Jump to content

Herşeyi Allah yarattı tamam da Allahı kim yarattı!


Recommended Posts

Allah yaratılanlar içinde bir kanun koymuştur ve bu kanun gereği hiç bir varlık Allahın yarattığı gibi bir nesneyi var edememektedir. TAbii ki buradan kastım resim yapmak ev inşa etmek veya sebzelerden yemek yapmak değil. Bunlar yapmaktır zaten Allah ise yaratıcı. Şimdi bizim yaptığımız şeyler yaratma eylemiyle açıklanamıyorsa görüyoruz ve anlıyoruz ki Allah yaratma yetisini bize vermemiş o halde yaratan ve yaratma mevzuunda tek söz sahibi bir Güç olması gerekir. Yarattığına göre yaratılmamış olmalıdır ki biz bu konuyu kınalanmış kuzular gibi de algılayabiliriz yani kınalanan kuzular eline kına alıp kuzuları kınalayan çoban(tabii tabiri caizse)

Ayrıca biz yaratıldığımızdan dolayı herşeyi aklımızla ve kıstaslarla ölçüyoruz. yani güneş dünyadan büyük venüs jüpiterden küçük gibi.. Allah zaten varlığı ve zatı itibariyle kısıtlı çalışan beyin tarafından algılanamayacağı için Kuranın hiçbir yerinde "Hiç düşünmez misiniz nasılım ben neye benziyorum " gibi bir hitapla karşılaşmayız. Allah zatını ve varlığını sanat eserlerinden görmemizi ister çünkü bu terazi ancak bunu kaldırır. Ayetlere baktığımız zaman bu seviyeyi ve kıyası görürüz." Görmezmisiniz yeryüzünü ölümünden sonra nasıl diriltiyoruz. Sizin diriltilmenizde böyle olacaktır." gibi bu kıyaslar Allahın akla verdiği önemi göstermektedir. Yoksa Bergson gibi "Allahı anlamak için akla hiç gerek yok Onu his ve duygularınla anlayabilirsin. " sözü üzerine sadece hissewderdik.

HEm insan aklı sınırsız özelliklerin varlığını anlayabilir fakat niteliklerini tam olarak kavrayabilecek kapasitede değildir. Ancak misalle bunları akla yaklaştırmak mümkündür.

Mesela her zaman verilen vagon lokomotif örneği bunu akla yaklaştırır. Vagonların birbirini çekmesi gereğine şartlanan insan; lokomotifi de vagon gibi düşündüğü için lokomotifi kim çekiyor der. "-O vagon değildir kendisi gider" dendiği zaman vagonlara şartlanmış zihni ;

- Hayır der "mutlaka onu da bir çeken vardır" diye düşünür.

PEygamberimiz (SAV) 14 asır önce bu sorunun sorulacağını haber vermiş ve şöyle buyurmuştur.

"Bir gün gelecek ayağını ayağının üstüne atarak gurur ve kibirle enaniyet içinde her meseleyi halletmiş gibi bunu Allah yarattı, şunu Allah yarattı, Allah'ı kim yarattı diyecekler."

Siz merak amaçlı ve nezaketle soruyorsunuz ancak Hadisi Şerifte bahsedilen üslupla soran o kadar insan var ki.

Hadis-i şerifte "Şunu Allah yarattı , bunu Allah yarattı (ise) Allah'ı kim yarattı?" buyurulması ile bunu yapanların varlıklardaki sebepler zincirini Allah'a uygulayıp Allah'ı da sebepler zincirindeki herhangi bir varlık gibi zannedecekleri anlaşılmaktadır.

MEsela Bilgisayar içindeki bir entegre diğer entegreye soruyor:

-Ben 3 voltla çalışıyorum. Sen kaç voltla çalışıyorsun?

Diğer entegre:

-Benim voltajım 28 diyor.

İkisi beraber merak ediyorlar:

-ACABA BİZİ DİZAYN EDEN MÜHENDİS KAÇ VOLT İLE ÇALIŞIYOR? diye.

Halbuki bilgisayar denilen sistemi yapanın O SİSTEMİN DIŞINDA OLMASI gerektiği gibi dizayn ettiği sistemin kurallarıyla KENDİSİNİN BAĞLI OLMAMASI lazımdır.

KENDİSİNİN TAMAMEN O SİSTEMİN DIŞINDA BULUNMASI ve O SİSTEME HÜKMEDEBİLMESİ gerekir. Öyle değil mi?

Entegrelerin aralarında konuşup dizayn edicilerini de KENDİ TABİ OLDUKLARI BİR ELEKTRİK AKIMIYLA ÇALIŞMA KANUNUNA tabi kılmaları MANTIKLI ve MÜMKÜN DEĞİLDİR.

SİSTEMİ DİZAYN EDEN SİSTEME KOYDUĞU KANUNA KENDİSİ MAHKUM DEĞİLDİR!

İlaveten sistemin içinde O SİSTEMİN KANUNLARINA TABİ OLARAK YAŞAYANLAR EĞER BAŞKA SİSTEMLERLE TANIŞMAMIŞLARSA BAŞKA KANUNLARI ANLAMAKTA ZORLANIRLAR. Hatta daha doğrusu ANLAYAMAZLAR.

Mesela ENTEGRE DEVRELER sadece ELEKTRİK AKIMI İLE ÇALIŞMAYI anlayabilirler. Kimyasal enerji nükleer enerji gibi sahaların kanunlarını belki hiç anlayamazlar. Onların anladıkları sınır DİZAYN EDİCİ MÜHENDİSİN ÇİZDİĞİ sınırdır.

İşte YARATILMIŞ OLMAK da bizim içinde yaşadığımız bu alemin bir kanunudur; tâbi olduğumuz kanunlarından biridir. Ve bu alem içinde her kim yaşıyorsa YARATILMIŞTIR.

Şimdi bu alemin kanunlarına tabi olarak içinde yaşayan birisi olarak bizim kalkıp YARATICIMIZI BU ALEMİN KANUNLARINA TABİ KILMAK; ACABA BİZİ YARATANI KİM YARATTI? diye sormamız entegrelerin kendi aralarında konuşması misaline benzer.

Kısaca Allah yaratıcıdır ve Yaratılmamıştır; zaten varlığın var olması var edilmeyen kanunlara bağlı olmayan bir Varlığı gerektirir.

Sevgiler...

tarihinde Scarfalcon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 167
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Sevgili scarfalcon ne anlatıyorsun bu başlıkta; özetle; biz allahı kavrayamayız. Ama başlığın amacı ne? Bizlere allahın varlığını kabul ettirmek. Yani kavrayamayacağımız bir şeyi kabul ettirmek. Yani kendinin bile kavramadığı bir şeyin var oluşunu millete kabul ettirmek.

Peki buradaki çelişkiyi farkedemiyor musun? Hem kavrayamayız, hem var kabul edin diyorsun?

Kavrayamayacağımız şeyi kabul etmek akılsızlıktır. Aklı dışarıda bırakmaktır. Kavrayamayacağımız bir şeyi kabul etmek için akıl onu mutlaka kavrayacağı bir şeye dönüştürmek zorundadır. Aklın kabul ettiği, kavrayabildiği şeyler ise içinde bulunduğumuz maddi evrendir. Allaha bir sürü vasıf yüklüyorsunuz. Başta yaratıcılık, esirgeyen, bağışlayan, bilen, yapan, herşeye kadir vs. Bu vasıf ve özelliklerin hepsi insanda var. Yani genel anlamda güçlü bir insan tanımlıyorsunuz. İnsandan bağımsız tanrı vasıfları da maddeye ilişkin vasıflardır. Ezeli ve ebedi, sonsuz büyüklük, maddenin fizik ve kimyasal özellikleri vs hepsini allaha mal ediyorsunuz. Allah kavramını evren kavramı ile çakıştırınca artık allah etkisiz eleman haline gelmiş oluyor. İçinde allah olmayan bir şey kalmayınca allah olsa da olur olmasa da. Olmaması daha doğrudur. Çünkü allah kavramı insana özgü bir kavramdır ve insanla beraber ortaya çıkmıştır. İnsan ezeli ve ebedi olmadığına göre allah ta ezeli ve ebedi olmayacaktır.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Allah bildiğimiz sebepler alemine dahil olmayan ve bizim kavrayamayacağımız bir varlıktır... "

Bu kadar uzun anlatımın kısaca özeti işte bu tek cümle... Peki biz şimdi bu cümleyi kabul etmezsek düşünce suçlusu mu oluyoruz?... Bu masum felsefi düşüncemiz ve fikri tercihimiz karşılığında, bu mahiyetini bize bildirmeyen ucube varlık bizi ebediyete kadar kızartacak mı?..

İlginç bir din...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çok güzel açıklamışsın arkadaşım tşkler. Bu arada evrenin ve insanın yaratılış sebebi hakkında ne biliorsun?

Bu soruyu bana mı soruyorsun sevgili morpheuss?

Bu soru ilginç bir soru. Bu soru yaratan mantığına dayanan bir sorudur. Bu soru ancak evreni ve insanı yaratana sorulabilir. Bu soruyu ancak evreni ve insanı yaratan bilebilir.

Yaratanın olmadığını düşünen biri için evren yalnızca vardır. İçinde bir çok oluşumla beraber vardır. insan belli bir tarihsel konjoktürde (zaman ve mekan içinde) kendiliğinden (zaman ve mekanın elverdiği oranda) ve amaçsız ortaya çıkmıştır. ilk canlı oluşumunun ilerde insan olacağım gibi bir amacı yoktur. Ancak o ilk canlı oluşumu canlılığı insan olma düzeyine kadar getirmiştir.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Kısaca Allah yaratıcıdır ve Yaratılmamıştır; zaten varlığın var olması var edilmeyen kanunlara bağlı olmayan bir Varlığı gerektirir.

Varlıgın varolması, varlıgın varolduğunu gösterir başka birşeyi göstermez.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Allah bildiğimiz sebepler alemine dahil olmayan ve bizim kavrayamayacağımız bir varlıktır.

peki bu varlık neden kendini bir kitapla anlatmaya çalışıyor diye sordun mu hiç kendine? hemde böyle mantık ile dolu bir kitapla? yada bu varlık neden muhammedin nikah memurluğunu yapıyor? yada neden ayşenin namusundan sorumlu?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Görünmeyen putları, mantık ve felsefe ile açıklanamayınca, tek bir yol kalıyor; aynı bilim dışına çıkardıkları gibi mantık dışına da çıkarıyorlar tanrılarını... Artık "eleştirilemez" ve "incelenemez" oluyor... Yeter ki delilsiz inansınlar ve inandırsınlar; her şeyi uydurabilsinler... Tam bir trajikomedi ve derin bir psikopatoloji...

"Din, aslında bilimin henüz çözülememiş meselelerine tapmaktır" cümlesinin anlamını haklı çıkarıyorlar...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Entegre, mühendis, volt diyerek alegori yapmaya çalışmışsın, güzel de olmuş. Bu yazınızdan "Mühendis nereden geldi peki?" diye bir soru sorarsak ayıp etmiş olduğumuzu anlıyoruz.

İman edenlerin sormayı sevdiği bir soruyu ben de soruyorum:

Hiç bir şey vardan yok, yoktan var olmadığına göre (termodinamik 1. kanunu), bir protein molekülünün kendi kendine oluşması ihtimalini 10 üzeri 950'de bir olarak gören arkadaşlar, kainatın yaratıcısı olan ve herşeyi ince ince dizayn edebilecek kadar karmaşık ve güçlü olan bir tanrının kendi kendine var olma olasılığını kaç olarak hesaplıyorlar? 1 mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Allahı kavranılamaz bir varlık olarak nitelemek, kişinin kendisini kandırmasının bir dışa vurumudur.

Burada yapılan "Öyle bir yalana inan ki, yalanının yalan olduğunu kimse ispatlayamasın" dır.

Kavranılamaz tanrıya inanmak suyu bulandırmak ve çıkar sağlamaktır. Bu tip çıkarcılar berraklığı

sevmezler, çamurlu suyu tercih ederler. Çünkü su berraksa yalan ortadan kalkar o berrak suyu çıkarına

ve yalanına alet edemezsin. Fakat su bulanıksa, bu suyun içinde balık var, tavuk var, altın var diyerek

yalanını ve çıkarını yaşatırsın.

Scar'da, kendini kandırdığı gibi düşünen insanlarıda kandıracağına sanarak kendini kandırmaktadır..

Link to post
Sitelerde Paylaş

scarco... etrafa bir bakın herşeyin bir sebebi var, herşeyi bir yaratan var önermesini ortaya atan siz değil misiniz??

iş allaha gelince niye kendi önermenizi rafa kaldırıyorsun? tükürdüğünü yalamak değil mi bu? doğru olduğunu iddia ettiğin bir mantıksal önerme ortaya atıyorsan, her an her yerde her koşulda her evrende geçerli ve doğru olması lazım.. yoksa mantıksal önerme olmaz onun adı.. ha benim önermem her yerde geçerli değil dersen, biz de sana sorarız: herşeyin yaratıcısı var derken neden geçerli o halde, nasıl emin olcaz? dahası, madem önerme her şey için geçerli değil, canlıların ortaya çıkması konusunda geçerli olduğunu nerden bilicez? neye dayanarak söyliycez bunu? belki canlılar da o "herşeye" dahil değildir? öyle ya sen söylüyorsun zaten herşey için geçerli değil diye...

yani ya önermene sadık kalacaksın, ya da başka bir yol bulacaksın..

tarihinde Faramir tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Entegre, mühendis, volt diyerek alegori yapmaya çalışmışsın, güzel de olmuş. Bu yazınızdan "Mühendis nereden geldi peki?" diye bir soru sorarsak ayıp etmiş olduğumuzu anlıyoruz.

İman edenlerin sormayı sevdiği bir soruyu ben de soruyorum:

Hiç bir şey vardan yok, yoktan var olmadığına göre (termodinamik 1. kanunu), bir protein molekülünün kendi kendine oluşması ihtimalini 10 üzeri 950'de bir olarak gören arkadaşlar, kainatın yaratıcısı olan ve herşeyi ince ince dizayn edebilecek kadar karmaşık ve güçlü olan bir tanrının kendi kendine var olma olasılığını kaç olarak hesaplıyorlar? 1 mi?

deregezenn, sevgili dostum; bunu açıkladık sanıyorum. Kainatın yaratıcısı yaratılmamıştır yaratılan yaratamaz demek ki yaratılmamış bir Varlık gerekir. Mühendis bir yerdengelmedi. Herşey Mühendisten geldi.

HAdiiii arkadaşlar herşey o kadar açık ki Allah Zatıyla bilinemez defalarca söyledim ama bir kez daha söyleyim. Ben nasılım neye benziyorum bunu düşünmezmisiniz demiyor. Allah Zatıyla akılla kavramaz Çünkü bizde herşey bir sebeple açıklanıyor. O yüzden vagonlar lokomotifi algılayamaz ancak Allah evrende koyduğu kanunlarla ve icraatleriyle kavranabilir. O yüzden bir çok ayet "bilmezler mi? Akletmezler mi? Düşünmezler mi? şeklinde biter ve devenin yaratılışından tutun evrenin genişlemesine kadar herşey Allahın icraatidir ve Kuran da buna dikkat çekilir. Yoksa tekrar söylüyroum her meseleyi halletsek Akılsız ve bilgisiz dünyanın ekinoks dönemlerinde Keplerin Alanlar kanununa göre hızlanıp yavaşlamasını açıklayamayız. Hızda değişme olmasaydı güneşin kütle çekimine kapılıp gidecekti. Bunu ben bilebilirim de dünya nasıl bilebilir. Sonsuz eylemi bir düzen içinde Sonsuz Güç gerçekleştirebilir Artık kendi kendine demiyoruz sanırım...

tarihinde Scarfalcon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

deregezenn, sevgili dostum; bunu açıkladık sanıyorum. Kainatın yaratıcısı yaratılmamıştır yaratılan yaratamaz demek ki yaratılmamış bir Varlık gerekir. Mühendis bir yerdengelmedi. Herşey Mühendisten geldi.

HAdiiii arkadaşlar herşey o kadar açık ki Allah Zatıyla bilinemez defalarca söyledim ama bir kez daha söyleyim. Ben nasılım neye benziyorum bunu düşünmezmisiniz demiyor. Allah Zatıyla akılla kavramaz Çünkü bizde herşey bir sebeple açıklanıyor. O yüzden vagonlar lokomotifi algılayamaz ancak Allah evrende koyduğu kanunlarla ve icraatleriyle kavranabilir. O yüzden bir çok ayet "bilmezler mi? Akletmezler mi? Düşünmezler mi? şeklinde biter ve devenin yaratılışından tutun evrenin genişlemesine kadar herşey Allahın icraatidir ve Kuran da buna dikkat çekilir. Yoksa tekrar söylüyroum her meseleyi halletsek Akılsız ve bilgisiz dünyanın ekinoks dönemlerinde Keplerin Alanlar kanununa göre hızlanıp yavaşlamasını açıklayamayız. Hızda değişme olmasaydı güneşin kütle çekimine kapılıp gidecekti. Bunu ben bilebilirim de dünya nasıl bilebilir. Sonsuz eylemi bir düzen içinde Sonsuz Güç gerçekleştirebilir Artık kendi kendine demiyoruz sanırım...

Söylediklerinin hiçbir felsefi değeri ve derinliği yok maalesef... Sana yeterli izahat verildi... Tek yapman gereken şey dikkatle sana anlatılanları okumak ve kavramaya çalışmak...

Link to post
Sitelerde Paylaş

scarco... etrafa bir bakın herşeyin bir sebebi var, herşeyi bir yaratan var önermesini ortaya atan siz değil misiniz??

iş allaha gelince niye kendi önermenizi rafa kaldırıyorsun?

Seninle bir tirene binelim ve en arka vagonda oturalım. Ben aptalım ve sana soruyorum. Birader bizi ne çekiyor. ?

Sen öndeki vagon diyorsun.

Peki o vagonu ne çekiyor.?

Onun önündeki...

Peki onun önündekini ne çekiyor?

O vagonun bir önündeki,

Bu iş taaaa lokomotife kadar gider. Ama ben aptal olmama rağmen lokomotifi ne çeker diye sormuyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu iş taaaa lokomotife kadar gider. Ama ben aptal olmama rağmen lokomotifi ne çeker diye sormuyorum.

Bu dindarlar bu tür örneklerle birşeyler anlatmaya çalışırlar. Sonra verdiği örneğin yetersiz ve geçersiz olduğunu ortaya koyduğumuz zaman yok teşbihdi, yok benzetme idi diye kıvırmaya çalışırlar.

Al işte lokomotif örneği; Peki be adam! Lokomotifi ne hareket ettirir sorusu çok mu saçma bir soru? bu sorunun yanıtı yok mu?

İşte bir noktadan sonra aklı aradan çıkarmak böyle oluyor. Lokomotifi hareket ettiren şeyi sorgulayamıyor. Adamlar lokomotif yapmış yaratmış peşine vagonları eklemiş. Bizimki kendi yaptığımız şeyden allaha varmaya çalışıyor. Allahı lokomotife benzeterek oradan ileriye bir sorgu yürütmeyi men ediyor. Sen bu kafa ile zaten lokomotif yaratamazsın ki. Senin aklın lokomotifin nasıl hareket ettiğine yetmez ki.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Doğrusu bu nurcularla tartışılmayacağını deneyimlerim göstermişti ama.

Belki scarfalcon farklıdır diye düşünmüştüm. Daha önceki nurculardan farkı yokmuş. Belki de onlardan biridir.

dostum nurcu şucu bucu falan:))

hala lokomotifi kim çeker diye soruluyor neden anlaşlmıyor. Lokomotifin içten motorlu olduğu tüm vagonları kendisinin çektiği ama onu vagonlar gibi bir şeyin çekmediği. Zor olan nedir? Anlaşılmayan ne? ama doğru, kimseyi bir şeye zorlamıyorum ancak Allha aşkına örnek üzerinde matıklı çıkarımlar yapalım. Hala yaratılanla yaratılmışları aynı mantıkla değerlendirmeyelim. Sadece Zatını kastettiğim halde Sen de diyrosun ki Allah anlaşılmaz diyerek topu ofsayta atmayalım.

Link to post
Sitelerde Paylaş

herşey Allahın icraatidir ve Kuran da buna dikkat çekilir. Yoksa tekrar söylüyroum her meseleyi halletsek Akılsız ve bilgisiz dünyanın ekinoks dönemlerinde Keplerin Alanlar kanununa göre hızlanıp yavaşlamasını açıklayamayız. Hızda değişme olmasaydı güneşin kütle çekimine kapılıp gidecekti. Bunu ben bilebilirim de dünya nasıl bilebilir.

Abi, insaf et azıcık.

Kepler kanunları (ekşisözlükten alıntı)

ilk ikisi 1609'da üçüncüsü 1618'de yayınlanan 3 yasadan oluşur. buna göre:

1) gezegenler güneş'in çevresinde, odaklarından birinde güneş'in bulunduğu elips biçimli yörüngeler üzerinde dolanırlar.

2) gezegenin merkezi ile güneş'in merkezini birleştiren doğru parçası yani yarıçap vektörü eşit zaman aralıklarında eşit parçalar tarar.

3) gezegenlerin dolanım süreleri ile güneş'e olan uzaklıkları arasında paralellik vardır.

Bir gökcismi diğerinin etrafında elips şeklindeki yörüngede dönerken 2. kanuna göre eşit zamanlarda eşit alan süpürür. Buna göre yakın olduğu zamnalarda gökcismi hızlanır, uzaklaştıkça yavaşlar. Bu hızlanma ve yavaşlama sırasında enerji alıverişi olmaz.

İki cisim uzayda birbiri etrafında dönüyorsa ikisi arasındaki çekim kuvveti merkezkaç kuvvetini dengeler ve elips şeklinde bir yörünge oluşur. Açısal momentum korundukça da bu yörüngede döner durur.

Allah mı tutuyor bunları boşlukta? Anlayamadığın konuları Allah diye yorumluyorsun. En acısı da bunları ben biliyorum dünya nasıl bilsin diyorsun.

tarihinde deregezen tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...