Jump to content

Hz Mani (a.s)

Recommended Posts

Hz Mani (a.s) İsa (a.s) dan sonra III. yüzyılın sonunda dünyaya teşrif etmiştir.

Belkide gelmiş geçmiş en hızlı ve en geniş coğrafyaya yayılmış dindir diyebiliriz.

Araştırmalara göre ki son zamanlara kadar özellikle hristiyanlığın kasıtlı olarak delillerini gizlemiş olmasına rağmen görülmüştürki.

Örgütlenmesiyle ve felsefesiyle gelmiş geçmiş en mükemmel dinlerden biridir.

Gelmiş geçmiş hristiyanlığın rakiplerinden en büyüğü ne islamdır nede yahudiliktir.

Hristiyanlığın tarihteki en büyük rakibi Hz Mani (a.s) ve onun dini olmuştur.

Olağan üstü bir hızla hemen hemen dünyanın her yerine yayılmıştır.

Uygurların resmi dini olmuştur.

Çinden Japoanyaya, Moğolistana, Afganistana, Afrikaya, Anadoluya, Avrupaya (özellikle Fransa ve Roma ya yayılmıştır).Bizansı allah pullah etmiştir. Mani dini.

Yalnız Mani (a.s) peygamberin dini içerisinde şiddet barındırmadığı için imparatorlar ve krallar tarafından çok tutulmamıştır. Yani siyasi destek hemen hemen hiç görememiştir.

Bu kadar hızlı ve geniş alanlara yayılma ve kabul görme hiçbir peygambere nasip olmamıştır.

Mani (a.s) de dediği gibi kendiside Hz Nuhun, Nuhun oğlunun , İbrahimin, Zerdüşün (a.s), İsanın da yer aldığı peygamberlik zincirinin bir halkası olduğunu söylemiştir.

Mani dinine göre dört vakit dua (namaz ) vardır ve duanın olmazsa olmazı ibadete başlamadan önce su ile arınmadır. Su yoksa toprak ile arınılacaktır.

Yine Hz Maninin bildirdiğine göre kendisi incilde geçen Feraklittir.

Yılın belli günlerinde oruç tutulur Mani peygamberin dininde.

Dinin esaslarında on emir vardır.(cana kıymayın, zina etmeyin,....)

Ayrıca şabbat tatilinede riayet edilir.

Felsefi olarakta Gnostik bir düalizm inancı vardır.

İsadan sonra Muhammet peygamberden önce dünyanın tamamını ve olağanüstü bir hızla etkileyen bu peygamber ve dini hakkında kuranda ve hadislerde neden bahsedilmez (yoksa bahsedilirmi). Halbuki Emevi hakimiyeti altında yaşamıştır bu inancın bazı üyeleri fakat Abbasiler bunları sapık ilan edip göçe zorlamıştır.

Sitelerde Paylaş

Hz Mani (a.s) İsa (a.s) dan sonra III. yüzyılın sonunda dünyaya teşrif etmiştir.

Belkide gelmiş geçmiş en hızlı ve en geniş coğrafyaya yayılmış dindir diyebiliriz.

Araştırmalara göre ki son zamanlara kadar özellikle hristiyanlığın kasıtlı olarak delillerini gizlemiş olmasına rağmen görülmüştürki.

Örgütlenmesiyle ve felsefesiyle gelmiş geçmiş en mükemmel dinlerden biridir.

Gelmiş geçmiş hristiyanlığın rakiplerinden en büyüğü ne islamdır nede yahudiliktir.

Hristiyanlığın tarihteki en büyük rakibi Hz Mani (a.s) ve onun dini olmuştur.

Olağan üstü bir hızla hemen hemen dünyanın her yerine yayılmıştır.

Uygurların resmi dini olmuştur.

Çinden Japoanyaya, Moğolistana, Afganistana, Afrikaya, Anadoluya, Avrupaya (özellikle Fransa ve Roma ya yayılmıştır).Bizansı allah pullah etmiştir. Mani dini.

Yalnız Mani (a.s) peygamberin dini içerisinde şiddet barındırmadığı için imparatorlar ve krallar tarafından çok tutulmamıştır. Yani siyasi destek hemen hemen hiç görememiştir.

Bu kadar hızlı ve geniş alanlara yayılma ve kabul görme hiçbir peygambere nasip olmamıştır.

Mani (a.s) de dediği gibi kendiside Hz Nuhun, Nuhun oğlunun , İbrahimin, Zerdüşün (a.s), İsanın da yer aldığı peygamberlik zincirinin bir halkası olduğunu söylemiştir.

Mani dinine göre dört vakit dua (namaz ) vardır ve duanın olmazsa olmazı ibadete başlamadan önce su ile arınmadır. Su yoksa toprak ile arınılacaktır.

Yine Hz Maninin bildirdiğine göre kendisi incilde geçen Feraklittir.

Yılın belli günlerinde oruç tutulur Mani peygamberin dininde.

Dinin esaslarında on emir vardır.(cana kıymayın, zina etmeyin,....)

Ayrıca şabbat tatilinede riayet edilir.

Felsefi olarakta Gnostik bir düalizm inancı vardır.

İsadan sonra Muhammet peygamberden önce dünyanın tamamını ve olağanüstü bir hızla etkileyen bu peygamber ve dini hakkında kuranda ve hadislerde neden bahsedilmez (yoksa bahsedilirmi). Halbuki Emevi hakimiyeti altında yaşamıştır bu inancın bazı üyeleri fakat Abbasiler bunları sapık ilan edip göçe zorlamıştır.

nerde yazıo hz mani kim usta?

Sitelerde Paylaş

mani den sonra a.s deyip övgüler dizdiğine ve mükemmel dediğine göre senin için önemli

ama biz de hala maniyi kullanıyoruz örneğin bir maniniz yoksa size geleceğiz gibi yada mani söylüyoruz bazen tabi

:) kim bu mani ya ben de çıkaramadım.

arkadaşın bir manisi yoksa anlatsa iyi olur

Sitelerde Paylaş

mani den sonra a.s deyip övgüler dizdiğine ve mükemmel dediğine göre senin için önemli

ama biz de hala maniyi kullanıyoruz örneğin bir maniniz yoksa size geleceğiz gibi yada mani söylüyoruz bazen tabi

Senin üstadının ve tüm müslümanların üstadlarının tanrı ile alakalı felsefelerinin temelini oluşturan düşünce sistemini tüm dünyaya öğreten ve yayan peygamberdir Hz Mani (a.s).

Üstadının yaratan, yaratılan ve bunların gayeleri ile alakalı felsefesinin temelini Mani'nin (a.s) tüm dünyaya öğrettiği öğretilerden almıştır.

Üstadın ve müslümanların tüm üstadları bu konudaki felsefelerini Kurandan yada Muhammet den değil Mani (a.s) ve onun öncülerinden öğrenmiştir.

Mesela:Ben gizli bir hazine idim bilmek ve bilinmek istedim..Bu cümleyi ve benzer anlamlardaki cümleyi hatırladınmı? Tüm üstadların inanç felsefelerinin temelini oluşturan düşünce. Bu düşünceyi sen Kuranda yada hadislerde hiç gördünmü?

Göremezsin çünkü bu düşünceyi öğreten en son peygamberdir Hz. Mani (a.s).

Üstadların ve üstadın tüm inanç felsefesini Mani nin öğretilerinden almışlardır.

Sitelerde Paylaş

Senin üstadının ve tüm müslümanların üstadlarının tanrı ile alakalı felsefelerinin temelini oluşturan düşünce sistemini tüm dünyaya öğreten ve yayan peygamberdir Hz Mani (a.s).

Üstadının yaratan, yaratılan ve bunların gayeleri ile alakalı felsefesinin temelini Mani'nin (a.s) tüm dünyaya öğrettiği öğretilerden almıştır.

Üstadın ve müslümanların tüm üstadları bu konudaki felsefelerini Kurandan yada Muhammet den değil Mani (a.s) ve onun öncülerinden öğrenmiştir.

Mesela:Ben gizli bir hazine idim bilmek ve bilinmek istedim..Bu cümleyi ve benzer anlamlardaki cümleyi hatırladınmı? Tüm üstadların inanç felsefelerinin temelini oluşturan düşünce. Bu düşünceyi sen Kuranda yada hadislerde hiç gördünmü?

Göremezsin çünkü bu düşünceyi öğreten en son peygamberdir Hz. Mani (a.s).

Üstadların ve üstadın tüm inanç felsefesini Mani nin öğretilerinden almışlardır.

sen nerden bılıosun bunları?

Sitelerde Paylaş

sen nerden bılıosun bunları?

Kainat niçin yaratılmıştır, insan niçin yaratılmıştır, Allah insanı dünyaya niçin göndermiştir, Dünya hayatının anlamı nedir, İnsanın amacı nedir, Şeytan niçin yaratılmıştır,Ruh nedir,Maddemi esastır yoksa manamı esastır, Ruh ile madde arasında ters orantı vardır....Şu an aklıma gelmeyen tüm yaklaşımlar, verilen cevaplar ve düşünceler gnostik düşüncenin ürünüdür.

Gnostik düşünce islam felsefecilerinin düşüncelerinin temelini oluşturmuştur. Gnosis düşüncenin islam dünyasındaki önemli öğrencilerinden biriside Muhyiddin İbni Arabidir.

Said Nursinin tüm yaklaşım ve felsefesinin temelinide bu düşünceler oluşturur. Özelliklede Muhyiddin Arabi.

Said nursi tüm temel düşüncelerini Gnosis düşünceden aldığı gibi risalelerde kullandığı sembolleri bile Muhyiddin Arabi'den araklamıştır. Muhyiddin Arabinin en çok kullandığı semboller: ışık,harf,ayna . Bilmem bu semboller biryerden tanıdık geldimi.

Hatta Saidin bir rüyası vardır. Güya peygamber onu tüm uluların bulunduğu mecliste konuşma yaptırtır. Şu işe bakki bu rüyanın aynısını muhyiddin arabide görmüştür ve muhyiddin arabide kitabını Allahın yazdırdığını söyler.

Yani senin tarihindeki büyük düşünürlerin alayıda Gnosis düşünceyi temel felsefe olarak kullanır ve Mani (a.s) de Gnosis düşünceye sahip son ve enbüyük peygamberdir.

Sitelerde Paylaş

gerzek gerzek espiri yapçağına google'da araştırma yap.

Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...