Jump to content

İslami Feminizm


Recommended Posts

Son zamanlarda, bir takım medya proğramlarında "İslami Feminizm" söylemi almış başını gidiyor. Özellikle türban konusundaki tartışmalarda ön plana çıkmaya çalışan bazı sıkmabaş soytariyeler, feminizm ve kadın hakları konusunda işkembe-i kübralarından atıp tutuyor, kadınların da sosyal yaşamda varlıklarını ortaya koymaya çalışıyorlar. Peki nedir bu İslami Feminizm denen şaptım şabalak mevhum?..

Latince kadın anlamına gelen "femine" sözcüğünden türetilen feminizm, kadınlığı yüceltme ve kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmaları için çaba harcayan bir akımdır. Kökeni, "cins olarak kadınları sofuluğa erkeklerden daha yatkın ve onlarda sofuluğun doğal olduğunu" söyleyen Antik Yunan düşünürü Pythagoras (İ.Ö.580-500)'a kadar uzanır.

Tarihte erkeklerden üstün haklara sahipken, mülkiyet haklarının meydana çıkışı ve çocukların babalarının kesin olarak bilinmesi için kadınların özgürlükleri ve egemenlikleri ortadan kalkmıştır. Engels, Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni adlı eserinde bu durumu şöyle açıklamaktadır: "Önce, babalarının mirazsçısı olabilmeleri için çocuklara babalarının gens'ine ait bir ad verilerek onları baba gens'ine geçirmek adeti başgösterdi. Marx'ın dediği gibi adlarını değiştirerek nesneleri de değişmiş gösteren eski kurnazlık. Bu durumdan, içinden çıkılmaz bir karışıklık doğdu ve buna ancak Babalık Hukuku'na geçmekle çare bulundu. Analık Hukuku'nun yıkılışı, kadın cinsinin büyük tarihsel yenilgisidir." (Bkz. Orhan Hançerlioğlu, Felsefe Ansiklopedisi, Cilt.2, s.157, FEMINISME md.)

Fransız ve Amerikan devrimleriyle ortaya çıkan günümüz feminist hareketlenme, zaman içinde Doğu'ya, islam zihniyetinin egemen olduğu toplumlara kadar yayılmış, islamda kadının yeri ve önemi konusunda çeşitli fikir tartışmaları doğurmuştur. "Örtülü kadın kimliğiyle kendilerini kamusal alanda görünür kılmaya başlayan kesimler son yıllarda İslam pratiğinde oluşan kadın algısını da tartışmaya açarak eşitlik temelinde talepler ortaya koymaya başlamışlardır. Feminizm ve İslam arasında kurulmaya çalışılan ilişkiler zamanla “İslami feminizm” olarak adlandırılan bir kategori doğurmuştur." (bkz: http://indigodergisi.com/adnan30.htm)

"İslam dünyasında büyüyen İslamcılık hareketi içinde gelişen İslamcı Feminizm, terim olarak İran'da yazar Afsaneh Najmabadeh ve Ziba Mir-Huseyini'nin eserlerinde ve Tahran kadın dergisi Zanan'da (1992 yılında kuruldu) ve Suudi Arabistanlı kadın yazar Mai Yamani tarafından 1996 yılında yayımladığı "Feminism and Islam" kitabında kullanılmıştır." (bkz: http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0slamc%C4%B1_feminizm)

Peki, özünde kadının erkekle eşit haklara sahip olduğunu ve hatta radikal anlamda kadının erkekten üstün olduğunu savunan feminizm, islamla ne kadar örtüşür? Müslüman toplumların en moderninde dahi, "Hem laik hem müslüman olunmaz" diyen bir zihniyetin egemen olduğu bir dünyada İslami Feminizm ne anlama gelir?

İslam inancına göre kadın, erkeğin gönlü ısınsın (A'raf-189) ve sakinleşsin diye (Rum-21) yine erkeğin nefsinden (Nahl-72) yaratıldı (Zümer-6, A'raf-189). Yani kadın, erkek için, sırf onun yüzü suyu hürmetine yaratıldı; Kur'an bunu aççık-seççik ifade ediyor.

Yine Kur'an'da kadın, erkeğin malıdır, ona istediği yerden girebileceği bir tarladır (Bakara-223); erkekler, kadınlardan üstün yaratıldıkları için kadınlar üzerinde yöneticidirler (Nisa-34) ve dolayısıyla kadınlar üzerinde adaleti de erkekler uygular (Nisa-3).

Bunlar ve benzeri ayetler gözönüne alındığında, "Hem laik, hem müslüman olunmaz" diyen bir zihniyet karşısında "HEM FEMİNİST, HEM MÜSLÜMAN OLUNABİLİR Mİ?"

Kur'an ayetleri gözönüne alındığında "Olunur!" diyen bir kişi, dinen küfre düşmüş olmaz mı?

Link to post
Sitelerde Paylaş

İslami feminizm dedikleri şey şarlatanlıktan başka bir şey değil. Aslında ben o kadın müsveddelerinin bu işi İslam'ı daha fazla yaymak için kullandıklarını düşünüyorum. Bu sefil din kılıktan kılığa girer ve insaları ayartır.

Bu feminist hatunlar çıkıp da "ben de dört koca istiyorum, hepsine de adil davranacağım. Benim dinim buna izin verir" desin bakalım...

Ya da yanlarında yaşı küçücük bile olsa ille de erkek olmaksızın çıkmalarını yasaklayan bu sapık dini daha makul biçimde aklamaya kalksınlar bakalım.

Akıl var mantık var.. Kafasını örten, İslam'ın istediği biçimde giyinen bir kadın direkt seks objesi olup başka da bir şey ifade etmediğini söylüyordur zaten.

İslami feminizmmiş. Nasıl daha özgür "mal" olunur yarışıdır bu, başka da bir şey değil. Kendilerini köle yapan bir dini feminizmle nasıl bağdaştırıyorlar, anlamak mümkün değil.

Aslında mümkün. Dertleri feminizm filan değil, bu pis dini boyayıp daha fazla alıcı alıcı yaratmak...

Erkeklerin işidir bu. Erkek istemeden, o izin vermeden kadınlar böyle şeyler yapamazlar. Sıkar biraz.

Hani şu üniversite kapılarında yerlerde debelenen "dinim isterim, özgürlük isterim, türbanımı verin bana!" satın alınmış İslam savaşçısı kızların türevi..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Başlığı açarken, dikkat edildiyse islamda kadına tanınan haklardan, kadının toplumdaki sosyal statüsünden pek bahsetmedim. Zira forumda aratılırsa kadının yediği dayaktan, aldığı miras payına, evlendirilmesinden boşanmasına kadar sayısız uygulamanın ayrıntılarıyla irdelendiği görülebilir. Ancak değinmek istediğim bir ayrıntı daha var ki, bu da yine konuyu güçlendirmesi bakımından önemlidir diye düşündüm:

İslamda kadın, cennette erkeğe vaadedilen bir ödüldür ki, ödül olarak yine yumurta gibi civan oğlanlarla birlikte anılması ve yine ilk iletimdeki kadının yaratılış amacı gözönüne alındığında, kadının insan olmaktan ziyade, erkeğin cinsel arzularına hizmet için yaratılmış bir "insansı" olduğu net şekilde görülür.

İslama göre nasıl ki hayvan ve bitkiler, insana gıda olarak yaratılmışsa, kadın da erkek-insanın cinsel ihtiyaçlarına hizmet için yaratılmış bir "İNSANSI"dır; dolayısıyla "İNSAN" bile değildir. İNSAN HAKKI OLMAYAN BİR CANLININ KADIN HAKKI OLABİLİR Mİ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

İslami feminizm aslında oksimoron bir terim.

Zıt anlamlı kelimelerden oluşan bir terim yani.

Öldüren aşk gibi..

İslam Allah'a köleliği simgeleyen bir din.

Feminizm ise nasıl yorumlarsanız yorumlayın özgürlüğü simgeleyen bir kavram.

Bu ikisini bir araya getirerek yarattığınız yeni terimle özgün bir kavram oluşturuyorsunuz.

İslami kelimesi feminizm için bir sıfat mı, yoksa isim mi?

Bu ayrım da önemli.

Çünkü İslami kelimesini bir sıfat olarak kullanıyorsanız, feminizmle bağdaşmıyor.

Ama isimse bağdaşıyor.

İsimse eğer feminist davranan Müslüman kadınları belirtiyor.

Sıfatsa eğer İslam'da özgürlüğü bulan feministler anlaşılıyor.

Bu tümcede İslami kelimesi isim olarak kullanılıyorsa sorun yok.

Bu anlamda Müslüman kadınlar İslam izin verdiği kadar özgür olabilirler.

Ama aynı kelime bir sıfatsa ortada önemli bir sorun var.

O da özgürlük arayan kadınların İslam'ı seçip, onunla yetinmeleri..

Bu çok aptalca bir yaklaşım.

Müslüman kadınların çoğu, ülkemizde özellikle taşrada yaşayanlar, ilk kategoriye girerler. Yani onlar için İslam bir isimdir. Sıfat değildir.

Onların feminizmi İslam ile sınırlıdır ama, onlar zaten daha fazlasını istememekte ve beklememektedirler.

İkinci kategoride feminizm ve kölelik birbirleri ile bağdaşmadıkları için bu tür feminizm mümkün değildir.

Bu durumda İslam'ı seçen feministlerin normal olduklarını söyleyemeyiz.

Bütün bunlardan çıkan anlam şudur:

Ülkemizde İslam'a dönen feministler sahtedirler.

Çünkü onlar çok daha geniş kapsamlı feminist ideolojiyi İslam'a sığdırmaya çalışan gafillerdir, sapıklardır.

Özellikle şehirlerde yaşayan Türk kadınlarının önemli bir kısmı işte bu ikinci kategoriye dahildir..

Ne acı.....

Hacı

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sayın haci,

Burada kastedilen feministler, islamı reddeden, islam-erkek egemen zihniyetin karşısında olan kadınlar değil; aksine, islam adına kamera karşısına, mikrofon başına geçen, islamın yüceliğinden, erdemlerinden bahsedip, gaspedildiğini iddia ettikleri türban takma özgürlüklerini savunan sıkmabaş kekliklerdir tabii ki.

İslamın kendi üzerlerinde oluşturduğu baskıyı, erkek-egemen zihniyetin türban aracılığıyla kendilerini kullanmasını reddeden kadın hareketleri, tabii ki mevcut şartlarda destek görmeli. Ama ben henüz bu yönde bir hareket görmüş değilim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İşi bazen ironiyle bazen jargonla yansıtıyorum.

Bunu dalga geçme olarak algılamayın herşeyden önce.

Konu bana göre saf cümlelerle şöyledir;

Türk islamı bu ülkede kendine açık bulduğu en ufak bir alanda bile propogandasını sonuna kadar yapıyor.

Burada feminizm kullanılarak islama hizmet söz konusudur.

Bence bu durum ulusal veya uluslararası feminist örgütlere bildirilmeli.

Onlar gereken cevabı şak diye verecektir.

ateizm.org uzantılı mail adresi veya başka görüşünü açıkça yansıtan kurum ya da forum mail adresi olanlar varsa bir zahmet 3-5 tanesine mail atsın.

Cevaplarını sitelerinde veya başka yayınlarında vermelerini rica edin sonra o cevabın linkini basına teker teker postalarsanız bu saçma propagandanın önü kesilmiş olur.

Neredeyse islamı kadın haklarının yılmaz savunucusu yapacaklar yahu :)

tarihinde ateist.bakis tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sayın haci,

Burada kastedilen feministler, islamı reddeden, islam-erkek egemen zihniyetin karşısında olan kadınlar değil; aksine, islam adına kamera karşısına, mikrofon başına geçen, islamın yüceliğinden, erdemlerinden bahsedip, gaspedildiğini iddia ettikleri türban takma özgürlüklerini savunan sıkmabaş kekliklerdir tabii ki.

İslamın kendi üzerlerinde oluşturduğu baskıyı, erkek-egemen zihniyetin türban aracılığıyla kendilerini kullanmasını reddeden kadın hareketleri, tabii ki mevcut şartlarda destek görmeli. Ama ben henüz bu yönde bir hareket görmüş değilim.

Evet.

Benim değindiğim feministler de onlar. İkinci kategori. İslam'ı olduğu gibi kabul eden köle feministler değil.

Feminizmi dar İslamsal kadın hakları çerçevesinde yorumlayan sahtekar feministler.

Onların samimiyetliğine güvenilmez. Bu daha çok politik bir hareket ve zamanla kendini tüketecek, içten çökecektir.

Beklemek yeter.. Başka bir önlem almaya gerek yoktur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...