Jump to content

Türk Ateistler Neden Rahatsız?


Recommended Posts

Burada bahsedilen bir çeşit örgütlenmedir . Bu örgütlenmenin yapısı tartışılır , Amacı tartışılır , çalışmaları tartışılır

Yukarıda yazdığımı açıklayayım . İlk olarak kafamda bir örgütlenme sistemi yok . İkinci olarak asıl başlangıç işte bu örgütlenme sisteminin yapısının oluşturulması ile ilgili . Yani öncelikle alt yapıyı oluşturmak gerekir . Mevcut derneklerin faliyetleriyle farklı farklı amaçları bulunan bir örgütlenmeyi bir tutmamalı diye düşünüyorum .

Ve bir daha diyorum ki bir örgütlenmeden bahsediyorsanız öncelikle alt yapıyı hazırlayın . Ortaya koyun . Ve Ortada duran örgüt yapısı ile ilgili birşeyler söyleyebilelim veya yapabilelim .

İnanın ki Sağlam bir altyapıyısı bulunan örgütlenme sistemi ile birçok "babayiğit" bulabilirseniz . Ama ilk olarak siz bu altyapıyı hazırlayacak kadar "babayiğit"misiniz ?

tarihinde everest tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 372
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

everest,

Kendin böyle bir oluşumun bir parçası olmadığın için örgütlenme olmadığını düşünüyorsun.

Ama biz bir örgütlenme içindeyiz zaten, mesela bu sitede.

Bizim yönetim kurulumuz var, moderatörlerimiz var, teknik işlere bakan kişiler var, vs. Yani iş bölümü var. Takipçilerimiz var, maddi manevi destek verenlerimiz var. Finansmanımızı sağlayan bir mekanizma var. Bunlar sizin için görünür değil ama bunlar mevcut.

Yani örgütlenme var ortada. Ama sanal alemde eylemde bulunuyor sadece.

Bizim eksiğimiz ve problemimiz reel aleme geçememektir. Bu yüzden o bahsettiğim meseleyi gündeme getiriyorum. Problem orada, yoksa ortada en azından bu sitenin etki alanı çerçevesinde bir örgütlenme mevcut zaten.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Söz konusu örgütlenmenin sanal alemden reele taşması durumda etkili olabileceğini en baştan savunmuştum zaten . Yoksa şu an bende bu forumun bir üyesi olarakta bir örgütlenmenin içinde bulunmuş oluyorum . Tabi örgütlenmeden kastınız yönetimsel bir şekilde olduğu zaman orası sizin alanınıza giriyor doğal olarak .Ama gelin görün ki sanal alemdeyiz . Burda birçok şey kolayca söylenebiliyor . Ama yapılamıyor .

Link to post
Sitelerde Paylaş

Doğru, siz forum üyeleri de dernek üyeleri gibi bir durumdasınız aslında bu örgütlenme içinde.

Yani her yönüyle bir örgütlenme mevcut ortada aslında. Ama reel hayata geçemiyor.

Çünkü bu birinin çıkıp kendi kimliğiyle gerçek hayatta bu sorumluluğu kabullenmesini gerektiriyor. Ama bunu yapacak kimse çıkmıyor. Herkes birbirine atıyor. Birisi çıksın da yapılsın diyor herkes.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir dernek için en az 7 tüzel kişiye ihtiyaç var.

Bulunup kurulduğunu düşünelim, tabela derneğinden öte gidemez.

Hatta tabelası bile olmaz.

Ömrü ise sadece birkaç ay olur.

Çünkü derneği gönüllü olarak açıp kapayan kişi günboyu sinek avlar.

Bir hal olursa da o gönüllüye olur.

Derneğin giderleri gönüllülerce toplanarak karşılanır. (En az ayda 1-2 bin liracık)

Birkaç ayın sonunda derneğin faaliyetsizliği, insanların ilgisizliği ve boşa kürek çekildiği konuşulmaya başlar.

Ve akıbet yakınlaşır, kira ödenmez, yer tahliye edilir. Ve ya dernek feshedilir ya da fesh ederler.

Mesele eylemsizliktir.

Dernek ihtiyacı ise eylemlerin yetersizliğinden doğar.

Çünkü çoğalınmıştır. İstek ve öneriler artmıştır.

İnsanlar bir yerde toplanmak, paneller-seminerler düzenlemek, dergi çıkarmak, bildiri dağıtmak, bir pankart altında mitinglere-yürüyüşlere katılmak, medyaya ilanlar vermek ister.

Bunun için de bir lokale ve resmiyete ihtiyaç vardır. Aksi halde bu eylemler suç sayılır.

Ama ateistlerin bir dernek ihtiyacı için eylemleri yok ki, o eylemleri arttırma ihtiyaçları olsun.

Önce kabına sığmamak gerekir. Ama bence kab zaten boş.

Dile getirilen ise sadece ileriye yönelik bir umuttur, ateistlerin sesini duyabilmektir, dincilerin yalanlarına ateistlerin tatmin edici yanıtlarını görebilmektir.

Bunun içinse önce kabını doldurmaya çalışmak gerekir.

Ve dernekten önce "kabımızı nasıl dolduruz?" sorusu yanıtlanmalı, tartışılmalıdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Size diyorum kardeşim, Ali Şen gibi bir başkan aramayın bulamazsınız. Bu forumun da birçoğu öğrenci. Bir öğrenci başkanlığı üstlense ne olacak? Üniversitelerde bir şekilde yayar da bu iş üniversite dışına taşabilecek mi?

Eğer kurdurmaya çok meraklıysan ben öyle bir babayiğit değilim ama öyle babayiğitleri çok iyi tanıyorum, arayan herkes de bulur. Bulunmama yalanının arkasına sığınmayın.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Eğer kurdurmaya çok meraklıysan ben öyle bir babayiğit değilim ama öyle babayiğitleri çok iyi tanıyorum, arayan herkes de bulur. Bulunmama yalanının arkasına sığınmayın.

Bildiğiniz kişilerin bizimle bağlantı kurmasını sağlayın o zaman.

Ciddiyim. Eğer varsa bu işi bizim desteğimizle sırtlanıp götürecek birileri, kendileriyle tanışmak isteriz.

Ayrıca, sadece yönetici olacak bir ya da birkaç kişiyle de bitmiyor.

Bu derneğe üye olacak ve aidat ödeyecek insanlara da ihtiyaç var. Tamam biz hacı'yla finansal yükün önemli bölümünü karşılayalım, en azından başlangıçta. Ama o şekilde uzun süre gitmez. Uzun vadede yeteri kadar üyenin yeterli miktarda aidat ödemesi gerek ki, birşeyler yapılabilsin.

Yani babayiğitlerin sayısının artması da gerekiyor. Sadece 1-2 tane bulmakla da bitmiyor.

Tabi oradan başlamak lazım. Bir anda bütün üyeleri bulacak değiliz. Minimum gereklilik neyse onun peşinde olunur öncelikle, nitekim bizim için de durum bu. Ama o kadarı bile yok ortada.

10 yıldır bu siteyi, forumu işletiriz, internette ateizm deyince akla gelen belli başlı yerlerden biriyiz. Ama daha biri bizimle bağlantı kurup, biz Türkiye'de ateist dernek kurmak istiyoruz, bize katılır mısınız, ya da destek verir misiniz demedi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar, "Sen daha dur bakalım" demiyecekseniz söyliyeceklerim var,

İlk mesajlardan birinde sanırım Mantık'ın sözettiği şöyle bir madde var TCK da, Kamu barışına karşı işlenen suçlar başlığı altında,

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama

Madde 216 - (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Hasbelkader hukukçu biri olarak şunu söylemek isterim ki kurmayı düşündüğünüz örgütlenmenin adı ne olursa olsun-dernek,parti,sendika vs.- bu 216. maddenin son fıkrasına takılacaktır bir süre sonra EĞER orada da burada kullanmaya alıştığınız üslubu kullanırsanız.

Önceki ceza kanununda bu fıkra "Semavi dinlerden birini" diye başlıyordu, kurnazlar değiştirdiler.

En az bir dernek ve en az bir internet platformunun kurucusuyum-hiçbiri siyasi değildir-, bunlardan hangisi daha etkili diye sorarsanız, hiç düşünmeden internet platformu derim..

Dolayısıyla bir dernek kurmanın getireceği faydalar nelerdir, buradakine ilave olarak, önce bir onu iyice düşünüp değerlendirin derim.

Diğer yandan söylenildiği gibi 7 kişi bulunduğunda dernek kurmak o kadar zor değil, o 7 kişi de illa ki bulunur ve bu derneğin kuruluşunu engellemek o kadar da kolay değil artık, anladığım kadarıyla çoğunuz yurtdışında yaşıyorsunuz, eskisi gibi emniyette dernekler masası falan yok, bir bildirimle kuruluyor dernekler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

labrys,

(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Maddenin devamına dikkat etmiyorsun ama. Sadece işine gelen kısmı koyu renk yapmışsın. Birileri dini aşağılayacak ve bu kamu barışını bozacak. Yani millet galeyana gelecek, belli bir dinin mesuplarına karşı nefret kusmaya falan başlayacak. Nazi zamanında yahudilerin başına gelen gibi.

Bizim söylemimizin bununla alakası olmadığı gibi, herhangi bir hakaret de yasaktır bu platformda. Geniş bir moderatör kadrosu, hakaretleri buldukça temizlemektedir.

Tabi sizin aşağılama ve hakaret eşiğiniz düşükse, o konuda elden birşey gelmez. Dinler insan yapısıdır ve masaldır demek dininize hakaret etmek olacaksa, sizinle iletişime girilmez zaten. Ve burada taleranslı olmayan siz olmuş olursunuz.

Ayrıca, bütün bunlar bir yana, bu madde bizim aleyhimize değil, tam tersi bizim lehimize kullanılabilecek bir madde.

Asıl aşağılanan, her yerde ahlaksızlıkla, yeryüzündeki her türlü kötülüğe sebep olmakla, vs itham edilenler bizleriz.

Malum kişi pek çok yayınında ateizm dünyada terörizmin, vs sebebidir diyordu. Bilirsiniz.

Asıl bizim onları dava etmemiz lazım. Bu madde onların bize yaptıklarına uyuyor, bizim onlara yaptıklarımıza değil.

Bizim yaptığımız birşey yok zaten ortada. Buna muktedir olmamamız bir yana, zaten söylemimiz öyle bir söylem değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Biz hiçbir yerde inançlılara düşman olun, onlar kötüdür, şöyledir, böyledir demiyoruz. Tek dediğimiz bizim de fikirlerimizi söylemeye hakkımız olduğudur.

Asıl toleranssız davranan karşı taraf. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" karşımızdakilerin bize yaptıklarıdır.

Kuran'daki ayetlerde bile geçiyor inançısızlara karşı kin ve nefret uyandırıcı ifadeler.

Hatta müşriklerin öldürülmesini salık veren ayetler var.

Hangi kesim hangi kesime karşı nefret besliyor ve aşağılıyor burada?

Benim tahminim HY'ci birisiniz. Burada yazılanları takip edip malum kişiye gammazlayan ve bizleri rahatsız edecek malzeme toplayan takımdansınız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

...Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama...

Elbette bu sekilde davranmak düsünmek yasak ama bizimki gibi düsüncelerede destek olan maddeler var. Mantik demis zaten bizim saldirgan asagilayan olacagimizi kim söylüyor. Buna böyle bakarsan kuranin kendisi evvela yasaklanmali. Kafirleri asagilayan bir sürü ayet var.

SAYGILAR

Link to post
Sitelerde Paylaş

labrys,

Maddenin devamına dikkat etmiyorsun ama. Sadece işine gelen kısmı koyu renk yapmışsın. Birileri dini aşağılayacak ve bu kamu barışını bozacak. Yani millet galeyana gelecek, belli bir dinin mesuplarına karşı nefret kusmaya falan başlayacak. Nazi zamanında yahudilerin başına gelen gibi.

......

Ayrıca, bütün bunlar bir yana, bu madde bizim aleyhimize değil, tam tersi bizim lehimize kullanılabilecek bir madde.

Öncelikle benim işime gelme-gelmeme durumu sözkonusu değil, ben savcıların bakış açısını bildiğimden öyle yapmışım alışkanlıkla, "kişi" denildiğinde iş bitmiştir...

Siz haklı olarak, bu yeni üyedir, nedir, kimlerdendir diye düşünüyorsunuz, oldukça eski bir ateistim, ama ateistliğim hayatımın merkezinde değil, arzu ederseniz özel bilgilerimi verebilirim pm ile...

Alıntıladığım ikinci cümleniz de mantıken doğru ama mantıken, orada kalır, daha o kadar geliştiremedik demokrasimizi....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Benim tahminim HY'ci birisiniz. Burada yazılanları takip edip malum kişiye gammazlayan ve bizleri rahatsız edecek malzeme toplayan takımdansınız.

Bunu görmemişim, ne cevap vereceğimi bilemedim şimdi, bir insan bir şeyin olmadığını ispat edemez, olduğunu iddia eden ispatla mükelleftir, başbakan gibi oldu ama tabii forumu idare eden sizsiniz....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir dernek kurup kapisina "ateistlerin haklarini koruma dernegi" yazilmaz.Her seyin ilk baslangici, adimi, ani ve sonrasini düsünmek cok önemlidir.

Dolayisi ile bu konularin etraflica tartisilmasi gerekir diye düsünüyorum. Mantik'in düsüncelerine katiliyorum. Türkiye'de olan ateistlerin artik kipirdanmalari gerekiyor.Forumlar yurt disindan, ateistlere destek yurt disindan...

...ne zamana kadar?

Isterlerse gider dernegin icine otururum ama kimseler olmayacaksa ne yapilacak orada? Cay mi demleyecegim?

Amerika destegine Avrupa ülkeleri desteginide saglamali. Hem ayni isim altinda dernekler acilabilir hemde diger özgür, hür ve ateist düsünce dernekleri ile iletisime gecilerek destekleri saglanir diye düsünüyorum.

Hollanda ateist siteleri sahipleri, calisanlari ve bazi dernekler Türkiye'de olusacak olusumlara seve seve destek vereceklerini daha önceki konusmalarimizda söylemislerdi.

Sanirim yogun bir calisma yapilmasi gerekiyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence bir derneği kurup yürütecek para ile (2 bin lira falan diyelim) interneti malum kişi kadar etkin kullanabiliriz, onlarca sitemizle sanal hakimiyet kurabiliriz. Bunu da düşünün. :)

yaratilisciligacevap.com

ifadeozgurlugu.com

falan filan...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Benim tahminim HY'ci birisiniz. Burada yazılanları takip edip malum kişiye gammazlayan ve bizleri rahatsız edecek malzeme toplayan takımdansınız.

Bana hiç de öyle gelmedi, sadece başımıza gelmesi muhtemel şeylerden bahsetmek istemiş. Ya da yasalardaki bu ilkellikleri hatırlatarak karşılaşabileceğimiz zorlukları hatırlatmış.

Türkiye böyle bir yer, yasalar da böyle ne yazık ki. Ama tabii kurulacak derneğin ateist propaganda yaparken İslam'a hakaret etmesi, aşağılaması vb. tutumlar göstermesi gerekmiyor, ayrıca da neden yapsın?

Ancak durum öyle kötü ki, ateist olmak bile bir küfür, bir sapıklık olduğundan dinci için, derhal İslamcı çeteler harekete geçecektir; en kötü ihtimalde hükumet yanlısı dinci basın dinci kesimi galeyana getirecek ve hareket alanını tamamen daraltacaktır.

Yasalar dinsizleri korumaz bu ülkede. Hukuksuzluk zaten en önemli sorunlarımızdan biriydi, şimdi ise yargının bütünüyle hükumetin elinde olduğu gerçeğiyle bakınca tamamen manipüle edilecek, küçük bir çarpıtmayla insanlar içeri atılacaktır.

Liberal görünmek adına ses çıkarmazlar bir süre, ancak asla ve kat-a rahat bırakmaz, tacizle de yetinmez, şiddete başvururlar. Ya hukuki şiddet uygularlar ya da çete yoluyla.

Ben sizler kadar umutlu değilim. Bir yıl önce olsa zerre kadar düşünmezdim ama şimdi düşünürüm doğrusu. Dernek kurmak açıkça tabela asmak demektir çünkü. Ömrü kısa olur muhtemelen...

Edit: Ben mantık'a yazarken labrys nickli arkadaş kendisiyle ilgili açıklamayı yapmış zaten.

Link to post
Sitelerde Paylaş

IFeelGood teşekkür ederim, lakin Mantık'ı da eleştiremiyorum maalesef bu tutumundan dolayı, haklıdır neler yaşamıştır kimbilir hele internet portallarında..

Benim hikayem de aslında çok benziyor başlıkta yayınlanan röportaj muhataplarından birine, 78 kuşağındanım, aslında illet oluyorum bu "78 kuşağı" lafına, 68 de bir şeyler olmuştu, onların adı 68 kuşağı oldu diye biz niye 78 kuşağı olduk? Her neyse önce marxist sonra ateist oldum, halen de öyleyim ama dediğim gibi hayatımın merkezi ateizm değil, buraya da raslantı eseri girdim, marxist olduğum, geçmişi, bugünü ve mümkün olduğunca geleceği diyalektik materyalizm açısından yorumlamaya çalıştığım için ateistim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Siyaset üstü bir dernek kurmayı hedefliyorsanız fena uçmuşsunuz demektir. :lol: Yav burdaki ateistlerin çoğu ya liberal ya da kemalist. Sanki dernek kuracaksınız komünistler gelip siyasi kimlik katacak derneginize. Zaten kuracagınız dernek siz bireylerin düşüncesiyle yeteri kadar siyasal kimik taşıyor olacak ve unutmayın ki din politiktir. Ama yok siyasete karısmayız diyorsanız gidip üniversite kampüslerinde tartışın ama bir grup elitist olmanın dışına çıkamazsınız.

Bence boş hayaller kuruyorsunuz. Cesaretiniz yok.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...