Jump to content

altıgen petekler


Recommended Posts

  • 1 month later...

Peteklerin altıgen şekli, arıların bilinçli olarak ürettikleri bir şey değil gibi görünüyor.

Arılar hücreleri birbirine yapışık olacak şekilde yuvarlak olarak üretiyorlar. Ürettikleri balmumu yumuşak olduğundan, diğer hücreler ile temasta iken içindeki balın da baskısı ile yüzeyleri, tıpkı baloncuklarda olduğu gibi düzelmeye başlıyor. Peteğin etrafı başka peteklerle çevrili ise, ulaşacağı şekil altıgen oluyor. Yuvarlak hücre üretimini şu videodada görebilirsiniz.

Bu yüzden, peteklerin kovana veya tahtalara yakın kısımlarında altıgen şekiller olduğunca az iken, çevresinde başka petekler olan peteklerin şekilleri daima altıgendir.

Yani işin içinde evrimsel olarak birbirine yakın petekler inşa etmeye yönelen bireyler dışında, akıl almaz bir karmaşıklık da bulunmuyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bunu izlerken, şu dikkatimi çekti: arılar, petekler bitene kadar peteğin üzerinden hiç ayrılmıyorlar ve arılar üzerinde iken peteği nerede ise hiç göremiyoruz. Sonra, daha önceleri izlediğim bir video aklıma geldi. Arılar, yuvaya giren bir yaban arısını ansızın çepeçevre sararak sıcaktan pişiriyor ve öldürüyorlardı. Yani arılar vücutlarını kullanarak ısı üretebiliyorlar. Arıların aynı tekniği burada da kullandıkları açık. Petekler yuvarlak olarak yerleştirildikten sonra, hep birlikte ısıtarak yumuşatıyorlar ve sürekli içlerine girip çıkarak, peteklerin birbirlerine yapışmasını sağlıyorlar. Yuvarlak ve sıcak petekler birbirlerine değe değe altıgen şekil alıyorlar.

Bu fikri doğrulamak için bir miktar araştırma yaparken şuna rastladım. http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/10/86/20130299

Case closed. Müslümallar ağlayabilirler.

tarihinde bir_akil_insan tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 years later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...