Jump to content

Allah kelimesinin kökeni.


Recommended Posts

  • İleti 235
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Degerli Notamatik

Arapca'da ilahe (الهة) sozcugunun sonundaki harf, ilah إله sozcugunun sonundaki he harfi ile degil, `kapalı te` harfinin yazılmasıyla gerçekleşir. Kapali `te` sona geldiginde te sesinde okunmaz uzerinde duruldugu icin he sesinde okunusunun ses'yle gerceklesir belk' budur yaniltici olan/

Link to post
Sitelerde Paylaş

hristiyan misyoneri natomatik ve dreimal ,

Tüm yazılarınızın linki ;

http://www.derprophet.info/inhaltsverzeichnis.htm

Oriental ve misyonerler yazmadan yazamazlar, dilleri lal olur!

Heybelerinde onların batıl taşlarından başkaları yoktur!

Degerli Notamatik

Arapca'da ilahe (الهة) sozcugunun sonundaki harf, ilah إله sozcugunun sonundaki he harfi ile degil, `kapalı te` harfinin yazılmasıyla gerçekleşir. Kapali `te` sona geldiginde te sesinde okunmaz uzerinde duruldugu icin he sesinde okunusunun ses'yle gerceklesir belk' budur yaniltici olan/

Muhterem Iskicap, eçhele eçhel deme durumundan bizi kurtardığın içün sana teşekkür ederiz!

"Taşa hacer demek arabın uydurmasıdır" diyen eçhel, sen çekil, hocaların seni bu gülünç iddialar ile gönderenler varya, onlar gelsin ve nasiplerini bizden alsınlar ve acemi talebelerini şu sefil halden kurtarsınlar!

Gerçeğe sadakat şart!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Paradigmax, İzole dil de, yoktur, din de yoktur, ırk da yoktur ve bunun belgesine de gerek de yoktur.

Senin şu linkini verdiğin kaynağa rağmen yoktur. O kaynakta bahsedilen izole dil ile senin bahsettiğin izole dil aynı şey değil. Orada bahsedilen izole diller, başka dillerden türedikten sonra izole kalmış olan dillerdir.(Türedikten sonra bile %100 izole değil) Senin bahsettiğin ise, baştan beri izole olan dil manasında. Böyle bir dil yoktur. Her dil, her din ve her ırk, bir öncekinden türemiştir. Gökten ne bir dil, ne bir din, ne de bir ırk inmiştir.

Arap!!

Vakit yoktu, sana cevap veremedik. Hatta senin gibilere cevap vermeye bile değmez dedik, ama gittin başka başlıklarda, dedikoducu karılar gibi, defalarca "İlahe sözcüğünün latin harfleriyle yazılışına bakıp, tanrıça olduğunu söylüyor" diyerek aklın sıra öbür başlıkları kirlettin. Buna şaşmamak lazım; gidip de teee başka bir sitenin forumundaki konuları buralara taşıyıp papağan gibi tekrarlayan biri, elbette ki burada da o topicten öbür topice laf taşır.

Neydi senin karın ağrın? Latin harfleriyle yazılışına bakmam mı? Neden bakmayacak mışım latin harfleriyle yazılışına? Aynı okunuşu veriyor mu vermiyor mu sen ona bak. Onun yazılışı değil, okunuşu önemli. Okuma yazama bilmeyen insan ne yapacak? Onun konuştuğu geçersiz mi? Rus gider başka türlü yazar, Arap başka türlü yazar ama hepsi de okunuşuna göre yazar. Çünkü asl olan okunuşudur.

Üstelik bak adam ne diyor? Arapçada diyor Arapçada? Gözlüklerini tak da oku:

İlköğretim okulları için Türkçe sözlük. (M.Metin Dolunay - Morpa yayınları):

İlahe.: Arapça: tanrıça.

Meydan Larousse ansiklopedisi:

İlahe.: Arapça ilah'tan ilahe. Putperestlikte ve mitolojide tanrıça.

"Bu ilahe kadınlar doğuracağı zaman imdatlarına yetişir; doğurmasına yardım eder."(Ziya Gökalp)

Meydan Larousse gibi dev bir ansiklopediye inanmayacağım da, senin gibi bir din pazarlamacısına inanacağım hee?

Sakın ha "Arapça'da yazılışı farklı" diyerek aynı şeyleri tekrarlama. Burada Arapça'yı adam yerine koyan yok; sadece örnek olsun diye veriyorum. Siz bu dini evirirken, dili de, yazılarınızı da evirip çevirmişsiniz, yutturmak için.

Üstelik, İlahe değil, de ilah dahi olsa, onun da manası yine tanrıça. Çünkü onun da esası, İbranice'deki "Eloh". Yani İbranice sözlükte, yine tanrıça.

Onun da esası, ELLa. Yani yine tanrıça.

El=tanrı

La=Dişilik eki.

H= Pasif bitiş eki.

Elo=Eloh=Elloh=Ellah=Ella=Alla=Allah=İlah=İllah=ilahe=Tanrıça.

Tekrarlıyorum "Arapça'da yazılışı farklı" diyerek aynı şeyleri tekrarlama. Ben burada Arapça'nın olmadığı zamanlardan başlayıp, Arapçanın ilk başladığı zamana getiriyorum. Oradan sonrasında ise zaten Arap'ın palavraları başlıyor. Dolayısıyla, İslamdan sonraki Arapça beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Sen ise ısrarla, Arapçayı meydana getiren dilleri ekarte edip, Arapçayı hakim kılmaya çalışarak dakika başı Arapça harfleri gösteriyorsun. Bana bunları gösterme. Sizin diliniz de, dininiz de, tarihiniz de, hepsi uydurma. Ben de zaten burada nerelerden uydurulduğunu gösteriyorum.

Sen de diyorsun ki, "İlla da benim dilimi de, beni de adam yerine koy". Kusura bakma, biz oraları çoktan geçtik.

Arapçanın da, senin de Arap'ın kutsal topraklarına kadar yolu var.

Yürü başka kapıya.

Aynı şeyleri tekrarlarsan, bir daha cevap alamayacaksın, ona göre.

Güle güle.

her millet ayrıdır ve her milletin kullandığı dil lehçesi farklıdır.

seninle bir japonun, çinliyle bir nijeryalının dillerinin aynı olacağını sanmıyorum. birde mesela türkçedeki bir kelimeyi elin yabancısına okutursan çok farklı bir anlam kazanır.evet bu yüzden iddia ettiğin gibi latinceyle arabçayı bir kefene koyma. takısı , eserisi, vurgusu kısaca herşey kelimeyi başka bir anlam katmaya yeter.ama bunu sadece çeviri bazında oda belli bir anlam ifade edecek ve benzerlik gösterecek kelimeler göz önüne alınarak ve aynı ifadeyle eşdeğer olanı seçilerek kabul görür.

mesela lamba kelimesi : evi aydınlatan ışık, elinde tutulan fener, veya dışarıdaki aydınlatma direğindeki ışık olabilir. burada önemli olan hangisinin kastedildiğidir, kendi yorumun değil.

ilk insanlığın başlıdığı zamanı veya senin tabirinle ilk evrimin başladığı ve nereden yayıldığı konusunu umarım biliyorsundur.

ama sen halen üstün ırk felsefesiyle ve iddiasıyla hareket ettiğin için senin gibi bir arabın bir insan formuna bürüneceğine ve en az senin ki kadar bir akıl ve mantık seviyesine ulaşabileceğinbe inanmıyorsun.unutma bir zamanlar mısır medeniyeti vardı ve bu medeniyet tüm dünyanın medeniyetlerini oluşmasına katkısı olmuştur.o zaman bir zamanlar bu bedeviler üstün ırktı ve onlarda senin için aynı şeyleri düşünüyorlardı.

ayrıca bu dinleri senin tabirinle aşağı ırklar bulmuştur.ve bunu uygulayanda üstün ırklardır.kaçtane medeniyet vardırki bu dinlerini kendi yasası ilan edip yüzyıllarca bu yasa ve hukkukla medeniyetlerini yönetmişlerdir.

allahın yokluğunu ıspatlayamadığın gibi allahın var olabilme gerçeğinide ret ediyorsun.bu mantığı ve aklı aykırıdır.

bu yüzden sana tavsiyem bir olayın , bir gerçeğin , bir ihtimalin dahi varolabileceği mantığıyla hareket et .aynı evrim iddiasının varolma ihtimali kabul etiğin gibi.

bazen insan altıncı veya belkide varolmayan yedinci hissiyle hareket etme isteği duyabilir ve sen buna kulak ver

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sayın evrimboz,

Özel atışmalardan,çok net ve kesin genellemeler çıkarmışsınız.Söz konusu edilen ırklar değildir.Hele her hangi bir ırkın veya her hangi bir coğrafyanın ırklarının aşağılanması da değildir söz konusu olan.

Pek çok iddia "kutsallık" postuna büründürülerek insanlığa kabul ettirilmek istenmektedir.Burada yapılan ve tarih boyunca herşeyi sorgulayan az sayıdaki insanın yaptığı bu iddiaların doğru olup olmadığını ortaya koymaktır.

Cennet dilinin Arapça olacağına dair kutsallanmış bir iddia var.Kutsallanmış bu iddiayı herkes kabul etse bile yeryüzünde ve her zaman bu iddianın doğruluk derecesini araştıran insanlar var olacaktır.Hiç olmazsa Arapça'nın bir "tarihi nedir?" diye merak etmesin mi insanlar?Etmişler!Sonuçta Arapça'nın geç dönem yani bize çok yakın dönemde oluştuğunu ortaya çıkarmışlar.Arap kavramı da yeni bir kavramdır.Arapça konuşan herkes Arap değildir.Herkes İngilizce konuşur ama gerçek İngiliz yüz küsur milyondur.

Buğün Arapça konuştuğu için kendini Arap zanneden insanların önemli bir bölümü Arap değildir.Bunların etnik kökenleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir.Arapça konuşulan coğrafyanın önemli bir kısmı Türk ve Kafkas kökenli halklardır.Hintliler,zenciler vs..

Arapça ve Arap insanlık tarihi açısından yeni kavramlardır.Bu dilin cennette konuşulması için hiç bir neden yoktur.

Allah'ın yokluğunu ispatlama veya ispatlamama gibi bir tartışmanın yapıldığı başlık değl ayrıca bu başlık.Başlığın konusu Allah kelimesinin kökenine ulaşmaktır.Bu kelimenin kökenine ait tartışmalar yapılmıştır.Allah var mı yok mu diye bir tartışmaya girilmemiştir.En azından konu bu değil.

İslam Tanrısının bir adı var.

Allah.

Tartışılan İslam Tanrısının adının kaynağı nedir?

Bu adın açıklanabilir,kanıtlanabilir ve herkesçe kabul edilebilir bir açıklaması var mıdır?

Ben diyorum ki;Allah kelimesinin aslı İbranice Eloh kelimesidir.Dişiliği ifade eder.Tanrı ve Kraliçe anlamına gelir.Kelimenin çoğulu "Elohim" dir.

Yani Allah = Eloh'tur.

Delilim her iki kelimenin yazımının birbirinin aynı olduğudur.Yalnız Allah Arabileştirilmiş "Eloh" tur.İkinci delilim İslam'dan önce Arapların Hristiyanlık ve Yahudilikten başka bir dinleri olmadığıdır.Eğer İslam literatürüne inanıp İslam'dan önce Arapların bir putperest dini olduğu ve Allah'ın da bu putlardan biri olduğunu kabul edersek o zaman durum daha da vahim bir hal alır ki müslümanların bin küsur yıldır Cahiliye dönemi bir Arap "putuna" taptıklarını kabul etmeleri gerekir.

Ben her zaman yaptığım gibi başlıklara müdahil olan arkadaşlardan başlığa sadece bilgilendirme amacı ile katılmalarını rica ediyorum.

Sayın evrimboz,

Allah kelimesinin kökeni hakkında bildiklerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

tarihinde store tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Paradigmax, İzole dil de, yoktur, din de yoktur, ırk da yoktur ve bunun belgesine de gerek de yoktur.

Senin şu linkini verdiğin kaynağa rağmen yoktur. O kaynakta bahsedilen izole dil ile senin bahsettiğin izole dil aynı şey değil. Orada bahsedilen izole diller, başka dillerden türedikten sonra izole kalmış olan dillerdir.(Türedikten sonra bile %100 izole değil) Senin bahsettiğin ise, baştan beri izole olan dil manasında. Böyle bir dil yoktur. Her dil, her din ve her ırk, bir öncekinden türemiştir. Gökten ne bir dil, ne bir din, ne de bir ırk inmiştir.

Demek başka dillerden türedikten sonra izole kalmışlar bu izole diller?

Nerede bu başka diller?

Ha pardon murşitten, keşf ehlinden delil sorulmaz değil mi?

Peki, herşeyin en doğrusunu bilen Notamatik..

Ben söyledim, böyle diyorsun yani, kanıta gerek yok?

Daha evvelde söylemiştim, sizi hayallerinizle baş başa bırakmaktan başka çare yok..

tarihinde Paradigmax tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sayın evrimboz,

Özel atışmalardan,çok net ve kesin genellemeler çıkarmışsınız.Söz konusu edilen ırklar değildir.Hele her hangi bir ırkın veya her hangi bir coğrafyanın ırklarının aşağılanması da değildir söz konusu olan.

Pek çok iddia "kutsallık" postuna büründürülerek insanlığa kabul ettirilmek istenmektedir.Burada yapılan ve tarih boyunca herşeyi sorgulayan az sayıdaki insanın yaptığı bu iddiaların doğru olup olmadığını ortaya koymaktır.

Cennet dilinin Arapça olacağına dair kutsallanmış bir iddia var.Kutsallanmış bu iddiayı herkes kabul etse bile yeryüzünde ve her zaman bu iddianın doğruluk derecesini araştıran insanlar var olacaktır.Hiç olmazsa Arapça'nın bir "tarihi nedir?" diye merak etmesin mi insanlar?Etmişler!Sonuçta Arapça'nın geç dönem yani bize çok yakın dönemde oluştuğunu ortaya çıkarmışlar.Arap kavramı da yeni bir kavramdır.Arapça konuşan herkes Arap değildir.Herkes İngilizce konuşur ama gerçek İngiliz yüz küsur milyondur.

Buğün Arapça konuştuğu için kendini Arap zanneden insanların önemli bir bölümü Arap değildir.Bunların etnik kökenleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir.Arapça konuşulan coğrafyanın önemli bir kısmı Türk ve Kafkas kökenli halklardır.Hintliler,zenciler vs..

Arapça ve Arap insanlık tarihi açısından yeni kavramlardır.Bu dilin cennette konuşulması için hiç bir neden yoktur.

Allah'ın yokluğunu ispatlama veya ispatlamama gibi bir tartışmanın yapıldığı başlık değl ayrıca bu başlık.Başlığın konusu Allah kelimesinin kökenine ulaşmaktır.Bu kelimenin kökenine ait tartışmalar yapılmıştır.Allah var mı yok mu diye bir tartışmaya girilmemiştir.En azından konu bu değil.

İslam Tanrısının bir adı var.

Allah.

Tartışılan İslam Tanrısının adının kaynağı nedir?

Bu adın açıklanabilir,kanıtlanabilir ve herkesçe kabul edilebilir bir açıklaması var mıdır?

Ben diyorum ki;Allah kelimesinin aslı İbranice Eloh kelimesidir.Dişiliği ifade eder.Tanrı ve Kraliçe anlamına gelir.Kelimenin çoğulu "Elohim" dir.

Yani Allah = Eloh'tur.

Delilim her iki kelimenin yazımının birbirinin aynı olduğudur.Yalnız Allah Arabileştirilmiş "Eloh" tur.İkinci delilim İslam'dan önce Arapların Hristiyanlık ve Yahudilikten başka bir dinleri olmadığıdır.Eğer İslam literatürüne inanıp İslam'dan önce Arapların bir putperest dini olduğu ve Allah'ın da bu putlardan biri olduğunu kabul edersek o zaman durum daha da vahim bir hal alır ki müslümanların bin küsur yıldır Cahiliye dönemi bir Arap "putuna" taptıklarını kabul etmeleri gerekir.

Ben her zaman yaptığım gibi başlıklara müdahil olan arkadaşlardan başlığa sadece bilgilendirme amacı ile katılmalarını rica ediyorum.

Sayın evrimboz,

Allah kelimesinin kökeni hakkında bildiklerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

allah yaratılmadı; allah ezeli ve ebedidir; allah hiç bir şeye benzemez; allah her şeye kadirdir; bizi ve tüm evrimi yaratan odur vs.

ama sen dersenki allah inancı fazla olan ve bir şeye inanma zaruriyeti hisseden canlılar tarafından uydurulnuş bir efsanedir veya evrime aykırı bir sapıklıktan ve iddiadan başka bir şey dersen o zaman farklı.

sen allahı bir vajinayada, bir kelebeyede, eskiden tapılmış ve aynı isimle anılmış bir putada , bir taşıda bir dağıda kısaca herşeye benzetebilirsin. çünkü sen onu madde şeklinde ve belkide evrimin bir parçası sanıyorsundur.

eğerki sizler insanlık tarihinin şans eseri bir kimyasal tepkimeyle değilde bir yaratıcı tarafından yaratıldığına inansaydınız o zaman söyledikleriniz bir anlam kazanırdı.

yaratılışı inkar etmek zaten yaratıcıyı yani allahı inkar etmektir. o zaman isterse bir put, isterse başka bir maddenin eski isim benzerliği olsun benim umrumda olmaz.

çünkü ben allahın ezeli ve ebedi olduğuna ve bu putların zamanla allahı bir madde olarak düşünenler tarafından bu isimlerle çağrıldıklarına inanıyorum.evet bir ilah var ismide allah ama ben görülmeyene tapmaktansa görülen ve bilinene taparım diyenler tarafından yani mantıkları ağır basanlar tarafından isimlendirilmiş mükemmel birer estetik ve sanat harikası tahtalardan veya taşlardan ibarettirler. bunların sadece isimleri allah olabilir ama yaratıcı olacağı anlamına gelmez.

mesela muhammed ismi taşıyan birinin illahi peygamber olacağı veya ondan önce muhammed adı taşıyıp peygamber olan birisinin ondan sonra sırf isim benzerliğinden dolayı peygamberlik iddia edebileceği ve onun gerçek kökeninin ondan önceki muhammed isimli bir şahsa dayandırılacağı ne kadar saçmaysa şu an sizin ki de ondan daha saçma

açık açık islam dini insanlığı yaratan allah diyor; sonrada eski insanlar çağlar evvelinde ilk evrimleşen insanların taptıklar eloh adından bir puttan allah inancının doğduğunu iddia edeceksiniz.haklı olan siz haksız olan bizmiyiz acaba.kararınızı çoktan vermişsiniz ve bunu çürütmeyede , kanıt bulmayada, yok saymayada son derece gayret ediyorsunuz.

kısaca köküne kibrit suyu dökmeye çalışıyorsunuz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

aLLah (اللّه) yazısında, okunmayan birinci lam tamgasının yok sayılıp, yapışığındaki ikinci lam tamgasının şeddeli okunması, eLLah adının "el" arikeli ile kaynaşarak (ال - له = eL-Lah) "Lah" teriminden türeyip ad aldığının kanıtıdır.

tarihinde BegTeginli tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

aLLah (اللّه) yazısında, okunmayan birinci lam tamgasının yok sayılıp, yapışığındaki ikinci lam tamgasının şeddeli okunması, eLLah adının "el" arikeli ile kaynaşarak (ال - له = eL-Lah) "Lah" teriminden türeyip ad aldığının kanıtıdır.

Her bir yerde, esasen suratına çarpılmış yalanları bunlar hiç olmamış gibi nasılda tekrar ediyorsun!

Sana "doğru konuşmayan zat" demiyelim de ne diyelim!

Allah lafzının başında görülenin lam-ı tarif olmadığının kati, inkar edilemez, Allah düşmanlarını çileden çıkaran delili, ismi celalin başına nida harfi gelmesidir!

يَااَللهُ

Ya Allah

Halbuki lam-ı tarif başına nida harfi getirilemez

يالرحمن

Ya Er-Rahman

يالرحيم

Ya Er-Rahim

diyemediğimiz gibi!

Bu hususa bir başka delil, daha evvel suratına bir kaç kez çartpığımız gibi, kameri bir harfin başına lam-ı tarif gelir ise bunun okunması mecburiyetidir!

"El-İlah" sözcüğünde elifin başına lam-ı tarif gelmiştir, elif kameri bir harftir ve arapça dil kaideleri gereği "el" in okunması bu halde zaruridir, düşmesi içün hiçbir sebep yoktur, dilde kolaylıkda mevzu bahis değildir çünki hala "İlah cins ismini marife yap" desen arap "El-İlah" diyecektir ve arap yine bu gün hala

-El-İhsan

-El-İkram

-El-İtkan

demektedir!

Mesnetsizliğini yalanlarını göstermekten biz usandık sen bunları ifadan usanmadın!

Allah lafzı celilinin ne muarreb yani başka bir lisandan gelme nede müştak yani türemiş olduğunu gösterir hiçbir delil, karine yoktur!

Hakikat budur!

Gerçeğe sadakat şart!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yalnık beyni tarafından kurgulanmış, belirteçli bir eLLah'a düşman olma amacını taşımıyorum bile. Senin gibi müslüman adı ile arap dinini ulayu arap tanrısını Türk bodununa dayatarak, Türk'ün ödediği vergiler ilen dolaylı ulayu dolaysız yollardan bütçeye ulaşan parayı, arap tanrısının şakşakçıları tarafından kemirmesini önlmektir tek amacım.

يَااَللهُ Ya Allah

Halbuki lam-ı tarif başına nida harfi getirilemez

Getir bir ayet ; içinde يَااَللهُ/Ya Allah yazıyor olsun ! Nereden başlangıç oluştuğuna bir birim olsun, onun üzerine devam edelim. Tabi getirebilirsen. Ben baktım kur'ana; يَااَللهُ/Ya Allah savı hiç geçmemiş.

araba "İlah cins ismini marife yap" desen arap "El-İlah" diyecektir

Kanıtlaman gerekiyor bu iddianı!

Gerçeğe sadakat şart!
Birşey senden sadakat istiyorsa o şey gerçek değildir.

Gerçeğin sadakata ihtiyacı olmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu kadar çok desteksiz sallanan sallamasyon çalışmada amaç ne kadar sallamasyonla ne kadar sazan avlanabileceği midir?

Burda amaç sazanlık seviyesine göre en ileri sazanın ortaya çıkarılmasıdır :D

Link to post
Sitelerde Paylaş

Burda amaç sazanlık seviyesine göre en ileri sazanın ortaya çıkarılmasıdır :D

Birisi çıkıp Türkçe hakkında böyle abuk şeyler saydırsa ve bir sürü düzmece şey yazsa ve bu adamın ana dili Türkçe olmasa siz ne derdiniz?

Hiçbir arkeolojik temeli olmayan ve bir dilin tüm kullanımlarını alt üst eden ve varolduğu halde AL KURAN vs yok deyip ortaya attığı sallamasyon çalışmanın sallamasyon kanıtını sunmak, ancak sazan avına çıkan sazanlık belirtisi olabilir.

tarihinde upperintelligence tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Doğru konuşmayan zat, samimi türk bodunları senden utanç duyuyor, ben bunlardan birisiyim!

Necip kavmimden böylesi nasıl zuhur etmiş!

İşte bakınız

Getir bir ayet ; içinde يَااَللهُ/Ya Allah yazıyor olsun !

deniyor, halbuki bu isteği başka bir adreste daha dile getirdiğinde "Ya" dan bedel "mim" harfi ile karşılaşıp "Allahumme" ile karşı karşıya gelmiş idi :)

"Ya Allah" seslenişinin kuranda يَااَللهُ şeklinde geçmemesi arap grameri açısından يَااَللهُ denebildiği hakikatini değiştiriyor mu!

Değiştirmiyor, hele "ya" dan bedel "mim" ile "Allahumme" seslenişi ortada iken!

Bir başka utanç verici kelam, arabın "ilah cins ismini marife yap denmesi halinde El-İlah diyeceği" hakikatine karşı

Kanıtlaman gerekiyor bu iddianı!

denmesi :)

Tıpkı "taşa hacer demek arap uydurması" diyen eçhelin hali var burada!

Yahu eçhel, bir isim arapçada nasıl marife yapılır!

De bakayım!

İlah cins ismi midir!

Öyledir!

İlah ismi marife yapılmak istenir ise ne yapılır!

Marifelik edatı ismin başına getirilir!

El-İlah denir!

Bunu ispat etmek içün arapça bilmek kafidir, bak bırak arabı şu senden daha adaletli hakkaniyetli arkadaşın dahi bu hakikate tercüman olabilir!

Ha, yok ben bir arabı bulup buraya getireceğim diyor isen ona da hay hay, getir ve sor bakalım evvela sana neresi ile gülecek sonra ne diyecek!

Hep beraber görelim!

Gerçeğe sadakat şart, bu olmadan kişi senin gibi anca kepaze olur!

Link to post
Sitelerde Paylaş

allah yaratılmadı; allah ezeli ve ebedidir; allah hiç bir şeye benzemez; allah her şeye kadirdir; bizi ve tüm evrimi yaratan odur vs.

ama sen dersenki allah inancı fazla olan ve bir şeye inanma zaruriyeti hisseden canlılar tarafından uydurulnuş bir efsanedir veya evrime aykırı bir sapıklıktan ve iddiadan başka bir şey dersen o zaman farklı.

sen allahı bir vajinayada, bir kelebeyede, eskiden tapılmış ve aynı isimle anılmış bir putada , bir taşıda bir dağıda kısaca herşeye benzetebilirsin. çünkü sen onu madde şeklinde ve belkide evrimin bir parçası sanıyorsundur.

eğerki sizler insanlık tarihinin şans eseri bir kimyasal tepkimeyle değilde bir yaratıcı tarafından yaratıldığına inansaydınız o zaman söyledikleriniz bir anlam kazanırdı.

yaratılışı inkar etmek zaten yaratıcıyı yani allahı inkar etmektir. o zaman isterse bir put, isterse başka bir maddenin eski isim benzerliği olsun benim umrumda olmaz.

çünkü ben allahın ezeli ve ebedi olduğuna ve bu putların zamanla allahı bir madde olarak düşünenler tarafından bu isimlerle çağrıldıklarına inanıyorum.evet bir ilah var ismide allah ama ben görülmeyene tapmaktansa görülen ve bilinene taparım diyenler tarafından yani mantıkları ağır basanlar tarafından isimlendirilmiş mükemmel birer estetik ve sanat harikası tahtalardan veya taşlardan ibarettirler. bunların sadece isimleri allah olabilir ama yaratıcı olacağı anlamına gelmez.

mesela muhammed ismi taşıyan birinin illahi peygamber olacağı veya ondan önce muhammed adı taşıyıp peygamber olan birisinin ondan sonra sırf isim benzerliğinden dolayı peygamberlik iddia edebileceği ve onun gerçek kökeninin ondan önceki muhammed isimli bir şahsa dayandırılacağı ne kadar saçmaysa şu an sizin ki de ondan daha saçma

açık açık islam dini insanlığı yaratan allah diyor; sonrada eski insanlar çağlar evvelinde ilk evrimleşen insanların taptıklar eloh adından bir puttan allah inancının doğduğunu iddia edeceksiniz.haklı olan siz haksız olan bizmiyiz acaba.kararınızı çoktan vermişsiniz ve bunu çürütmeyede , kanıt bulmayada, yok saymayada son derece gayret ediyorsunuz.

kısaca köküne kibrit suyu dökmeye çalışıyorsunuz.

Sayın evrimboz,

İslam daha ilk dönemlerinde Allah ismi nedeni ile eleştirilerle karşılaşmış.Zira eğer İslam,İbrahim Peygamberin dini üzere bizzat İbrahim Peygamberin Tanrısı tarafından gönderilmiş ise -ki İslam teolojisi de bunun aksini söylemiyor- o zaman Kuran'da da kendi ismini kullanması gerekirdi.Yanılmıyorsam Yeşua:8'de İbrahim'in Tanrısı adının YHV olduğunu ve ismini put isimleri ile birlikte kullandırtmayacağını şiddetle ifade eder.

İslam geçmişini İbrahime kadar götürür.İbrahim'in Tanrısı ismi hakkında çok titiz olmasına rağmen Kuran'da Allah isminin kullanılması o nedenle dikkat çekicidir.İşte bu nedenle daha İslam'ın ilk dönemlerinde Allah ismi eleştirilmiştir."Neden Allah adını Tanrının adı yerine kullanacağız?" diye eleştiriler getirilmiştir.

Bu eleştiriler olmasa idi belki Allah'ın isminin kökenini ben de bu kadar önemsemezdim.

Ama dikkat edin!

İslam teolojisine göre İslamdan önce Mekke'deki en büyük putun adı el-ilah.Yani Allah.İslam Peygamberi diğer bütün putları yok sayıp el-ilah'ın yani Allah'ın tek olduğunun savaşımını vermiş.İslam teolojisine göre Allah bir ve Allah'tan başka Tanrı yok ise insanlar neden Allah ismine karşı daha ilk dönemlerden itibaren eleştirilere başladılar?Hatta o kadar ileri gitmişler ki "Allah'ta ne oluyor" dediklerinde,Kuran onların Allah'ı tanıdıkları uyarısını yapmış.O'na "Allah derler!" diye.

O halde bu isme karşı yapılan eleştirileri nasıl yorumlamak gerekir sorusunu tam anlamı ile yanıtlamamız gerekir.

Eğer İslam,İbrahim Peygamberin Tanrısından gelen bir din ise Tanrı neden çok kıskanç olduğu ve diğer putlarla izzetini paylaşmadığı ismi konusundaki hassasiyetini önemsemeyip gönderdiği yeni dinde kendi adını kullanmamıştır?

Eğer İslamın Tanrısının adı İbrahim'in Tanrısının adı olan YHV olsa idi ta ilk günden beri yapılan tartışmalar hiç yapılmamış olacaktı.

Allah kelimesinin kökeni ile ilgili tartışmalar sürecektir.Ben de bu kelimenin gerçeğini arıyorum.Allah teriminin kökeninin "eloh" olması gerektiği kanaatindeyim.

Başlığa her an yeni bilgiler eklenmesini şiddetle bekliyorum.

Belirttiğim gibi bşlığın konusu Allah kelimesinin kökeni.Yaratıcının kim olduğu,yaratılışın nasıl olduğu hakkında çok yararlı bilgiler içeren başlıklar sitede mevcut.O nedenle bu konulara girmekte bir yarar olmadığını sanıyorum.

Yine belirtmekte yarar görüyorum.Burada yaptığımız binlerce yıl yapılan şeyler.

Eskiden insanlar ikiye ayrılırdı.Havas ve avam diye.Avam tartışmaların varlığından dahi haberdar edilmeyen kesim di.Çoğunluk.Halk.Havas ise değil burada yapılan tartışmalar örneğin "Hristiyanlığın Peygamberi mi daha büyük yoksa İslam Peygamberi mi?" gibi akla hayale gelmez konuları tartışıyorlardı.Hatta "Melekler erkek mi yoksa dişi mi?" tartışması ayyuka çıkmıştı.Günümüzde dahi halka açıklanmayan bilgiler yığınla.

Tartışmaya bilgi anlamında katkı yapılması bilmediklerimiz olduğunun bilincine varmamızı sağlar.

Başlığa bilgi eklenmesi anlamında katkı önemlidir.

Selam ve sevgiler.

tarihinde store tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Pante'nin bloğundan Allah kelimesi ile ilgili İslam alimlerinin görüşlerini aktarıyorum.

"Fahreddin Razi’nin yazdığına göre Allah sözcüğünün kökeni; Küfeli alimlere göre ilah’tır.

Basralılara göre ise Lah’tır. (Razi, tefsir, c.1,s.163)

İlah’ın başına yüceltmek maksadıyla elif ile lam konmuş, el-ilah olmuş.

El-ilah dile ağır geldiğinden ilah’taki hemze (i) kaldırılmış, ve biraraya gelen iki lam birbirinin içine geçirilmiş (idğam), böylece “Allah” sözcüğü meydana gelmiş.

Basralılara göre ise lah’ın başına elif ve lam getirilmiş ve idğam sonucu Allah sözcüğü oluşmuş."

İslam Tanrısı'nın adının kökeni İslam allamelerini ilgilendirmiş.Görüldüğü gibi onlar da bu mesele hakkında kesin net bir bilgiye sahip değiller.İlah mı? Lah mı?İlah ise ilahın kökeni nedir?Lah ise Lah'ın kökeni nedir?

Bilmiyorlar!

Ya da bildikleri bu kadar!

Ya da bildiklerinin tamamını açıklamamakla sorumlu tutulmuşlar.

Her ne ise!

Ancak günümüzde bütün bu kelimelerin kökeni çok iyi biliniyor.Kökenine Lah'ta dense,i-lah'ta dense,Allah'ta dense bu kelimelerin kökeni İbranice "eloh" tur.Dişiliği tanımlayan bir terimdir.Tanrıça ve Kraliçe anlamına gelir.Çoğulu da "elohim" dir.

Kelimenin kökeni "lat" olamaz.Bizzat Kuran'a göre Lat;Lat,Menat,Uzza üçlemesinden birisidir.O nedenle sonu "t" ile biten hiç bir açıklamanın anlamı yoktur.Kufelilerin ilah demesi de Basralıların Lah demesi de kelimenin aslının "eloh" olduğunun kanıtıdır.Kelime başka terimlerde de daima yapıldığı gibi Arabileştirilip "Alah" yapılmıştır.

Konu ile ilgili farklı bilgilendirmeler yapılırsa sadece teşekkür ederiz.

tarihinde store tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
"Ya" dan bedel "mim" harfi ile karşılaşıp "Allahumme" ile karşı karşıya gelmiş idi

Ben de sana, arapçanın iyelik eki nasıl kullanılır öğretmiştim! Yine göstereyim, buradaki kişiler de okusunlar ulayu arabın tanrısına yaranmak için senin salya akıtırcasına arzu dolu yalakçılığını görsünler!

Yusuf 23

inne-hü rabbiy ahsene mesvaye...

(إِنَّهُ رَبِّي أَحْسَنَ مَثْوَايَ)

Çünkü-o rabb'imdir, engüzel yerleşkemi (...donatmıştır. Benim yaşantım ile çokiyi ilgileniyor)

Yusuf 23'de Yusuf, kendisini para ile köle olarak satın alan Potifar'a, "O benim Rabbimdir" (rabbim/رَبِّي) demesi Arapçanın iyelik kuralına uygundur ançıp ellahümme sözcüğünde bu iyelik eki olmaksızın, kavram olarak ey allahım diye çevirildiğini görmekteyiz. Çünkü elohim sözcüğü kavramı ilen beraber İbranice'den bütüncül olarak aşırılmış.

"Ya Allah" seslenişinin kuranda يَااَللهُ şeklinde geçmemesi arap grameri açısından يَااَللهُ denebildiği hakikatini değiştiriyor mu!

Yalan ile örtersen değiştirmez tabi; ya eLLah demekle birinci tekil kişiye eril kipte sesleniyorsun farkında değilsin. Ya da farkındasın arabın tanrısına yaranmak için gerçeği çarpıtıyorsun. Ançıp eLLah sözcüğünün başına çağrı ilgeci getirip ya eLLah demek ilen okunmayan elifin konumu değiştiremezsin.

ad4tamga.jpg

Ne kadar çok ıkınırsan ıkın, sağdan sola doğru eLLah yazısı okunularak gelindiğinde, birinci lam tamgası, asla okunmaz. Buna karşın okunmayan lam tamgasının sol yanındaki, ikinci lam tamgası, şeddeli okunur yani ikiletir. (Şedde işareti, üzerinde bulunduğu tamgayı/harfi iki kere okutur, yani bir tamgayı iki seslemde okutur; w biçiminde tamgaların üzerinde gösterilir.)

tarihinde BegTeginli tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

"Ben de sana, arapçanın iyelik eki nasıl kullanılır öğretmiştim!"

Sen bizi güldürdün rabbi rahimimde seni güldürsün emi :)

Yaşını bilmeyizde muhtemelen sen kısa pantolon ilen gezer iken biz o işleri çoktan hatmetmiş idik!

O konudaki büyük cehaletini illa yüzüne mi vuralım, "Allahumme" bahsindeki eçheliyetin içün şuraya nazar edilsin!

Allah lafzına zamir ile işaret husunda alman gereken dersi orada vermiş idik, hala "ya" ile lafza-i celali burada bitiştirme iştiyakı zati anca babylon talebelerinin işi olabilir!

"ya eLLah demekle birinci tekil kişiye eril kipte sesleniyorsun farkında değilsin"

Ben sen miyim bilmediğim eylemlerin faili olayım eçhel!

Şu cehalete bak, "Ya" nida harfi mi hitabı eril yapıyor :)

Sonra daha evvel de sana bu dersi vermedik mi, arapçada eril ve dişil zamirler vardır, misalen türkçemizdeki gibi bu manada cinsiyet ihtiva etmeyen "O" diye bir sesleniş mevzubahis değil!

Yine daha evvel irtifanı yükseltir iken gösterdiğimiz gibi, eril ve dişil ayırımı olan dillerde umumi, kapsayıcı ve cinsiyetten azade ifadeler hep eril olarak gelir!

Babylonda sana bunu öğretmiyorlar mı!

Yine okunmayan lama gelmişsin, tabi eçheliyet ile "Ya Allah" ifadesi içün "okunmayan elif" de demişsin ama hadi diyelim sehven!

O sınırlı idrakin ve pek bir kalın kafan, haza tevhid dini olan islama öyle gayz dolu ki, muarreb ve müştak olmayan lafza-i celalin kendisine haslığı, eşi ve benzeri olmayışından mütevellid, arap lisanını bilenin çok rahat anlayabileceği okuyuş kolaylığı ve yine ismin kendisine haslığı ile idrak olunacak okunmayan lamı, idğam-ı şemsiyye ye hamlediyor!

Halbuki kör gözlerin göreceği eda ile bellidirki idğam-ı şemsiyye içün lam-ı tarif lazımdır!

İyi amma lafza-i celalde bu yoktur :)

İşte çırpınla ile değiştirilemez hakikat esasta budur!

Gerçeğe sadakat şart!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Pante'nin bloğundan Allah kelimesi ile ilgili İslam alimlerinin görüşlerini aktarıyorum.

"Fahreddin Razi’nin yazdığına göre Allah sözcüğünün kökeni; Küfeli alimlere göre ilah’tır.

Sevgili pantenin bloğunda raziden iktibas bununla mı sınırlı!

Yani makaslama ona mı size mi ait!

Razi

İmam Fahreddin Râzî de "Bizim seçtiğimiz görüş şudur: Allah kelimesi yüce Allah'ın özel ismidir ve aslında başka bir kelimeden türememiştir. İmam Halil b. Ahmed ve Sibeveyh, usul alimleri ve İslam hukukçularının hepsi bu görüştedirler." diyor. Gerçekten çağırma kipinde Allah kelimesinin başındaki hemzenin düşmeyişi ve araya bir şey girmeden çağırma edatı ile birleşmesi bu hemzenin, kelimenin aslından olduğunun bir delilidir. Bundan dolayı "el" belirleme edatı değildir. Ancak kullanmayı kolaylaştırmak için çoğunlukla bu edat gibi kullanılmıştır ve Allah kelimesinin sonuna tenvin getirilmemiştir. Gerçi hemzenin hazf edilmesi, kelimede kalmasından daha çoktur ve daha fazladır. Fakat " = yâ" ile " = el" belirleme edatları bir araya gelmedikleri ve bundan dolayı "yennecmü" v.s. denilemeyip (Yâ eyyühennecmü), yâ hâze'l-Harisü, yâ eyyühennâsü gibi araya veya gibi kelimeler konduğu halde (yâ Allah) diye hemzenin yerinde kalması ile yetinilmesi ve sonra bu kelimenin Allah'tan başka hiç kimse için asla kullanılmamış bulunmasından dolayı "en-Necmü, en-nâsü ve'l-ünâsü" cinsinden olmadığını gösterdiğinden kelime ve mânâ itibariyle bu özelliğin tercih edilmesi gerekmiştir.

Elmalılı

demiştir!

Kopyala yapıştır içün doğru, uygun ve daha sağlam kaynakları tercih ediniz!

Gerçeğe sadakat şart!

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...