Jump to content

Gölge Sabit Nasıl Kalır?


Recommended Posts

Kur'an'da gölgeler için;

Görmedin mi Rabbin, gölgeyi nasıl uzatmaktadır? Şayet dileseydi, onu sakin(sabit) kılardı. Sonra Biz, Güneş'i, onun üzerine bir delil kılmışızdır.

[FURKAN(25)/45]

Gölge nasıl sabit kalabilir? Gölge, Güneş'in gün içerisindeki hareketine bağlı olarak olarak değişir. Gölgenin sabit kalabilmesi için Dünya'nın kendi ekseni etrafında hiç dönmemesi gerekir. Dünya kendi ekseni etrafında hiç dönmemiş olarak kurgulansa Dünya'nın bir bölümü sürekli gündüz, diğer bir bölümü sürekli gece olurdu. Bunu milyarlarca yıla vurduğunuzda sürekli gece olan kısımda hayat olmazdı. Yani Dünya'nın yarısında hayat olmazdı. Hayat sadece Dünya'nın yarısına sığardı. Orda da sürekli gündüz olacağından bu insan yaşamını nasıl etkilerdi? Yaşamı nasıl olumsuz etkilerdi. Mevsimler olur muydu? Daha doğrusu yaşam olur muydu? Yani hayatın devamı için gölgenin sürekli sabit kalması olanaksız. Ya insanlar var olacak ya da gölge sürekli değişecek. Aksi halde gölge olmaz zaten.

Diyelim hayatı bozmadan gölge sabit kaldı, eline ne geçecek? Bir Tanrı bunu söylemekle ne demek ister anlamak imkansız. Gölge hep aynı kalsa ne kalmasa ne?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Akşam olmasa idi sizi o zaman görürdüm demek istiyor. Gölgenin varlığının Güneş ile ilişkisinin farkında ama nasıllığı konusunda bir fikri yok.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gölgenin sabit kalabilmesi için Dünya'nın kendi ekseni etrafında hiç dönmemesi gerekir. Dünya kendi ekseni etrafında hiç dönmemiş olarak kurgulansa Dünya'nın bir bölümü sürekli gündüz, diğer bir bölümü sürekli gece olurdu. Bunu milyarlarca yıla vurduğunuzda sürekli gece olan kısımda hayat olmazdı. Yani Dünya'nın yarısında hayat olmazdı. Hayat sadece Dünya'nın yarısına sığardı. Orda da sürekli gündüz olacağından bu insan yaşamını nasıl etkilerdi? Yaşamı nasıl olumsuz etkilerdi. Mevsimler olur muydu?

Ayetlerin yazarı bunlardan habersiz Yani gölge boyunun sabit kalması için hangi şartın oluşması gerektiğinden bi-haber. Dünyanın kendi etrafında döndüğü aklının köşesinden dahi geçmiyorduki nasıl bilsin.

Bu ayette vurgulanmak istenen allahın herşeye gücü yettiği, dilese gölgeyi de sabit tutabileceği...vs. Böyle bişeyi neden dileyecekse artık

Link to post
Sitelerde Paylaş

Burda düz dünyanın etrafında dönen bir güneşin olduğunu anlatmak istiyor. Güneş doğunca gölge en uzun, güneş tepeye gelinceye kadar gölge küçülüyor. Öğleden sonra da gölge uzuyor. Gölgeyi sabit yapmak isterse güneşi döndürmez olur biter. Bunu demek istiyor bence. Ama her ne demek istiyorsa istesin abuk sabuk bir şey demeye çalışmış.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 years later...
Kur'an'da gölgeler için;

Görmedin mi Rabbin, gölgeyi nasıl uzatmaktadır? Şayet dileseydi, onu sakin(sabit) kılardı. Sonra Biz, Güneş'i, onun üzerine bir delil kılmışızdır.

Önce gölgeden bahsediyor. sonrada dileseydi onu sabit kılardı diyor. Daha sonra alakasız yerlere geçiyor. Biz güneşi onun üzerinde delil kılmışızdır diyor. O dediği gölgemi oluyor? Bu ayetten çıkarılması gereken kıssadan hisseyi anlayan varsa lütfen anlatsın. Rica ediyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Dünya kendi ekseni etrafında hiç dönmemiş olarak kurgulansa Dünya'nın bir bölümü sürekli gündüz, diğer bir bölümü sürekli gece olurdu." demişsiniz. Bu konuyu iyi düşündünüz mü? Lütfen bir kez daha düşünün. Dünya Güneş'in etrafında dönmektedir. Dünya kendi ekseni etrafında dönmezse gece ve gündüz yine oluşur!

Hem, burada Arap şair gölgeden bahsetmiş; gölgenin uzamasından. Sonra güneşe bağlamış. Neden siz hemen Dünya-Güneş ilişkisine geçip Arap şairin astronomi bilgisine yöneliyorsunuz? Gölgenin uzadığını gözlemlemek için Güneş gerekli midir? Ay gerekli mıdır? Ay tanrısını abartanlar için burada bir iki paragraf döşenmem gerekirdi ama neyse... Sanki Ay ışığı gölge oluşturmazmış gibi, Al-ilah, falah filah... Arap şair masanın üzerindeki hurmanın etrafında bir kandil gezdirerek bunu gözlemleyemez mi?

Gölgenin uzaması için önce yer lazım! Yer olmadan (gezegenlerden yeteri kadar uzakta) gölgeyi göremezsiniz. (Lütfen bu son yazdığım cümleye fizikçiler atlamasın) Yerde gölgenin uzaması demek ne demek önce bunu düşünelim. Yere bir çubuk dikersek ve etrafında bir ışık kaynağı gezdirirsek (kandil) gölgeyi uzatıp kısaltabiliriz. Işık kaynağı Güneş olursa ne olur? Gölgenin uzaması için Güneş'in alçalması gerekir. Güneş alçaldıkça gölge uzar. Gölge uzadıkça gölgenin alanı artar. Bu basit gözlem aydınlık ve karanlık arasındaki dualite için bir mesel kaynağı olabilir mi?

Hadi aydınlık ve karanlık hakkında mesel uyduralım. İçinde gölge kelimesi hiç geçmesin.

Deneme 1: Kandil bizden uzaklaştıkça karanlık artar.

Deneme 2: Güneş ufka yaklaştıkça karanlık artar.

Deneme 3: Işık olmazsa karanlık da olmaz.

Deneme 4: ...

Gölgenin uzaması aydınlık-karanlık ilişkisini derinleştiriyor. Gölgenin uzamasının ışığın kendisi ile pek ilişkisi yok. Işığın pozisyonu ile ilişkisi var. Işık aynı ışık ama pozisyonu değiştikçe (çubuğun biçimini ve yerini sabit kabul ediyoruz.) gölge uzayıp kısalıyor.

Sabit ışık kaynağı olarak kandil vardı; oturmuş kımıldamadan bir hurmanın gölgesine bakıyordu. Güneş'in olduğu yerde hareketsiz kalabileceği aklına geldi. Korktu. (Biz de korkuyoruz.) Bu çöl sıcağında ne yaparlardı? Hatta çok korktu ve gölgenin uzamasını bir ayet(mucize) olarak düşündü. Haklı mıydı? Dünya kendi ekseni etrafında dönseydi de haklıydı dönmeseydi de haklıydı. Bu olaya nereden bakarsanız bakın korkunç bir durum. Şimdi burada durup "O zaman da yaşam kendine başka yollar bulurdu." demenin benim için bir anlamı yok. Çünkü o zaman ben ben olmazdım.

Demek ki; karanlığı yayan aydınlığı da yayar. Karanlığı yayan aydınlık üzerine yayar. Aydınlığı yayan karanlık üzerine yayar. Gölgenin uzamasının karanlığın ve aydınlığın yayılması ile ilişkisi vardır. Bu bağlamda; en uzun gölge sadece Güneş batarken oluşmaz; doğarken de oluşur. Aradaki farkı biz yaratacağız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

basligi ilk kez actim. baslik adini okurken , Gölge Sabit diye birini isten cikariyorlarda bizde bunu protesto edecegiz sabdim.

Gölge Sabitnasıl Kalır? < yanlis.

dogrusu Gölge nasıl sabit kalır?

tarihinde kitapsiz tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...