Jump to content

CHP PM üyesinden Fethullah'a Övgüler!


Recommended Posts

CHP Parti Meclisi'ne seçilen 41 yaşındaki ilahiyatçı Dr. Muhammet Çakmak, Elazığlı Halidi Nakşibendi şeyhi Halit Hoca'nın torunu. Gürsel Tekin'in deyimiyle 'CHP'lileri dayak yemişe çeviren' ilahiyatçı Çakmak, Fethullah Gülen'in Türkiye'de bir fenomen olduğu görüşünde.

2002'de AK Parti'den aday adayı olmak isteyen Çakmak, 2004-2007 yılları arasında DYP Genel Başkanı, hemşerisi Mehmet Ağar'a danışmanlık yaptı. Cumartesi günkü kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu'nun blok listesinden PM'ye giren ilahiyat hocası, 'CHP'yi çok önemsiyorum çünkü Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran ve Türk toplumunu modernleştiren parti' diyor.

Akşam gazetesinden Özlem Akarsu Çelik'in röportajına göre, Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde din sosyolojisi dersleri veren Çakmak'ın yüksek lisans tezi, 'Dini bir grup olarak Aczmendilik', doktora çalışması, 'Nakşibendiliğin Sosyolojik Evreni- Elazığ ve Siirt Örneği'. 'Türkiye'de Sanayici Dindarlığı' araştırması 'muhafazakarlar zenginleştikçe laikleşiyorlar' yorumuna neden olmuştu.

Uzmanlık alanları, dini grup ve cemaatlerin sosyolojik analizi, yabancılaşma, din ve siyaset ilişkisi olan Muhammet Çakmak İngilizce, Arapça ve Osmanlıca biliyor...

- Nakşibendi Şeyhi Halit Hoca, ilahiyatçı torununun CHP yöneticisi olmasına ne dedi?

Hayatımın en büyük onuru olan, taparcasına sevdiğim müthiş zarif bir adamdır dedem. Güneş gibi insanlara aydınlık dağıtır. Hayatının hiçbir döneminde siyasetle ilgilenmemiş, aşk ve gönül adamıdır. 90 yaşında ve Allah'a şükür sağlığı iyi. Bize hep, 'kendinizi yetiştirin bu fukara, garip millete hizmet edin' der.

- Tecrübelerinize bakınca siyaseti kafanıza koyduğunuz anlaşılıyor...

2002 seçiminde AK Parti'den aday adaylığım söz konusuydu, olmadı. DYP lideri Mehmet Ağar'la ise Elazığ'dan tanışıyorduk. Çok genç yaşta siyasete karşı ilgim vardı. Siyaseti, kişinin doğrularını, birikimlerini insanların hizmetine sunacağı bir alan olarak görüyorum.

TARİHSEL KÖKÜ OLAN TEK PARTİ

- CHP ile ilişki nasıl başladı?

Bir arkadaşım sayesinde Deniz Baykal ile tanışmıştım. Din üzerine sohbet ettik. Baykal'ın Kutlu Doğum haftasındaki konuşmasına katkım oldu. Gürsel Tekin de yakın arkadaşımdır. Kemal Kılıçdaroğlu ile tanışmamızda, Meclis'teki odasında devlet-din ilişkisi, Türkiye dindarlığı, başörtüsü konularını konuştuk. Büyük bir zarafet göstererek anlattıklarımdan etkilendiğini söyledi. Ardından swissOtel'deki toplantıya davet edildim. Hazırlıklı gittim.'CHP'nin sorunu ontolojik (varlık bilimi ile ilgili) dedim.

- Neden CHP?

CHP'yi çok önemsiyorum çünkü Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran ve Türk toplumunu modernleştiren partidir. Modernleşme, Türk milletinin binlerce yıllık tarihindeki en önemli kırılma noktasıdır. Bu sayede Kanuni döneminden daha güçlüyüz bugün.

- CHP'deki değişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Değişim çok doğal. Değişmek ontolojiktir, tanrısaldır. Değişmemek bataklığa dönüşmektir. CHP tarihsel kökleri ve derinliği olan tek partidir. Entelektüel hafızası olan bir parti değişimi sağlayabilir.

- CHP'yi eleştirirken 'Tanrısal söylem geliştirmelisiniz' demiştiniz...

CHP belli bir söyleme, banda sıkışmış, toplumun büyük bir kısmı ile irtibatını kaybetmişti. Tanrısal söylem, insanın bu evrende yaratılmış en değerli varlık olduğunu hesaba katan söylemdir. Ötekileştirmeyen, ayırmayan, itmeyen... 'İnançların, etnik kökenin, alışkanlıkların beni ilgilendirmiyor. Sen önemlisin çünkü tanrının bu evrende yarattığı en değerli varlıksın' demek gerekiyor.

- Başbakan da 'Yaradılanı severiz Yaradan'dan ötürü' diyor...

Evet ama bunu söylerken birilerini ötekileştirmemek asıl önemli olan.

- AK Parti kimi ötekileştiriyor?

Hiçbir partinin sözcüsünü rakip olarak görüp konuşmayacağım. Fikirlerimi, doğrularımı, Türk milletine olan derin inancımı ifade edeceğim. Biz dünyadaki gelişmeleri rakip kabul ediyoruz.

- Sadece Türkiye değil tüm dünya muhafazakarlaşıyor, neden?

Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle yeni bir postmodern çağa girildi. En genel ifadesiyle 'Tanrı yeniden hayatımıza döndü.' 90'lı yıllardan sonra Auguste Comte pozitivizminin yıkıcı etkileri keşfedildi. İnsanı makine gibi gören modern algının çöktüğü fark edildi. İçsel algıların, dinselin yükselmesi normaldir. Türkiye de nasiplendi bu ortamdan. İnsanları dinin pür, naif, berrak içsel yolculuğuyla tanıştırmak lazım. Din insanı ötekileştiren bir kavrama dönüşmemeli.

- Ne demek dinin insanları ötekileştirmesi?

Dindarlık eğilimi bir ötekileştirme boyutuna taşınırsa, bu benim tüylerimi diken diken eder. Dinlerin yanlış anlaşıldığı dönemlerde, toplumlarda ne büyük baskılara neden olduğunu bilen bir ilahiyatçıyım. Ben, 'İslam modernite karşısında görkemli bir defans oluşturdu' diyorum. Nakşibendilik, insanlığı yalnızlaştıran bu kainatta çıkara dayalı ilişkilere karşı yüksek bir ahlaktır. İslam ötekileştirmez, insanların ruhları üzerinde bir baskı aracına da dönüşmez.

ADAM OLMADIKTAN SONRA İSTER ÇIPLAK GEZ, İSTER ÇARŞAFLA

- Başını örtmeyen kadın günahkar mıdır?

Bu cümleden daha büyük günah düşünemiyorum. Böyle bir düşünceyi lanetliyorum. Bu insanlık suçudur. Müslüman olmak yüksek düzeyli bir insanlaşma projesidir. Adam olmadıktan sonra ister çarşafa gir, ister çıplak gez. Elinden ve dilinden emin olunan adama dönüşmektir İslam'ın gayesi...

CHP'LİLERİN DİNDARLIĞI ZARİF VE DERİN

- CHP din düşmanı mı?

Asla! Bu CHP'lilere atılmış büyük bir iftiradır. Baykal'ı, Kılıçdaroğlu'nu, Gürsel Tekin'i, Umut Oran'ı, Faruk Loğoğlu'nu tanıyınca bırakın din düşmanı olmayı ne kadar zarif ve derin ince bir dindarlık çizgisinde olduklarını gördüm.

- 'Dini gruplar etnik milliyetçiliğe geçit vermez' dediniz. CHP bölgede bu şekilde mi oy alacak?

'Tanrı'nın yarattığı görkemli bir varlıksın, seni kabul ediyorum' dediğinizde sorunlar ortadan kalkar. Ben o bölgenin çocuğuyum. Türküm ama Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgedenim, akrabalıklarımız var. Biliyorum, tarihsel açıdan sorunlar, büyük ekonomik gerilik var. Bunların aşılması için büyük gayretler gerekiyor. Bu nedenle, Kılıçdaroğlu'nun ikinci büyük 'Arama Toplantısı'nı ocakta Van'da yapacağız.

KILIÇDAROĞLU'NU ANLAMAYANLARA PES DİYORUM!

- Kılıçdaroğlu nasıl bir lider?

Kemal Bey'in liderliğinde toplumun büyük bölümüne yayılan bir umut yükseliyor. Ekonomiyi çok iyi biliyor. Türkiye'nin en büyük avantajı. Gençlerimiz işsiz. Kılıçdaroğlu'nun 'Benim adım Kemal. Parayı bulurum diyorsam bulurum' sözünü anlayacak birikime sahip olmayanlara pes diyorum. 'Türkiye'nin bütün gelir sistemini bilen bir adamım, ekibim var, yıllardır buna kafa yoruyorum, projelerim hazır' diyor. Entelektüel birikime olan sonsuz güvenin ve imanın ifadesidir bu.

MARKS ANLAŞILSAYDI, SOL SEFİL OLMAZDI

- Fethullah Gülen'i ve cemaatini bu kadar güçlü yapan nedir?

Fethullah Hoca Türkiye'de bir fenomendir, kimsenin görmezden gelemeyeceği bilge bir adam. Fakir halkın çocuklarının okuması için sonsuz gayret gösteren biri. İyi şeyler yapıyor. İnsanlar mesailerini, paralarını bireysel dünyanın görkemlerine harcarken, Fethullah Hoca Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde okullar açıyor. Önce eğitime hizmet veren herkesi sonsuz saygıyla selamlıyorum. Fethullah Hoca, Türk toplumunun temel değer sistemine ve milletin, devletin daha da güçlenmesine katkı yapan bir kişidir. Saygıyla izliyoruz.

- Cemaatin güçlenmesinin ardında ABD var, yorumuna katılıyor musunuz?

Bunlar klasik eski Marksist jargona dair, geri kalmış kafaların ürünü olan söylemler. Komik şeyler. Türkiye'de Karl Marks anlaşılsaydı sol bu kadar sefil duruma düşmezdi. Ben Marks'ın yabancılaşma kavramını okuduğumda sarsılmıştım.

- Çocuklarınız imam hatip lisesinde mi okuyor?

Hayır. İki oğlum var. Halit Göktuğ lisede, Gökberk ortaokulda. Ben Elazığ İmam Hatip Lisesi mezunuyum.

Okumayan, sorgulamayan bir dindarlık var

- Neden yoksullar daha dindar?

Bu hep böyle olmuştur. Çok acıdır, fakirlik kaderciliği doğurur. İslam'ın en büyük emirlerinden biri, toplumların ekonomik refahını geliştirme sorumluluğudur. Yoksulluğu yendiğimiz gün Türkiye'de gerçek anlamda sağlıklı, kaliteli dindarlığın geliştiğini göreceğiz. Eğitim ve refah arttıkça dini grup ve cemaatlerin gücünün azalacağını düşünüyorum. Türkiye'de okumayan, sorgulamayan bir dindarlık var. Maun suresinde 'Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar niçin namaz kıldıklarını farkına varmamışlar çünkü onlar fakirlerin hakkını gözetmek ve yetimlerin haklarını yerler' deniyor. Namaz sizde yüksek düzeyde bir adalet duygusu uyandıramamışsa, sizi ötekinin halinden anlayan bir adama dönüştürememişse o namazla hesaplaşmanız lazım.

- Kadınların başını örtmesi dini bir emir midir?

Kadınlar başlarını İslam'ın emri olarak ya da geleneksel bir değerden dolayı örtüyorlar. Bunu siyasetçilerin sorgulama hakkı yoktur. Bu kadınlara yapılan en büyük saygısızlıktır.

ÇOCUĞUN BAŞINI ÖRTMEK AYIP

- İlköğretimdeki çocuk türban taksın diyen veliler var...

Bu işin dozunu kaçırma meselesidir. Eğitimsizliğin, geri kalmışlığın ifadesidir. İlkokuldaki çocuğun başını örtmek ayıp bir şey. İlkokuldaki kız çocuğu daha bedenini bile tanıyamaz. Reşit olduğunda kendi kararıdır, kimseyi ilgilendirmez. Bunu buraya indirgemek Türkiye'de başörtüsü sorununu çözmeye niyeti olmayan art niyetli insanların işidir. Türkiye'de bu özgürlüklerin teminatı biz olacağız,

CHP olacak.

EĞİTİMLİNİN DİNE BAKIŞI

- Üzerinde çalıştığınız 'Bürokratik dindarlık' araştırmanızdaki hedefiniz...

Beyaz yakalıların dine bakışını ortaya koymayı hedefledim. Çünkü, Türkiye'de son 20 yılda eğitim alan gençlerin sayısı arttı. İki dil bilen, çoğu Avrupa'da yüksek lisans yapmış bu sınıfı algılamaya çalıştım.

KURAN TEK EŞLİLİK DİYOR

- İslam'da çok eşlilik var mı?

Kuran çok eşliliğin insana uygun olmadığını söylüyor. Allah ayette diyor ki, 'Sizin için hayırlı olan birdir. Çünkü adaleti sağlayamazsınız.' Ben adaleti sağlayanı da duymadım.

İRTİCA TEHDİDİ YOK

- Türkiye'de irtica tehdidi var mı?

Hayır. Komik buluyorum bu yorumu. Bugünün modern yaşam ilişkileri, Türkiye'de artık asla bir ortaçağ yaşam ilişkisini bu topraklarda evriltemez. Türkiye dindarlığı da buna müsaade etmez.

Odatv.com

Link to post
Sitelerde Paylaş

E ne var bunda

Ama Sayın Süheyl Batum hemen tepkisini yapıştırmış

PM üyesine gereken cevabı varmiş

Adama sormazlar mı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Chp değişti ve halka açılıyor ve her türlü düşünceden insanı kucaklıyor diyorsun

Ama genel sekreterliğe tahammülsüz bir adamı getiriyorsun

Bu ne perhiz, bu ne lahana demezler mi adama!!!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bazıları CHP yi kendi mucadelelerinde bir nefer ,bir araç gibi görmek istiyor ama ben bir seçmen olarak CHP nin yeni siyasetini doğru buluyorum..

CHP iktidar olmak için tüm Türkiye yi kucaklayan bir parti olmalıdır. Halktaki tabanı ne kadar genişlerse gücüde o kadar artacaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu tür detaylar, bir partinin genel yapısı ve partiye oy verip vermeme konusunda belirleyici faktör olarak görülmemeli.

Kitle partilerinde böyle örnekler her zaman görülür.

Kitle partisi bir fraksiyon gibi algılanmamalı.

Tüm parti mensupları aynı ideolojide, aynı inançta, aynı düşüncede olmayabilir.

Bu AKP'de de böyledir, CHP'de de.

Güncel konulardan örnek verirsek;

Bir partinin geneli özerkliğe karşı olabilir, ama parti içinde bazıları özerkliği olumlu ve sakıncasız görebilir.

Anadilde eğitime çoğunluk karşı tavır alırken, bazıları anadilde eğitimin bir hak olduğunu ve bu yolda adımlar atılmasını savunabilir.

Çoğunluk ülkenin adım adım şeriate doğru yol aldığı düşüncesindeyken, bazıları Türkiye'nin kesinlikle bir şeriat ülkesi olamayacağı görüşünde olabilir.

İnsanlar fikirlerini bazılarına göre değil, çoğunluğa ve partinin genel çizgisine göre belirlerler, belirlemelidirler.

tarihinde Pante tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

CHP'nin halka inemediği artık çok bilinen bir olgu haline geldi. Kılıçdaroğlu'nun halk adamı olarak bu açığı kapatmaya çalışması çok doğru bir şey. Ancak bunu nasıl yapacağı da çok önem taşıyor. İlkelerden ödün vererek yapılacaklar bu ilkelere bağlanmışları gücendirir soğutur. Dolayısıyla çok dikkatli davranmak gerekir. Son PM için değişik şeyler söylendi. Bazı CHP'de garpsenebilecek şeyler yapmış liberallerin önemli konumlara gelmesi de eleştiriliyor.

Öte yandan Pante'nin görüşü doğrudur. Çeşitli görüşlerin kitle partilerinde olması kaçınılmaz ve bir yerde demokrasi gereğidir. CHP şimdiye kadar gördüğüm en demokratik bünyeye sahip partidir (Ne yazık ki çok sınırlı). Ancak halka inmenin yolu dine ödün vermekten geçer değerlendirmesi yapılırsa, bu hem halk indinde işe yaramaz hem de parti açısından kötü sonuçlar doğurur. Bunu olası görmüyorum, umarım da olmaz. Halka inmek için biraz halkın içinden insanları seçip onları öne sürmek gerekir. Hep entellerle takılırsanız nasıl halka inersiniz?

tarihinde burlap tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

CHP'nin bu hale gelmesinin müsebbibi, birbiriyle didişmekten ve kendi komplekslerini doyurmaktan başka hiçbir şey yapmayan meczup, müslüman ateistlerdir.

Feto kadar dava adamı olamadınız.

Dava adamlığını bırakın adam bile olamadınız.

Yıllar boyu Stalin, Mao gibi sapık ateistlerin sapık ideolojileri uğruna Atütürk İlkelerinin yok edilmesine seyirci kaldınız. Nerede bir psikopat var gidip onun kuyruğuna takıldınız.

Şikayet etmeye hakkınız yok.

Siz ne Atatürk'e ne de CHP'ye layık değilsiniz.

Daha da beter olun!

Link to post
Sitelerde Paylaş
Elbette öyle.

Bunda gülecek ne var doğrusu anlamadım...

Diriliş;

Sadece o meczup, müslüman dediğin ateistleri değil, tüm ateistleri alsan Türkiye siyasetindeki etkileri yok denecek kadar az.

Ateistler derken CHP ötesi solcuları kastediyorsan onların oylarıda %1'i geçmiyor.

Kaldı ki o dediğin solcuların da %90'ı Kemalizm'e tavır almamış, Kemalizmle dayanışma içinde olmuştur.

Tabanları da genelde ehvenişer davranıp geçmişte hep SODEP'e, SHP'ye, DSP ve CHP'ye oy vermiştir.

Roni'ler, Doğan Tarkan'lar da senin söylediğinin tersine Türkiye sosyalistlerini Kemalist olmakla eleştiriyorlar.

Yani, o kastettiklerinin hepsi CHP'ye biat etse bile solun gücü Türkiye'de en fazla %40'tır ki o oranın alınamamasının nedeni ne ateistlerdir ne de sosyalistler.

Suç tamamen sosyal demokrat siyasilerin kendisinde, tutarsızlıklarında, hizipliklerinde ve proje üretememelerindedir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Suç kimde?

Aha işte bunda diyebileceğimiz basit ve düz bir yanıtı yoktur bu sorunun. Ama, en iyi yanıt, devrimlerimizi devam ettirmek yerine yozlaşıp giden 38 sonrası CHP'liler birinci derecede suçludur. Diyaneti bugünkü anlamıyla kurumsallaştıranlar, laik devleti içerden çökertmeye yönelik gerici kadrolaşmaya önlem almayanlar, Atatürk'ün aydınlanmacı ve akılcı politikalarını tanınmaz hale getirenler bu oportunistlerdir.

Ama CHP ötesi sol (sosyalist sol) da en az CHP'ye ihanet eden Kemalistler kadar suçludur. Çünkü Atatürk'ü asla anlamamışlar ve O'nun yaptıklarının devamı olarak sosyalist bir rejim için sapkın etkinliklerde çare aramışlardır. Hedefledikleri sistemin çarpıklığı ve onulmaz çelişik, ütopik karakteri bir yana başvurdukları silahlı mücadele tarzı tüm halk desteğinin ve meşru siyaset zemininin kaybedilmesine yol açmıştır. Bu maceracı müslüman ateistleri bir avuç genç olarak görmek ve potansiyellerini küçümsemekse bence hata olur. 68 gençliği gerçek anlamda Kemalist olsa idi gericileri siyasetten silmenin bir yolunu bulabilirlerdi. Ama onlar CHP'yi bir düzen partisi olarak gördüler; meşru platformlardaki mücadeleyi küçümsediler ve sapık ideolojilerinin kurbanı oldular. Sonunda da silinip gittiler. Arkalarında 12 Mart ve 12 Eylül faşist cuntalarını bırakarak...

Türk milleti Atatürk'ü anlayamamıştır.

Hepimiz suçluyuz.

Ve sorumsuzluğun acı diyetini ödüyoruz. Daha da ödeyeceğiz.

Ateşle imtihanımız daha da sert bir safhaya giriyor.

Ve biz Türk-müslüman ateistleri birbirimizin etini yiyoruz.

Tablonun tümünü görebilen herkes için bu böyle.

Elbette, Türk-Müslüman ateistlerinin ezici çoğunluğu gerçek tabloyu görmekten acizdir. Beyni sulanmış müminlerden pek az farklı olan bu meczuplardan hiçbir şey beklenemez. Çıkarcı, bencil, ahlaksız ve korkaktırlar. Ama daha acı olanı, durumun farkında olanların da benzer bir aymazlık sergilemesidir.

Aydın dayanışması ve aydınlanma kültüründen söz edilemez bu ülkede. Ve bu haliyle Türkiye'de olumlu hiçbir şey yapılamaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben Pante'nin görüşlerini paylaşmıyorum. Söyledikleri üyeler bazında doğru olabilir. Ama sözkonusu olan 80 kişilik bir Parti Meclisi üyesidir. PM üyeleri, partinin temel değerlerini tam manasıyla benimseyen insanlar olmalıdır.

CHP'nin iki kırmızı çizgisi vardır ve bunlar temel değerlerin içerisindedir. Birisi bölücülük, diğeri irticadır. PM üyeleri bu konularda net olmak zorundadırlar.

Bugün PM üyesi bir gerici olan ve PKK avukatı bir genel başkan yardımcısına sahip bir CHP söz konusu.

Bunun açıklaması da bellidir.

CHP, kabuk değiştirmekte ve emperyalizmin güdümüne girmektedir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

CHP hiç bir zaman Kitle partisi olamaz. CHP'nin kitle partisi olması gerekiyor mu? Bence gerek yok.

AKP kitle partisi filanda değildir. Demogoji ile kitleleri çekmek kitle partisi olduğu anlamına gelmez.

CHP iktidar olamaz çünkü sermayadarlar arasında popüler değil. Ne zaman göbegi büyükleri tatmin eder o zaman iktidar olabilir. CHP ufak göbeklilerle takılmayı yeğliyor...

Biraz garip yorum oldu ama olsun :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sizin sözlüğünüzden Pkk, bölücü, emperyalizm, ulusalcılık, Atatürk ve cumhuriyet kelimelerini çıkarsam, konuşmayı becerebilecek misiniz?

Türkiye siyaseti bu sözcüklerden bağımsız düşünülebilir mi?

Anlamsız iletilerle saldırmanın sana faydası olmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Birileri suçlu arıyor.

Yok öyle olmasının suçlusu bunlar diyor.

Vazo kırınca parmakla yanındakini gösteren haylaz veletler gibi.

Bir yerde suçlu aranıyorsa tek suçlu parmağıyla başkasını gösteren ona buna burun kıvırp lakap takandır.

Bu mentalite hep pislikti pislik kalacak!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ürettiğiniz(!) siyaseti ciddiye alan yok diye kıskançlık yapma yağmur getiren. Azıcık vatansever olun siz de sisteme yeteri kadar tehlike oluşturursunuz zaten.

Daha Tekel işçisini gözlemleyememişlerden çok şey bekliyorum gerçi, bunun da farkındayım ama zor da olsa bir gün ideolojik mastürbasyon yapmanın bir halta yaramadığını siz de göreceksiniz.

Buna inancım tam.

tarihinde imhotep tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...