Jump to content

Hıristiyanlık Mı Doğru, İslam Mı?


Recommended Posts

Bana sorarsanız ikisi de saçmalıktır ama müslümanlara hıristiyanlığın daha mantıklı olduğunu kavratabilir ve hristiyanlığın ''yanlışlığına'' dair bildiklerinin sakat olduğunu gösterebilirsek, belki onları bir inanç krizine sokup uyanmalarını sağlayabiliriz. Bunu yaparken hıristiyanlığı savunuyor gibi davranacağım mecburen, baştan uyarayım. Yani ''Freddie acaba beyninin üstüne mi düştü?'' diye meraklanmayınız. Hristiyanlık derken günümüzdeki katolik/ortodoks/protestan hristiyanlığı kastedeceğim. Günümüzdeki hristiyanlık bile islama göre daha mantıklı ve tutarlıdır. Bunu görebilmek için müslümanların yanlış kanılarını soru-cevap şeklinde açıklayalım;

Musa'nın kitabı bozulunca İsa, İsa'nınki bozulunca da Muhammed gönderilmedi mi?

Hayır. Hıristiyan inancında Musa'nın kitabının(Eski Ahid) bozulduğu iddiası yoktur. Zaten Tanrı'nın hükmünü değiştirici yoktur. Musa'dan İsa'ya dek pek çok peygamber gelmiştir. Bunların sözleri Eski Ahidde(Tevratta) bulunmaktadır. Hepsi Mesihi müjdelemişlerdir. Ve sonunda müjdelenen Mesih de gelmiştir. Tevrat'ın tahrif olması söz konusu değildir. Yeni Ahid, Tevratı tamamlar. Beklenen Mesih geldiğinde ahdi yenilemiştir. Eski Ahid(Tevrat) ile Yeni Ahid(dört Gospel ve Elçilerin İşleri bölümü) bir bütündür ve İncil olarak adlandırılır.

Dört tane mi İncil var?

Dört ''Gospel'' vardır; Matta, Markos, Luka ve Yuhanna. Bu Gospeller ile Tevrat, Mezmurlar, Elçilerin İşleri ve Yuhanna'nın Vahyi bölümlerinin toplamına İncil denmektedir. İncil tekdir.

Peki neden dört Gospel var? Biz hangisine inanacağız?

Bu soru yanlıştır. İsa, yaşadığı sırada çevresine havariler toplamış ve kendisinin ölümünden sonra da onlara yol göstermiştir. Bu havarilere elçi de denir. Mesihe kadar olanlara peygamber, Mesihten sonraki havarilere ise elçi denir. Elçilerin işleri Mesihin öğretisini yaymaktır. Bu yüzden hepsi İsa'ye yönelik kendi tanıklıklarını anlatmışlar, bu uğurda canlarını vermişler, bazı havariler ve onların öğrencileri de -Kutsal Ruhun da esiniyle- Mesihin öğretisini kaleme almışlar ve dört gospel ortaya çıkmıştır. Farklı zaman ve yerlerde yazılan gospellerde aynı olayların anlatılıp aynı öğretinin vaaz ediliyor olması, söz konusu inancın doğruluğunun açık bir göstergesidir. Zaten asıl önemli olan öğretidir; sözler değil. Sözlere takılıp kalmak ruhu kör eder. Örneğin, Kuranın sözlerinin değişmediği iddia edilir ama bin türlü anlam çıkarılır; oysa incilin anlatımı dört türlüdür ama tek anlam çıkarılır. Dört Gospel de aynı hikayeyi anlatmaktadır. Böylece mesajının öneminin kelimelerle perdelenmemesi sağlanmıştır. Öte yandan, tüm havarilerin -ihanet eden Yahuda hariç- Mesih'in Tanrının Oğlu olduğu ve çarmıhta bizim günahlarımızın kefareti için öldüğü, üç gün sonra dirildiği, buna iman edenlerin kurtulacakları öğretisini benimsedikleri bilinmekte ve bunun aksini gösteren hiçbir kanıt bulunmamaktadır. İsa'nın özenle seçip havarisi yaptığı ve ona en yakın olan, onun sözünü duyurmak uğruna can veren(ki hiçbiri eceliyle ölmemiştir) bu insanların yanlış bir inancı yaymaları olanaklı olmasa gerek değil mi? İsa'nın özenle seçtiği havarileri, O'nun Tanrının Oğlu olduğunu belirtmişlerdir.

Kaldı ki, Kuranda Tevrat'ın değiştirildiği yazar ama İncilin değiştirildiğine yönelik herhangi bir ayet yoktur.

Hazreti İsa'nın sözlerini içeren Gospel nerede peki?

İslam öğretisi müslümanlara, Allah'tan gelen sözlerin bulunması gereken bir kitabın gerekliliği yönünde bir alışkanlık edindirdiği için ve müslümanlar İsa'yı bir peygamber olarak gördüğü için, O'nun Tanrıdan aldığı vahiyleri yazması gereken bir kitap olması gerektiği yönünde bir varsayımları var. Bu yüzden de havarilerin gospellerini fazla ciddiye almıyorlar. Oysa Hristiyan inancında İsa bir peygamber değil Tanrının Oğlu Mesihtir, Rabdir, Tanrının beden almış sözüdür. İsa'nın kendisi Tanrının Sözüdür zaten. Onun amacı çarmıhta can verip günahlarımızın kefaretini ödemekti. Bedensel anlamda öleceği için öğretisini/sözünü yaymak üzere havariler seçti. Onun sözünü yaymak havarilerin göreviydi. Havariler de bu görevlerini yaptı ve yazılı kaynak olarak bize elimizdeki dört Gospeli bıraktı. Muhammed'in Cebrail aracılığıyla Tanrıdan aldığı mesajları yazması inancı gibi, Hıristiyanlıkta da havarilerin İsa'nın sözlerini esinlenme yoluyla alarak yaymaları söz konusudur. Zaten gerek havariler gerekse de İsa, Kutsal Ruhun esiniyle konuşur. Yani Hıristiyanlıkta vahiy denen şey, islamdaki gibi kelime kelime 'indirilme' şeklinde değil, mesajın özünün Kutsal Ruh aracılığıyla ve esinlenme yoluyla kavranması ve bu esinle konuşmaktır. Kelime kelime inen birşey yoktur, sen Kutsal Ruhtan alır ve o aldığınla kendin konuşursun.

Kaldı ki, İsa'nın yazdığı Gospeli sormak, bu Gospelin değiştirildiğini değil kaybedildiğini iddia etmenizi gerektirirdi.

İsa nasıl oluyor da Tanrının Oğlu oluyor?

Bunu cevaplamak için biraz gnostisizmden de yararlanacağım. Zaten sıkıştırınca 'bildiğimiz' hıristiyan mezheplerinin de benzer cevaplar verdiklerini gözlemledim. Buna göre, Tanrının evreni yaratmadan önceki durumuna ''Baba'' denmiş, evreni yarattıktan sonraki durumuna ise ''Kutsal Ruh'' denmiştir. İsa ise bu Kutsal Ruhu aldığı için ''Tanrının Oğludur''. Tanrının ruhunu bir ateş olarak düşünürsek, İsa o ateşten insan bedenine düşen bir kıvılcımdır. Tanrıyla aynı özü paylaşmaktadır ve başlangıçta Tanrıyla birlikteydi, fakat Kutsal Sözü duyurmak için bedene girip aramızda yaşadı. Görevi sona erdiğinde ise çıktığı kaynağa geri döndü. Beden almışken, önceden bir halde olduğu Tanrıyla ayrı düşüp artık iki oldu. Bu yüzden Babasına hitap eden konuşmaları da vardır İncilde. Fakat direkt Tanrının ağzından konuştuğu da pek çok konuşması vardır çünkü onunla aynı özü paylaşmaktadıri O'ndan çıkmıştır ve O'na dönecektir.

Kaldı ki, islam da İsa'nın babasız/günahsız olarak doğduğunu ve hiç günah işlemeden yaşadığını kabul eder. Bu durum O'nun Tanrısallığının da kabul edilmesini mantıken gerektirir. ''Hatasız kul olmaz'' lafı Muhammede aittir, oysa İsa hatasızdır. Neden? Çünkü kendisi kul değil Rabdir. Zaten İsa'nın bakireden doğmasının arka planında Adem ve Havva'nın günahını silme amacı vardır. İnsan, günah işleyerek cennetten kovulmuş ve acı dolu bu dünyaya atılmıştır. Bunun cezası ölümdür, insan ölümden sonra yaşama sahip değildir. Bizlerde dünyada doğduğumuz için Adem ve Havva'nın günahlarını paylaşıyoruz; aksi halde cennette doğardık ama biz de günahlı doğuyoruz. İslamda günahlı doğum ve vaftizin gerekliliği de inkar ediliyor. Her neyse, Tanrı, kendinden bir parçayı aramıza gönderir ve Şeytan'a bir teklif sunar. Günahsız İsa'ya çarmıhta zulmedilmesi karşılığında Şeytan'ın insanlık üzerindeki hakkından vazgeçmesini sağlayacak ve insanlara ölüm sonrası yaşamı verecektir. Şeytan, insana günah işleterek ve insanı cennetten çıkararak onun üzerinde hak sahibi olmuştu. Tanrı iyi ve adaletli olduğu için, Şeytan'a bile haksızlık yapmaz. Bu yüzden, kendinden bir parçayı bedene düşürüp Mesih yaptı ve O'nun canını Şeytan'a sundu. Günahsız birinin zulme uğrayıp öldürülmesiyle, günahlılara kurtuluş kapısı açıldı. Böylece O'nun yaralarından biz şifa bulduk. İsa'nın günahsız doğumu ve hiç günah işlememesi işte bu yüzden önemlidir. Fakat siz çamıhı, İsa'nın tanrısallığını, günahlı doğumu v.s. kabul etmezseniz tüm kurgu çöker ve hiçbirşeyi açıklayamayazsınız. Ne Adem ve Havva'nın günahını bizim de çekip dünyada doğmamızı açıklayabilirsiniz, ne Şeytan'ın hakkının nasıl ödenerek insanlığa kurtuluş kapısının açıldığını açıklayabilirsiniz ne de bakireden doğuma bir anlam verebilirsiniz. Kaldı ki, ölümden sonra yaşama(yani cennete) kavuşabilmek için Tanrıya inanmak yetmez. Günahlı Adem de inanıyordu ama bu kendisini kurtarmaya yetmemişti. Tanrısal özün beden alıp aramızda yaşadığına, günahlarımızın kefareti olarak çarmıhta canını verdiğine, üç gün sonra ölümü(günahın cezasını) yenerek dirildiğine de iman etmek gerekir. Aksi halde yeriniz cehennemdir.

İznik Konseyinde tüm incillerin toplandığı ve bir masaya konduğu, sonranın masanın sallandığı, düşmeyen dört kitabın günümüzdeki inciller olduğu doğru mu?

Bu doğru değil. Bir kere İznik Konseyi, hıristiyanlık tarihi açısından geç bir dönemde toplanmıştır. Bu Konseyin tüm gospelleri toplamasına olanak yoktur. Çünkü o tarihte hıristiyanlık zaten Afrika'dan Asya'ya, Avrupa'dan Orta Doğua dek çok büyük bir alana yayılmış haldeydi. Tüm bu alandaki her gospeli toplamak ve imha etmek mümkün değildir. Zaten o Konseyde İsa'nın tanrısallığını reddeden Aryus da Kanonik denen eldeki dört gospel üzerinden fikirlerini savunmuştu.

İncilde Hz.İsa, Hz. Muhammed'in geleceğini müjdeliyor muydu?

Müslümanların sıklıkla inandığı bir diğer saçmalık da budur. Bir kere bir yandan İncilin değiştiğini söyleyip beri yandan da içinden işinize gelen kısımları almanız mantıklı ve ahlaklı bir tavır mıdır? Değiştirildiğini iddia ettiğiniz bir kitap sizin peygamberinizi müjdelese ne olur müjdelemese ne olur? Öte yandan, söz konusu edilen kısım Yuhanna Gospel'indeki bir bölümdür ve orada kastedilenin Kutsal Ruh olduğu çok açıktır. Gerek atfedilen özellikler gekekse de açıkça adının söylenmiş olması söz konusu edilenin Kutsal Ruh olduğunu göstermektedir. İsa ölmesi gerektiğini havarilerine anlatıyor ve havariler de İsa onları bıraktığında ne yapacakları konusunda kaygılanıyorlardı. İsa da endişelenmemelerini, Kutsal Ruhun gelip onlara yol göstereceğini söyledi. Olay bundan ibarettir.

Kaldı ki, İsa'nın Muhammedi haber vermesi diye saçma birşeye nasıl inanılabiliyor? Yani İsa şöyle mi dedi; ''Merhaba, ben de sıradan bir peygamberim. Bana saygı gösterip havarim olun diyeceğim ama söylediklerim bozulacak ve siz sevgili havarilerim bile ne dediğimi tam anlamayacaksınız. Ama üzülmeyin benden sonra Muhammed adında biri gelip benim beceriksizliğimi düzeltecek. Ben şu an sıramı savuruyorum zaten. Bir an evvel sıra ona gelsin diye...'' Böyle saçmalık olur mu? Bir peygamber kendi başarısızlığını açıklarsa ona artık kim inanır? İsa'nın kendinden sonra birinin geleceğini söylediği iddiası, İsa'nın önemini hiçleştiren bir iddiadır.

Son olarak da şunu belirteyim; Hıristiyanlıkta Tanrının kitaplarının değişmesi söz konusu değildir. Zaten aksi bir durum Tanrının ve peygamberlerin güvenilirliğine gölge dürür ve sanki Tanrı bizle oyun oynuyormuş gibi yanlış düşüncelere yol açar. İsa'nın sözlerini değiştirici yoktur, zaten kendisi Tanrının Sözüdür. İncil'de İsa şöyle denmektedir; ''Yer ve Gök ortadan kalkacak ama benim sözlerim asla ortadan kalkmayacaktır.'' Kutsal Ruhla ilgili bölümü Muhammede yontanlar bu sözü neden görmezler? İncilin başka bir yerinde de İsa şöyle der; ''İlk ve son Benim, başlangıç ve bitiş Benim, Benden önce olmadığı gibi Benden sonra da olmayacaktır.''

tarihinde Freddie tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

AL-İ İMRAN:

19- Doğrusu Allah katında din, İslâm'dır; o kitap verilenlerin anlaşmazlıkları ise sırf kendilerine ilim geldikten sonra aralarındaki taşkınlık ve ihtirastan dolayıdır. Her kim Allah'ın âyetlerini inkâr ederse iyi bilsin ki, Allah hesabı çabuk görendir.

85- Kim İslâm'dan başka bir din ararsa ondan asla kabul edilmeyecek ve o ahirette de zarar edenlerden olacaktır.

102- Ey iman edenler! Allah'tan, O'na yaraşır şekilde korkun ve ancak müslümanlar olarak can verin.

MAİDE: 3 - Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen; boğulmuş, vurulmuş, yukardan düşmüş, boynuzlanmış, canavar yırtmış olup da canlı iken kesmedikleriniz; dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanan hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet (şans) aramanız size haram kılındı. Bunların hepsi doğru yoldan çıkmaktır. Bugün kâfirler, dininize karşı ümitsizliğe düşmüşlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım. Size din olarak İslâmı beğendim. Kim açlıktan daralır, günaha istekle yönelmeden bunlardan yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Çünkü Allah bağışlayan, merhamet edendir.

ENAM: 125- Allah kimi hidayete erdirmek isterse, onun gönlünü İslâm'a açar. Kimi de saptırmak isterse, sanki göğe yükseliyormuş gibi, göğsünü dar ve sıkıntılı yapar. Allah, inanmayanları işte böyle pislik içinde bırakır.

TÖVBE:33- O öyle bir Allah'dır ki, Resulünü hidayetle ve hak dinle bütün dinlere üstün kılmak için göndermiştir. Müşrikler hoşlanmasalar da

HİCR: 24- Andolsun ki biz, içinizden İslâm'da öne geçmek isteyenleri de biliriz, geri kalmak isteyenleri de biliriz.

NAHL: 81- Allah, yarattıklarından sizin için gölgeler yaptı ve sizin için dağlarda barınaklar yarattı. Sizi sıcaktan koruyacak elbiseler ve savaşta sizi koruyan elbiseler (zırhlar) yarattı. İşte böylece Allah müslüman olasınız diye üzerinize nimetini tamamlamaktadır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Jadı, sen de pante gibi galeyana getirme milleti. :lol:

Sana artık agnostik Müslüman değil saf Müslüman diyeceğiz. :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kısasa kısas yaptığım için mi? :D

Hayır, o üç kağıtçı Freddie'ye en evvel inanalardan biri olduğun için. :)

Gerçi sen de haklısın insan böyle bir eşek şakasını Freddie bile yapmaz herhalde diye düşünmeden edemiyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Feddie olayını tam anlayabilmiş olan var mı?

üyeliği neden sonlandırılmış?

kendi isteği mi?

kendi blogunda bugün garip şeyler yazmış:

Kendi üyeleri hakkında ''intihar'' dedikoduları yayan, sonra da üyenin ölmediğini ''açığa çıkarıp'' o üyeyi yalancılıkla suçlayan salak bir site (ateistforum).

şu olay netleşsin artık...

tarihinde Faramir tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Feddie olayını tam anlayabilmiş olan var mı?

üyeliği neden sonlandırılmış?

kendi isteği mi?

kendi blogunda bugün garip şeyler yazmış:

şu olay netleşsin artık...

Helvasinida yedik.Faramir bugün yine cok yakisiklisin...sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş
Hayır, o üç kağıtçı Freddie'ye en evvel inanalardan biri olduğun için. :)

Gerçi sen de haklısın insan böyle bir eşek şakasını Freddie bile yapmaz herhalde diye düşünmeden edemiyor.

Freddie'den gerçekten beklemezdim.

Hiç yakışmadı.

Bütün forum geçmişini sıfıra indirdi.

Böyle şaka olmaz.

Gnosis ayrı bir kişiyse eğer ve de Proton, uğramasınlar buraya. :angry:

Bir halt yaptınız, 2 saat sonra bari son verin.

Proton, ertesi günü (bugün) bile çıkıp "gerçek" diyebiliyor ve inanmayanları suçlayabiliyor.

Bunu bizim düsman bile yapmaz. :lol:

tarihinde Rochader tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bugün Freddie'nin blogunu okuduktan sonra kendimi aptal hissettim, bu oyuna nasıl inandım nasıl ciddiye aldım kendime inanamadım. :) Freddie blogunda "Kendi üyeleri hakkında intihar dedikoduları yayan, sonra da üyenin ölmediğini açığa çıkarıp o üyeyi yalancılıkla suçlayan salak bir site" diyor da bu dedikoduları yayan da (Gnosis) ya kendisi ya da yakın en yakın arkadaşlarından biri değil mi?

Bu "dedikodu" lara inanıp geçmiş olsun dememiz, üzülmemiz Freddie'ye değer verdiğimiz içindi, Freddie'nin(Gnosis) bu oyunu, bütün forumu aptal yerine koyarak forumdan bir çeşit intikam almak için tezgahladığı ortada. Yazık... gerçekten hiç yakışmadı Freddi'ye

tarihinde Anthemoessa tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bloğunda yazdıklarını okuyunca tiksindim bu adamdan.

İyice rezil etmiş kendisini.

"Özrü kabahatinden büyük" de denmez.

Bir halt etti, üstüne daha büyük halt ediyor.

Ondan beklenen, bu yaşattığı durum için siteye girip tüm üyelerden özür dilemesiydi.

Beş para etmezmiş.

Adi yalana ilave bir de çirkin iftirası var ki zerre kadar adamlığı olan bunu yapmazdı.

Yüzlerce insanın hakkı var üzerinde, beyhude üzdü, strese soktu hepsini.

Seveni-sevmeyeni üzüldü. Değmezmiş.

Haak- tüü!

Link to post
Sitelerde Paylaş
Haak- tüü!

Benden de o kadar...

Bir de forumda ciddi ciddi Antalya'daki mezarlığın ismini bile vererek defnedileceğini söyleyen bir de üstüne üstük "öldü o neden inanmıyorsunuz" diyen Proton isimli sahtekar arkadaşın da böyle ciddi bir konuda söylediği sanırım yanına kalacak.

tarihinde Anthemoessa tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Freddie'den gerçekten beklemezdim.

Hiç yakışmadı.

Bütün forum geçmişini sıfıra indirdi.

Böyle şaka olmaz.

Gnosis ayrı bir kişiyse eğer ve de Proton, uğramasınlar buraya.

Bir halt yaptınız, 2 saat sonra bari son verin.

Proton, ertesi günü (bugün) bile çıkıp "gerçek" diyebiliyor ve inanmayanları suçlayabiliyor.

Bunu bizim gavur bile yapmaz.

ne oldu çekememe dürtülerin yine azdı mı pante..

Link to post
Sitelerde Paylaş
ne oldu çekememe dürtülerin yine azdı mı pante..

Son cümleyi bağlarken aklıma "Bunu gavur bile yapmaz" geldi.

Tabi böyle bir cümle kullanılamazdı, ırkçılık öğesi vardı.

Aklıma sen geldin, "bizim gavur" a çevirip sorunu hallettim. :lol:

Yoksa aleyhine düşündüğümden değil. Cuk oturduğu için. :D

Link to post
Sitelerde Paylaş

Son cümleyi bağlarken aklıma "Bunu gavur bile yapmaz" geldi.

Tabi böyle bir cümle kullanılamazdı, ırkçılık öğesi vardı.

Aklıma sen geldin, "bizim gavur" a çevirip sorunu hallettim.

Yoksa aleyhine düşündüğümden değil. Cuk oturduğu için.

benim hakkımda yazarken sözlerine dikkat et, malum daha önceki bol küfürlü atışmalardan fazlasıyla nasibini alırsın...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Freddie:

Kendi üyeleri hakkında ''intihar'' dedikoduları yayan, sonra da üyenin ölmediğini ''açığa çıkarıp'' o üyeyi yalancılıkla suçlayan salak bir site (ateistforum).

Freddie'den gerçekten beklemezdim.

Hiç yakışmadı.

Bütün forum geçmişini sıfıra indirdi.

Böyle şaka olmaz.

Bu yazdıkları normal. Ben de tam olarak o tür bir açıklama bekliyordum. Başka türlü davranması mümkün değil çünkü çaresi yok.

Onun mantığıyla düşünebilirseniz düş kırıklığı yaşamaz, bir sonraki adımını bile görebilirsiniz. Hatta kendisinden de önce.

Ona kızmayın, düş kırıklığı da yaşamayın. Bütün bunlar doğal.

Böyle bakarsanız üzülmezsiniz, kendinizi de bu tür düş kırıklıklarından korumuş olursunuz.

İnsanlara kendimize göre anlamlar yüklemek hatasına düşüyoruz hepimiz, sonra da üzülüyoruz. Hepimizin yaşamı bu tür düş kırıklıklarıyla dolu. Biz de başkalarına aynı nedenle düş kırıklıkları yaşatıyoruz..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...