Jump to content

Bir sorum var: "Beni ben yapan şey nedir?"


Recommended Posts

  • İleti 58
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Diyemezsin.. Çünki tek bir hücre ile başladığın hayat yolculuğunda 9 ay sonra Ağlıyabiliyorsun.. Daha çevre ile hiç etkileşimin olmadan benliğin oluşuyor.. Çevre ve şartlar kişiliği etkileyebilir, ama BEN dediğimiz mec'ul ayrıdır..

Benliği, ağlamak gibi herkesin verdiği aynı tepkiyle özdeş tutmakla,hem soruyu anlayamamış hemde yanlış yorum yapmış olduğunun farkındamısın?

Kişilik, benliğin önemli bir kısmıdır.

Aklına şaşayım mask.Bir gün de anlamlı bir açıklama yap be kardeşim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Diyemezsin.. Çünki tek bir hücre ile başladığın hayat yolculuğunda 9 ay sonra Ağlıyabiliyorsun.. Daha çevre ile hiç etkileşimin olmadan benliğin oluşuyor.. Çevre ve şartlar kişiliği etkileyebilir, ama BEN dediğimiz mec'ul ayrıdır..

Bebek doğmadan çok önce çevre ile ilişkiye girer.

Annesinin sıcaklğını hisseder, kalp atışlarını duyar, dokunur, başparmağını ağzına sokar, çevreden sesler duyar, müzik dinler ... Ben çocuğumla annesinin karnındayken konuşurdum. Cevap vermezdi tabii. Anlaması da söz konusu değil.

Ama doğduktan sonra sesimi duyunca hemen sakinleşirdi.

Uyduruk Kuranı okuyacağınıza, çevrenizle ilgilenin arkadaşlar.

Kafanızı çöl kumundan çıkarın.

Dünya ilerliyor. İnsanlar sorguluyor, öğreniyorlar. Bilgi birikimi müthiş.

.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Benlik bence derceli bişeydir. Her insanın benlik bilgisi sınırlıdır ve eşit değildir bence.

Yani bağzı insanlarda atalarından gelen içgüdülerle hareket etme benlik dışı yaşama durumu daha fazla olabilir.

Bu çok desterksiz bir varsayım ama yüzlerce insanı gözlemledikten sonra tam ben benliğe sahip insanların azınlıkta olduğunu geri kalanınnın özellikle en basit davranışlarda tamamen birbirisinin aynı olduğunu ve davranışların nedenini kendileri bile bilmediklerni düşündüm.

Ayrıca benlik sadece insanlarda değil bağzı hayvanlarda da olduğunu duymuştum. MEsela fillerde

Link to post
Sitelerde Paylaş

Benliği Enaniyet manasında kullanıyorum.. Karekterden farklı olarak insanın özü ve insanın herşeyine sahip çıkan mahiyeti meçhul olduğu gibi varlığı da Mec'ul (Yani mahluk olmıyan) olandır...

Benliğin dışa vurumu ise karekterdir.. Benlik bu karekteri zaman içinde oluşturur... Bu oluşumda pek çok etken rol oynar.. Yaradılıştan gelen ve mizaç yada fıtrat dediğimiz olgunun haricinde; çevreden etkileşimlede karekter ve kişilik oluşur... Yada değişebilir...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Benlik; seni sen yapan şeylerin tümüdür.Bu şeylerin hiçbiri birbirinden bağımsız olamaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Benlik; insanın özellikleri, amaç ve beklentiler, yetenek ve olanakları, değer yargıları ve inançlarından oluşan, durağan olmayan, her an değişen bir yapıdır. Yani seni sen yapan şeylerin bütünüdür.İnsana has olduğunu düşünüyorum.Ama belki yanılıyorum da.

tarihinde doktor2005 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Tüm canlılarda benlik varmıdır? (Bilen varmı?)

Olmazmı var, kuşlarda mesela.. Bilim forumunda bununla ilgili bir konu var. > [link]

BEN = ENE Sadece insana hastır... Diğer mahlukatta yoktur..

Sen yok san...

Şöyle bir tanımlama yapalım; Benlik, canlının kendini diğer canlılardan ayırabilmesi, kendini tanıması ve kendini oluşturan özellikler. Bu bilgiler ise, duyu organları aracılığı ile oluşmuş, kayda alınmış veriler.

Yani şuan "ben varım", "ben benim" gibi söylemlerimiz, doğumumuzdan bu yana, beyinin duyu organları ile elde ettiği bilgiler. Ölümden sonrada bu kayıtlar silinecek. Tıpkı doğmadan önce olduğu gibi. Sıfıra sıfır elde var sıfır. =)

Size bir soru;

Bir insan, hiçbir dış mudahaleye maruz kalmadan, kendi benliğini sıfırlayabilir mi? :-) (Kendi kendini yok etmek gibi)

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir insan, hiçbir dış mudahaleye maruz kalmadan, kendi benliğini sıfırlayabilir mi? :-) (Kendi kendini yok etmek gibi)

Katatoni gibi mi?

Rahatsızlık diye biliyorum, isteğe bağlı değil.

İnsanın isteyerek, mantığını kullanarak böyle bir sıfırlamayı mümkün kılabileceğini ise sanmıyorum. Nefesimizi tutarak ölmemizin mümkün olmayışına benzer bir durum.

O "benlik"in alt yapısı genetik... Genetik oluşumları sıfırlayamayız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

ENE = BEN için irade ve şuur lazımdır.. Hayvanlarda irade yoktur, ilham vardır.. Hayvanlar nasıl yemek yiyeceklerini yada ne yiyeceklerini öğrenmezler; içgüdüsel olarak bilirler.. Sanki başka bir alemde eğitime tabi olmuşlarda bu dünya ya öyle gelmişler gibi...

Akıl, İrade, Şuur insana has özelliklerdir.. Bunlar BEN e dahildir...

İnsanın diğer mahlukattan farkı da budur.. Bu farktan dolayı insan ubudiyet ile mükelleftir.. Hayvanlarda bu mükellefiyet yoktur... Hayvanlar BEN diyemez..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hayvansallaşma konusunda neden bu kadar meraklısınız...? Kendi Aklınız ve şuurunuz ile Hayvan ve İnsan arasındaki farkı göremiyormusunuz...! Birkaçmilyon yıl sonra kuşlarda biraz daha gelişme olabilirmiş... mişmiş te mişmiş...

Hangi kuş türü yavrusu öldürülünce intikam alır..?

Hangisi daha güzel bir eve sahip olmak için hırsızlık yapar..?

Hangi hayvan türü güzel görünmek için süslenir..?

Gerzekliğinde bu kadarı da olmaz ki; bir de sorsan kendisine akıllı diecek..! Aklını kullanmasını beceremedikten sonra o aklın ne kıymeti kaldı ki.. Aklını hayvan seviyesine indirsen ve kendini onlarla özdeşleştirmeye çalışırsan olacağı bu zaten.. Yani İnsan olmanın onurunu algılayamazsın..

Beyin gelişmez.. Önceki neslin bilgileri sonraki beyinlere aktarılmaz.. Her canlı öğrenmeye sıfırdan başlar; Havanlarda insandan farklı olarak hayatlarını idame ettirmek için gereken irade ilhamen, içgüdüsel olarak vardır.. Sanki başka bir alemde bu dünya şartlarını öğrenmişte öyle gelmiş gibi, doğar doğmaz içgüdüsel olarak neyapacağını bilir.. Çünki sahip oldukları irade insan ile kıyaslanamayacak ve onları mes'ul etmiyecek derecede azdır..

İnsanın ve İnsanlığınızın mahiyetini bilmediğiniz için kendinizi hayvanlarla bir tutuyorsunuz.. Sahip olduğumuz bunca latifeye rağmen kendi imansızlığınıza dayanak olduğu için insanlık şan ve şerefine nail olmak yerine; hayvanlardan geldiğimizi ve onlardan bir farkımız olmadığını kabulleniyorsunuz... Allah sahip olduğunuz değerleri insanca kullanmayı nasip etsin...

Madem yapan bilir; öyle ise bilen konuşur.. Bakın yapan insanı nasıl tarif ediyor...

Link to post
Sitelerde Paylaş

enewn0.jpg

ENE = BEN ==> Mahiyeti Mec'uldür.. Mahluk değildir ama Mabudda değildir.. Herşeyin özü ve sırrıdır.. Çekirdekteki program gibi.

RUH = Zi-Hayat, Zi-Şuur, Kanun-Emr ve Vucudu harici giydirilmiş ve Alem-i Emr de direk RUH olarak yardılmıştır.. Ruh beden gibi safhalardan geçmez.. Mahiyeti basittir..

Zi- Hayat ==> Allah'ın Hay isminin tecellisi ve bizdeki his, duygu ve sair latifelerin bir karşımı dır..

(Hayat, kudret-i Rabbaniye mu’cizatının en nuranisidir, en güzelidir. Ve vahdaniyet bürhanlarının en kuvvetlisi ve en parlağıdır. Ve tecelliyat-ı Samedaniye âyinelerinin en câmii ve en berrakıdır. Evet, hayat tek başıyla bir Hayy-u Kayyum’u bütün esma ve şuunatıyla bildirir. Çünki hayat, pekçok sıfâtın memzuç bir macunu hükmünde bir ziya, bir tiryaktır. Elvan-ı seb’a, ziyada; ve muhtelif edviyeler, tiryakta nasılki mümtezicen bulunur. Öyle de: Hayat dahi, pekçok sıfâttan yapılmış bir hakikattır. O hakikattaki sıfatlardan bir kısmı, duygular vasıtasıyla inbisat ederek inkişaf edip ayrılırlar. Kısm-ı ekseri ise hissiyat suretinde kendilerini ihsas ederler ve hayattan kaynama suretinde kendilerini bildirirler. (Sözler; 33. SÖZ, 23. Pencere den alıntı))

Zi-Şuur ==> 7 Sıfat-ı Subutiyenin bizdeki özetidir.... Bunlar ==> İlim, İrade, Kudret, Sem, Basar, Kelam ve Hayat..

Kanun-u Emr ==> Allah'ın Esmasının bizdeki özü ve özeti hükmünde bilkuvve çekirdeğidir.. İlim sıfatının, irade ile programlanmış hali gibi..

Vucudu Harici ==> Hariçte bizzatihi vucudu vardır.. Farazi değildir.. Ruhun kendine has latif bir cevher ve zar gibi bir vucudu haricisi vardır.. Bu açıdan bakınca Kainnatta tezahür eden kanunlar vucudu harici giyselerdi RUH hükmünde olacaklardı...

Ruh öyle bir hakikat ki; Dünyaya Ruh giydirilse o Ruh bu Koca dünyayı şu insan bedenini idare ettiği gibi idare edecekti.. Çünki RUh Zamandan, mekandan bağımsızdır; eskimez, eksilmez, şekil değiştirmez.... Maddi olmadığı gibi Maddenin tabi olmak zorunda olduğukanunlara da tabi değildir...

İşte özümüz ve özetimiz bu... Kıyamet kopmasa bu sırları bir gün ilim keşf edebilecek seviyeye gelebilir... Peki ilim adamları ileride RUHUN varlığını bilimsel olarak ispat etseler ne olacak.. O Zaman Hayvanlardan farklı olarak İNSAN olduğunuza ve Yaradılmış olduğunuza inanacakmısınız..?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Mask,

Bu dediğin şeyler islamda yok, islamda "ruh" bile yok, "ruh" kelimesi Kur'an'da birkaç yerde kullanılmış o da Cebrail isimli meleği belirtmek için. Bu yazdıkların "atman" ve benzeri konuları anlatan Hint dinlerinden alıntıdır, kaynağı Hint'tir.. Buna göre en yukarda yazdığın "Ene BEN" in Hint teki karşılığı Atman'dır, özdür, beni "ben" yapan esas KAYNAKtır, bebekte de vardır, hayvanda da. İkinci yazdığın da "Jivatman" ın karşılığıdır basitçe "ruh"... veya bazı okullara göre de "mind" zihnin karşılığıdır... Yani Teolojiye göre Jivatman gücünü Atman'dan alır, gelişen, bedenden bedene giren de bu jivatman'dır(Atman değil) Jivatman "bireysel ruh" tur gücünü paramatman yani basitçe atman'dan alır bebeklikten ergenliğe geçince...vs gelişen "atman" değil jivatman'dır....vs Atman ya da paramatman okyanus gibidir, Jivatman yani bireysel ruh da okyanustan yolunu şaşırmış küçücük damlalardır.

Özet olarak islamda "ruh" yoktur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...