Jump to content

Forumdaki Düzeyin Korunması


Recommended Posts

Forumdaki düzeyin düşmesi ve kişisel çekişmelere, küfür ve hakaretlere fazlasıyla rastlanması hepimizi rahatsız eden ve önlem alınması gereken bir konudur.

Bu konuda bazı uyarılar ve bazı açıklamalarda bulunmak gerekmektedir:

1. Küfür ve hakaretler forum kurallarına aykırıdır ve başlıca atılma sebebidir, bunu akıldan çıkarmayınız. "Ama karşımdaki ediyor, ben sadece cevap veriyorum" bir mazeret değildir.

2. Size hakaret eden kişi yönetici konumuda bir kişi bile olsa yukarıdaki uyarıya uymak zorundasınız. Forum idarecileri bundan böyle forum yönetimi tarafından tespit edilmiş bir davranış yönetmeliğine dahil olacaklarından, bundan sonra bu tür bir mazeret zaten muhtemelen geçerli olmayacaktır. İstisnai durumlar ortaya çıkarsa, unutulmamalıdır ki bu yönetim içi bir meseledir ve bunun önlemi yönetim tarafından alınacaktır. Bu konuda siz katılımcıların üzerine düşen bir vazife olmadığı gibi, bu tür istisnai durumlar sizlere benzer üslupla cevap verme hakkı tanımaz.

3. Fikirlere karşılık fikirler ile cevap veriniz, kişileri hedef almayınız.

4. Bozuk üsluba aynı üslup ile cevap vermeyiniz, kendi düzeyinizi ve soğukkanlılığınızı koruyunuz. (Çocukla çocuk olmayıp, insanlarla uğraşmayınız).

5. Kişilerle polemiğe girmeyip, kişisel çekişmelerden uzak durunuz. Son sözü söyleyen taraf olmak önemli değildir. Siz mesajınızı okuyanlara ilettiğinizi düşünüyorsanız, doğrudan iletişimde olduğunuz kişinin bunu anlayıp anlamaması önemli değildir. Aynı sözleri ve aynı diyaloğu sürekli tekrar etmeyiniz. Bir fikir, değişik ifadelerle birkaç kez söylendiğinde okuduğunu anlayan çoğu kişiye mesaj ulaşacaktır. Herkese ulaşmasını ise sağlayamazsınız. Bu yüzden mesajınızı net bir şekilde ilettiğinize kanaat getirdiğiniz noktada, tartışmayı kesiniz.

6. Düzeyi sağlamak ve korumak için hepimize görev düşmektedir. Kendinizi bu sürecin dışında görmeyin. Burada yazdığınız sürece siz de bu işin bir parçasısınız ve kısmi de olsa bir fonksiyonunuz ve etkiniz vardır. En birinci sorumluluğunuz kendi üslubunuzu kontrol etmek, ikinci büyük sorumluluğunuz ise olumsuz iletileri gördüğünüzde raporlamaktır. Her ileti için bir raporla seçeneği mevcuttur ve bu seçenek orada süs olarak bulunmamaktadır. Bu imkanı kullanınız.

7. Unutmayınız ki, bu foruma her gün onlarca başlık açılmakta ve yüzlerce, bazen binlerce ileti asılmaktadır. Geniş bir moderatör kadromuz olmasına rağmen, tüm başlıklardaki tüm mesajların moderatörler tarafından okunamayacağının lütfen bilincinde olun. Bu yüzden iletileri raporlamak önemli bir sorumluluk haline gelmektedir. Bazı ifadelerin forumda yer alması, her zaman bunlara izin verildiği için değildir. Bazıları gözden kaçmaktadır, bazıları ise bir moderatör onları görene ve müdahale edene kadar geçici olarak da olsa forumda kalmak zorunda olduğu için oradadır. Yani, olumsuz bir ifade gördüğünüzde, bunu ille de "Bu forum hakaret ve küfür yasak diyor ama pek çok yerde rastlanıyor, demek ki bunu öylesine söylüyorlar, ciddi değiller, dolayısıyla benim de bu üslupla yazmam normaldir" şeklinde yorumlamayın.

8. Bunun yanında, her rahatsız olduğunuz ya da raporladığınız iletinin de hakaret kapsamında değerlendirilmeyebileceğinin de bilincinde olun. Neyin hakaret olduğu ve neyin olmadığı ilk bakışta zannettiğiniz kadar kolay karar verilecek bir konu değildir. Bir kelimenin hakaret kabul edilip edilemeyeceği, kelimenin kullanılış yerine, kullanılış şekline, tartışmanın o anki havası ve bağlamına, vs pek çok faktöre bağlıdır. Yani kelime sansürlenerek moderasyon yapılamaz. Bu forum yönetimi 9 yıllık geçmişinde edindiği tecrübeler sayesinde, bu işin inceliklerine vakıf olmuştur ve bu konunun sanıldığı kadar kolay olmadığının bilincindedir. Lütfen meseleleri etraflıca düşünmeden bu konularda yargıya varmayınız. Unutmayın ki, buradaki moderatörler neyin hakaret olup neyin olmadığı konusunda sizden daha tecrübelidirler, çünkü zaten görevleri odur. Kendilerine güveniniz.

9. Zaten bir ifadeden alınıp alınmamak, ifadeye muhattap olmuş kişiye bile bağlıdır bazen. Bazı kişilerin alınganlık eşiği diğerlerine göre daha düşüktür.

10. Dolayısıyla, forum moderasyonunda her duruma ilaç olabilecek bir objektif reçete mevcut değildir. Moderasyon mükemmel olması imkansız bir işlemdir, ancak yaklaşık başarı sağlanabilir.

11. Yine de bir ifadenin hakaret kabul edilip edilemeyeceğinin tespitinde dayanılabilecek bazı prensipler mevcuttur. En basiti, eğer karşıdaki kişi bir ifadeden alınmışsa, bu ifadenin hakaret olması muhtemeldir. Dolayısıyla, bunları raporladığınızda, moderatörler bunlara muhtemelen hakaret muamelesi yapacaklardır. Ama raporlamadığınız iletiler olursa, bunlardan alınmadığınızı farzedip dokunmayabilirler. Bu yüzden, yine tekrar ediyorum, lütfen raporlama seçeneğini aktif bir şekilde kullanınız.

12. Başkasına yöneltilmiş fakat bu kişinin alınmadığı bir ifade, eğer size yöneltildiği takdirde sizin alınacağınız bir ifade ise, buradan "bu forumda hakaretlere izin veriliyor, ilan ettikleri kuralları oraya süs diye koymuşlar, ciddi değiller" sonucunu çıkarmayınız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, işin sizlerin başlangıçta farkedemeyebileceğiniz pek çok inceliği mevcuttur.

13. Unutmayınız ki, bu forumun moderatörleri bu işi yıllardır yapan, bu konularda tecrübeli kişilerdir. Neyin hangi durumda hakaret olup olmadığı ve forum kurallarına aykırı olup olmadığına karar vermede sizlerden daha tecrübeli ve birikimli kişiler olduklarını unutmayınız bu kişilerin.

14. Tüm bunları hesaba katıp, lütfen bu forum ile ilgili düzey düşüklüğü ve üslup bozukluğu ithamlarında bulunmadan önce objektif olduğunuza ve meselenin tüm yönlerine vakıf olduğunuza emin olun. İnternet forumculuğu kolay iş değildir. Bu forum ile ilgili, burada çok fazla küfür ve hakaret olduğu, düzeyin düşük olduğu türündeki ithamlar yönetim olarak bizi üzmektedir. Haklı yanları çok olsa da, bu ithamların bir kısmı haksızdır ve forumun içeriğine düşman kesimin bel altı vuruşlarıdır.

15. Ayrıca bu forumda kutsallara hakaret edildiği ithamında bulunmadan önce de iyi düşününüz. Burası ateist bir forumdur. "Allah yoktur, islam insan yapısı ve ilkel bir dindir, Muhammed küçük yaştaki kızlarla evlenmiş, çok sayıda hanım almıştır" gibi ifadeler bile sizin için kutsallara hakaret kapsamındaysa bu forumda işiniz yoktur. Burada kutsallara hakaret edildiğini iddia etmeden önce ne kastettiğinizi iyi düşününüz. Bu tür ithamlarda bulunanlardan örnek istediğimizde, kişilerin birbirine karşı kullandığı "domuz, pislik, pezevenk, aşağılık herif, vs" gibi ifadeleri bize örnek olarak getirmektedirler. Baştan getirdikleri iddia kutsallara hakaret iken, getirdikleri örnekler kişisel hakaret örnekleri olduğunda, bu forumun eleştirisinde belden aşağı vurmuş olurlar. Bu konu ayrıdır, kutsallara hakaret ayrıdır. Örneğin, "islam sapık bir dindir" ifadesinin bir hakaret olduğuna kanaat getirmeden önce, bu "sapık" ifadesini kuranın da bolca kullandığını ve gerek kuranın, gerekse islamcı kesimde yorum yapan pek çok kişinin ateizm ve ateistler için benzer ifadeleri bolca kullandığını, örneğin ateizmin sapık bir felsefe olduğu ve ateistlerin sapık olduğu gibi ithamlarda bolca bulunduklarını unutmayınız. Eğer bunların hakaret olmadığına inanıyorsanız, bu ifadenin de hakaret olduğunu iddia etmemelisiniz.

16. Bunun yanında, geniş bir kesimi, örneğin tüm müslümanları kapsayacak şekilde aşağılayıcı ifadeler kullanılması da elbette doğru değildir ve belli bir noktada forum kurallarını çiğneyen eylemler olacaklardır. Hangi durumda ve hangi ifadeler sonucunda böyle bir durumun oluştuğunun takdirini, bu konuda tecrübeli moderatörlere bırakınız ve kararlarına güveniniz. Size düşen sadece bu duruma uyduğunu düşündüğünüz iletileri raporlamaktır. Gerisine moderatörler karar verecektir.

Lütfen bu maddelerin ve kuralların hepsini okuyun ve aklınızın bir köşesinde bulundurun. Bu ortamdaki düzeyin yükselmesi hepimizin istediği ve hepimizin lehine olan bir amaçtır. İnternetin imkan verdiği geniş fikir hürrüyeti ile, insanların kişisel haklarına saldırmadan fikirlerin ifade edilmesi arasındaki çizgi çok incedir ve bu işin ideal bir çözümü bulunmamaktadır. Fakat forum yönetimi olarak, hem mümkün olduğu kadar özgür, hem de mümkün olduğu kadar kişilik haklarına saygılı bir ortam oluşturmaya çalıştığımızı aklınızdan çıkarmayınız. Bu işin çok kolay olduğunu da zannetmeyiniz.

Lütfen bu konularda elinizden geleni yaparak, düzeyin yükselmesine ve yüksek kalmasına katkıda bulunmaya çalışınız.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Misafir
Bu konu kapalıdır ama konuya cevap yazmaya yetkiniz var görünüyor.
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...