Jump to content

kuran sergisi ve kuran


Recommended Posts

bu ayın sonuna kadar açık kalacak bir sergi var. adıda 1400 yılında kuran sergisi. bu sergiyi arapça metinleri okuyabilen her ateist gidip görmeli. çünkü adından anlaşıldığı gibi değil.

çünkü muhammedin zamanından kalmış bir tek nüsha yok. bilenler biliyordur topkapı sarayında sergilenen(şimdi yok)osman kuranı aslında osmana ait değil üzerinde boyanın rutubetten kabarmış kısmınada osmanın kanı diyorlar küliyen yalan şu an dünyada muhammedden kalmış bir kelime bile yok

tahmin ediyorum çoğunuz bilmiyorsunuzdur. şu anki kuran harfleri(yahut arab alfabesi) himyeri ve nabati'lerden alınmadır. ve bu harfler 16 şekilden ibarettir. daha sonraları bu harflere altına üstüne noktalar koyarak çoğaltmışlardır .ama bu yöntemde doğru dürüst işe yaramamış. kuran bulunulduğu yerde oranın şivesine göre okunulmaya çalışılmıştır(yedi kurra bu şivelere göre okunmadır)

yanlışlıklar bitmeyince haccac zamanında bu harflein üstüne yeni işaretler konulmuş ve okuma daha kolaylaşmıştır

bunun adı harekedir ve bu harekeler sesli harf yerine geçmiştir.

bu sergiyi bende gezdim ve hayret ettim bu bildiklerim yalanlandı çünkü 10y.y. kadar metinlerde hareke göremedim.

meraklıların eski türk eserleri müzesine(sultan ahmette camini karşısında) gitmelerini öneririm . giriş ücretsizdir.

orda yetkili! bir kadınla konuşmaya çalıştım kurani bilgileri zayıf ve yetersiz.yani orda kendi söyledikleri yalanları

(kuranla ilgili) kendileri ispatlamışlar

aynı salaklığı, yine ayasofyanın karşısında açtıkları 1001 icat sergisinde yapmışlar. güya müslüman bilim adamlarının bulduklarını söyledikleri icatları onlardan en az 800 sene önce müslüan olmayan adamlar bulmuşlar.

örneğin ameliyat aletleri yapan ZEHRAVİ'yi öne çıkarmışlar. halbuki dediğim gibi 800 yıl önce bu işi galen adlı bizim topraklarında çıkmış(doğumu pergamon yani bergama) günümüze erişmiş, katarakt ameliyatı yaptığı aletleri var ve bu gün brıtısh museumda sergilenmektedir.orayı gezerken ziyaretçi defterlerine yazılanları okudum klasik övgü cümleleri. bilerek gezenler sanırım binde bir bile değil

geçenlerde bir arkadaşım anlattı. bir alışveriş merkezinde kitapçının önünde iki şık kadında biri demişki vitrinde gördüğü ''yaprak dökümü ''kitabına izafeten

- aaa dizinin kitabı çıkmış. aynı cehalet müslümanlardada var islami bilgi olarak .

çünkü dini hadislerden ibaret sanıyor haftada bir gittikleri cuma hutbelerini islam olarak belliyorlar

tarihinde ozgurbeyin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Özgürbeyin'in bahsettiği sergi Süleymaniye Cami külliyesi içerisindee yeralan "Türk ve İslam Eserleri müzesindedir ve 1 aralık 2010'a dek açıktır. Geçen gün oradan geçtim ama müzeye girmedim. Sergide, 250 bin yapraklık el yazmaları varmış. 250 bin yapraktan hangileri benim okuyabildiğim düzeyde Arapçadır kuşkuluyum. Çünkü bunlar arasında kur'anın ilk nüshaları yeralıyormuş.

Link to post
Sitelerde Paylaş

sevgili tümagü yazmıştım. tekrar edeyim. dünyanın hiç bir yerinde muhammedden kalma nüsha yok.

en eski denilen ''şam evraklarıdır'' 250000 adet olduğu söylenen nüshaların çok cüz'i kısmı sergide vardır ama orjinal kuran diyebir nüsha şu an dünyada yok.

şuan bilinen ve elde olan en erken örnekler 875/876 yılına aittir ve bu emevilerin sonlarına denk gelmektedir

tarihinde ozgurbeyin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir yakınım bu seerginin açılacağı haberini messengerde bildirmişti: http://www.haberturk...i-ses-getirecek

Sergiyi görme imkanım bulunmuyor maalesef .

O messenger yazışmasından bir kaç alıntı (11.08.2010):

Hemen ilk cümle ile başlıyor yalanlar: İNDİRİLİŞİNİN 1400. yılında...

Sanki canlı TV yayınında İNDİRİLDİĞİNİ herkes seyretmiş miş gibi bir zırva. Eh ne de olsa Kuarn yağmur, kar, dolu gibi bir şey. Göketen aşşağolara doğru yağıverilerek(!) ve İNDİRİLİR.

...

ve peşinde gelen 1400 yıl süresi. Sanki birilerinin elinde 1400 yıllık Kuran varmış da, 1400 yıldan bahsediyor. Arabistan çöllerinin kumunun altında 1400 yıllık KUran aramak isteyenler varsa, kazma-mürek benden hediye olsun. ...

9. yüzyıldan önceye tarihlenebilecek bütün bir Kuran bulmak mümkün değildir. Bötün bir Kuran eniyi ihtimalle 9. yüzyılda ortaya çıkmış olabilir. Şu an elimizde buluna bütün bir Kuran en iyi ihtimalle 11. yüzyıldan kalmadır. ...

Verdiğn link bir gazete haberi. Bu yalanları söyleyenlerin gazeteciler mi yoksa sergiyi hazırlayanların mı söylediğini bilmem mümkün değil.

Ama yapılan şey Kutsal Emanetler segisindki artefaktların yanında buluna o küçük bilgi kartlarında verilen "tarihlere" benziyor:

...

Topkapı Sarayındaki eski Kuranların sergineir hale gelmesi sevindirici. Benim kaygı duyduğum nokta, bilgilendirme yerine, sergiyi bir ideoloji gösterisi haline getirme ihtimallerinin büyük olduğu. Çünkü bu noktada artık iyice hassasım. Sütten ağzı yananın yoğurdu üflemesi şartlanmışlığı... Umarım tarihleme, sergileme ve bilgilendirme bilimsel kriterlere uygun olur. En azından ama ideolojik yönlendirmeden uzak durulur. Plakatında gördüğüm kaygılanmamı gerektiriyor. yine "Dünyadaki en eski kayıt 8. yüzyılın sonunda yer alıyor. Biz onun 100 yıl gerisinde olan eserleri de sergileyeceğiz" cümlesi de bir kaygı nedeni. Çünkü doğru değil. En eski Kuran cümleleri (Kuranın bütünü değil) Kaya Kubbesinde (MS 672). Pörşimen olarak Sanaa Kuran Tomarlarının bir kaç pörşimeni 690-715 yıllarına tarihleniyor. Bunlar bilinen şeyler. Bu anlamda "Dünyadaki en eski kayıt 8. yüzyılın sonunda yer alıyor." cümlesi yanlış.

Hele "Biz onun 100 yıl gerisinde olan eserleri de sergileyeceğiz" cümlesindeki "eserler" sanki o zamanlarda bir bütün Kuran varmış izlenimi veriyor. Ki bu çok büyük bir iddia, çok büyük bir lokma. Asıl söylemek istediği muhtemelen pörşimen parçalarıdır. Umarım bu pörşimenler henüz bilinmeyen pörşimenlerdir. Çünkü pörşimenler ne kadar eski olursa, arapçanın ve kuranın süreç içinde gelişimini, değişimini izlemek, anlamak o kadar anlamlı oluyor.

...

..

.

Sevgiler

Edit: Kaya Kubbesinin tarihi yanlış. 690'lı yılla olsa gerek.

Link to post
Sitelerde Paylaş

ŞAM EVRAKLARI

Koleksiyonun Şam Evrakı olarak adlandırılması, Şam Emevîye Camii’nden getirilmesinden kaynaklanıyor. 19. yüzyıl sonunda cami büyük bir yangın geçirince evrakların pek çoğu harap olmuş, kurtarılan belgeler arasından seçilenler 1911’de İstanbul’a Topkapı Sarayı’na getirilmişti. Koleksiyon, 1913’te Evkaf-ı İslamiye Müzesi (bugünkü adıyla Türk ve İslam Eserleri Müzesi) kurulunca Topkapı Sarayı’ndan müzeye gönderilmişti. Şam Evrakı Koleksiyonu, parşömen ve deri cilt örneklerinden oluşuyor. Yaklaşık 250 bin civarında Kur’an sayfasından oluşan Şam Evrakı Koleksiyonu’nun içinde dikkat çekenler arasında, ceylan derisi üzerinde kûfi hatla yazılmış yapraklar sıralanıyor. Bu yapraklar arasında, ahşap iskelet üzerine deri geçirilerek yapılmış en erken cilt örnekleri de bulunuyor.

Şam Evrakları Koleksiyonu’nda bulunan el yazması eserlerin en erken örneği, Emevî döneminin sonralarına tarihleniyor. Bu belgeler kûfi yazı öncesinde hicâzî hatla yazılmış örneklerden oluşuyor. Emevî ve Abbasî döneminin hat, tezhip ve cilt özelliklerinin yer aldığı bu görkemli koleksiyonun en seçkin örnekleri, “1400. Yılında Kur’an-ı Kerim” sergisinde ziyaretçilerle buluşuyor.Şam Evrakları arasındaki Kur’an-ı Kerim yaprakları sanatsal özelliklerinin yanı sıra, bilinen, üzerinde tarihli bir vakıf kaydı bulunan en erken örnekler olması nedeniyle de büyük ehemmiyet taşıyor. Bu örneklerdeki tarih, Hicri 262, Miladi 875-876 yıllarını gösteriyor.

tarihinde ozgurbeyin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

sevgili üç ali esas büyük sorun şurda yukarda yazdım kuran 16 harfle kayda geçiriliyor ve okunma problemi çıkınca

noktalarla 10 harf daha gelişriliyor. bunu müslümanın çoğu bilmez.şimdi bu 16 harfle yazılan kitapta harfler

daha sonra 28 harlfe yazılmaya başlanırsa problem çıkmaz mı

verdiğim linke bak üstünde veya altındaki nokta olan harfler sonradan uydurulmuştur

http://tr.wikipedia.org/wiki/Arap_alfabesi

tarihinde ozgurbeyin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili ozgurbeyin.

Bundan haberim var (Nöldeke'nin Kuranın Tarihi isimli kitabı). Tek bir harf işareti ile bir kaç ses için kullanmışlar başlangıçta. Herkes kendi kafasına göre okuyunca da, seslendirme işaretleri icat edilmiş. Fakat bu da ilk başlarda sadece kabaca yapıldığı içini yine yeterli olmamış. Daha sonraları yine yeni işaretler icad edilip piyasaya sürmüşler. Ama yine yetmemiş. Son olarak da 1920'li yıllarda piyasaya sürülen Kahire Kuranına (Türkkiyede de kullanılan Kuran) koyulan işaretlerden haberim var.

Biraz önce sana ve sevgili Mutezile'ye ÖM ile bir soru yünlendirdim. Arapçanın tarihçesi/yazılımı ile ilgili. Cevap verirseniz sevinirim.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

bu gün elimizde muhammmedden çok önce yaşamış arşimedin yazdıkları vsr elimizde ama orjinal kuran yok.

topkapı sarayında, muhammedin mektupları var ama orjinal kuran yok.

demekki kuran, mektuplar kadar kıymetli değilmiş.

.

Halife Ömerin oğlu şöyle demiştir: "Hiçbiriniz "Kuran'ın tümünü elimde tutyorum" demesin. Bilir misiniz ki, Kuran'ın (ayetlerinin) çoğu, yitip gitmiştir. Ama herhangi biriniz, "Kuran'dan ne kalmışsa (görünüşte ne varsa) o kadarını rlimde tutuyorum" desin. (Celaluddin Süyuti, el İtkan Fi Ulûmi'l-Kuran, 2/32).

Link to post
Sitelerde Paylaş

allahın olup olmadığının anlaşılabilmesi için orijinal kurana gerek yokki.Ben peygamberim diye saçmalayan muhammedin kadınları nasıl mal gibi kullandığına,onlara nasıl tecavüz edip onlarla zina yaptığına,79 tane kölesi olduğuna bakınca zaten dinin ve allahın bu tecavüzcünün uydurması olduğunu anlıyorsunuz.(muhammedin bu yaptıklarının hepsi birbir o dönem yaşayan kişilerin kitaplarında yazar.)

tarihinde antimuhammed tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

bu gün elimizde muhammmedden çok önce yaşamış arşimedin yazdıkları vsr elimizde ama orjinal kuran yok.

topkapı sarayında, muhammedin mektupları var ama orjinal kuran yok.

demekki kuran, mektuplar kadar kıymetli değilmiş.

.

Halife Ömerin oğlu şöyle demiştir: "Hiçbiriniz "Kuran'ın tümünü elimde tutyorum" demesin. Bilir misiniz ki, Kuran'ın (ayetlerinin) çoğu, yitip gitmiştir. Ama herhangi biriniz, "Kuran'dan ne kalmışsa (görünüşte ne varsa) o kadarını rlimde tutuyorum" desin. (Celaluddin Süyuti, el İtkan Fi Ulûmi'l-Kuran, 2/32).

Buna ek olarak, yine sahih kabul edilen hadislerden de anlaşıldığı üzere, Kuran'ın bazı ayetleri, özellikle zina ve recm üzerine olan ayetlerin tamamı, Muhammed'in cenaze işleri sırasında ilgilenilemediği için keçi tarafından yenmiş. Dolayısıyla Muhammed'den kalmış bütün bir Kuran olmasının mümkünatı yok. (Eğer o hadisleri biz de doğru kabul edersek tabii.)

Link to post
Sitelerde Paylaş

bu gün elimizde muhammmedden çok önce yaşamış arşimedin yazdıkları vsr elimizde ama orjinal kuran yok.

topkapı sarayında, muhammedin mektupları var ama orjinal kuran yok.

demekki kuran, mektuplar kadar kıymetli değilmiş.

.

Halife Ömerin oğlu şöyle demiştir: "Hiçbiriniz "Kuran'ın tümünü elimde tutyorum" demesin. Bilir misiniz ki, Kuran'ın (ayetlerinin) çoğu, yitip gitmiştir. Ama herhangi biriniz, "Kuran'dan ne kalmışsa (görünüşte ne varsa) o kadarını rlimde tutuyorum" desin. (Celaluddin Süyuti, el İtkan Fi Ulûmi'l-Kuran, 2/32).

Sevgili ozgurbeyin.

Muhammed'in mektupları değil, Muhammed'e atfedilen mektuplar mevcut.

Muhammed zamanından kalma Kuran bulmak elbette mümkün değildir. Çünkü Muhammed'in kendisi hakkında da tek bir dahi tarihi kanıt mevcut değildir.

Topkapı sarayındaki mektuplar olsa olsa çok daha sonraları yazılmış mektuplardır. Bir masalı başka bir masalla pekiştirme çabasının bir parçasıdır.

Yaşamamış birisi (Muhammed) mektup yazmış olsaydı, çok ayıp etmiş olurdu. :D

Bu masallara Ebu Bekir'i, Osman'ı, Ömer'i ve Ali'yi de masal figürü olarak ekleyelim hemen.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

sevgili ali, eğer bir kişi üzerinde mitos yaratılacaksa, yaratılır ve yaşayıp yaşamadığı daha sonra önem arzetmez.

bugün şiadan ve alevilikten aliyi çıkartamazsın. çünkü bu inançlar ali üzerine kurulmuştur.

hala kerbelada iranda yapılan ''TAZİYE'' törenleri eski devirlerdede vardı olayı aliye uyarladılar

metin and'ın bu konuda 1973 yılında o zamanki adı ulusal kültür adlı dergide (devlete ait sağcı hükümet gelince adı milli kültür oldu)islamda tragedya adlı bir çalışması var okumanı öneririm. olayı daha iyi anlarsın

http://www.halksahnesi.org/incelemeler/islamda_tragedya/islamda_tragedya.htm

tarihinde ozgurbeyin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...