Jump to content

Yaratmak nedir?


Recommended Posts

ZÜHRUF (sure 43) 10

O, size yeri beşik kılmış ve doğru gidesiniz diye yeryüzünde size yollar yaratmıştır.

ZÜHRUF 12

Bütün çiftleri O yaratmıştır. Ve size bineceğiniz gemiler ve hayvanlar vâr etti.

NAHL (sure 16) 8

Atları, katırları ve eşekleri binmeniz ve (gözlere) zinet olsun diye (yarattı). Allah şu anda bilemeyeceğiniz daha nice (nakil vasıtaları) yaratır.

NAHL 15

Sizi sarsmaması için yeryüzünde sağlam dağları, yolunuzu bulmanız için de ırmakları ve yolları yarattı.

ZÜMER (sure 39) 6

Allah sizi bir tek nefisten (Âdem'den) yarattı, sonra ondan da eşini yarattı. Sizin için hayvanlardan sekiz eş meydana getirdi. Sizi de annelerinizin karınlarında üç katlı karanlık içinde çeşitli safhalardan geçirerek yaratıyor. İşte bu yaratıcı, Rabbiniz Allah'tır. Mülk O'nundur. O'ndan başka tanrı yoktur. Öyleyken nasıl oluyor da (O'na kulluktan) çevriliyorsunuz?

Allah yol yaratmış, bu ayetlere göre arabaları, kamyonları da yaratmış hatta almanyadaki otobanları bile yaratmış olabilir.

Günümüzdeki embriyoloji bilgisiyle diyebiliriz ki sperm zigotu bulur, duvarını delip içine girer, takılınca kromozom birleşmesi gerçekleşir, zigot döllenir, döllenmiş zigot bölünme yoluyla içindeki genetik yapıya göre çoğalır ve önce embriyo sonra da fetüs olarak gelişir. Arada birçok soru işareti olabilir, fakat genel durum budur.

Pekiyi yaratmak nedir? Kur'anda görüldüğü kadarıyla yaratmak yoktan var etmek değil. Yolları, vasıtaları Allah mı yarattı? İnsan gerektiğinde yol açıyor, gerektiğinde minibüs, otobüs, nakliye gemisi inşa ediyor. Bunların neresini Allah yapıyor?

İnsan hamilelikte de yoktan var olmuyor, beslenen ve büyüyen bir fetüs olarak, genetik koduna göre gelişiyor, saç rengi, göz rengi, kırmızı kas oranı vesaire hep kalıtım özelliklerine ve gen kopyalamadaki farklılıklara göre değişiyor.

Allah ne zaman yoktan var etmiş? Zaten hep var olan şeyleri o mu şekillendiriyor? Zaten kimyanın doğasında belli kurallar mevcut, reaksiyonlar (atomların kovalent, iyonik bağ kurmaları, dış elektron yörüngelerinin enerji düzeyleri vs) bu kurallara göre olarak olmak zorunda yoksa kimya diye birşey olmaz, çevremizi anlayamayız. Fakat bütün bu reaksiyonları Allah şahsen yönetiyorsa neden istemediği şeyleri durdurmuyor? Japonlara atom bombası atıldığında Allah istediği için mi bomba patladı?

Neyse uzar.. Ben motocross için Allaha teşekkür ediyorum, çok makbule geçti.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yaratmak, yoktan var etmektir. Embrioloji yoktan var etmez, canlı hücrelere işlem uygulamak yaratmak değildir.

Hiç bir şeyin yoktan var olmayacağı ve varken yok olmayacağı teorisine göre, hiç bir şey yaratılamaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...