Jump to content

deniz gezmiş alparslan türkeş'i kovalamış


Recommended Posts

deniz gezmiş, 60 li yillarin gençlik heyecanlarina kapilmiş birisidir, thko adindaki örgütün kurucularindandir. bu thko 12 mart sürecinden sonra özelliklede 1974 affini takiben bir kaç grupla birleşmiş (örneğin türkiye ihtilalci komünistler birliğinin kurulmadan önceki grubu), sonra 1977 de bunlarla ayrişmiş, kendi içinde halkin kurtuluşu ile mücadelede birlik adinda iki iç hizbe bölünmüştür. 1980 yilinda bu iki hizbden ilki tdkp yi diğeri tkep'i meydana getirmiştir. tdkp arnavutluk ve çin, tkep ise sovyetik çizgiyi izliyordu, buna karşilik 1977 de halkin kurtuluşundan ayrilan küçük grup tamamen arnavutluk çizgisindeydi. kısa süre sonra, tdkp de 3 dünya teorisini eleştirip arnavutluğa doğru kaydi, ama yeterince başarili olamadiğindan 80 li yillarda parçalandi.

yaşadiği dönemde, 60 li yillarin klasik türkiye solu bilindiği üzere üniversitelerde oluşup yatay biçimde konfederasyon kurmuş fikir klupleriydi, bunlar bir kongre sonucu adlarini dev-genç olarak değiştirdiler. türkiye işçi partisi denilen, reformist ve liberal partinin bu yillarda komsomolu( gençlik teşkilati ) gibi hareket ediyordu, haliyle deniz gezmiş , mahir çayan, ibrahim kaypakkaya, gün zileli, doğu perinçek tarzinda kişilerde o dönemin siyasi atmosferinde kemalizmi , devrimci ve ulusal-kurtuluşçu olarak nitelendiriyor, türkiye devriminin ilk aşamasinin kemalist devrim olduğu ve ülkenin emperyalizmin ilk boyunduruğundan bu devrimle kurtulduğunu savunuyorlardi. ama onlara göre, ikinci dünya savaşindan sonra türkiye , tekrar sömürgeleşmeye başlamiş ve yeni-sömürgecilik yollari ile amerika birleşik devletlerinin kolonisi haline gelmişti. bu yüzden kemalist devrim devam ettirilmeli ve türkiyede ikinci bir ulusal kurtuluş savaşi yürütülmeliydi, bunun sonucunda milli demokratik devrim gerçekleşecek ve ülke emperyalizmin boyunduruğundan kurtarilacakti.

bu tespit nedeniyle thkp-c ve thko tarzinda örgütler ortaya çıktı, benzeri tespitleri az farkla savunan maoistlerde i. kaypakkaya önderliğinde tkp-ml i kurdular. bu hareketler, tip ve onun çizgisinden kesin olarak kopmayi savunuyordu, özellikle mahir çayan'in broşürlerindeki tespitleri, tip'in pasifist, ülke gerçeklerine dayanmayan , revizyonist bir parti olduğuna dayaniyor, bu yüzden ülkede halki ulusal kurtuluş mücadelesi için öncü savaş ta toplayacak olan bir illegal örgüt öne sürülüyordu. bildiğim kadariyla mahir ve yandaşlari ASD den ayrilip thkp-c yi kurdular (doğruluğu test edilmeli, emin değilim), i. kaypakkaya taraftarlari tiikp içindeki perinçek ve zileli tarafindan savunulan kemalizm kırıntılari nedeniyle (ki kaypakkaya daha sonralari kemalizme , çayan ve gezmişten farkli olarak faşist tespiti yapmiştir) ayrilip tkp-ml yi kurdular.

ancak 12 mart 1971 de süleyman demirel hükümeti esen sol hareket nedeniyle muhtirayla düşürülüp, bu hareketi sindirecek bir hükümet, CHP den nihat erim hükümeti kuruldu, erim hükümeti iki kere kuruldu, ilkine nazaran ikincisi çok daha şiddetli olmuş ve erim in kendiside dahil olmak üzere mahir çayan'in öldürülmesinde rol alan hiram abas gibi istihbaratçılar ve bazi askerlerde thkp-c geleneğini devralan örgütlerce 70 li yillarin sonlarinda öldürülmüştür.

yani esti geçti rüzgar.... eeeee nolmusss yani derseniz,,, hiç nolsun, bitti gitti derim.

nokta.

tarihinde gavur tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

ANAP'tan istifa etmesinin ardından önce eski partisi MHP'ye girdi çıktı. Kasım 2004'de Ankara kulislerinde yeni parti kuracağı söylentileri dolaşırken sürpriz yaparak, 28 Şubat sürecinde Hüsamettin Cindoruk ve ekibi tarafından kurulmuş olan Demokrat Türkiye Partisi’nin (DTP) başına geçti. Mayıs 2005 olağan kongresinde partinin ismini değiştirterek Hürriyet ve Değişim Partisi (kısaca Hür Parti) yaptı. Partinin amblemi de ‘yeşil zemin üzerinde güneş’ oldu. Böylece 5 yıl içinde 6 genel başkan (sırasıyla Hüsamettin Cindoruk, İsmet Sezgin, Mehmet Ali Bayar, Yılmaz Hastürk, Sema Küçüksöz ve Önder Günay) değiştirmiş bulunan DTP tarihe karışmış oldu.

2007 yılında düzenlenen Cumhuriyet Mitingleri'ne iştirak etti.

2008 yılında genel başkanlığını yaptığı Hür Parti'yi kapatarak, kadrosuyla birlikte Halkın Yükselişi Partisi'ne katıldı. Daha sonra Yaşar Nuri Öztürk tarafından partiden ihraç edildi.[1].

Yeterince sola kaymış.

bu dediğin partilerden hangisi solcu hüsametin cindorukun partisi ve y.nuri öztürkün partisine girmiş ne alaka solculukla saçma sapan konusma ya :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...