Jump to content

YGS sınavında kopya ve formül!


Recommended Posts

Yükseköğretime Geçiş Sınavında basına dağıtılan kitapçıktaki cevap şıkları şifreli çıktı. Artvinde söylentiyle başlayıp çözülen şifre, çok da basit: Matematik testindeki 20 soruda, cevap şıklarını küçükten büyüğe sıralayıp, sıralanmamış şıklarla çakışanı buluyorsunuz. Bu şık, sorunun doğru cevabını veriyor. Çakışan birden fazla şıklar için de basit iki formül daha var. Bu şifreleri bilip sınava giren için, soruları okumadan 40 matematik sorusundan 38ini çözmek, sadece birkaç dakika sürüyor.

YAKLAŞIK 1.5 milyon öğrencinin 27 Martta katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavının (YGS) basına dağıtılan test kitapçığında matematik cevap şıklarının şifrelendiği ortaya çıktı. Artvinde söylentiyle başlayan ve öğretmenlerce çözülen formüle göre 40 soru bulunan Temel Matematik testinde cevap şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe sıralanıp, soruyla üst üste konulduğunda çakışan şık doğru çıkıyor. Biz de aynı sistemi uyguladık ve cevaplarında rakamlar yer alan 20 soruda formulün tuttuğunu belirledik. Şıklar, küçükten büyüğe sıralandığında çakışan iki şık varsa, küçük olan şık doğru cevabı veriyor.

Hiçbir şıkkın çakışmaması durumunda, cevaplar büyükten küçüğe sıralanıyor ve çakışan şık doğru oluyor. Bu şifreye uyan 5 soru var. Hepsinin çakışması durumunda cevap ilk çakışan, yani a oluyor. Bu formüle uyan yine 5 soru var.

Harf kullanılan (a, b, c gibi) 3 soruda, alfabetik sıraya göre şıklar diziliyor; çakışan şık doğru cevabı veriyor. x, y, zli 3 soruda ise x değişken yerine 1 yazılıp işlem yapılınca, küçükten büyüğe kuralı işliyor. Matematik harici testlerde de benzer ya da farklı bir formülün uygulandığı öne sürülüyor. Formülün tesadüf olup olmadığı, sınav öncesinde bazı adayların eline geçip geçmediği merak konusu oldu. Kamuoyu, ancak diğer kitapçıklardan örneklerin açıklanmasıyla tatmin olacak.

1.5 milyon öğrenci katıldı

YGSye bu yıl 1 milyon 512 bin öğrenci katıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı sorularda hata tespiti yapıldı. Tartışmalar iki matematik sorusu üzerine yoğunlaşırken dün Artvinde önce söylentiyle başlayan, uzmanlarının konuya eğilmesiyle ortaya çıkan şifre olayı, matematik soruları başta, YGSnin tümünü tartışmalı hale getirdi.

UZMANLAR UYGULADI VE DOĞRULADI

Uzmanlar Hürriyete geldi ve haberimizi inceledi. Sonucu doğrulayan (soldan sağa) Fatih Ayan (Matematik Öğretmeni, Uğur Dershaneleri), Alparslan Alemdar (Uğur Dershaneleri Genel Müdürü), Mehmet Büge (Yenilikçi Eğitim Araştırma Merkezi Direktörü Bahçeşehir-Uğur Eğitim Kurumları), Adil Kurt (Uğur Dershaneleri Matematik-Geometri Bölüm Başkanı) bu formülün rakam bulunan Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde de işlediğini ortaya çıkardılar.

iste-formul.jpg

ÖSYMDEN YANIT

Zekice ama doğru değil

YGSde bazı soruların belli şifreyle doğru cevaplandırılabileceği iddialarına ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, İddia sadece basına dağıtılan master kopyalar için doğru ancak sınavda her adayın soru kitapçığı, soruların yeri ve cevapların yeri birbirinden tamamen farklı dedi. Demir, şunları söyledi:

Basına dağıtılan kopya için geçerli

Bulan arkadaş bayağı zekiymiş. Ama bu sadece basına dağıttığımız kamuoyuna açıkladığımız kopyalarda bulunabilecek bir şey. ÖSYM, doğru cevabın yerini aynı tuttu, şıkları değiştirdi. Küçükten büyüğe yazıldığında çakışan şık doğru deniyor. Ama bu sadece master kopyalarda geçerli. Adaylara dağıtılan soru kitapçıklarında böyle bir mantıkla sorulara doğru yanıt vermek mümkün değil. Asıl kitapçıklarda şıkların hepsi birbirinden ayrı. Kamuoyuna açıklanan soru kitapçıkları matbaaya verilirken, eski cevap sıralama alışkanlığı ile doğru cevaplar yerini korumuş, diğerleri yer değiştirmiş halde basılmış. Basına verilen kopya kitapçıklar hiçbir öğrenciye verilmedi. Zekice bir buluş. Ama maalesef doğru değil.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da Gerçek kitapçıklarda iddia edilen formülle bulmaları mümkün değil. Soruların yeri, şıkların yeri her aday için birbirinden farklı. Sadece basına dağıtılan master kopyalarda denilen formül doğru çıkıyor. Kimse gerçek aday kitapçıklarının ne olduğunu görmeden emin olmasın dedi.

artık yeter.feminde akp ninde dinininde kitabınındaaaaa......

hepimizi resmen aptal yerine koyuyorlar..

ygs-lys ye seneye bende gireceğim fakat böyle şeyler yüzden moralim şimdiden 0.

siz nediyorsunuz?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 189
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Artvin'de avukatlık yapan Ayla Varan, sorularda şifreleme sistemi olduğu konusunda aldığı duyumun ardından tüm soruları tek tek incelediğini belirterek, şu iddiada bulundu: "Cevapları rakamsal olan sorularda bu şifreleme sisteminin hatasıza yakın uygulandığını gördüm. Sisteme göre cevap şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru cevap çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor.

Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt 'E' şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da cevap en küçük rakamın bulunduğu şık oluyor. Matematik testindeki 40 sorudan bu sistem uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor. Ayrıca yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal Bilimler, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözebilirsiniz."

Ayla Varan, ayrıca bazı Türkçe sorularında da alfabetik şifreleme olduğunu tespit ettiklerini öne sürerek, "Öğretmen arkadaşlarımız sorular üzerinde çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.

Artvin Sınav Dershanesi kurucularından Fahri Akyüz ise, bir velinin başvurusu üzerine sorularda yaptıkları incelemede şifreleme formülünü tespit ettiklerini öne sürdü.

Akyüz, "Öğrencilerimizi bir yıl boyunca bu tür sınavlara hazırlıyoruz. Daha önce yaşanan onca olaydan sonra tedbirlerin alındığını görüyorduk. Ancak böylesi bir şifreleme ve formüle etme durumunun olacağını düşünmüyorduk. Öğrencilerin emekleri hiçe sayılmıştır. Tabi ki ÖSYM yetkililerinin konuya yanıt vermeleri ve açıklama getirmeleri gerekiyor" diye konuştu.

Şifreleme nasıl çözülüyor?

Matematik testinde ağırlıklı olarak uygulanabilecek şifreleme yöntemini çözmek çok basit.

40 soruluk matematik testi bu yöntem sayesinde yaklaşık 10 dakikada çözülebiliyor.

Şıklardaki rakamsal değerler o şıkkın altına küçükten büyüğe doğru yazılıyor.

Eğer bir şıkta rakamlar çakışıyorsa doğru cevap o şık oluyor.

Eğer hiçbir şıkta çakışma olmazsa genellikle E şıkkı doğru cevap olarak çıkıyor.

Eğer birden fazla şıkta çakışma oluyorsa doğru yanıt rakamsal olarak küçük değerin bulunduğu şık oluyor.

Örnek sorular

Matematik Testi 4'üncü soru:

2011-2010+2009-2008+...+3-2+1 işleminin sonucu kaçtır?

A) 1004 B)1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002

Formüle göre rakamları küçükten büyüğe göre şıkların altına yeniden sıralıyoruz.

Yeni sıralama: A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008 şeklinde oluyor.

D şıkkında 1006 rakamı çakıştığı için doğru yanıt D şıkkı olarak işaretleniyor. Cevap anahtarında da 4'üncü sorunun yanıtı D şıkkı olarak veriliyor.

Matematik Testi 13'üncü soru:

Üç basamaklı bir doğal sayının sağına 3 yazılarak dört basamaklı A sayısı, aynı sayının soluna 2 yazılarak dört basamaklı B sayısı elde edilmiştir. A+B=9967 olduğuna göre üç basamaklı sayının rakamlarının toplamı kaçtır?

A) 12 B) 9 C) 15 D) 13 E) 11

A) 9 B) 11 C) 12 D) 13 E) 15

Rakamları bu şekilde küçükten büyüğe göre şıkların altına yeniden yerleştiriyoruz.

Bu soruda da D şıkkında 13 rakamı çakışıyor. Doğru yanıt cevap anahtarında da D şıkkı olarak veriliyor.

Matematik Testi 22'inci Soru:

Bir işi 5 kadın işçi 20 günde, 5 erkek işçi ise 30 günde bitiriyor. Buna göre, 2 kadın ve 2 erkek işçi aynı işi birlikte kaç günde bitirir?

A) 50 B) 30 C) 45 D) 40 E) 20

A) 20 B) 30 C) 40 D) 45 E) 50 şeklinde sıralanınca doğru yanıt B şıkkında çakışan 30'dur.

Cevap anahtarında da doğru yanıt B şıkkı olarak veriliyor.

bu haberler artık net'e düştükten sonra seneye böyle bişey yapılmaz sanıyorum.lanet olsun böyle davaya!!

Link to post
Sitelerde Paylaş
YGS’de bazı soruların belli şifreyle doğru cevaplandırılabileceği iddialarına ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, “İddia sadece basına dağıtılan master kopyalar için doğru ancak sınavda her adayın soru kitapçığı, soruların yeri ve cevapların yeri birbirinden tamamen farklı” dedi. Demir, şunları söyledi:

Yani adaylara aynı sorular farklı sırada soruluyor ama cevap şıkkı faklı oluyor.

Ama ortada bu şifrelemenin tuttuğu kitapçıklardan biri var.Bu MASTER kitapçıkların sınavda da önceden belli adaylara verilmediği ne malum?

Kopya'nın engellemesi için kalem silgi vermek yetmemiş demek ki.Hileciler hurdacılar iş başında.

tarihinde Galileo100 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

540.osym yaptığı açıklama ile ''çaktırılmaması için 50 bin tane saçma sapan güvenlik önlemi alıp dikkatleri başka yerlere çektik, herkese farklı soru kitapçığı verdik, bütün soruların yerlerini değiştirdik, doğru şıklar dışında bütün şıkların yerlerini değiştirdik ama yine de bizi yakaladınız'' demiştir. biri bunlara doğru şıkkın yeri değişmediği sürece bu algoritmanın her zaman tutacağını söylemeli, açıklamalarında da doğru şıkkın yerinin değişmediğini zaten kendileri söylüyorlar. bence onlar da biliyorlar ama kendileri dışında herkesi enayi zannediyorlar. burada da 3-5 kişi kandırmayı başarmışlar, helal olsun ösym'ye.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Argümanları iddiaları yanlışlamıyor. Yarın açıklama yapacaklarmış. Yarın da olay açığa kavuşmazsa 10 gün kadar sonra kitapçıklarla birlikte sonuçlar yayınlanınca anlaşılır.

Bir de bu yöntemle şıklar arasında sıralama yapılabilen her soru çözülebiliyor. Bu da toplam sorular içinde 100 civarı bir sayıya denk geliyor. Bu kadar basit algoritmalar için bu kadar para topluyorlarsa o parayı bana versinler daha zor çözülebilenlerinden yapayım. :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş
Seçimler nasıl olacak ya...

Asıl hileler seçimde.

Meclisteki oylamalarda bile hileye başvuranlar, seçimde de hileye başvuracaklardır.

Çünkü bundan sonraki seçime güvenleri yok.

Hile, sandıklardan ziyade internet üzerinden sonuçların girilmesi sırasında olabilir.

Seçsis yazılımının şifresini bilenler sandık sonuçları üzerinde oynayabilirler.

İlçe seçim kurullarında sandık tutanakları bilgisayara girilirken dışardan müdahale ile rahatlıkla sonuçlar değiştirilebilmektedir.

Örneğin AKP'nin oyları %20 arttırılıp CHP ve MHP'nin oyları %10'ar düşürülebilir.

Bunun tespiti bütün sandık sonuçlarının tek tek karşılaştırılması ile ancak mümkündür ki olanak verilmemektedir.

Seçim sonuçlarına itiraz edip sonucu bekleyene kadar geçen uzun sürede ise millet sonuca alışmış ve kabullenmiş olacaktır.

Sipariş anketlerle tahmini sonuçlara alıştırılmış olan insanlar, benzer oranda çıkan seçim sonucunu da normal karşılayacaktır.

Anketler bile, erzak-para-kömür-beyaz eşya dağıtımından daha büyük bir seçim hilesidir.

Son 3 ayda anket düzenlemek yasaklanmalıdır.

AKP'yi %50-55 gösteren anketlerden sonra, seçim sonucu %52 AKP olarak açıklandığında sonuç sürpriz sayılmayacaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Asıl hileler seçimde.

Meclisteki oylamalarda bile hileye başvuranlar, seçimde de hileye başvuracaklardır.

Çünkü bundan sonraki seçime güvenleri yok.

Hile, sandıklardan ziyade internet üzerinden sonuçların girilmesi sırasında olabilir.

Seçsis yazılımının şifresini bilenler sandık sonuçları üzerinde oynayabilirler.

İlçe seçim kurullarında sandık tutanakları bilgisayara girilirken dışardan müdahale ile rahatlıkla sonuçlar değiştirilebilmektedir.

Örneğin AKP'nin oyları %20 arttırılıp CHP ve MHP'nin oyları %10'ar düşürülebilir.

Bunun tespiti bütün sandık sonuçlarının tek tek karşılaştırılması ile ancak mümkündür ki olanak verilmemektedir.

Seçim sonuçlarına itiraz edip sonucu bekleyene kadar geçen uzun sürede ise millet sonuca alışmış ve kabullenmiş olacaktır.

Sipariş anketlerle tahmini sonuçlara alıştırılmış olan insanlar, benzer oranda çıkan seçim sonucunu da normal karşılayacaktır.

Anketler bile, erzak-para-kömür-beyaz eşya dağıtımından daha büyük bir seçim hilesidir.

Son 3 ayda anket düzenlemek yasaklanmalıdır.

AKP'yi %50-55 gösteren anketlerden sonra, seçim sonucu %52 AKP olarak açıklandığında sonuç sürpriz sayılmayacaktır.

Yani çıkış yolu yok... mıçtık

Sandık başında duran diğer parti görevlileri bunun sağlamasını yapamaz mı? hepsi genel merkeze rapor etse, orada da toplama yapılsa?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yani çıkış yolu yok... mıçtık

Sandık başında duran diğer parti görevlileri bunun sağlamasını yapamaz mı? hepsi genel merkeze rapor etse, orada da toplama yapılsa?

Sistem "Bana güven, gerisini merak etme sen" anlayışına dayalı.

İyi de bunca hilenin döndüğü ülkede bu sisteme ve açıkladığı sonuca nasıl güvenebiliriz?

YSK görevlilerinin çoğunun cemaatten-AKP'den, hilekarlardan oluşmadığı ne malum?

Kurullarda siyasi parti gözlemcileri olmadan güven duymak mümkün değil.

Sistem müdahaleye açık.

Windows ortamı zayıf olduğundan Avrupa ülkeleri bu sistemden, microsofttan vazgeçti, linux'a geçti.

Ayrıca mükerrer oy kullanımı da mümkün hale geldi.

Parmak boyamadan vazgeçildi.

Bu sistem karşısında tek alternatif bilgisayar sonuçlarıyla birlikte, sandık sonuçlarının da ekranlardan, internetten açıklanması.

Kendi sandığının sonuçlarını bilen insanlar, bilgisayar sonuçlarıyla sandıklarının sonuçlarının uyuştuğunu görebilmeli.

Yani, çift yönlü kontrol sistemi oluşturulmalı.

Ama kabul etmiyorlar.

Geriye tek yol kalıyor.

Muhalefet partilerinin bütün sandık sonuçlarını bilgisayara girerek Seçsis sonuçlarıyla kıyaslama yapmaları.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Pante..

Hadi senin tavsiyeni yerine getirdiklerini kabul edelim.

Muhalefet partilerinin bu sorunla ilgilenen bireyleri sandık sonuçlarını bilgisayara girerek seçim sonuçları ile kıyaslasın ve arada önemli farklar olduğunu, bir sahtekarlığın yapıldığını kanıtlasın....

Bu neyi değiştirecek?

Seçimler yenilenecek mi?

Bu adamlar hertürlü sahetkarlığı yapıyorlar ve onları durduramıyorsunuz.

Halk cahil. Bu adamlar hınzır ve ahlaksız.

Halkın bilinçlenmesini beklemekten başka çare yok..

O da uzun zaman alacak.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sistem "Bana güven, gerisini merak etme sen" anlayışına dayalı.

İyi de bunca hilenin döndüğü ülkede bu sisteme ve açıkladığı sonuca nasıl güvenebiliriz?

YSK görevlilerinin çoğunun cemaatten-AKP'den, hilekarlardan oluşmadığı ne malum?

Kurullarda siyasi parti gözlemcileri olmadan güven duymak mümkün değil.

Sistem müdahaleye açık.

Windows ortamı zayıf olduğundan Avrupa ülkeleri bu sistemden, microsofttan vazgeçti, linux'a geçti.

Ayrıca mükerrer oy kullanımı da mümkün hale geldi.

Parmak boyamadan vazgeçildi.

Bu sistem karşısında tek alternatif bilgisayar sonuçlarıyla birlikte, sandık sonuçlarının da ekranlardan, internetten açıklanması.

Kendi sandığının sonuçlarını bilen insanlar, bilgisayar sonuçlarıyla sandıklarının sonuçlarının uyuştuğunu görebilmeli.

Yani, çift yönlü kontrol sistemi oluşturulmalı.

Ama kabul etmiyorlar.

Geriye tek yol kalıyor.

Muhalefet partilerinin bütün sandık sonuçlarını bilgisayara girerek Seçsis sonuçlarıyla kıyaslama yapmaları.

Senin gözlemcin odunsa, adamlar ne yapsın,

Bu kadar farkın olmasını artık sadece sahtekarlığa bağlarsınız

Açık oy gizli sayım yapılsın :D :D :D

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şurası bir gerçek ki daha iyi bir yönetime layık değiliz.

Çünkü mücadele edecek güce sahip değiliz.

Meydanları doldursak ne değişecek...

Hükümet bildiğini yapacak ve onu durduracak bir engel yok önünde.

Türk aydınları, bilim adamları, profesörleri ya onlarla birlikte bir komplo içinde, ya da gerçek anlamda değerli değil.

Türk halkı cahil.. Ahlakı Müslüman ahlakı.. Yani çoktan yozlaşmış..

Cahil, bilinçsiz ve ahlaksız bir halkla ne yapılır dersiniz.

Atatürk'ün değerini umarım şimdi daha iyi anlıyorsunuzdur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Sevgili Pante..

Hadi senin tavsiyeni yerine getirdiklerini kabul edelim.

Muhalefet partilerinin bu sorunla ilgilenen bireyleri sandık sonuçlarını bilgisayara girerek seçim sonuçları ile kıyaslasın ve arada önemli farklar olduğunu, bir sahtekarlığın yapıldığını kanıtlasın....

Bu neyi değiştirecek?

Seçimler yenilenecek mi?

Bu adamlar hertürlü sahetkarlığı yapıyorlar ve onları durduramıyorsunuz.

Halk cahil. Bu adamlar hınzır ve ahlaksız.

Halkın bilinçlenmesini beklemekten başka çare yok..

O da uzun zaman alacak.

Evet, sevgili Hacı.

Maalesef halk zaten sonuçlara anketlerle alıştırılıyor.

Sonuçlar açıklandığında da şaşkınlık yaşanmıyor.

Hile itirazları olsa bile halk tepkisiz kalacak.

Birkaç gün yazılıp çizilecek ama sonunda unutulup gidecek.

Yine de bu tür ayrı kontrol mekanizmasının hileyi caydırıcı ve azaltıcı etkisi olabilir.

Oturup seyretmekten ve sonucu kabullenmekten iyidir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Senin gözlemcin odunsa, adamlar ne yapsın,

Bu kadar farkın olmasını artık sadece sahtekarlığa bağlarsınız

Açık oy gizli sayım yapılsın biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Bu rezaletten utanmanız, mahçup olmanız ve eleştiriye katılmanız gerekirken;

Bu pişkinlik ve laubalilik, ahlakınızı ortaya koyuyor.

"Gözlemci odun olmasın".

Yani hırsızlığınızı engellemek için her birinizin başına bir bekçi dikmek lazım öyle mi?

Şu yapılanları muhalefet yapsaydı kıyameti koparırdınız.

Neye baksan üç kağıt var, sahtekarlık, düzenbazlık var, tertip var, entrika var.

Şimdilik "Yuuhh!" çekmekten başka birşey yapamıyoruz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...