Jump to content

Yeni bir site ve forum

Recommended Posts

Katılımcılarımız arasında beni tanıyanlar tanır. 11 yıl önce bu siteyi kuranlar arasında yer almış ve o zamandan beri takip etmiş ve yönetiminde bulunmuş biriyim.

Bu site ile çok güzel şeyler başardık, çok iyi yerlere geldik. Ama birşeylerin eksikliği hissediliyor diye düşünüyorum uzun süredir. Bu sitenin hitap ettiği belli konular var, belli bir tür insan tipi var.

Bu site ne de olsa ateizm ve dinler üzerine oluşturulmuş bir sitedir ve örneğin politika gibi bir konu, yasak değilse de önerilmemektedir, tercih edilmemektedir. Çünkü sitenin bir araya toplamak ve bir arada tutmak istediği non-teist kesim arasında en fazla gruplaşma ve huzursuzluk yaratan konuların başında politika gelmektedir.

Ayrıca site ateizm ve din üzerine olduğundan, tüm konular genel olarak bu minvalde incelenmekte, ucundan köşesinden de olsa din, Tanrı ve ateizm konularında bağlanmaktadır.

Ayrıca, sitenin konusu belli bir çerçevede olduğundan, her türlü insan siteye uğramamaktadır.

Bu konulara ilgi duymayan, din tarışması yapmak istemeyen veya 'ateist' ve 'ateizm' ifadelerinden ürktüğü için bu siteden uzak duran çok kişi olmaktadır.

Eminim pek çoğunuz bu siteyi takip ettiğinizi çevrenizdeki herkese çok rahat açıklayamıyor, toplum içinde rahatça sitenin ana sayfasını açıp gururla kullanamıyorsunuzdur.

Bu durum sitenin ulaşabildiği kitleyi sınırlamaktadır.

Halbuki bu sitenin sadece ateizmin tanıtımı ve savunusunun çok ötesinde bir misyonu var.

Biz burada insanlara eleştirel ve bilimsel düşüncenin yollarını, bilimsel kuşkuculuğu da öğretmek, aşılamak istiyoruz. Bu tür alışkanlıkların sadece dinin zararlı etkileri konusunda değil, kişiyi her konuda koruyacağını, kendisine hayatta her konuda avantaj sağlayacağını düşünüyoruz.

Fakat bunu ateist kimliğiyle ve ateist bir ortamda bir yere kadar yapabilirsiniz.

Yapmaya çalıştığınızda, zaten sırf ateist olmanızdan kaynaklanan bir dirençle karşılaşır, mesajlarınızı karşı tarafa doğru dürüst geçiremeyebilirsiniz bile.

Hatta zaten, ortamın ateist bir ortam olması sebebiyle, yukarıda da dediğim gibi hedef kitleden pek çok kişi bu ortama uğramayacaktır bile.

Bu yüzden, insanlara daha masum, daha estetik ve daha güvenli gelen ve çerçevesi de din ve ateizm ile sınırlı olmayan, hatta onlar dışındaki konulara odaklanmayı kendisine hedef edinmiş başka bir ortama ihtiyaç olduğunu uzun süredir düşünmekteydim.

Bu siteyi bu amaçla açtım.

Birden fazla amacı bir anda yerine getirebilmek maksadıyla, site adını çok genel tuttum, adına Düşünce Dünyası dedim.

Çünkü bu ne salt bir 'Eleştirel Düşünce' ya da 'Bilimsel Düşünce' sitesi, ne de Ateistforum'un adında ateist olmayan hali.

Bu site ateistforumun eksik bıraktığı konulara odaklanan, ulaşamadığı kitleye ulaşmayı hedefleyen ve reklamı daha kolay yapılabilecek, çevrenizdekilere, insanlara daha rahat duyurup davet edebileceğiniz bir ortam olacak.

Din ve ateizm konularına orada fazla odaklanılmayacak. O konular için her zaman ateistforum mevcut çünkü.

O ortam daha çok burada eksik bırakılan konulara değinen ve hedef kitleyi genişletmeyi, aynı zamanda da insanlara daha çekici gözükmeyi hedefleyen bir ortamdır.

Herkesi yeni siteye ve foruma bir göz atmaya davet ediyorum:

Düşünce Dünyası Sitesi:

http://www.dusuncedunyasi.net

Sitedeki forum link'ine tıkladığınızda düşünce dünyası forumuna götürüyor. Forumun direk akresi:

http://forum.dusuncedunyasi.net

Sitelerde Paylaş
  • İleti 52
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Bu siteyi oluştururkenki motivasyonumu ve çabamı, ABD'deki Skeptic Society'nin çabalarına ve misyonuna benzetiyorum.

O sitede, hem bu grubun odaklandığı türde konuları işlemeyi, hem de onların da denediği, kendilerine ayrı bir isim ve sınıflandırma biçimi bulma çabasının benzeri bir amaca ulaşmayı umuyorum.

Ateist ve hatta agnostik ifadeleri toplumda hem itici, hem de kişiyi sadece dini konulardaki yaklaşımı bazında tanımlayan ifadeler.

Ama biz bundan mı ibaretiz? Hayatımız dinin reddi üzerine mi kuruludur?

Hiç de değil. Tam tersi, pek çoğumuzun günlük hayatında bu konuların pek yeri bile yoktur. Bizler daha çok bilimi, felsefeyi, bilgi edinmeyi seven, aydınlanmayı ve aydınlatmayı kendisine hedef edinmiş kişileriz.

Mümkün olsa kendimize başka bir isim takmak isteriz. Örneğin Skeptic Society grubunda yıllar önce böyle bir çaba olmuştu. O hareketin mensupları benzer kaygılarla kendilerine başka isim aramışlar, ve sonunda 'Bright' isminde karar kılmışlardı. Böylece de 'Brights' hareketi başlamıştı.

Bunlar kimliklerini ve dünya görüşlerini, halka itici gelen ve çok sınırlayıcı olan 'ateist' ve 'agnostik' kelimeleriyle ifade etmek yerine, farklı ve daha çekici olan bu kelimeyi kullanmaya karar vermişlerdi.

Fakat sonra Skeptic hareketinin mensubu başkaları, bu bulunan ifadeyi de eleştirmiş ve "biz zaten insanlara burnu büyük ve ukala gözükmekten yakınıyoruz, sizler ise ikinci anlamı 'akıllı' ve 'zeki' anlamındaki 'Bright' kelimesini seçmişsiniz, bunun bize yarardan çok zararı olur" demişler ve kendilerine 'Skeptic' demeye devam etmişlerdi.

Skeptic kelimesi de burada genel bir dünya görüşünü nispeten masum ve estetik bir şekilde ifade etme çabasından ibaret zaten.

Benim Düşünce Dünyasında amacım başka bir kelime bulup onu yaygınlaştırmaya çalışmak değil. Biz neysek oyuz. Evet ateistiz, ama kimliğimiz 'ateizm' değil. Ateizmden ibaret kişiler değiliz ve ateizm hayatımızı yönlendiren bir konu veya hayatımızın itici gücü değil.

Dolayısıyla, etiketimize ve kimliğimize daha az vurgunun yapılacağı, dolayısıyla da söylediklerimize daha kolay odaklanılacak bu tür başka bir ortamın gerekli olacağını düşündüm.

Site neyi başarıp neyi başarmayacak, zamanla göreceğiz.

Tecrübelere dayanarak fonksiyonunu ve amacını gerekirse değiştiririz.

Hatta baktık hiç olmadı, orasını sadece kişisel bir blog sayfası olarak işletmeye devam ederim ve daha ötesini beklemem.

Sitelerde Paylaş

İyi düşünmüşsünüz..Yalnız sitenin forum bölümü için siyah rengin kullanılması hem göz yoruyor, hem de düşünce dünyası ismine tezat teşkil ediyor ..Gizemli ve güzel duruyor belki ama kendisini okutmuyor..

İncelemek amacıyla foruma ilk girişimdeki imajım ,"Çok gizemli ama çok ta karanlık, incelemeye bile dayanamayacağım" oldu..Derhal çıktım..

Görsel açıdan fikrimi belirteyim dedim..

Selamlar

Sitelerde Paylaş

Placebo haklı aslında..

Ben görünüşünden çok içeriğine dikkati çekmek istiyorum.

Bir forum ne kadar sofistike görünürse o kadar az ilgi çeker ve o kadar az katılımcı, hatta izleyicisi olur.

Mantık bu forumun burada yazamayan çoğu ateizm konusunda henüz karar verememiş, yarı Müslüman ve o yüzden yarı cahil kalabalığa hitabetmesi için açtığını söylüyor ama, içeriği bu iddia ile çelişiyor.

Tartışmalar kaliteli olabilir ama fazla izleyici bulacağını sanmıyorum.

Çünkü orada tartışılacak her konu Ateistforum'da da tartışılabilir, hatta tartışılıyor.

Ve Ateistforum'un büyük iddiaları yok. Halka iniyor ve herkese hitabedebiliyor.

Ben o forumun özgün bir yönünü görmedim. Sofistike görünmesi ve gerçekten öyle olması dışında..

Bir azınlığa hitabettiği belli.. O azınlığı bulması biraz zor ama. Eğer tartışmalar sofistike ve aydın azınlığa ulaşabilir ve içeriği ile Türkleri yeterince aydınlatabilirse, son derece yararlı olacağını düşünüyorum. O sitenin başarısı bazı koşullara bağlı. Ben tesadüflere inanmıyorum.

Ateistforum tesadüfen başarılı olmamıştır.

Mantık'a başarıla dilerim...

Kendisine başarılı olması için yardım edeceğimi de bilmesini isterim.

Sitelerde Paylaş

Hacı,

Aslında yapılması gereken birkaç farklı projeydi.

Benim ihtiyaç olduğunu düşündüğüm ortamlar:

1. Skeptic society tarzı "eleştirel düşünce" ya da "bilimsel kuşkuculuk" sitesi

2. "Bilim ve Din" tarzı bir adı olan bir site. Yani doğrudan adında ateizm olmayan, bu yüzden insanları daha rahat kendine çekebilecek, ama aşağı yukarı aynı konulara odaklanan bir site

3. Ateistforum'da tartışılamayan, odaklanılamayan konulara yönelmiş (politika gibi, din dışı konular gibi) bir site. Fakat yine halkın geneline ve çoğunluğuna hitap eden bir site.

4. Bayağı tartışmalardan sıkılmış ve bunalmış, daha sofistike ve entellektüel bir ortamda, daha düzeyli tartışmalar yapmak isteyenlerin ihtiyaç duyduğu bir site.

Bu durumda, Ateizm.org ve Ateistforum'dan başka, 4 ayrı site daha açmam gerekirdi.

Ama tek başıma bunu ne kadar yapabilirim ki?

Bu yüzden ben de bu amaçların mümkün olduğu kadar fazlasına hitap eden bir site oluşturmak istedim ve genel bir isim verdim.

Sitenin bu amaçların tümünü yerine getiremeyeceği ve sadece bir kısmını ya da bir tanesini dolduran bir yer olacağı anlaşılırsa, o da bir kazanımdır diye düşünüyorum.

O zaman diğer amaçlar için ayrı projeler düşünülür. Bu proje ise başardığı ve açığını doldurduğu konu ne ise oraya odaklanır.

Sitelerde Paylaş

Mantık,

Default skinin değiştirmen çok iyi olmuş. Okuması ölüm çünkü o şekilde yazıları.

Bilimsel Kuşkuculuk başlığı altındaki makalaleleri öğlenleyim okudum.O arada gidip de hep duyduğum ama şehir efsanesi olarak bildiğim soğuk füzyonun ne olduğu öğrendim. Güzel olmuş yani demem o ki. :)

Bu arada Akp'ye yönelik yazdığın yazı ise biraz aceleye gelmiş gibi geldi bana. Haa, yazılanlara aynen katılıyorum elbette ama böyle ''yanlarına kalmaz, o yapmazsa bu yapar'' tarzı ifadelerle dolu bir yazının senin elinden çıkmış olması garibime gitti. Çok dolmuş da olabilirsin tabi.:) İçeriği değil ama anlatım şeklini yadırgadım açıkçası.

Ne kadar katılımda bulunabilirim bilmiyorum ama şimdi gidip üye olacağım.

Kolay gelsin şimdiden...

Sitelerde Paylaş

Herkese teşekkür ederim.

Dediğim gibi birkaç farklı, hatta belki bazıları birbiriyle tam uyuşmayan amaçlara yönelik olarak açıldı o ortam.

Bu amaçlardan hangilerini yerine getirmeye daha müsait olursa site, o konuya doğru yönelebilir.

Ya da belki birkaç amaca bir arada da ulaşabilir diye düşünüyorum.

Sitelerde Paylaş
Bir forum ne kadar sofistike görünürse o kadar az ilgi çeker ve o kadar az katılımcı, hatta izleyicisi olur.

Mantık bu forumun burada yazamayan çoğu ateizm konusunda henüz karar verememiş, yarı Müslüman ve o yüzden yarı cahil kalabalığa hitabetmesi için açtığını söylüyor ama, içeriği bu iddia ile çelişiyor.

Hacı,

Ortamın sofistike olması ortalama katılımcıyı oradan uzak tutup, ortamı elitist bir hale getirebilir elbette. Böyle bir olasılık var.

Ama tam tersi, o siteyi bilimsel ve felsefi konularda objektif bir otorite kaynağı olarak görüp, daha fazla yararlanma ihtimalleri de olabilir diye düşünüyorum.

Ateist kimliğinin önplanda tutulduğu bir ortamda, sırf sizin temsil ettiğinizi düşündüğü bu şüpheli dünya görüşü yüzünden, dediklerinize de yeterince değer vermeyebilir. Söyledikleriniz ne kadar doğru ya da ikna edici olsa da.

Ama ateist ve din karşıtı kimliği çok fazla ön plana çıkmamış bir ortamda, özellikle de ortam bu konulara 'bilimsel ve eleştirel bakış açısından ve objektif bir biçimde' yaklaşıyor görünümündeyse, sizi otorite figürü yerine koyup, söylediklerinize daha fazla değer verme ihtimali var.

Bilindiği gibi ortalama insan bu konularla ilgili olarak saygı ve güven duyduğu otorite figürlerinin direktiflerine göre karar verir ve davranır. Otorite figürü olarak din adamının yerine geçemeyeceğimiz ve onun rolünü üstlenemeyeceğimize göre, günümüz toplumunun başka bir otorite figürü, yani 'uzman ve bilim adamı, okumuş ve bilgili düşünce adamı' yerine konulabiliriz orada belki. Ateistforumda bu şekilde algılanmamıza engel olan konu, ateist kimliğimizin önplana çıkması ve bunun da karşı tarafta şüphe yaratmasıdır çünkü.

Bu yüzden, bu bahsettiğin sofistikeliğin belki de sözünü ettiğin sonuç yerine, bu tür başka bir sonuç doğurması ihtimali de olabilir diye düşünüyorum.

En azından umudum bu yönde.

Ben o forumun özgün bir yönünü görmedim. Sofistike görünmesi ve gerçekten öyle olması dışında..

Benim gözümde o sitenin özgün yanları şunlar olacak:

1. Kurucusunun ateist olduğu saklanmayacak ama sitenin ateist ve din karşıtı bir görünümü ve misyonu olmayacak. Orada din tartışmaları yasak olmayacak ama buradaki politika tartışmaları durumunda olacak. Yani nasıl burada politika tartışmalarını yasaklamıyoruz ama forumda huzursuzluk yaratırsa ve gruplaşmalara sebep olursa engel olmaya, müdahale etmeye çalışıyoruz, o forumda da din tartışmaları aynı konumda olacak. Yani çok fazla çizme aşılırsa ve insanlar kutsal değerleriyle ilgili çok fazla rahatsız edilirse, 'bu tartışmaları ateistforum benzeri, din tartışmalarının yapıldığı ortamlara alın' denecek. Din tartışmaları orada tabu olmayacak ama odak noktası da olmayacak.

2. Site insanların inançlarına saldırılıp yerle bir edilmesinden ziyade, her konuyla ilgili olarak, 'nasıl doğru düşünülür?', 'eleştirel düşünce ve bilimsel kuşkuculuk nedir', 'güvenilir bilgi ile güvenilir olmayan bilgi nasıl ayırt edilir' gibi konulara odaklanılacak. İnsanlara neye inanıp neye inanmamaları gerektiğini söylemekten ziyade, bir şeye inanıp inanmaya karar verirken nasıl bir süreç izlenmeli ve güvenilir inançlar güvenilir olmayanlardan nasıl ayırt edilebilir gibi konularda yol gösterilmeye çalışılacak, hem de medyumlar, falcı hocalar, hayaletler, vs gibi nispeten daha güvenli ve insanları nispeten daha az rahatsız edecek konular örnek olarak kullanılmak suretiyle. İnsanlar bir kez bilimsel kuşkuculuğu ve eleştirel düşünceyi öğrenirlerse, ikiyle ikiyi kendileri de toplayacaklardır zaten. Artık o noktada onlara dinlerinin yanlış olduğunu söyleme gereği de kalmaz, kendileri de bulacaklardır bunu. Hatta bu süreçte bu yol belki de daha doğru.

3. Site din karşıtı ve ateist bir site olmaktan ziyade, bir 'bilimsel kuşkuculuk' ve 'eleştirel düşünce' sitesi olacağından, insanlara itici gelen herhangi bir dünya görüşünü veya doktrini de temsil etmeyecek, dolayısıyla daha estetik, tanıtımı daha rahat yapılabilir, günlük hayatta bile çevrenizdeki insanlara takip ettiğiniz bir site olarak gururla sunulabilir bir ortam olacak.

Yani demek istediğim, ateistforum'un mesela, kendine özgü ve kendisini başarılı yapan bir 'niche'i var. O sitenin de kendine özgü başka bir 'niche'i olacak.

Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7

• Yeni Oluştur...