Jump to content

En Zengin 100 Türk'ün Artan Serveti ABD'yi Şaşırttı


Recommended Posts

Forbes Türkiye, “En Zengin 100 Türk” listesini açıkladı. Mehmet Emin Karamehmet, 4 milyar dolarlık servetiyle “en zengin Türk” oldu. Aile olarak bakıldığında ise Koç Ailesi, daha önce ilk sırada yer alan Sabancı ailesinin yerine geçti.

Forbes 100'ün toplam serveti, 104 milyar dolara yükseldi. Aynı rakam geçen yıl 87 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Mehmet Emin Karamehmet, 4 milyar dolarlık servetiyle “en zengin Türk” oldu. Karamehmet'in 2010 serveti 2,9 milyar dolar seviyesindeydi.

İkinci sırayı 1,7 milyar dolarlık serveti 3 milyar dolara çıkan Semahat Arsel ve geçen senenin birincisi Hüsnü Özyeğin paylaştı.

Onları 1,6 milyar dolarlık serveti 2,9 milyar dolara yükselen Rahmi Koç izledi.

DOLAR MİLYARDERİ SAYISI ARTIYOR

Forbes Türkiye tarafından bu yıl 6.'sı açıklanan açıklanan “En Zengin 100 Türk” listesine ilişkin basın toplantısında verilen bilgiye göre, bu yıl listenin yaklaşık 3'te biri dolar milyarderlerinden oluşurken, 11 yeni ismin eklenmesiyle dolar milyarderinin sayısı 39'a yükseldi.

Bu yıl servetini artırarak yeni milyarder olan 11 kişiden 3'ü Koç Ailesi'nden Mustafa, Ömer ve Ali Koç olurken, Sabancı ailesinden Serra Sabancı ve Çiğdem Sabancı Bilen ile Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi'nin sahibi Suat Günsel de milyarderler ligine geri dönüş yaptı.

Limak'ın sahipleri Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız ile Hema'nın sahibi Mehmet Hattat ise geçen yıl milyoner olarak yer buldukları listede bu yıl milyarderler olarak yer aldılar. Forbes 100 içerisinde kendisine ilk kez yer bulan ve listeye doğrudan doğruya milyarder olarak giren iki isim ise Genel Enerji'nin Üst Yöneticisi (CEO)ve kurucusu Mehmet Sepil ile Kazancı Holding'in sahibi Ali Metin Kazancı oldu.

Listenin ilk sırasında yer alan Mehmet Emin Karamehmet'in servetindeki artışta ve Sepil'in listeye doğrudan milyarder olarak girmesinde, Kuzey Irak'ta altı petrol sahasına sahip olan şirketleri Genel Enerji'nin, petrol ihracatına başlamasının etkili olduğu kaydedildi.

Ali Metin Kazancı'nin, 1,4 milyar dolarlık servetinin en büyük kaynağı ise geçen yılın mayıs ayında Borsa'da işlem görmeye başlayan ve Kazancı Holding'in sahip olduğu elektrik santrallerini de bünyesinde barındıran Aksa Enerji Üretim şirketi oldu.

Forbes 100 listesine bu yıl dahil olan isimlerden Boston merkezli Hittite Corporation'ın kurucusu Yalçın Ayaslı, listedeki tek teknoloji zengini isim olarak dikkati çekti. Listeye yeni giren diğer isimler ise Mustafa Küçük, Mahmut Çevik ve Süleyman Varlıbaş oldu.

ORTALAMA SERVETLERİ 1 MİLYAR DOLAR

FORBES 100'ün ortalama serveti 1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıl aynı rakam 801 milyon dolar olmuştu.

Listede son sırayı 425 milyon dolar servete sahip Ahmet Yahya Kiğılı, Ali Gülçelik, Aziz Torun, Mehmet Torun ve Ayşe Verda Gülçelik paylaştı. Geçen yıl listenin kapanışı 350 milyon dolardan gerçekleşmişti.

Forbes'un listesinde yer alanların servetlerinde en önemli kaynak enerji oldu. Sektörün listede yer alan 77 kişinin servetine katkısı bulunurken, 76 kişide gayrimenkul sektörünün katkısı gözlendi. Turizmin etkisi 62, finans ve inşaatın etkisi 39'ar, perakendenin etkisi 31, otomotivin etkisi 29 kişinin servetinde etkili oldu.

Listede yer alan 3 kişinin servetinde gerileme yaşanırken, 22 kişinin serveti aynı seviyede kaldı.

EN ZENGİNLER KOÇ BURÇLARI

Toplam 105 ismin bulunduğu Forbes 100'deki kadın sayısı 23 olurken, kadınlardan 8'i milyarderler arasında yer aldı. Listenin ilk 10 sırasındaki isimlerin serveti toplamı, geçen yıla göre 6,2 milyar dolar artarak 28,2 milyar dolara çıkarken, ilk 50'nin toplam serveti 14 milyar dolar artışla 74 milyar dolara ulaştı.

Listedeki en genç isim 550 milyon dolarlık servetiyle 26 yaşındaki İpek Kıraç, en yaşlı isim ise 715 milyon dolarlık servetiyle Ahmet Keleşoğlu olurken, listenin yaş ortalaması 59 olarak gerçekleşti.

Listedeki çiftler arasında en zengini Suna ve İnan Kıraç olurken, Sema Işıl-Aydın Doğan, Ahsen ve Orhan Özokur, Vuslat Doğan Sabancı-Ali Sabancı eş olarak en zenginler arasında yer aldı.

Forbes 100'de kendi işini kurarak servetini yaratanların sayısı 51 olarak gerçekleşti.

Burçlara göre yapılan değerlendirmede, listede en çok oğlak burcundan isim bulundu. En zenginler ise toplam 14,2 milyar dolarlık servetle koç burçları oldu.

KOÇ AİLESİ SABANCI'YI GEÇTİ

Koç ailesi servetini yüzde 42 artışla 7,1 milyar dolardan 12,3 milyar dolara çıkarırken, daha önce ilk sırada yer alan Sabancı ailesinin yerine geçti.

Koç ailesinin üçüncü kuşağında yer alan Mustafa, Ömer ve Ali Koç ilk defa milyarderler arasında yer aldı.

Bu sene ikinci sıraya gerileyen Sabancı ailesinde Sabancı Holding dışında kalan aile bireylerinin servetleri de aile servetinin hesaplanmasına dahil edildi.

Boydak ailesi en zengin 10. aile olmakla birlikte, toplam servetin 21 kişi arasında pay edilmesi nedeniyle aileden hiçbir isim ilk 100 arasında yer almadı. Aynı durum, servetin 19 kişi arasında bölündüğü Konukoğlu ailesi için de geçerli.

AMERİKALILAR ÇOK ŞAŞIRDI

Forbes Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven, Forbes Amerika editörlüreni Türkiye'deki servet oranları konusunda ikna etmekte zorlandıklarını belirterek, ABD kriz sonrası toparlanmada zorluk yaşarken ve açıklanacak listede ciddi kan kaybı beklenirken, Türkiye'den bu kadar yüksek sayıda milyarder çıkmasının onlar için şaşırtıcı olduğunu kaydetti.

Forbes Türkiye'nin “En Zengin 100 Türk” listesinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Güven, bu yıl listede 39 dolar milyarderi bulunduğunu, listenin en parlak olduğu 2008 yılında dahi milyarder sayısının 36 seviyesinde kaldığını söyledi.

Güven, toplam servet rakamı açısından ise 2008 yılındaki 111 milyar dolar düzeyine henüz ulaşılamadığını, toplam rakamın 104 milyar dolar seviyesinde kaldığını belirtti. Güven, Listede Ahmet Çalık'ın da yer aldığını ancak Turkuvaz Gazete ve Dergi'nin sahibi olması nedeniyle Çalık'ın servetinin hesaplanmasını Forbes Amerika'nın gerçekleştirdiğini söyledi.

Listenin hesaplanmasında oldukça tutucu davrandıklarını, belirtilen rakamların, o kişilerin servetinin muhtemel “en az” miktarı olduğunu dile getiren Güven, şöyle konuştu:

“Listede 39 milyarderimiz var. Yakında Forbes Amerika'nın açıklayacağı küresel zenginler listesinde bu 39 kişinin 38'i Ortadoğu, biri de, Kıbrıslı olduğu için Suat Günsel, Avrupa başlığı altında girecek. Geçen senelerdekinden farklı olarak bu sene Forbes Amerika editörlerini Türkiye'deki servet oranlarında ikna etmekte çok zorluk çektik. ABD kriz sonrası toparlanmada zorluk yaşıyor. Muhtemelen listede ciddi kan kaybı görülecek. Onların rakamları bu kadar düşerken, Türkiye'den bu kadar yüksek milyarder çıkması, rakamların bu kadar parlak ve toparlanmanın bu kadar hızlı olması onları şaşırttı.”

EN ZENGİN 100 TÜRK http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17143278.asp?gid=373

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu milyar dolarlık kazançlar, kazananların emeklerinin karşılığıdır.

Bunların emekleri böyle verimli ve değerlidir.

Bunlara allah yürü ya kulum demiş.

Bunların arkasında koç burcu, oğlak burcu var.

Bunların şirketleri borsada işlem görüp değer kazanıyor.

Bunlar allahın sevgili kulları.

Bunlar ülkelerini kalkındıran cevherler.

Allah bunları başımızdan eksik etmesin.

Amin!

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gittikçe tipik bir arap ülkesi oluyoruz. Halkın bir kısmı çok zengin,bir kısmı çok fakir. Gelir adaletsizliği had safhada. Ekonomik veriler iyi gibi gözüküyor, belki büyüyoruz ama gizli işsizlik deli gibi tırmanmaya devam ediyr. Bu ne demek? Bir yandan büyümek bir yandan işsizliğin artması sadece verimlilik artışıyla açıklanabilirmi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gittikçe tipik bir arap ülkesi oluyoruz. Halkın bir kısmı çok zengin,bir kısmı çok fakir. Gelir adaletsizliği had safhada. Ekonomik veriler iyi gibi gözüküyor, belki büyüyoruz ama gizli işsizlik deli gibi tırmanmaya devam ediyr. Bu ne demek? Bir yandan büyümek bir yandan işsizliğin artması sadece verimlilik artışıyla açıklanabilirmi?

Arap ülkelerine has bir durum değil, bu yaşananlar. Bir çok ülkede böyle uçurumlar var. Amerika'da bile ciddi bir uçurum sözkonusu, belki

( Araştırmak gerekir.) en büyük uçurum ABD'dir.

Kapitalizm böyle evrelere çok öncesinde girmişti ama çeşitli nedenlerden dolayı çeşitli tedbirler almışlardı.

Bu tedbirlerin en ünlüsü '' Sosyal Devlet '' idi. Günümüzde ise, sosyal devetin kalesi görenen Avrupa devletleride sosyal devlet algısını tasfiye etme yolunda. Yani bu uçurum Avrupa gibi bir çok ülkede de derinleşecek ki, etkilerini şimdiden görüyoruz.

Türkiye'de ise yerden bitme milyarderlerin çıktığı ise aşikar. Anlaşılan siyasal istikrar bazılarının cebini dolduruyor :)

tarihinde powerr tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

allah helalinden daha çok versin.

bu servet halka da eninde sonunda akmasa da damlayacak.

halkın tek yapması gereken biraz daha sabır ve bu pozitif istikrarı korumak..

Ha , ha

allahın işi gücü yok bunlara helalinden daha da yollayacak,

biimiyorsan allah emekli oldu, o işlere artık RTE bakıyor.

- nolur fakire bir sadaka

-tayyip Versin

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ha , ha

allahın işi gücü yok bunlara helalinden daha da yollayacak,

biimiyorsan allah emekli oldu, o işlere artık RTE bakıyor.

- nolur fakire bir sadaka

-tayyip Versin

zaten allah genellikle doğrudan bu işlere müdahale etmez.

sevdiği kulları vasıtasıyla işlerini görür, onları aracı kılar. bugün erdoğan, yarın bir başkası..

ele değil, elin sahibine bakmak lazım..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Listede başbakan Tayyip Erdoğan'ın gemicikler alan oğlunun adını göremiyorum nedense.

İktidara taşıdığı henüz üç aylık partisinin tüm teşkilatlanma masraflarını oğlunun düğününde takılan takılarla finanse etmemiş miydi? :)

Allah Allah, demek ki oğlunun ticari işleri bu aralar kesat gidiyor zaar!

Üzüldüm, içim cızladı.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hasan Aksay'ı beğenirim. Cumhuriyet gazetesinde Rusya ve Sovyetler Birliği ile ilgili haberlerini ilgi ile izlerdim.

Konu ile ilgili bu yazısını kendisinden izin almadan buraya taşıdım. Umarım kızmaz.

Sevgiler.

Siz bu işlerden anlamazsınız!

Bizim zenginler, yani Türkiyeden patronlar son yıllarda Forbesta iyi performans sergiliyorlar. Benim de koltuklarım kabarıyor.<br style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; outline-style: none; outline-width: initial; outline-color: initial; "><br style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; outline-style: none; outline-width: initial; outline-color: initial; ">

Sizi bilmem, ama ben Forbesun listelerine bayılırım.

Forbes ABDde yayımlanan bir ekonomi dergisi. Her yıl dünyadaki veya dünyanın herhangi bir önemli bölgesindeki en zengin işadamlarını, en zengin kadınları, en büyük ve en hızlı gelişen şirketleri, en yüksek ücreti alan yöneticileri vs. verilerle birlikte sıralar.

Ben de dünyadaki pek çok kişi gibi, bu listelere anlamsız bir ilgi gösteririm. Ne derler, zenginin malı

Bizim zenginler, yani Türkiyeden patronlar son yıllarda Forbesta iyi performans sergiliyorlar. Benim de koltuklarım kabarıyor.

Hemen bana Türk de olsa, uzak bir patronun parasının artmasından sana ne be kardeşim!, diye fırçayı basmayın. Hiç tanımadığım Türk sporcuların dünyadaki önemli derecelerine sevindiğim gibi, bizim patronların parasal başarılarına da sevineceğim işte!

Varsın içerde sosyal dengesizlik artsın, varsın zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum 8.5 kata ulaşsın, varsın yoksulluk sınırı altında yaşayanların sayısı yüzde 16.7den yüzde 17.1e (12 milyon 97 bin kişiye) yükselsin!Bizimzenginlerimiz dünya dolar milyonerlerini epeyce zorlayan ataklar yapmışlar, ben ona bakarım! Kriz-mriz takmıyor bizim çocuklar, aslanlar gibi ilerliyorlar. Bir yılda dolar milyarderleri arasına 11 Türk daha girmiş ve toplam sayıları 39a yükselmiş. Maşallah!

* * *

Son yıllarda Forbesun listelerinde en başarılı olanlardan biri de Mehmet Emin Karamehmet. 2008de Türkiyenin birinci, dünyanın 29. zengini ilan edilmişti.Forbesun geçenlerde açıkladığı 2010 listesinde yine ülke birincisi, dünyada ise 342. sırada geliyor. Bir yılda serveti 2.9 milyar dolardan 4 milyar dolara çıkmış. Bu başarıda Kuzey Iraktaki petrol yatırımları kilit rol oynamış. Ne güzel!

Karamehmet; enerji, iletişim teknolojileri, sanayi, inşaat, taşımacılık, finansal hizmetler ve medya alanında birçok şirkete sahip.

Kendisine ait Türkiyenin üçüncü medya grubunda, Digiturkün yanı sıra Show TV, Sky Türk, Akşam, Güneş, Platin, Alem FM gibi birçok kuruluşu var.

Ve bu grupta çalışan gazetecilerin ezici çoğunluğu son yıllarda büyük maddi sıkıntı çekiyor. Ücretler aylarca ödenmiyor, primler ve tazminatlar verilmiyor, zam yapılmıyor. Zaman zaman 100 liralık garip avanslar dağıtılıyor.

Ama Karamehmet, Türkiyenin en zengin işadamı...

* * *

Siz şimdi madem bu kadar zengin, neden paylaşmıyor, niye cimrilik ediyor? falan diye itiraz edeceksiniz.

Acele etmeyin, ben bir bilene sorup öğrendim, bu işler öyle olmuyormuş!

İyi bir işadamı iyi hesap yaparmış. Kendisine zarar getiren kuruma para dökmezmiş. (Medya grubu yöneticileri ve reklam servisi çalışanları ücretlerini alırlarmış, o başkaymış, onlar gemiyi yürütenlermiş.) Ama söz konusu medya kurumları gelir getirene kadar, patron sıradan gazetecilere tıkır tıkır ödeme yapmaz, yapamazmış; çünkü yaparsa herkes iyice gevşer, zarar katlanır, bu da kapitalizmin mantığına karşı çıkmak anlamına gelirmiş.

Onun için bu duruma hiç şaşırmamalıymışız. Telekomünikasyon, elektrik ve gaz dağıtım şirketlerinde yaşanmayan sıkıntılar medya grubunda varsa, gazeteciler önce kendilerine bakmalıymış. Değil mi efendim(miş)!..

(Bubir bilen, benim safça sorduğum Peki, bu patronlar, kendilerine ait şirketlerden yükselen çığlıklardan rahatsız olmasa bile, bu yakınmaların dünya aleme yayılmasından dolayı prestij kaybına uğramaz mı? En azından kötü reklam olmasın diye ya ödeme yapmaları, ya da dükkânı kapatmaları gerekmez mi? sorusuna tenezzül edip cevap bile vermedi; güldü geçti)

* * *

Mesele sadece Çukurova Grubu ile sınırlı değil ki. Bakın medyada benzeri hikayeler ve adaletsizlikler diz boyu! İlk ekonomik sıkıntıda kapı önüne koymalar, mecburi tenkisatlar, tazminat ödememeler, en basit taleplere ve hatta sorulara cevap vermemeler

Ya da işten adam çıkart emrini alan kimi yöneticilerin sıkıntısını yansıtan garip duyurular. Örneğin, geçenlerde Habertürkteki daralma ile ilgili bir haberde, AHT Haber Müdürü tarafından yazılanbir e-mailden birkaç satır:

Sevgili arkadaşlar, () Yeni çalışmalara, düşüncelere ihtiyacımız var. Değişen dünyada 'değişik' düşünmeye ihtiyacın olduğu nettir. () Bu 'ara verme'yi ayrılık olarak değerlendirmemenizi rica eder, en yakın zamanda 'sistem'sel bir bakışla tekrar beraber olma niyetinde olduğumuzu bilmenizi isterim.

Nasıl ama? Ondan önce de Sabah Yayın Yönetmeni tarafından yazılan vedalaşma metnini okuyunca gözlerimiz yaşarmıştı.

Tamam, haksızlıklar ve kıyımlar oluyor, ama bütün bunların arasında süper kibar vedalaşmalara da rastlıyoruz.

Anlayacağınız hukuki ve vicdani sorunlarımız var, ancak yine nezaketi elden bırakmıyoruz. Bu da bir şey tabii

T24

acaba@hakanaksay.com

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu zenginlerden birisi benim çok iyi arkadaşım. 30 yıllık arkadaşlığımız var.

Arada bir poker oynarız...

Bu arkadaşın ülkemize olan yararını anlamak için üstün akıllı olmaya gerek yok.

Bu paraları ABD'de kazandı. Onlarla şimdi TC'de yatırım yapıyor.

Bu arada rahat bir yaşamı var ama, çoğumuz kadar rahat yaşadığını sanmıyorum.

Çünkü yatırımlarını yakından izlemek gibi bir endişesi var.

Çoğumuzda öyle bir endişe yok..

Ben kendisinin kıskanmıyorum. Biraz da acıyorum aslında. Türkiye ile burası arasında mekik dokuyor.

Orada da bir yazlığı ve evi var, burada da..

Sanki hepsini de ziyaret etmek gibi bir zorunlukla yaşıyor..

Ben seyahati severdim eskiden ve çok ülke görmüşümdür ama artık hoşlanmıyorum. Onun da pek hoşlandığını sanmıyorum.

Kendisi Türkiye hayranı bir arkadaş.. Tam bir Anadolu Türkü... Hemşeriyiz. Çok önemli yatırımları var.. Onlarda çalışan tonla insan var.

Şimdi siz gelin bu adamı eleştirin...

Bakalım eleştirebilecek misiniz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu zenginlerden birisi benim çok iyi arkadaşım. 30 yıllık arkadaşlığımız var.

Arada bir poker oynarız...

Bu arkadaşın ülkemize olan yararını anlamak için üstün akıllı olmaya gerek yok.

Bu paraları ABD'de kazandı. Onlarla şimdi TC'de yatırım yapıyor.

Bu arada rahat bir yaşamı var ama, çoğumuz kadar rahat yaşadığını sanmıyorum.

Çünkü yatırımlarını yakından izlemek gibi bir endişesi var.

Çoğumuzda öyle bir endişe yok..

Ben kendisinin kıskanmıyorum. Biraz da acıyorum aslında. Türkiye ile burası arasında mekik dokuyor.

Orada da bir yazlığı ve evi var, burada da..

Sanki hepsini de ziyaret etmek gibi bir zorunlukla yaşıyor..

Ben seyahati severdim eskiden ve çok ülke görmüşümdür ama artık hoşlanmıyorum. Onun da pek hoşlandığını sanmıyorum.

Kendisi Türkiye hayranı bir arkadaş.. Tam bir Anadolu Türkü... Hemşeriyiz. Çok önemli yatırımları var.. Onlarda çalışan tonla insan var.

Şimdi siz gelin bu adamı eleştirin...

Bakalım eleştirebilecek misiniz?

Aha! Babacan patron, risk alan patron, yatırımlarını, yatırımları takip eden patron, aslında çok yorulan patron, dünyanın sayılı zenginlerinden ama hala deli gibi çalışan patron :)

Yaw bu babacan patron imajı neden bitmiyor? Tonlarca insan çalıştırması sanki büyük bir jest gibi. Eğer tonlarca insan çalıştırmasa zaten o yatırımlar öyle ucube heykel gibi yerinde durur. İşçiye ekmek veriyor dimi :D

Neyse uzatmayayım :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aha! Babacan patron, risk alan patron, yatırımlarını, yatırımları takip eden patron, aslında çok yorulan patron, dünyanın sayılı zenginlerinden ama hala deli gibi çalışan patron :)

Yaw bu babacan patron imajı neden bitmiyor? Tonlarca insan çalıştırması sanki büyük bir jest gibi. Eğer tonlarca insan çalıştırmasa zaten o yatırımlar öyle ucube heykel gibi yerinde durur. İşçiye ekmek veriyor dimi :D

Neyse uzatmayayım :)

Uzat uzat. Uzat da rezil ol..

Adam bütün servetini dışarda yaptı.. Şimdi onları Türkiye'de yatırıyor..

Sen uzat.. söylen kendi kendine..

Asıl sorun o değil.

Senin gibiler hainler..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Adam bütün servetini dışarda yaptı.. Şimdi onları Türkiye'de yatırıyor..

"Serveti dışarıda oluşturmak ve sonra onu Türkiye'ye taşımak" iyi bir savunma mekanizması gibi duruyor.

Halbuki globalleşen dünyada sermaye sınıfı için artık ulusallığın papucu dama atıldı. Artık en temel üretimlerde bulunan şirketler çok uluslu şirket durumuna geldiler. Bizdekilerin pek çoğunun yabancı ortakları mevcut. Emperyalist ülkelerin Çok uluslu şirketleri bizim gibi ülkelerdeki şirketleri ya ortadan kaldırıyor veya ortaklık kuruyorlar.

Mesele servetin nerede kazanıldığı değil.

Nasıl kazanıldığıdır? Servetin kaynağı nedir? Buna bakmak gerek.

Ha kendi ulusunun işçi, emekçi ve aydın sınıfının emeğini sömürmüşsün, ha başka ülkelerinkini. hiç farkı yoktur.

Mesele bu servet birikiminin hangi emeğin karşılığı olmasındadır.

Hasan Aksay bunu güzel ve veciz bir şekilde anlatmış ama anlayana.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Serveti dışarıda oluşturmak ve sonra onu Türkiye'ye taşımak" iyi bir savunma mekanizması gibi duruyor.

Halbuki globalleşen dünyada sermaye sınıfı için artık ulusallığın papucu dama atıldı. Artık en temel üretimlerde bulunan şirketler çok uluslu şirket durumuna geldiler. Bizdekilerin pek çoğunun yabancı ortakları mevcut. Emperyalist ülkelerin Çok uluslu şirketleri bizim gibi ülkelerdeki şirketleri ya ortadan kaldırıyor veya ortaklık kuruyorlar.

Mesele servetin nerede kazanıldığı değil.

Nasıl kazanıldığıdır? Servetin kaynağı nedir? Buna bakmak gerek.

Ha kendi ulusunun işçi, emekçi ve aydın sınıfının emeğini sömürmüşsün, ha başka ülkelerinkini. hiç farkı yoktur.

Mesele bu servet birikiminin hangi emeğin karşılığı olmasındadır.

Hasan Aksay bunu güzel ve veciz bir şekilde anlatmış ama anlayana.

Sevgiler.

Servetin kaynağını öğrenince insafa gelecek misin?

Sanmıyorum.

İnsafa geleceğim dersen sana öyksünü anlatırım.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...