Jump to content

Mustafa Kelimesinin Anlamı


Recommended Posts

Etymonline.Com'da Stephen maddesi:

"Masc. proper name, from L.
Stephanus
, from Gk.
Stephanos
, from
stephanos
"crown, garland." Only a monk's name in O.E., it became common after the Conquest."

Crown: Taç, hükümdarlık, doruğa ulaştırmak (Seslisozluk.Com)

Garland: Çelenk, çelenkle süslemek (Seslisozluk.Com)

Notamatik'in açıklamaları bu bilgilerle de uyuşuyor gibi görünüyor. Fakat şunu eklemek gerekir ki satan (=stephen, stafan, stafa) kelimesi "yüce makamda olan" anlamından çok "yüce anlamda olmak" anlamında. Taç, hükümdarlık, çelenk anlamları yüksek makama sahip olandan çok o makamın bir simgesini gösteriyor. Yani stephan (=satan, şeytan) yüksekliğe sahip olandan çok yüksekliğin kendisi gibi duruyor. Ona sahip olan, yani muh-stephan (=mustafa), ise yüceliğe sahip olan, yüce olan kişi demek. Bu durumda satanist ve mustafa kelimeleri birbirinden ayrışıyor. Fakat buna bakmadan önce her şeyin kökünde olan "seth"ten bahsetmek gerek. Seth-an yüksek makam demek ise seth "yüksek makam"ın da sahip olduğu, soyutlama basamaklarında daha da üst bir yerlerde duran bir kavram olabileceği gibi

Steph = Yüksek

Stheph-an = Yükseklik

Mu-seph-an = Yüksekte olan

gibi bir üçlüden söz etmek de mümkün olabilir. Bu türden üçlülere genel olarak H.Avr dillerinde, özel olarak da Arapçada sıkça rastlamak mümkün (üçlemenin ilk basamağı anlamsız bir kök de olabilir, sadece çekimlendiğinde anlam kazanır). Bu üçlemenin kökü olan Seth (=steph) aynı zamanda bir Mısır tanrısı. Tanrıya yaraşır bir isim; "yüksekte olan" olmadığı gibi "yüksekliğin kendisi" bile değil, ondan da soyut, yüksekliğin kendisinin bile yüksekliğin kendisi olması için sahip olması gereken şey: Seth.

Artık mustafayla satanist arasındaki farkı anlayabiliriz. Bu bağlamda görüyoruz ki "Pekiyi Sethan nedir? Mısır tanrısı Seth midir? Hayır değildir. Mısır tanrısı Seth'e tapanlardır." geçerli olmuyor, çünkü Seth kendisine tapılan olamaz. Seth, kendisine tapılanın kendisine tapılan olması için sahip olması gerekendir. Yani Seth'e inananların taptıkları aslında Seth değil Sethan. O kişiler de satanist oluyor. Sethan'a sahip olan, Sethan'lı olan ise Mustafa. Bu anlam Muhammed ile de uyum içinde çünkü Muhammed, Kur'ân'da "yüceltilmiş/övülmüş makam sahibi" benzeri bir anlamda kullanılabiliyor. Şeytan'a gelecek olursak, Şeytan diye bildiğimiz yaratık (İblis) bu durumda Şeytan'ın kendisi değil "Şeytanlığa sahip olan bir şey" olarak görülmelidir. Yani İblis de bir Mustafa'dır diyebiliriz. İblis, Şeytan makamındadır, yani Mu-şeytan, yani Mu-stephan'dır. İblis, Mustafa'dır, tıpkı Muhammed'in de Mustafa olması gibi. İblis ve Muhammed'in ortak noktaları her ikisininde Şeytan olmasıdır. Bu görüşün bir benzeri Hallac-ı Mansur tarafından da dile getirilmiş zamanınca. Kitabü't-Tavasin faydalı bir kaynak olabilir. Ayrıca bkz. http://www.yorumsuzb...nin-savunulmasi

tarihinde Trajito tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Mustafa kelimesinin orijininin Mu Stefan olması gerektiğini düşünüyorum.Bu konuda store'un tezi daha mantıklı gibi.Stefan zamanla Notamtiğin açıkladığı gibi anlamını değiştirmiş.Mu ise bilinen ancak bilinçli bir şekilde kıta saptırması yapılarak tanımlanamayan bir terim haline getirilmiş.Mustafa Mu Stefan Mu'yu yücelten,Mu'yu yükselten olmalı.

O zaman Mu ne?

a)kayıp bir kıta

b)bir ideoloji

c)gizli bir topluluk

d)şeriat

e)hiçbiri

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 years later...

İslam Peygamberinin adı olan "Muhammed Mustafa" isimlerinin anlamlarını açıklamadan önce bazı temel bilgileri aktarmam gerekiyor.

1-İslam dini,Hristiyanlığın Bizans İmparatorluğunun resmi dini kabul edilip 6 ve 7. yüzyılarda Ortadoğu'da hızla yayılıp Kudüs'ü tehdit etmesi üzerine kurgulanmıştır.

2-İslam ilk defa daha önce pek çok kere yapıldığı gibi önce bir mezhep olarak kurgulanmış ancak Bizans Hristiyanlığı ile baş edemeyince din haline getirilmiştir.

3-İslam'ın merkezi bugün Şam'daki Emevi Kilisesi'(olmalı)dir. (şimdi cami).

Gelelim Muhammed kelimesine;

Muhammed kelimesi "Hammurabi" kelimesinden türetilmiştir.

"Ham - Mu" hece veya kelimeleri "Mu - Ham" şeklinde değiştirilmiş sonuına "Med" eklenmiştir.

Hammurabi Babil'de gizli bir örgüt tarafından başa geçirilen ve tarihte ilk din devletini kuran siyasal kişiliktir.Örgüt Babil'de iktidarı kaybettikten sonra yeni bir "Ham Mu" geleceği beklentisi içerisine girmiştir.Bu örgütçe ortaya çıkarılan bütün din ve mezheplere bu "Ham Mu" beklentisi sokulmuştur.

Ahmed,Mehmed,Muhammed hep bu beklentinin kelimeleştirilmiş halleridir.

Ham - Mu - Ra - Bi kelimesinin son iki hece veya kelimesi Yahudi Ra-bi'leri (Rabbi)tarafından kullanılmaktadır.

Gelelim Mustafa kelimesine;

Mustafa kelimesinin "Mu - Stephan" olduğunu ileri sürüyorum.Anlamını da "Mu'yu Yükselten" diye tanımladım.

Mustephan İslam'ı ilk kurgulayan kişi.Kendisi üst düzey Hristiyan din adamı (olmalı).Kuran'ın ilk halini yazan tasarlayan kişi.(Elbette yalnız değil.Kuran'da "biz" diye ifade edilen bir topluluğun önderi).Kuran'daki Bizans Hristiyanlığına karşı olan bölümleri,İsa ve Meryem hikayelerini yazan kişi O olmalı.

Yalnız Bizans Hristiyanlığını yendikten sonra ona karşı hazırladıkları yeni mezhebi yok etmek için ayetlerde "kasıtlı" yanlışlar yapılmış.Meryem'in babasının ve kardeşinin isimlerinin kasten yanlış yazıldığını düşünüyorum.

Ancak Mustephan döneminde yeni mezhep Bizans Hristiyanlığına karşı başarılı olamayınca din haline getirildi.

Bu teorimi ilk defa açıkladığım başka bir forumda değerli bir araştırmacı Mustafa kelimesini doğru tanımladığımı belirttikten sonra anlamının "Mu'yu Yücelten" değil "Aziz Stephan" olduğunu söyledi."Aziz Stephan" da olabilir.Ancak ben hala kelimenin anlamının "Mu'yu Yükselten" olduğunu düşünüyorum.Aziz Stephan olsa idi Hristiyanlar da Mustafa ismini kullanırlardı.Oysa Mustafa ismini sadece müslümanlar kullanıyor

Turan dursun sitesinden alıntıdir.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=19917

Link to post
Sitelerde Paylaş

eklemek gerek diye düşünüyorum

Allah kavraminin kullanimi; islam oncesi, cok tanrili putperest araplara dayanir. Araplarin, putlastirdigi ilahlarinin disinda (360) tane, Allah'in yeri farklidir.

Birincisi, tum putlastirilmis ilahlar, ya bolgesel ya da geneldir.

Allah ise, islam oncesi araplar icin, farkli bir iceriktedir.

Mecceliler tarafindan yaratici tanriya isaret eder. Tek basina bir ilahilik icerigi yoktur, ama; dunyanin yaraticisi ve yagmurun vericisi olarak iceriklendirilir.

Ayrica allahin; ginler ile bir cesit iliskisi vardir. Ogullari oldugu dusunulmustur.

006.100, linki (ingilizce)

http://www.usc.edu/schools/college/c...n/006.qmt.html

Ayrica, bolgesel ilahlar; Al-Uzza, Manat, Al-lat,in da kizlari oldugu dusunulur.

Ayni linkte, 016.57

Meleklerin de Allah ile iliskilendirildigi, Kuran da vardir.

Muhammed'in babasinin ismi; Abdallah, " Allah'in kolesi/hizmetcisi" anlamina gelir.

tarihinde ateistdusunce tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Birilerinin İslam dini ile ilgili gerçekleri pek iyi bildiklerine inanıyorum.Özellikle "kelime"lerin gerçekte aslının ne olduğunu iyi bilen birileri mutlaka vardır diye düşünüyorum.Ve bana göre zamanı geldiğinde bu gerçekler bütün insanlığa açıklanacaktır.Bu anlamda İslam Peygamberine söylettirilen "İslam ümmetinin bin beş yüz yıllık varlığı" hadisini önemsiyorum.Bizlerin yaptığı İslam'la ilgili gerçeklerin neler olabileceğine dair gerçeğe uygunluğu tartışılabilir tezler üretmektir.

Bu tezlerden,Muhammed kelimesi hakkında olan tezimle ilgili açtığım başlıkta Muhammed kelimesinin Hammurabi kelimesinden türetildiğini ileri sürmüştüm.

Mustafa Kelimesinin Anlamı adı ile açtığım bu başlıkta Mustafa kelimesinin çözümlemesini yapmaya çalışacağım.

Başlığa bilgilendirme anlamında yapılacak her tür katkı için şimdiden teşekkür ederim.

Tezim!

Mustafa kelimesi Yahudi ve Hristiyan dinine mensup olanların kullandığı "Stephan" kelimesinin Arabicesidir.Yine Ham-Mu-Ra-Bi isminin hatırasına binaen alınan Mu kelimesine Stephan eklenerek Mustafa kelimesi oluşturulmuş olmalıdır.

Yabancı dillerde Mustafa kelimesinin yazılışı gerçeğe yakındır.Onlar Mustapha (Mu Stepha) diye yazar ve okurlar.

Kelimenin anlamı da şöyle olmalıdır.Mu'yu yücelten.Mu'yu yükselten.

Bu açıklamamdan sonra,İslam'ı kurgulayanların İslam Peygamberi olarak takdim ettikleri kişinin adı olan "Muhammed - Mustafa"'nın "Ham Mu Med - Mu'yu Yükselten" olduğunu ileri sürüyorum.

Başlığa yapılacak katkılar için şimdiden teşekkür ederim.

Eskiden Kadir kökdemirin bir radyo programı vardı komik :D çok komik, Orada hocam derdi filan, O hoca her hafta amerikalı yada avrupalı Ünlü bir insanın ismini alır, Mustafaya kemale hakana Türkan gültene çevirirdi. :D buda ona benzemiş yada ben benzettim bilemiycem :D

tarihinde Dindarr tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...