diğer arkadaşın 5-6 işçi çalıştırıyor. Bu 5-6 işçinin emekleriyle ürettiği değer nasıl hesaplanıyor. Bu 5-6 işçinin ücreti iş yapılmadan önce mi, iş yapılıp pazarlanıp karşılığı alındıktan sonra mı hesaplanıyor? Büyük bir ihtimalle ki kapitalist işleyiş böyledir. Bu 5-6 işçiye haftalık, aylık veya parçabaşı ücret verilir. Ama bu 5-6 işçinin emeği ile ortaya çıkan mal veya hizmet, işçiye verilen miktardan çok fazla bir fiyata satılır. Dolayısıyla bu bilgisayarcı arkadaşın 5-6 işçinin sırtından sermaye biriktirmeye başlamış bulunmaktadır. Yani şu kendinize örnek aldığınız Bill Gatess'in yolunda yürümektedir. Şimdilik 5-6 işçi, yarın 50-60 işçi gelecekte binlerce işçi. Uzak gelecekte Bill Gates e rakip.

Şimdi süreci yeniden ele alalım. Bugün çalıştırdığı 5-6 işçi, işi öğrenince, tıpkı şimdiki patronları (senin arkadaşın) gibi, gidip kendi işini kurmaması için ne gibi engel var? Bir iş kolunda çalışan her işçi işi öğrendikten sonra kendi işini niçin kurmuyor, kuramıyor. Bu iş kurma işini arkadaşına bakarak genelleştirebiliyorsan. O 5-6 işçi de yarın ayrılıp kendi işlerini kurabilirler. Ama öyle değil. Süreç böyle işlemiyor. Vee senin arkadaşın da hiçbir zaman Bill Gates olamayacaktır. Hatta belki o 5-6 işçisine bile verecek iş bulamayacaktır.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Rochader benim dün astığım uzun iletiyi niye editledin. Hadi editledin içinde küfür ve hakaret barındırmayan kısmı niye editledin? Kim istedi bunu senden? Astığım yazıda küfür sayılabilecek bir ibare var, o yerinde duruyor, Astur'a, Şu King kanunu'nu ortaya atan çocuğa (adını unuttum) ve Ludwig'e ödev verdiğim kısım silinmiş. Bunu Ludwig istemiş olamaz. Ben adamımı tanırım. King'ci çocuk da sanmıyorum ki istesin. Astur mu istedi bunu senden? İstediyse sen niye kabul ettin, orada hakaret yoktu ki!

Hemşerim kafa kol ilişkilerine fazla girmeyin. Zarar verirsiniz bu foruma. Adil olamazsınız sonra, benden söylemesi. Ayıptır bu yaptığınız.

Ben söyledim. Dedim ki bu adam kahvehane ağzıyla hakaret ettiği için heralde doğal geliyor kulağa ki buna ilişmiyorsunuz. Adam da sildi. Sen de konuşurken biraz efendi ol. Herkese "koçum, ceylanım, lavuk" zart zurt deyip ne yaptığını sanıyorsun? Ne kadar uyuz bir karaktersin böyle.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ceylanım, önüme gelen her ceylana pençe vurmayı bırakalı çok oldu ben. Boş yere konuşmak, ordan buradan linkler atmak...bildiğini kanıtlamak için türlü şatafatlı hareketler yapmak! Görün lan el alem, uyanıııın, biliyoruuum, demek!

Bunlar hep kızışmışlığın, üreme ve hayatta kalma ihtiyacının göstergeleridir. Karnı tok ve ölümü bekleyen bir aslan öyle her avın peşinden koşmaz. Avını seçer. Bekler. Çakallara hiç ilişmez. Kendisine dişi aslanları bile yaklaştırmaz! Her kuyruk sallayanın peşinde avare olmaz! Dişisini kendisine köle eder ve ona köle olur!

Dilediğim zaman avlanırım ben. Bir de yalnızca aslan avlarım. Yamyamım ben. Sen henüz toysun, belki ileride aslan olursun ama, bilinmez. Sende başından beri ışık görüyorum ben! Güzel çocuksun!

Ancak kükresem kaçarsınız. Hadi burası internet ortamı. Belki biraz dik durursunuz. Ancak gündelik hayat içinde bana tesadüf etseniz, yaşamıma şahit olsanız gerçekten sonuç tam dediğim gibi olur.

Sen buradakilerin çoğu gibi pijamalarınla yatıyorsundur sıcak yatağında daha! Günde bilmem kaç saat uyursun! Gece sokakta kalmışlığın yoktur! Hiç bir tinerciyle, sokak adamıyla yakınlık kurmuş olduğunu sanmıyorum. Onlarla aynı kaptan yemek yiyip, aynı harabenin içinde uyumamışsındır. Ölümle burun buruna geldiğini de sanmam, bir veya birden fazla yakınını-dostunu toprağa verdiğini de! Yani daha yaşamı bilmiyorsunuz, daha bebeksiniz... Acılarınız yok sizin. Daha hamsınız! Bataille'in dediği gibi hayatınızda dram ve trajedi eksik!

Bu akademik meseleler üzerine kafa yorduğunuz kadar gidin şahsiyetinizin sınırlarını da bir görün dışarıda! O sınırlara toslamadan, onları genişletmeden ve nihayet sınırdalık makamına erişmeden ettiğiniz kelamların hiçbir değeri yoktur. zihniniz kıpırdanıyordur ama bu kıpırtılar aralarında imtizaç etmiş değildir.

Tabii şunu da unutma:

"Yaşamak tanımı gereği öğrenilemez. Kendi kendinden öğrenilemez, yaşam yoluyla yaşamdan öğrenilemez. Bir tek başkasından ve ölüm yoluyla öğrenilebilir. Ne olursa olsun, yaşamın kıyısındaki başkasından öğrenilebilir." (Derrida)

Kolay değil hemşerim bu işler! Gerçekten kolay değil!

:) Ciğerim daha yaşım 20, yaşadıkça daha çok yaşar, tecrübe ederim elbet. Bu işler kolay değil, ama denememek de olmaz. Şu forumda bile ne kadar renkli insanlarla, hayatlarla karşılaşıyorum baksana. Sıcacık evimde, yumuşacık koltuğumda...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Rochader benim dün astığım uzun iletiyi niye editledin. Hadi editledin içinde küfür ve hakaret barındırmayan kısmı niye editledin? Kim istedi bunu senden? Astığım yazıda küfür sayılabilecek bir ibare var, o yerinde duruyor, Astur'a, Şu King kanunu'nu ortaya atan çocuğa (adını unuttum) ve Ludwig'e ödev verdiğim kısım silinmiş. Bunu Ludwig istemiş olamaz. Ben adamımı tanırım. King'ci çocuk da sanmıyorum ki istesin. Astur mu istedi bunu senden? İstediyse sen niye kabul ettin, orada hakaret yoktu ki!

Hemşerim kafa kol ilişkilerine fazla girmeyin. Zarar verirsiniz bu foruma. Adil olamazsınız sonra, benden söylemesi. Ayıptır bu yaptığınız.

Ben bu konuda 1 tane bile mesaj raporlamadım.

Rochader epey abartmış, benim mesajlardan da birkaç tanesini uçurmuş. Oysa silinebilecek 1-2 sözcük vardı, ki bence onlar da hakaret sayılmazdı.

Öbür "çocuk" da Sangre.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben söyledim. Dedim ki bu adam kahvehane ağzıyla hakaret ettiği için heralde doğal geliyor kulağa ki buna ilişmiyorsunuz. Adam da sildi. Sen de konuşurken biraz efendi ol. Herkese "koçum, ceylanım, lavuk" zart zurt deyip ne yaptığını sanıyorsun? Ne kadar uyuz bir karaktersin böyle.

Şikayet edenede bak :D. Kahvehane ağzına karşı duyarlı olanada bak :D. Kendisi başka ağızla konuşsa, birileride ona karşı bu kahvehane ağzını kullanmak zorunda kalmasa. Ne kadar iyi olurdu. Ama kendi konuştuğu ağzı kendi şikayet etmekle düştüğü çelişkinin, ne kadar komik olduğunu dahi farkedemeyecek birisi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben bu konuda 1 tane bile mesaj raporlamadım.

Rochader epey abartmış, benim mesajlardan da birkaç tanesini uçurmuş. Oysa silinebilecek 1-2 sözcük vardı, ki bence onlar da hakaret sayılmazdı.

Öbür "çocuk" da Sangre.

Hadi oradan yalancı, sen bu forumum en yalancı, küfürbaz adamasın, utanmadan yalan söylüyorsun.

İkide bir hakaret ediyorsun bir de etmedim diyorsun.

Ludwig'i de unutmamak gerekir.

Hanginiz birinci olur onu bilemem.

Sen bence hakaretten başka bir şey bilmiyorsun.

Sonra da şikayet ediyorsun mesajlarım niye silindi diye.

Benim de silindi. Ona bakarsan.

tarihinde Goldwin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Orada mühim olan kısım şuydu: Marx, politik ekonomi üzerine kafa yormuş bir kuramcıdır. Politik ekonomi makro iktisadın konusudur. Marjinal fayda ise mikro iktisat sınırları dahilindedir. İşletmeci-ekonomistlerin Marx'ı anlamamaları, ya da politik ekonomiyi, felsefeyi gereksiz bulmaları onların tırtlığının en süper bir ifadesidir.

Haydin Kolay Gele!

Link to post
Sitelerde Paylaş

ludwig in anlayamadığı şey şu.

Komünistler veya anarko-sosyalistler hiçbir zaman zengin bir ülke veya dünya ideali kurmazlar ki..

Aksine eşyaya sahip oldugunu düşünen insanlara aslında eşyaların onlara sahip oldugunu anlatmaya çalışır onlar.

Mülkiyetsiz bir toplum tasarlayabilmek, insanların hiçbirşeye sahip olmadığı bir toplum hayal etsenize..

Devletlerin hükümetlerin askerlerin olmadığı...

İnsanların sadece yaşamak için yaşadığı..Yemek ve cinsellik gibi temel ihtiyaçlarını hiçbir ahlak kuralına bağımlı olmadan gerçekleşirebildiği...

Hiçbir yüce varlığı tanımadığı ve hiçbirşeye ait olmadığı..

Benim hayalimi kurdugum dünya bu ludwig..Yemişim iktisadını yemişim ekonomini..Yemişim zenginliğini..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Komünistler veya anarko-sosyalistler hiçbir zaman zengin bir ülke veya dünya ideali kurmazlar ki..

Aksine eşyaya sahip oldugunu düşünen insanlara aslında eşyaların onlara sahip oldugunu anlatmaya çalışır onlar.

Mülkiyetsiz bir toplum tasarlayabilmek, insanların hiçbirşeye sahip olmadığı bir toplum hayal etsenize..

Devletlerin hükümetlerin askerlerin olmadığı...

İnsanların sadece yaşamak için yaşadığı..Yemek ve cinsellik gibi temel ihtiyaçlarını hiçbir ahlak kuralına bağımlı olmadan gerçekleşirebildiği...

Benim hayalimi kurdugum dünya bu ludwig..Yemişim iktisadını yemişim ekonomini..Yemişim zenginliğini..

Biz bugüne kadar komünistleri ne kadar yanlış anlamışız. Halbuki, sadece yaşamak için yaşayan adamlarmış. Ne bilimle, ne teknolojiyle, nede herhangi bir şeyle alakaları yokmuş. O zaman koparılan bunca yaygara neden?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...