Jump to content

Cumhuriyet Gazetesi'nde Ateistforum'la Yapılan Röportajlar, Medyada Ateistforum


Recommended Posts

Maksat dinlere aykırı yasamak mı yoksa dinlere savaş açmak mı? Ne dır amacı? Hadi diyelim dinler kaktı,ateizm ne gibi çözüm getirecek.tüm cehalet bitecek mı?insanlar savaşı mı bırakacak?

Birincisi ateizmin teizme karsit olarak iki yonu vardir. Birincisi din yonu, digeri tanri yonu. Burada ateizmden ziyade ateistin, ateizmini nasil algiladigi ve uyguladigi temeldir. Bireysel olarak kendisini dini uygulasmalardan arindirmis olabilir, toplumsal olarak bu dusunce ve davranisinin mucadelesini veriyor olabilir.

Burada onemli olan verilen mucadelenin veren acisindan ne oldugudur. Olmasi gereken ise, ateistlerin kendi dinsiz ve tanrisiz dusunce ve davranislarinin ve de yasam ve iliskilerinin hak ve ozgurluklerinin bulundugu cografya ve toplumun her turlu yasaminca verilmis olmasidir.

O yuzden ateizm, dini ortadan kaldirmaktan ziyade, dinin olumsuzlugunun bilincini vermek ve bulundugu cografya ve toplumda ateizmini hak ve ozgurluk olarak yasayabilmek icindir.

Aksi SSCB'nin yaptigi baskici hataya dusmek olur. Sonucta guc ve otorite ile ortadan kaldirilan din; bilinc ile ortadan kalkmaz ise, en uygun firsatta tekrar geri donmek icin mucadele eder.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 91
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

  • 8 months later...

Cumhuriyet gazetesi "Ateizmi Anlamak" kitabının çok ilgi görmesi üzerine benimle yeni bir röportaj yaptı. Bu sefer hem kağıt gazetede hem Cumhuriyet Portal'da değil, sadece portalda çıktı röportaj. (Kendilerine fotoğraf göndermek istemediğim için, prensipleri gereği basılı kopyada yayınlayamadılar).

Ayrıca bu sefer geçen sefere göre biraz daha fazla kısaltmışlar röportajı, ama yine de önemli kısımlarının çoğunu yayınlamışlar. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Röportajın linki şu:

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=415032&kn=16&ka=4&kb=16

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir de röportajın orijinalini buraya kopyalayayım ki, basılmış haliyle karşılaştırılabilsin:

- Öncelikle Aydın Türk kendi isminiz mi takma isim mi? Takma isimse neden gerçek kimliğinizi saklama ihtiyacı duyuyorsunuz?

Aydın Türk, sitemizi kurduğumuzdan beri site adına yaptığım yazışmalarda kullandığım takma bir isimdir.

Neden takma isme ihtiyaç duyduğumuz ise açık olmalı. Türkiye'de ateizm ve ateistler tanınmıyor, bilinmiyor, ya da yanlış biliniyor. Bu yüzden de ateist sözüne karşı büyük bir önyargı var. Bu önyargılarla boğuşmaktan elbette çekinmiyoruz ve ateist olmaktan utanmıyoruz, ama bizi gerçek hayatta tanıyan ve nasıl biri olduğumuzu bilenler haricindeki insanlara karşı kendimizi ve çevremizdekileri korumamız gerekiyor. Ben yurtdışında yaşıyorum ve kendi güvenliğimden fazla çekinecek bir tarafım olmadığı belki söylenebilir, ama aynı zamanda eş, dost, akraba ve sosyal çevremizin itibarı da söz konusu. Kısacası ben ve internette aktif olarak bu konularda yazan pek çok kişi, kendimizin ve sosyal çevremizin hem fiziksel açıdan güvenliği, hem de itibarı konusundaki endişelerimiz yüzünden takma isimle yazmak zorunda kalıyoruz.

- Ateizmin ortaya çıkışı ve yaygınlaşma sürecinden söz eder misiniz?

Göksel dinlere ait inanç sisteminin reddi, bu inançların ortaya çıkışı kadar eski olduğu için, ateizmin tohumları da teizm kadar eskidir denebilir. Ama yunancadan türetilmiş ateizm terimi 16. yüzyılda ortaya çıkmış, yaygınlaşması ise 18. yüzyılın sonlarından sonra gerçekleşmiştir. Fakat yakın zamanlara kadar ateizm yine de daha çok entelektüel çevrelerde rastlanan bir eğilim olarak kalmıştır. Ateizmin asıl canlanması, tanınması ve kitlelere yayılması çok yakın geçmişte, hatta büyük ölçüde internet çağında olmuştur denebilir. Buna yeni ateizm deniyor, ateizmin uyanışı deniyor, vs. Ama adına ne denirse densin, olan biten aslında eskiden beri mevcut olan çeşitli bilgilerin internet çağıyla geniş kitlelere ulaşmasından ibarettir.

-"Ateizmi Anlamak", Türkiye’de ateizmin dinlerden bağımsız olarak anlatıldığı ilk kitap. Kitapta ateizmi anlatırken nasıl bir yöntem izlediniz?

Kitapta ateizmle ilgili olarak insanların asıl merak ettiği konulara odaklanmaya çalıştım. Bizim ülkemizde şimdiye kadar ateizm sadece yabancı yazarlardan çeviri bazı kitaplardan öğreniliyordu. Bu kitapların içeriği ise bizim toplumumuza hitap etmiyor ve bizim insanımızın kafasındaki sorulara cevap vermiyordu. Bunlar haricinde ise, ateizme en yakın kitaplar, Turan Dursun ve İlhan Arsel gibi yazarların islami kaynakların eleştirisi üzerine yazdıklarından ibaretti. Dinlerden bağımsız bir ateizm söylemi, yerli kaynaklarda mevcut değildi. Bu yüzden bu kitap Türkiye'de bir ilk.

Kitaba "Ateistlere Sıkça Sorulan Sorular" bölümüyle başladım ve insanların internette bizlere yıllardır sordukları pek çok soruya kısa cevaplar verdim. ("Ateizm nedir?", "Ateist ahlak var mıdır?", "Evrendeki düzen nasıl sahipsiz olabilir?", "Herşey tesadüfle nasıl açıklanabilir?", vs gibi pek çok soru). Daha sonra teist inancın zayıf yönlerine değindim (kader konusu, diğer dinler argümanı, vs). Ondan sonraki bölümde kuran ayetlerinden ve islami kaynaklardan alıntılarla kuran ve İslam'ın ilahi mi, insan yapısı mı olduğunu inceledim. Bir sonraki bölümde Tanrı'nın varlığına dair şimdiye kadar felsefi alanda ve günlük hayatta getirilmiş her türlü argümanı ele aldım ve ateistlerin bu argümanlara cevaplarını sundum. Bir sonraki bölümde ise Tanrı'nın varolmadığının gösterilip gösterilemeyeceğini ve ateistlerin bu konudaki karşı argümanlarını inceledim. Kitabın devamında ise "Evrim ve Yaratılışçılık" tartışmasını ele aldım, "Evrenin Kökeni" üzerine modern bilimdeki bazı fikirlere değindim ve sonra da ateizmin sosyal ve kültürel yönüyle, ve ateistlerin karşılaştığı zorluklarla ilgili bir sonsöz bölümüyle kitabı bitirdim.

Kitabı önce e-kitap olarak çıkarttık ve geniş kitlelere ulaşmasını istediğimiz için de elektronik kopyasını ücretsiz dağıtıyoruz. Kağıt kopyası ise internetten ücretli olarak sipariş edilebilmekte ve maliyetine satılmaktadır. Yayıncımız, e-kitap çıkaran ve bu işi Türkiye'de ciddi olarak yapan ilk politik yayınevi sayılır.

Kitaba büyük ilgi gösterilmektedir ve henüz yayınlanmasının üzerinden sadece 10 ay geçmiş olmasına rağmen, kitabın onbinlerce kopyası indirilmiştir. Hatta kitap okurlar tarafından çeşitli dosya paylaşım ortamlarına yüklendiği için, çeşitli bloglarda paylaşıldığı için, korsan kopyaları dağıtıldığı için ve insanlar aynı zamanda elektronik kopyasını email yoluyla birbirleriyle de paylaştıkları için, kitabın toplam tirajını tespit etmemize bile olanak yoktur. Tespit edebildiğimiz rakamlar 15-20 bin civarı olduğundan, diğer dağıtım yolları hesaba katıldığında, gerçek tirajın bunun iki katı olması bile mümkümdür.

Kitabı gerçekten okuyan kişilerden şimdiye kadar övgüden başka birşey duymadım. Olumsuz eleştiriler sadece okumayıp da adına veya içeriğine karşı çıkanlardan gelmektedir. Pek çok okur, bu kitabı okuduktan sonra artık ne dinlere, ne de ateizme aynı gözle bakmadıklarını ifade etmektedir.

- Türkiye'de ateizm neden bir türlü normalleşemeyen bir olgu? İnancın koruma altına alındığı gibi inançsızlık neden koruma altına alınmıyor da hedef gösterlerek saldırıya açık bir durum haline getiriliyor? Türkiye'de ateistler bu anlamda neler yaşıyor?

Bunun sebebi dinin ülkemizdeki etkisinin hala çok güçlü olması elbette. Ateizmin entelektüel alanda dinsel fikirler karşısında ezici bir üstünlüğü mevcut. Fakat bu topluma yayılmamakta, çünkü fikirsel olarak baş edilemeyen ateizmle, ancak itibarı düşürülerek baş edilebilmekte, ve bizimki gibi muhafazakar bir toplumda da bu ateizmin ateist olmayanlar tarafından halka yanlış ve önyargılı bir şekilde anlatılması yoluyla gerçekleşmekte. Halk ateizmi ateistlerden değil, ateizme diş bileyenlerden öğrendiği için, ateizme karşı büyük bir öfke ve önyargı bulunmakta.

Bu yüzden de ateistler ülkemizde büyük bir baskı ve ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Zaten sayıları az olan ve herhangi bir sivil toplum örgütünün korumasından da mahrum olan ateistler, sadece çevrelerinden değil, resmi yollarla yapılan baskılardan da nasiplerini almaktadır. Sansürler ve site kapatmalar gibi baskılar dışında, bir de "halkın dini duygularını incitmek ve halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek" gibi ithamlarla (ceza kanunu 216. madde) pek çok ateist dava edilmekte ve sindirilmeye çalışılmaktadır. Bunu pek çok yazar, kitap ve web sayfasından başka, kısa zaman önce Fazıl Say örneğinde de gördük. Halbuki ateistler, aslında bu tür bir kanun maddesinin korumasına muhtaç bir kesimdir. Yani ateistler, kendi yaşadıkları baskılar karşısında kanunun bu ve benzeri maddelerini kullanabilmeli ve haklarını arayabilmelidir. Fakat bizim ülkemizde bu konularda işte bu kadar büyük böyle bir tezat mevcuttur.

- Geçen günlerde otizm dernek başkanı otistiklerle atesitler arasından bir bağ kurdu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

O konuda dikkatimi çeken, insanların konuya otistik çocuklara yapılan bir hakaret ya da haksızlık bakımından yaklaşması oldu. Yani ateizmin yanlış ya da tuhaf birşey olduğu zaten malum bir gerçek bu bakış açısında, ve oradan yola çıkarak çocuklara bu konuda yapılan haksız ithamı kınıyorlar. Hatta daha ileri gidip ateizmin de otizm gibi bir zihinsel özür olduğunu bile iddia ettiler. Artık bu kadarına pes diyorum. Bu kör bir cehaletten başka birşey değil. Bu kişiler farkında değil ki, dünyanın büyük bilim adamlarının ezici çoğunluğu ateist veya agnostiktir. Entelektüel kesimde de ateizm çok yaygın bir eğilimdir. Yani bu kişiler bilim adamlarının, filozofların ve entelektüellerin büyük bir bölümünü zihinsel özürlü yerine koyuyor.

Herşey yine dönüp dolaşıp ateizmin ülkemizde bilinmemesi veya yanlış bilinmesine dayanıyor. Ateist fikirlerden o kadar habersizler ki, beyni normal çalışan birinin ateist olamayacağına inanmışlar. Biz inançlılara öyle birşey desek, ertesi gün ceza kanunu 216. maddeden dava edilirdik herhalde. Halbuki burada da bize hakaret var, ama bunu umursayan yok.

- Ateist forumun kurucususunuz. Sitede en çok hangi konularda tartışmalar yaşanıyor?

Ateistforum'un kurucularından biriyim. Üç arkadaş kurduk zamanında o forumu. Forumumuz dinle ve ateizmle ilgili akla hayale gelebilecek her türlü konunun tartışıldığı bir bilgi hazinesidir. En fazla ilgi çeken konular genellikle kuran ayetlerinin ve islami kaynakların eleştirisi, ve bunların ilahi mi, insan yapısı mı olduklarına dair tartışmalardır benim gözlemime göre. İnançlı katılımcılarımızla ateist katılımcılarımız bu konularda kıran kırana fikir tartışmalarına girişmektedir. Ayrıca, Tanrı'nın varolup olmadığı, evrenin kökeni ve evrim teorisi gibi konulara da sıkça değinilmekte, ve bunlar haricinde çeşitli güncel, politik ve sosyal konular da yoğun olarak tartışılmaktadır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hepsi basılsın diye bu sefer kısa cevaplar vermeye çalışmıştım halbuki. Ama yine de kısaltma, hatta biraz değiştirilme gereği duyulmuş.

Ama en azından röportaj yapıp yayınladıkları ve sesimizin duyulmasına yardımcı oldukları için yine de kendilerine teşekkür etmeliyiz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mantık zaten Amerika'da yaşamıyor musun sen?

Neyin endişesini taşıyorsun ki bu fotoğraf ve isim konusunda?

ABD'de radikal islam mı kaldı artık?

Hem sana ABD gibi bir yerde radikal bir grubun tehditte bulunması daha iyi değil mi?

Toplu halde başlarına bela almış olurlar.

Bence kimliğini ilan et oradan popülariteni artır da, Türkiye'ye giriş yaptığında polisin seni korumak için eli ayağı tutuşsun.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tebrikler mantık. Gönül isterki normal bir topluma hitab edin ama toplum malum ve bir şekilde kısaltıp yada kırpıp veriyor gazeteler. Kocasının eş üstüne eş almasını röportajlar tvler aracılığıyla iyi bir haltmış gibi ilan eden malum insanlar ve bunlara prim veren medyamız ve bunları gören okuyan toplumumuz insanımız varken kurunun yanında hep yaşlarda yanıyor ama bu durumdaki bir ülkede buda bir iyi şey..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mantık zaten Amerika'da yaşamıyor musun sen?

Neyin endişesini taşıyorsun ki bu fotoğraf ve isim konusunda?

ABD'de radikal islam mı kaldı artık?

Hem sana ABD gibi bir yerde radikal bir grubun tehditte bulunması daha iyi değil mi?

Toplu halde başlarına bela almış olurlar.

Bence kimliğini ilan et oradan popülariteni artır da, Türkiye'ye giriş yaptığında polisin seni korumak için eli ayağı tutuşsun.

Böyle birşey fanteziden öteye gidemez. Dünya çapında cinayet işlenebilirken, hedef gösterilip, fetvalar verilirken olay sadece Türkiye ile sınırlı kalamaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Böyle birşey fanteziden öteye gidemez. Dünya çapında cinayet işlenebilirken, hedef gösterilip, fetvalar verilirken olay sadece Türkiye ile sınırlı kalamaz.

Konuyu dağıtmak istemem ancak ABD'de radikal islam terörü ve baskısı oğul Bush zamanında resmen sona erdi.

Müslümanlar ABD'de medeniyetin kurallarına kesinlikle uymak zorunda olduklarını, uymazsalar kendileri de dahil tüm yakınlarının başlarının büyük bir derde gireceğini kesin bir şekilde anladılar.

ABD içinde din cinayeti işlenemez.

Sadece islamcılar değil, hristiyan gruplar da işleyemez.

Örnek vereyim.

Elinde Ateist bir bildiriyle ABD'de camiye gidip bildiriyi dağıtıp eylem bile yapabilirsin.

Ve başına tartaklamadan başka şey gelmez.

Ama Türkiye'de bu olayın ölümle sonuçlanma ihtimali yüksek.

Bunun nedenlerinden biri de ABD'nin vitrin olması.

Orada dini cemaatler vitrin önünde.

Başlarını belaya sokacak eylemleri en başta kendileri durdurur.

Bu yüzden artık ABD içinde Ateist olduğunu saklamak anlamsız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Konuyu dağıtmak istemem ancak ABD'de radikal islam terörü ve baskısı oğul Bush zamanında resmen sona erdi.

Müslümanlar ABD'de medeniyetin kurallarına kesinlikle uymak zorunda olduklarını, uymazsalar kendileri de dahil tüm yakınlarının başlarının büyük bir derde gireceğini kesin bir şekilde anladılar.

ABD içinde din cinayeti işlenemez.

Sadece islamcılar değil, hristiyan gruplar da işleyemez.

Örnek vereyim.

Elinde Ateist bir bildiriyle ABD'de camiye gidip bildiriyi dağıtıp eylem bile yapabilirsin.

Ve başına tartaklamadan başka şey gelmez.

Ama Türkiye'de bu olayın ölümle sonuçlanma ihtimali yüksek.

Bunun nedenlerinden biri de ABD'nin vitrin olması.

Orada dini cemaatler vitrin önünde.

Başlarını belaya sokacak eylemleri en başta kendileri durdurur.

Bu yüzden artık ABD içinde Ateist olduğunu saklamak anlamsız.

Geçen hafta boston'da ne oldu acaba?

Oradakilerden kim bahsediyor buradan atladı uçağa gitti ne yapacaksın o zaman?

ABD'den saklanmıyor fark ettiysen...

Evet konu dağılıyor.

Sayın mantık'ın kararı kendisini ve ailesini ilgilendirir. Kendisi de bu yönde karar almış ve "mantıklı" davranmış.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ayrıca bu sefer geçen sefere göre biraz daha fazla kısaltmışlar röportajı, ama yine de önemli kısımlarının çoğunu yayınlamışlar. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Çok fazla kısaltmışlar. Sana karşı ''tamam konuş dedikte okadar da değil, ateistliğini bil'' demiş gibi...

Ateistlerin konuşmasına izin verenlerde ancak bu kadar izin verebiliyor.Herzaman sınırlı herzaman baskı altında...

Benim röpartajım olsaydı ''ya olduğu gibi yayınlanmalı ya da hiç'' şeklinde şart koşardım.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 months later...
  • 9 months later...
  • 2 months later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...