Jump to content

Nefs nedir ?


Recommended Posts

Genelde dini öğretilerde kişinin daima kontrol altında tutması gerektiği bir kavram ve gerçektir ! İslam dini bu nefs mücadelesini en kutsal ve büyük cihat olarak nitelendirmiştir.

Aslında herkes biraz kendini yoklasa bunun gerçekliği hakkında hiç tereddütsüz kabule gidecektir.

En ufak örneklerden başlayacak olursak ; kredi kartı mağdurları, gereksiz aşırı hız, eşini aldatma ve yakalanma sonrasındaki pişmanlıkları. çünkü akıllı insanlar akıllı oldukları için pişman olacakları şeyleri yapmaktan geri durmak isterler ama yinede yaparlar! İşte onlara bu tür şeyleri yaptıran nefisleridir. Nefs aklı akim bırakır der bediüzzaman.

İnsan; His, heves gibi itici bir kuvvet olan duygularını nefsinin eline verdiği zaman kişi kendisi bile şaşıracaktır neler yaptığına ve sonra "ben nasıl yapabildim böyle bir şeyi" diyerek kendi kendine yaşamaktadır pişmanlığını.

Hissin,nefsin gözü kördür akıbeti düşündürtmez sahibine...! İşi yaptırır, pişmanlıktan hissesini almaz. Yıllarca hapis yatıp çıktıktan sonra tekarar bir suç işleyenler gibi....!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şuurlu varlıklar

Meleklerin varlık yapılarını oluşturan değerler; ruh ve akıl

Cinlerin varlık yapılarını oluşturan değerler; ruh, akıl ve ateş (nefs)

İnsanların varlık yapılarını oluşturan değerler; ruh, akıl ve beden (nefs)

Nefsi olmayan varlıklar yani melekler küfre sapmazlar, Allah'a karşı gelmezler çünkü şuurlu olmalarına rağmen onların iradeleri tek yönlü işler, yani ruh yönünde (Ruh rabbimin emrindendir. İsra suresi 85) Melekler imtihan edilen varlıklar arasında değildirler!

İnsanlar ve cinler imtihan edilen varlıklardır...

İnsanlar ve cinlerin iradeleri ise varlık yapılarının gereği olarak çift yönlü işlemektedir;

Akıl; ya ruha, ya da nefse yönelecektir.

Yusuf suresi 53

Nefsimi ak ve pak gösteremem; çünkü nefs Allah'ın merhamet ettiği durumlar hariç sürekli kötülüğü emreder...

Nefsin yapısı; Allah'ın nefs üzerindeki hakimiyetini göz ardı etmeden sürekli kötülüğü emreder olması

Ruh'un yapısı da Rabbinin emrinde olması ve sürekli ona yönelmek istemesi

Akıl ise tarafsızdır;

Ruhun istekleri ağır basarsa Allah'a, yönelir

Nefsin istekleri ağır basarsa küfre yönelir

Nefse yönelip onunla birlikte hareket eden akıl, küfür üzeredir ve ruhun isteklerini karşılayamadığından bir süre sonra (reenkarnasyon sistemi gereği) ruh devre dışı kalır (üstü örtülür) ve kişi kafir olur

39- Ruha yönelip onunla birlikte hareket eden akıl Allah'a giden dosdoğru yol üzeredir ve ruh, Allah'ın koymuş olduğu ölçüler dâhilinde nefsin ihtiyaçlarını da karşılar ve akıl ile birlikte nefs üzerinde egemen olabilme durumuna erişebilir!

ALİ İMRAN SURESİ

Zekeriyya mihrapta durmuş namaz kılarken, melekler ona şöyle çağırmışlardı: “Allah sana, kendinden bir kelimeyi doğrulayıcı bir efendi; nefsine egemen bir benlik, hayır ve barışı sevenlerden bir peygamber olarak Yahya’yı müjdeliyor.”

ŞEMS SURESİ

7- Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirene.

8- Ardından da ona bozukluğunu ve takvasını ilham edene ki,

Ruh ve akıl, nefs üzerinde egemen olduklarında; ‘Nefs’ in kendi içyapısında bulunan takva kısmıyla hareket ederler… Ve bozukluk kısmının sesi kesilmese de cılız kalır…

İblisin melek olma ihtimali sıfırdır!

Âdem ve İblis arasındaki fark ise

İblis Allah'ın emrine bilinçli bir şekilde karşı gelmiştir, Âdem Allah'ın yasağını bir anlık gaflete düşerek (kandırılmıştır) çiğnemiştir.

İblis direk cehennemlik olmuş, Âdem ise imtihan için dünyaya gönderilmiştir! İblis diğer cinler ve insanlar için bir imtihan aracı olarak kullanılmıştır!

İmtihan sonrası cinler ve insanlar arasından ya İblis gibi cehennemlikler olacaktır ya da meleklerden daha üstün bir vasıfta varlıklar olacaktır!

(...Şeytan cinlerden de olur insanlardan da... Nas suresi)

tarihinde kıyamet tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...