Jump to content

İç Savaş Üzerine Beyin Jimnastiği


Recommended Posts

Not: Bu başlığın amacı sadece beyin jimnastiğidir. Herhangi bir iddia veya yargı barındırmamaktadır.

Şimdi önümüzdeki tabloya bakalım. Gördüğüm kadarıyla PKK'da başlıca iki grup var. Biri Kürt milliyetçisi, diğeri ise sosyalist ve Alevi-ateist ağırlıklı. Uzun bir aradan sonra sosyalist hizip örgütte yine etkili olmaya başladı. Sosyalist solun son dönemde Kürt hareketine yakın duran bir eğilim içinde olduğu da gözlenebiliyor. PKK, özellikle legal kanadı üzerinden sol-demokrat bir akımı yükseltebilir. İsrail PKK'yi destekliyor, PKK eylemlerini artırıyor. Amacın, Türk milliyetçiliğini uyararak iç savaş çıkarmak olduğu seziliyor.

Soru şu: Bu tablo karşısında devrimciler ne yapmalı?

Devrimciler bu süreçte ikili oynamalı, bir yandan tarafsız görünürken bir yandan da Kürt hareketini desteklemeli. PKK, eğer legal ve hatta illegal ayağı üzerinden devrimci örgütlerle işbirliğine girerse bu işbirliği mutlaka gerçekleştirilmeli. Çünkü legal kanattaki işbirliği, Kürt kitlesini solculaşmaya açacak ve kitlede sol bir dalga yaratacaktır. Bu çok önemli. İllegal kanattaki işbirliği ise, Karandeniz bölgesi ve metropollerde eylem yapmak isteyen PKK'nin bu yerlerde etkili devrimci illegal örgütlerle temasa geçerek militan ve üye yardımı yapmasıyla gerçekleşebilir, ki devrimci örgütlerin de faal hale gelmesi ve ülke siyasetinde adından söz ettirmesi, yani bir özne olarak tekrar görünür olması için bu da çok önemli olacaktır. Öte yandan, olası bir Türk-Kürt çatışmasının artması, çatışmanın iki taraf için de yıpratıcılığının yükselmesiyle birlikte toplumda bir barış isteğine yol açacak ve bugün yükselişte olan milliyetçilik savaş büyüdükçe düşme eğilimine girecektir. Bu düşme eğilimi başladığında barış talebini dile getirecek kitleyi kendine çekebilmesi için sosyalistlerin bugünden anti-milliyetçi ve halkların kardeşliğini savunan bir söylem geliştirmesi gerekir. Daha doğrusu, zaten geliştirdiği bu söylemi daha da işlemesi gerekir. Süreç, anti-faşist ve anti-militarist vurguların öne çıkacağı bir süreci işaret ediyor. Evet anti-militarizm de önem kazanacaktır çünkü hem faşizmi militarizmden bağımsız düşünmek mümkün değil hem de biz bu süreçte etkisiz kalabileceğimiz için savaş karşıtı bir söylem kullanmamız yerinde bir tercih olur. Süreçte, özellikle PKK ittifakıyla etkili hale gelinir ve illegal eylemlere imza atılır ise, yine savaş karşıtı söyleme devam edilmeli ve bizim şiddetimizin militaristlere karşı kendini savunma eylemlerinden ibaret olduğunun altı çizilmelidir.

Fakat devrimci sol çok etkisiz olduğu için PKK bizi müttefik olarak bile ciddiye almayabilir. Bu durumda Kürt halkını PKK'nin etkisinden çıkarıp kapmamız için hamle yapmamız gerekir. Kendi kitlesine müdahele ettiğimizi gördüğünde PKK devrimcilere saldırabilir. Bu durumda biz devlet karşıtı çizgi ve imajımızı sürdürerek ve/fakat anti-emperyalist/yurtsever söylemi öne çıkararak PKK'ya karşı kendimizi korurken devletten faydalanabildiğimiz kadar faydalanma, alabildiğimiz kadar yardım alma yoluna gitmeliyiz. Fakat bu yapılacaksa, muhakkak kitlelerden gizli biçimde yapılmalı, ortaya çıktığında ise üç-beş yoldaşımız ''devletçe işbirliği yaparken örgütçe yakalanan ajanlar'' olarak gösterilmeyi kabul etme fedakarlığında bulunabilmelidir.

Tabi PKK'nin eylemlerinin artmasının tetiklediği Türk milliyetçileri Apo'yu bir biçimde -muhtemelen asarak- öldürebilir. Biz Apo'nun asılmasına karşı çıkarak Kürt halkının sempatisini kazanma yoluna gitmeli ama Apo'nun asılmasının işimize yarayacağını da bilmeliyiz. Çünkü PKK içerisinde farklı hizipler vardır ve bu örgütü bir arada tutan Apo'dur. Onun ölmesi demek, bir yandan Kürt halkının ayaklanması bir yandan da PKK içindeki hiziplerin birbirine girmesi demektir. Kendi içinde kaos yaşayacak olan PKK, Apo'nun ölümü karşısında öfkeyle ayaklanan Kürt halkını kontrol edemez ve bu karışıklık, halkların kardeşliğini savunup Kürtleri ezdirmeyen biz devrimcilere bu kitleyi kendimize çekmek ve onların -en azından bir kısmının- önderliğini kapmak için alan açar. Böyle bir ihtimal karşısında Kürt hakları vurgusunu daha da yükseltmemeiz gerekir tabi.

İç savaşın alevlenerek ülkenin bölünmesi veya bölünmenin eşiğine gelmesi, en azından PKK saldırılarının devam ederek Batıda yaşayan Kürt nüfusun Türklerin saldırısına uğraması da bize elverişli bir müdahele ortamı açacaktır. Çünkü PKK doğuda güçlüdür, Kürt milliyetçiliği de ancak doğuda yapılabilir. Batıda fena halde azınlık ve güçsüz kalan Kürtler ister istemez Kürtlük vurgusunu geri çekip ''halkların kardeşliğini'' savunan, faşist saldırılara karşı onlara kucak açan devrimcilere yönelecektir. Bu muazzam bir kitledir ve devrimci alternatifi yeniden güçlendirir. Üstelik kendini solcu sayan CHP kitlesi içerisinde de, bir numaralı gündem olan Türk milliyetçiliği - Kürt milliyetçiliği çatışmasında taraf olanlar olacak ve CHP bölünecektir. CHP kitlesinin bir kısmı milliyetçileşirken bir kısmı da ''halkların kardeşliği'' şiarını net biçimde ortaya koyan sosyalist sola geçecektir ve bu da önemli bir geçiş olur.

AKP'nin PKK'ye karşı bu örgütün ateist ve alevi olmasını öne çıkarmaya ve PKK üzerinden kendine yönelebilecek Türkçü eleştirileri din vurgusuyla karşılamaya eğilimli olduğu görülüyor. AKP'nin bu ''Alevi PKK'lilerin terörü'' demagojisi MHP'de de etkili olursa, ülkedeki saflaşma sadece Türkler ve Kürtler şeklinde değil, Sünniler ve Aleviler şeklinde de bilince çıkabilir. Bu durum CHP kitlesinin beynini daha da allak bullak ederken biz devrimcilere Alevi desteğinin de yolunu açar ki elimiz daha da güçlenir.

Türkiye önemli bir sürece giriyor. Pek çok şeyin değişebileceği, mevcut dengelerin sarsılıp kartların yeniden karılabileceği bir süreç bu. Tam anlamıyla ''devrimci durum'' yaşanabilecek bir süreç. Devrimciler bu süreçte doğru hamleleri yaparsa çok kazançlı çıkabilir. Uyanık olmak lazımdır. Bu sürecin sonunda sosyalist bir devrim beklemek abartılı olur elbette ama sosyalist solun eskisinden çok daha güçlü olacağını beklemek hiç de abartılı olmaz.

tarihinde Freddy tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Gördüğüm kadarıyla PKK'da başlıca iki grup var.

...AKP'nin PKK'ye karşı bu örgütün ...

Devrimcilerin konumu üzerinde jimnastik yapmadan önce kendi konumunu netleştirmelisin. Kafa karışıklığı içinde olduğun belli..

Bu tez bana fazla hayalperest geldi. Biraz Yalçın Küçük biraz Mahir Kaynak uçukluğu var. Birçok önermenin olabilitesi yok.

Benim bildiğim devrimci, eğer memleket komünist değilse, savaş sırasında adına "devrimci yenilgicilik" denen ucube ve haince bir görüşü savunur. Bu bağlamda komünistlerin pkkyı destekleyeceklerini ön görüyorum. Bunun olumlu bir tarafı da var elbette. Pkk-komünist ittifakı, pkk savaşı kaybettiği zaman komünist yapının da pkk ile birlikte kökünün kazınıp tasfiye edilmesine zemin hazırlayabilir.

Ayrıca iç savaş sırasında ordu, polis ve mitin o anki durumu, yapısı da çok önemli. Hatta en önemlisi..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Freddy,

liberalizmin, küreselleşmenin ve kapitalizmin bitiş düdüğünün çalmasına 2-3 yıl kaldı. bunun için iç savaşa gerek yok, yeni dünya düzeni neoliberal değil protectionist olacak. solculuk, sağcılık gibi fraksiyonlar olmayacak ama solu andıran ekonomik modeller olacak. kredi finans sistemi bitecek. protectionist ekonomide özelleştirmeler tersine dönecek, rant tarih olacak, üreten yaşayacak, durduğu yerde değer kazanan mülk diye bir şey olmayacak. fiyatlara sürekli müdahale edilecek, zaten astronomik kâr güdülemeyeceği için regülasyon sıkıntı oluşturmayacak. herkes halinden memnun olacak, yaşadığına şükredecek.

sen en iyisi bu solculuk devrimcilik rüyasından vazgeç, dünya daha önce emsâli olmayan bir sürece giriyor. kapitalizmin sihirli kelâmı olan büyüme yerini sürekli bir küçülmeye bırakacak, bir daha büyüme olmayacak. sürecin sonu düzeltici savaş, bu savaş diğer savaşlar gibi ekonomi savaşı değil ölüm-kalım savaşı olacak. heryerde mushroom cloud görülecek. bu kesindir ve geri dönüşü yoktur. alınacak önlemler sadece bireysel ve küçük gruplar şeklinde olmalı. millet olarak kurtulma imkânı yok, bütün dünya lokalize olacak, ulaşım ve tarifeli seferler bitecek.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Fakat devrimci sol çok etkisiz olduğu için PKK bizi müttefik olarak bile ciddiye almayabilir

Bak yemin ediyorum, nasyonel sosyalist işçi partisi kurarım 21. yüzyılın en büyük katliamına sebep olurum.İki gözüm önüme aksın bak,

"ilk birleşme taktiği PKKyı müttefik yapmak, PKKnın muhatap olmayacağı yüzünden de kürt halkının onun etkisinden kurtarmak. "

Yemin ediyorum bu forumun değeri düştü, etkileniyorum yahu kışkırtıyor beni...

tarihinde </akrep> tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bak yemin ediyorum, nasyonel sosyalist işçi partisi kurarım 21. yüzyılın en büyük katliamına sebep olurum.İki gözüm önüme aksın bak,

"ilk birleşme taktiği PKKyı müttefik yapmak, PKKnın muhatap olmayacağı yüzünden de kürt halkının onun etkisinden kurtarmak. "

Yemin ediyorum bu forumun değeri düştü, etkileniyorum yahu kışkırtıyor beni...

Akrep kendine sokar,fasizmdir..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 years later...

Ic savas islamin yayildigi yerde mutlaka cikacak kacinilmaz bir fiildir ayaklanma cikacak islami duzene karsi herkes ayaklanacak bu olay yobazlar ile dinsizler arasinda ve modern muslumanlar arasinda gerceklesecek askeriye rte yi indirirse darbe yapip oda alternatif bir senaryo bir digeri mezhep catismasi.Kizilllar ile yobazlar arasinda olur bu savas muhtemelen modern dunya goruslu bir adama zarar gelmez.Toplanir dine karsi hep birlikte asker+halk darbesi yapilir devlete.Askerler niye tayyibi halletmiyor acaba ben direkt indirirdim bir suikaste bakar is davutoglu rte yerinde olsaydim.

tarihinde RedDragon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...

@Fredy! siz, Türk ve Türkiye cumhuriyeti düşmanları. solcu, devrimci kılığında bir halt yiyemeyeceksiniz. devrimci kılığı altında emperyalistlerin uşağısınız aynı dinciler gibi. iki ucu boklu değneğin boklarısınız işte.. siz bu ülkedeki sosyalizmin gelişmesinin önünde en büyük engelsizniz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...