Jump to content

peygamberimizin ve müslümanların temizlik anlayışları


Recommended Posts

Tüm yaşamları boyunca Kuran ahlakına göre yaşayan Müslümanların en önemli özelliklerinden biri, bulundukları toplumda herkese örnek olan temizlik anlayışlarıdır. Ancak bu temizlik anlayışı yalnızca maddi anlamda bir temizlikle sınırlı değil, aynı zamanda Kuran ahlakına uymayan her türlü davranıştan uzak durmak ve nefsi her türlü pislikten arındırmaktır.

Müslümanları diğer insanlardan ayıran en önemli fark, her ortam ve şartta Rabbimiz’in Kuran’da bildirdiği güzel ahlaka uymalarıdır. Kuşkusuz bunun sonucunda ortaya üstün bir ahlak modeli çıkmaktadır. Çünkü insan güzel ve değerli olan tüm vasıflara ancak Allah’ın bildirdiği din ahlakına uyduğunda sahip olabilir. Sonsuz kudret sahibi Yüce Allah, Kuran’da doğruluğu, adaleti, sabrı, fedakarlığı, vefayı, sadakati, kararlılığı, itaati, alçakgönüllülüğü, hoşgörüyü, şefkati, merhameti, öfkeyi yenmeyi ve daha birçok üstün ahlak özelliğini emretmektedir. Bunlar, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaya çalışan müminleri diğer insanlardan üstün kılan önemli ahlak özellikleridir. Rabbimiz’in hoşnut olacağını bildirdiği bu önemli özelliklerden biri de "temizlik"tir.

Müslümanlar vicdanlarına ve Kuran ahlakına uydukları, Allah’ın rızasını aradıkları ve O’na gönülden boyun eğdikleri için, düşünceleri berrak, samimi ve daima Hak’tan yanadır. Her türlü kirli düşünce ve niyetten uzak olmak, Müslümanların samimi imanlarının bir göstergesidir.

Kuran'da Peygamberlere Bildirilen Temizlik Anlayışı

Belirtilmelidir ki; düşüncelerinin ve kalplerinin temizliği kadar bedenlerinin, giysilerinin, yaşadıkları mekanların ve yedikleri yiyeceklerin temizliği de Müslümanların en belirgin özelliklerindendir. Bir Müslümanın saçı, eli, yüzü, kısacası tüm bedeni daima tertemizdir. Kıyafetleri her zaman temiz, bakımlı ve düzgündür. Çalıştığı veya yaşadığı mekanlar da Müslümanlara yakışır bir şekilde her zaman derli toplu, temiz, hoş kokulu, havadar ve ferahlık verici olur. Şüphesiz müminlerin bu özelliklerine en güzel örnek, Rabbimiz’in insanlar için son peygamber olarak gönderdiği Peygamberimiz (sav)’dir. Allah, Kuran’da Peygamberimiz (sav)’e şöyle buyurmuştur:

“Ey bürünüp örtünen, Kalk (ve) bundan böyle uyar. Rabbini tekbir et (yücelt) Elbiseni temizle. Pislikten kaçınıp-uzaklaş.“ (Müddessir Suresi, 1-5)

Ayrıca Yüce Allah, Kuran’da müminlere temiz olan şeylerden yemelerini bildirmiş, Peygamberimiz (sav)’e de temiz olan şeylerin helal olduğunu müminlere bildirmesini emretmiştir:

“Size rızık olarak verdiklerimizin temiz olanlarından yiyin.” (Araf Suresi, 160)

“Sana, kendilerine neyin helal kılındığını sorarlar. De ki: “Bütün temiz şeyler size helal kılındı.” Allah’ın size öğrettiği gibi öğretip yetiştirdiğiniz avcı hayvanlarının yakalayıverdiklerinden de -üzerine Allah’ın adını anarak- yiyin. Allah’tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, hesabı çabuk görendir.” (Maide Suresi, 4)

Peygamberimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde ise müminlere temiz olmayı şöyle öğütlemiştir:

“Müslümanlık temizdir, kirsizdir. Siz de temiz olun, temizlenin, zira cennete temizler girer.” (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 1. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 96/2)

Rabbimiz Kuran’da hem maddi, hem de manevi olarak temizlenenleri sevdiğini ise şöyle bildirmiştir:

“Şüphesiz Allah, tevbe edenleri sever, temizlenenleri de sever.” (Bakara Suresi, 222)

Biraz önce de belirttiğimiz gibi, Allah iman eden kullarına yaşadıkları mekanları da temiz tutmalarını emretmiştir. Hz. İbrahim’e vahyettiği bu emir, Kuran’da şöyle bildirilmiştir:

“Hani Evi (Ka’be’yi) insanlar için bir toplanma ve güvenlik yeri kılmıştık. “İbrahim’in makamını namaz yeri edinin”, İbrahim ve İsmail’e de, “Evimi, tavaf edenler, itikafa çekilenler ve rüku ve secde edenler için temizleyin” diye ahid verdik.” (Bakara Suresi, 125)

Peygamberimiz (Sav)’İn Temizliği Tüm Müslümanlara Örnektir

Peygamberimiz (sav), müminlere temizliği çokça tavsiye etmiştir. Kendisi de temizliğine çok dikkat ederek müminler için en güzel örneği oluşturmuştur. Hz. Muhammed (sav) bir hadiste şöyle buyurmuştur:

“Şüphe yok ki Yüce Allah temizdir, temizliği sever. İkramı boldur, ikramı sever. Cömerttir cömertliği sever. Artık evlerinizin çevresini temiz tutun.” (Et-Tıbbün Nebavi S:216)

Peygamberimiz (sav) başka bir hadisinde de, çokça temizlenen müminlerin, kıyamet gününde de diğer insanlardan nurlarıyla ayrılacaklarını bildirmiştir:

“Benim ümmetim kıyamet gününde yüzleri parlak, elleri ve ayakları nurlu olarak haşrolunacaktır. Herkes gücünün yettiği kadar bu parlaklığı arttırsın.” (Hutbeler: Temizlik)

İlim bakımından her şeyi kuşatan Rabbimiz, her konuda olduğu gibi maddi ve manevi temizlik konusunda da kutlu elçisi Peygamberimiz (sav)’i Müslümanlara örnek kılmıştır. Tüm yaşamları boyunca Allah’a gönülden bağlı olan müminler de her işlerinde Allah’a yönelerek ve Peygamber Efendimiz (sav)’in temiz ahlakını örnek alarak ahiret hayatına hazırlık yapmalıdırlar. Her mümin için elbette tek bir amaç vardır o da Allah’ın rızasına, rahmetine ve cennetine kavuşmaktır. Unutulmamalıdır ki, müminler Allah’ın izniyle cennete de dünyadaki gibi tertemiz gireceklerdir. Yüce Rabbimiz bu gerçeği bir Kuran ayetinde şöyle bildirmiştir:

“Sonunda oraya geldikleri zaman, kapıları açıldı ve onlara (cennetin) bekçileri dedi ki: “Selam üzerinizde olsun, hoş ve temiz geldiniz. Ebedi kalıcılar olarak ona girin.” (Zümer Suresi, 79

Link to post
Sitelerde Paylaş

evet bunlar senin dogruların etrafımdaki muslumanlar islamın yarısının temizlik oldugunu söylerler bende önlara diyer yarısı ne pislikmi derim kusura kalma 2 curük elma ile iki saglam elma = 4 saglam elma etmez herdurumda 2x2 =4 etmiyor mesela bu kadar güzel ve temiz bir din insani ilişkiler hakında ne diyor bir muslumanla bir kafir dost olabilirmi olur dersen ayetleri getirir gösteririm unutma seninle aynı toplumum üyeleriyiz ben kül yutmam

Link to post
Sitelerde Paylaş

SONUÇ:

Camilerdeki ayak kokusu

Yaz sıcağında her yerini kapatmış kadınların leş gibi ter kokusu

Gezdiğim ülkeler içinde en çok pislik içinde yaşayanlar Müslüman ülkelerdi..

İşte pisliğin en alası - Pislikten kaçınıp-uzaklaş.“ (Müddessir Suresi, 5)

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=324591

Bu suda abdest alıyorlar. İçinde her türlü pislik mevcut...

post-787-1207326935_thumb.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş
]

kardeşim müslümanlar doğru uygulamıyorsa kim suçlu burda.ayrıca tesettürlü kadınların ter koktuğunu nerden biliyorsun.çok genel ve önyargılı konuşuyorsun.bi insan düzenli şekilde duş alırsa ter kokusu olmaz isterse kapalı olsun.mesela ben su ve temizlik hastasıyımdır.kışın 3 günde bir yazın hergün çorap değişirim.3 günde birde banyo yaparım.temizlik çok önemli benim için.çünkü dinimin gereğini yerine getiriyorum ;)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ebussuud Efendinin !!!! tuvaletle ilgili fetvalarını ya da Gazalinin yazdıklarını okuyun İslamın temizlik anlayışının derecesini ölçün.

Af buyurunuz ama o yazılarda:

" Dona sidik damladıysa parmaklarınızla yaşlığın üzerine su serpeleyiniz "

" Büyük abdestten sonra 3-5-7 gibi tek sayı tutarında yüzeyi düzgün taşla sağdan sola -aşağıdan yukarıya doğru siliniz..."

Gibi aklımda kalan son sistem hijyenik kurallar bulursunuz ...

Avuçlarıyla yemek yediklerinden parmak boğumlarının iyicene temizlenmesi gerektiğinden de dem vurulur...

tarihinde ziemowitz tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İyide bütün Müslümanlar mı yanlış anlayıp uyguluyorlarr..

İyi bak

Pakistan

Bangladeş

Afganistan

Hindistanda ki Müslümanlar(Bana göre en pisleri)

Arapların meşhur temizlik anlayışları..

Mısır

Fas

Endonezya

Git gör temizliklerinden yanlarına yaklaşılmıyor..

Maalesef Türkiye de hijyen konusunda daha çoooook yol alması gerekir...

Link to post
Sitelerde Paylaş
İyide bütün Müslümanlar mı yanlış anlayıp uyguluyorlarr..

İyi bak

Pakistan

Bangladeş

Afganistan

Hindistanda ki Müslümanlar(Bana göre en pisleri)

Arapların meşhur temizlik anlayışları..

Mısır

Fas

Endonezya

Git gör temizliklerinden yanlarına yaklaşılmıyor..

Maalesef Türkiye de hijyen konusunda daha çoooook yol alması gerekir...

temizliğin dinle pek alakası kalmadı.bu medeniyet ve görgü işi.

yerlere tükürmeyen pek az müslüman tanıyorum ben. :(

Link to post
Sitelerde Paylaş
kardeşim müslümanlar doğru uygulamıyorsa kim suçlu burda.ayrıca tesettürlü kadınların ter koktuğunu nerden biliyorsun.çok genel ve önyargılı konuşuyorsun.bi insan düzenli şekilde duş alırsa ter kokusu olmaz isterse kapalı olsun.mesela ben su ve temizlik hastasıyımdır.kışın 3 günde bir yazın hergün çorap değişirim.3 günde birde banyo yaparım.temizlik çok önemli benim için.çünkü dinimin gereğini yerine getiriyorum ;)

yanlış anlama birader bu lafım sahsına degil genel olarak söyluyorum insanın ici temiz olsun yoksa hergün on sefer lavanta ile yıkansada yanına yaklaşılmaz islamda iste böyle dışı temiz peki ya ici

tarihinde lacivert tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Evvettt

Miroglu,bakalim müslümanlarin temizligine ,nasil bir temizliktir?

Süleyman Atas hoca Arap ülkelerini dolasirken,bir köyde kadinli erkekli bir kalabalik görür.Otarafa yönünü cevirip yürümeye baslar.Yaklastikca akli basindan cikar gibi olur.Midesi bulanir,Ögürür mendilini cikarip agzina bastirir sür,atle uzaklasir oradan.

Sizce Ates hoca ne görmüs olabilir?

Bilebilmenizin mömkünati yohdur.

Ortada bir kova,ici su dolu.Kovanin etrafinda kadinli erkekli bir kalabalik.

Bu kalabalikta kimi abdes almakta,kimi tahret almakta kadinli erkekli,hele agizlarina burunlarina ayni kovadan su alip cekmeleri midemi bir anda allak bullak yapti.

Ayni kovadan kimi eliyle su alip tahret aliyor,bir ötekisi ayni kovadan su alip agzina burnuna cekiyordu.

Zaten Mehmet Akifte hatiralarinda dünyada en pis milletlerden birisinin Araplar oldugu yazilmaktadir.

Gelelim bize,Araplar bir yerde mazur görülebilir.Cünkü ,suyu en kit olan ülkelerdendir Arap ülkeleri.

Peki dünyanin su bakimdan en zengin ülkelerinden olan Türkiyeye temizlik bakimindan bir göz atalim.

Samsunda 3 yil görev yaptim.

Adam tuvaletten cektigi ,tuvalet sularini marullara döküyor,yarisi dibine yarisida marullarin üstüne.

O marullar hastalik mikroplarindan temizlenmesi icin en azindan kaynatilmasi gerekir.Gerci ,kaynak suya dayanan mikroplarida yok sayalim.

Istanbul Haydar pasa hastanesinde yatarken ,hemsirenin marullari lavobanin kenarina koyup güya yikayarak baska bir kaba koyarak tuvaletten ayrildigini gördüm.

Hanimla uzun bir seyahata cikmistik,yolumuz Trabzona düsmüstü,Trabzondan Zigana dagina tirmaniyorduk,hanim her gördügü yerde adam gel birseyler yiyelim diye tutturdu.

Etme hanim eyleme hanim türkiyede mutfagini görmedigim yerde yemek yemem dememe aldirmayarak illada yiyelim diye tütturdu.

Bak dedi Trabzon valisi bile arabasini par etmiste köfte yiyor.Arabami yolun kenarinda durdurup izgara yapan adami izlemeye aldim.

Köfte yapan adam hemen lokantanin arkasina gecti cikardi seyini cisini yapip kostu ocagin basina ,basladi köfteleri pisirmeye elini yikamadan.

Hadi hanim iniyoruz köfte yemeye derdemez,bizim hanim ögürmeye basladi.

Sürmenede bir otele gittik,yatak örtüleri hem tam kurumamis,hemde temiz yikanmamis.

Konyada 4 yildizli bir otele gittik,

Adam yatilmis yatakta yatirmaya kalkti bizi.

Enistelere gittik,tuvalete gidebilirmiyim dedim.

Beni disarda bir kulubeye soktu burada yapacaksin dedi,Etrafi asma kabakyapraklariyla sarilmis.Aralikli 3-5 tahta tabanda,kuyunun ici su dolu.Pislik suya düsünce sular üstüme sicradi.

Kalkip iceri girip yikanmak istiyorum dedim.Sebebini sordu.Üstme pis su sicradi diye ilave edince güldü.Okadar sudan insana pise olmaz demezmi.

Belediyelerin,is yerlerini konrolünü bazen televizyonlar gösteriyor,rezaletin rezaleti.

Pakistana bir Türk kadin gazataciyla bir Amerikali kadin gazataci birlikte giderler.

Zenginin biri Türkün üstünde ayyildizi görünce bunlari yemeye davet eder adam.

Yere bir musamba serilir,kocaman bir tencere etli pilav musambanin üstüne boca edilir.

Ev insanlari elleriyle yemeye baslarlar,ama Türkle Amerikali baka kalirlar.Türk kadin derki yahu biz elle yiyemeyiz ,bari bize kasik getirin.

Son bir felaket örnek veriyim size.

Bizim kapinin önünden 10 cm kadar derinliginde bir dere akar,bu dere bazende akmaz.Bu dereden hayvanlar gecer,arabalar gecer,Traktorlar gecer.Su akinca bu derede millet hem cocuk bezlerini yikarlar hemen 50 metre asagisindada baskalari kablarini yikarlar.

Cok kere kizip bagirmisim komsulara,yahu yukarda komsun boklu bezi yikiyor,sende asagida kablari yikiyorsu,

Aldigim yanit su oluyordu.

Sen hec camiya getmiysemmi?

Imam deyiyki,bir pis su kirh dene cahil dasi atladimi tertemiz oliy.

Alin size Müslümanlarin pek cogunun temizligini.

Dis temizligi PIS olanin IC temizligide pistir.

Hapishalerde bir arastirma yapilirsa ne yazikki muslolarin ic temizliginin pek temiz olmadigi görülür.

Bundan birkac yil önce ,Bursa ilahiyat fakültesinde kelam profesöriyle konusmaya gitmistim.

Bina yeni yapilmisti,ama kelleler eski kellelerdi.

Bir sapa bir cuval cakilmisti,o cuvali islatip etrafa sürüp duruyordu adamin biri,her taraf camur izleriyle doluydu.Üstelik,bu islerde kelam profesörüne bayliydi.

Bu halde, yaniz Arabin Yalellisi ögretilen bir halktan, bundan fazla birsey beklenemez.

Bir ülkenin halki nasilsa,kendiside o halk gibidir.

:-(((((((((((

tolonbeg

.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Tüm yaşamları boyunca Kuran ahlakına göre yaşayan Müslümanların en önemli özelliklerinden biri, bulundukları toplumda herkese örnek olan temizlik anlayışlarıdır. Ancak bu temizlik anlayışı yalnızca maddi anlamda bir temizlikle sınırlı değil, aynı zamanda Kuran ahlakına uymayan her türlü davranıştan uzak durmak ve nefsi her türlü pislikten arındırmaktır.

İlim bakımından her şeyi kuşatan Rabbimiz, her konuda olduğu gibi maddi ve manevi temizlik konusunda da kutlu elçisi Peygamberimiz (sav)’i Müslümanlara örnek kılmıştır. Tüm yaşamları boyunca Allah’a gönülden bağlı olan müminler de her işlerinde Allah’a yönelerek ve Peygamber Efendimiz (sav)’in temiz ahlakını örnek alarak ahiret hayatına hazırlık yapmalıdırlar. Her mümin için elbette tek bir amaç vardır o da Allah’ın rızasına, rahmetine ve cennetine kavuşmaktır. Unutulmamalıdır ki, müminler Allah’ın izniyle cennete de dünyadaki gibi tertemiz gireceklerdir. Yüce Rabbimiz bu gerçeği bir Kuran ayetinde şöyle bildirmiştir:

“Sonunda oraya geldikleri zaman, kapıları açıldı ve onlara (cennetin) bekçileri dedi ki: “Selam üzerinizde olsun, hoş ve temiz geldiniz. Ebedi kalıcılar olarak ona girin.” (Zümer Suresi, 79

bu yazının üslubu bana birini çağrıştırdı.size de aynı şey oldu mu? :P

Link to post
Sitelerde Paylaş

bu kadar yazı basmaya ne gerek ya.link ver bakalım.şimdi tolonbey.ben o saydıkların kişilerden beriyim anlıyorsun.resmen temizlik hastasıyım.şimdi ayrıntı anlatmicam bayan arkadaşlar var burda özet geçicem.ben aşağıdaki temizlik kurallarını uyguluyorum ve tüm müslümanlar uygulamalı.o saydığın yerde adamlar pis ise bu işte islamın suçu olmamalı.

işte temizlik uygulamam:

1.3 günde bir banyo

2.hergün ve en fazla 2 güde bir çorap değişimi

3.iç çamaşırı değişme<3 günde>

4.günde 3 kez diş fırçalama

4.koltuk altı vs kılları 3 günde bir giderme

evet ben dinimin emrini yerine getiriyorum ve getirmiyenleride ölçü almıyorum. ;)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Olmaz olur mu?

Arkadaşlar kopyala yapıştırdan gayri ne düşündüklerini sergileyemiyorlar mı?

Marmara Bölgesinde ; Elle yapılmış gibi motorları( pardon mankenleri) doldurduğu yeryüzü cennetinin mimarı Adnan Oktar , Ya tekrar özür dilerim Harun Yahya olmasın bu sözlerin sahibi ?

Link to post
Sitelerde Paylaş
kardeşim müslümanlar doğru uygulamıyorsa kim suçlu burda.

Müslümanlar suçlu.

Allahı suçlayan yok zaten allah diye bişey yok çünkü. İslam değil müslimanlar suçlu.

İslam suçlu olmaz çünkü bir canl değil zaten.

Ee nereye geldik? Müslümanlar suçlu mu mu suçlu!!!

Bende müslimanlık yaşamın boyunca gezip dolaştığım -arada bikaç gün kaldığım- evlerden gözlemlediğim kadarıyla, bu dünyayı boş vermişlik hat safaya uşlaştığında temizlikten bahseden bu insanların açıkca pisilik yatağında yaşayan bakterilerden farksız hale geldiklerini söyleyebilirim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Islam'in temizlik anlayisi:

Hz.Aişe (ra) anlatiyor:

"Resulullah (sav) buyurdular ki: "Biriniz helaya giderken beraberinde üç tane de taş götürüp onlarla temizliğini yapsın. Bunlar ona yeterlidir."

Ebu Davud, Taharet 21, (40); Nesai, Taharet 40, (1, 41, 42)

______________

Muhammed'den asirlar once elin Romalisi, Yunanlisi, antik Efes sehrinde muazzam kanalizasyonlar insa ederken, hamamlar insa ederken, Atina'da, Roma'da tiyatrolar, olimpiyatlar duzenlerken, Muhammed 3 tasla kicinizi temizlemeyi ogretmistir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evvettt

Bu El-Ilahda ammada yapti.

Tasla silinen götten pislik temizlenirmi?

Desene herseyi bilen sandigimizin hecbirseyden habari yokmus.

Yahu ,toprahdan bir ibrih yapar,icine su alir suyla göt yikanacaginida bilmeyene,ben sahsan peygamber demek bir yana,pekte ahli basinda biri olarah bahmam.

Cünkü pohlu götle namazin olmasi onlarin deyisiyle mömkünati yoh.

Demahki Tanri ayatinin birinde söyle deyo:Onlar Müselman oldular ama ,iman etmediler.

Öyleya ,tasla göt nekadar temiz olarki?

Pohlu götlede namaz kilinamayacagina göre,

Müselmanlar su ile götü yikamayi bulana kadar,

Bos yere yatip galhmislar.

Simdi arhadaslara soruyorum,müselmanlar hanki tarihte götü su ile yikamaya basladi:-)))))))

bundan 60 yil önce kelkitin bir köyündeydim ve babam köyün imamiydi,kimse götünü yikamiyordu,tuvaletleride yohdu,erkekler cesmenin suyunun aktigi dere boyuna pisliyorlardi ve taslarlada götü siliyorlardi.Kadinlarda hayvan ahirina pisliyorlardi.

Dere kenarina pislikten yanasmah mömkünati yohdu,temiz tas ise bulmah imkanati bulamazdin.

Valla müselmanlarin hakkini yemeyek.Müslümanca temizlik böyledir.

Gelelim Hiristiyan ve Musevilere,saraylarda elinde kova hizmetciler dolanirdi,ehi gelen hizmetciye seslenir,hizmetci kovayi yere kor ,adam oturur ehini yapar galhardi.

Size gördüyüm bir olayi anlatayim:

Sanirim 10 yas civarlarindayim,kelkitin Kömür adinda bir köyde babam imamlih yapmisti.

Bir gün valinin aklina esiyor kalkip dag köyü olan kömüre geliyor.Köyün hertarafi ayi gülleriyle doluydu.Tabii güzelliyi sahaneydi.Köye gübre ve bok kokusundan pekte kolayca girilemiyordu.

Köyün hertarafi cöplüktü.Hayvan gübreleri evlerin yanlarina cekiliyordu.Cöplügün bir tarafina gübre dökülmez o tarafi devamli kuru tutulurdu.Burda kadinlar oturur yün eyirir sohbet ederlerdi,Tabiki cogunun ayakkabisi yoktu,nerdeyse dize kadar gübreliydi kadinlarin ayaklari.Aksamlari falan ayak yikamak yok öyle yatar öyle kalkarlardi.

Valinin geldigi Muhtarin evide tam cöplügün karsisindaydi.Kadinlar oturmus yalinayak yün eyiriyor,cocuklar bir gomlekle kiz olsun oglan olsun herseyleri meydandaydi,sümükleri akar,yüzleri gözleri kir icindeydi.

Vali,cöplügün üstünü uzun uzun süzdükten sonra Muhtara döner,MUHTARCIGIM,KUSURA BAKMADA , SIZ BUKARILARLA NASIL YATAGA GIRIYORSUNUZ DER.

MUHTARDA DEMEK EPEYI GÜNGÖRMÜSLERDENKI,VALI BEY; SIZIN KARILARLAR GIBILERIYLE. HERKES YATAGA GIREBILIR, IS BIZIM KARILAR GIBI KARILARLA YATAGA GIRMEK DEYINCE.

Vali muhtari öperek kutladi,Lafi gediyine tam oturtun muhtar bey demis.

Görülüyorki,müselmanlarda yalniz bir cene var.

Pederim böylelerine eli bagli , dili yagli derdi.

Türkiyede gitmediyim güney anadoluda 5 kara denizdede 1 sehir vardir.Benim kadar Türkiyeyi taniyan fazla kisi oldugu sanmiyorum.

Suan bile deyisen pek fazla birsey yoktur.

Orda bir köy var uzakta

Gitmesekte gelmesekte,

o köy bizim köyümüzdür.

Gezmesekte ,tozmasakta

O köy bizim köyümüzdür.

Son Osmanlinin yetistirdigi yazar ve sair bozuntusunun FIKRI ve ZIKRI.

tolonbey

Link to post
Sitelerde Paylaş

hadislerde muhonun nasil temizlendigi, nasil abdest aldigi falan anlatilir..

Halbuki sumugu bir oluye can veren, ufurugu insani iyilestiren, ayakli eczane niteliginde bir kisi nasil olurda pislenir?

agaclar kuslar bulutlar ona secdeye yatarken nasil olurda kir toz ona bulasir? seytan mi yaptiriyor?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Islam'in temizlik anlayisi:

Hz.Aişe (ra) anlatiyor:

"Resulullah (sav) buyurdular ki: "Biriniz helaya giderken beraberinde üç tane de taş götürüp onlarla temizliğini yapsın. Bunlar ona yeterlidir."

Ebu Davud, Taharet 21, (40); Nesai, Taharet 40, (1, 41, 42)

______________

Muhammed'den asirlar once elin Romalisi, Yunanlisi, antik Efes sehrinde muazzam kanalizasyonlar insa ederken, hamamlar insa ederken, Atina'da, Roma'da tiyatrolar, olimpiyatlar duzenlerken, Muhammed 3 tasla kicinizi temizlemeyi ogretmistir.

aman üç olmayacaksa da,illa ki tek sayıda olsun.yoksa şirk koşarsınız allaha.2,4,6 falan olmasın(buhari). :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evvettt

Sevgili arkadaslar,bizim müsüler beni yanilttilar,bu nedenle sizden özür dileriz.

Tuvalet hakkinda size sanirim saglam bilgileri simdi getirdim.

windows değil eylos…

_uacct = "UA-850171-7"; urchinTracker();

Tuvalet tarihi

Yazan: admin Tarih: Oct 15, 2007 Kategori:

Tuvalet tarihini yazmadan hatırlatayım, daha önceden lüzumsuz bilgiler diye bir yazı yazmıştık, bu yazıyı devamı olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca tuvalet tarihi, komik olmasıyla birlikte inanılmaz ilginç. Her ne kadar lüzümsuz gibi gözükse de herkesin okuması gereken son derece yararlı bir genel kültür yazısıdır. Bu yazı tarafıma mail ile gelmiştir bu yüzden kaynak gösteremedim. Yazıyı benimle paylaşan eda‘ya arıca teşekkürlerimizi iletileriz.

wctarihi.jpg

Eski insanlar tuvaletlerini nasıl yapıyorlardı?

İnsanlar tarihlerinde çok uzun bir süre tuvalet kullanmadılar. Başlangıçta hayvanlar nasıl yapıyorlarsa, onlar da öyle yaptılar. İşlerini en yakın çalının dibinde veya bir ırmak kenarında görebiliyorlardı. Ancak toplumlar geliştikçe, köyler, kasabalar ortaya çıktıkça tuvalet ihtiyacını karşılamak için daha uzak mesafelere gitme zorunluluğu doğdu. Ayrıca açıkta bırakılan atıkların yarattığı kötü koku ve hastalık tehlikeleri de insanlarda bu konuda bazı önlemler almanın zamanının geldiği bilincini oluşturdu. Binlerce yıl önce Sümerler, Mısırlılar ve Hindistan’da yaşayanlar oturakta oturup, ihtiyaçlarını giderdikten sonra oturağa düşenleri uzakta bir yerlere döküyorlardı. İki bin yıl önce ise Romalılar ilk basit tuvaleti kullanmaya başladılar. Atıklar oturdukları deliğin içine düşüyor, deliğin altından akan su onları uzağa taşıyordu.

Çiftçilerin, açık arazide çalışanların ise zaten böyle bir dertleri yoktu. Tarlanın bir köşesine çukur kazıyor, çukur yeterince dolunca, toprakla dolduruyor ve başka bir çukur kazıyorlardı. Geceleri ise yataklarının altında bir lazımlık bulunduruyorlardı. Ortaçağda kale ve şatolarda atık bir delik vasıtası ile binanın etrafındaki su birikintisine düşürülüyordu. Bir yere tuvaletini yapıp, onu bir tanktan gelen su ile sürükleyip, uygun bir yere bırakma fikri ilk olarak Kraliçe 1. Elizabeth zamanında, 1589 yılında John Harrington’dan geldi. Ancak o zamanlar İngiltere’deki evlerde ne böyle bir tankı dolduracak, ne de atığı alıp götürecek su sistemi vardı.

Günümüzdekilere benzer bir tuvalet ancak iki yüzyıl sonra 1778′de İngiltere’de bir saat yapımcısı olan Alexander Cum-ming tarafından tasarlandı ve Joseph Bramah tarafından geliştirildi. Tuvaletlerden evlere yayılan kötü koku ise 1849 yılında Stephen Green’in ‘U’ şeklinde bir boruyu tuvaletin çıkışına monte etmesi ile son buldu. Tuvaletlerin ve günümüzde lavaboların da altında bulunan bu ‘U’ şeklindeki boruda her zaman bir miktar su kalır ve kokunun oluşmasını önler. Tabii o zamanlar tuvaletler dökme demirden yapılıyordu. Sonra düzgün yüzeylerinin temizlenme kolaylığı bakımından seramik tuvaletler üretilmeye başlanıldı. 1888 yılında ise tuvaletlere zinciri çekilince suyu akan klozetler ilave edildi.

Bizde tuvaletler için hela, kenef, ayakyolu, WC., 00, yüznumara gibi birçok isim kullanılır. ‘WC.’ İngilizce ismindeki ‘Wa-ter Closet’in baş harfleridir. Yüznumaranın hikayesi ise değişik. Eskiden Fransa’da otellerde tuvaletler koridorların uçlarmdaydı. Odaların her birine birer numara verirken, tuvaletlere numarasız demişler ve ‘00′ diye işaretlemişlerdi. Fransızca’daki ‘numarasız’ kelimesi ile ‘ 100 numara’ kelimesi hemen hemen aynı telaffuz edildiğinden, bizde Fransızcası biraz kıt birinin tercüme hatası sonucu’yüznumara’olarak yerleşmiştir.

Yazının kaynağı tarafıma iletilmedi. Kaynağı tarafıma iletilirse yayınlyabilirim.

Müsüler ilk tuvaleti bizler yaptik demislerdi,meyer oda yalanmis.

yahu arkadaslar,neden bir taban üstüne bin yalan dersiniz.

Gelin bu huyunuzdan vaz geciniz,

Simdiye kadar kitaplari sakladiniz bizlerden ama,

Artik foyalariniz cikti meydana.

Tüm bilgiler Gagurlar sayesinde parmagimizin altinda.

Yoksa bu compiyutarlari sizin ibni ebu fellahu yallahmi buldu?

Coga varmaz,biri cihal deve güderken Fellahin biri bilgisayari buldu der:-)))))))

kaynagina gerek yok sanirim.

tolonbe4g

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...