Jump to content

Ateizm Çözüm Değildir


Recommended Posts

Ateizmin neye çözüm olması gerekiyor ki? Ateizmin bütün dünya sorunlarını çözeceğine dair bir iddiası mı var? Ateizm çözüm değilmiş! Ateizm sadece din yalanına inanmayı reddetmektir o kadar.

Evet, çözüm değil. İddiası da yok haklısınız.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 122
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

ateist.jpg

Bir süredir yaptığım gözlemlerde ateist olan kişilerin oldukları ilk zamanlar üzerlerinden büyük bir yük kalkmışcasına rahatlamaları ve her şeyi çözdük havalarına girmeleri. Kimilerinde bu durum daha da vahimdir. Sadece ilk zamanlarla sınırlı kalmaz, uzun zaman bu duygu ve düşünce durumu devam eder. Size baskı yapan bir şeyi reddetmek, üzerinizden o baskıyı kaldırır doğru fakat yerine daha güçlü bir şeyler koymadığınız sürece güdük bir halde bırakır. Ve bazı yanılgılara sürükler.

Örneğin.

Ateist olan çoğu kişi, bilimsel olduğunu sanır. Sanır diyorum çünkü gerçekten bunu zanneder. Bilimselliğin yakınından geçmezken, sırf ateist olduğu için kendine bu sıfatın yüklendiğini varsayar. Bilime ve bilgiye dogma ile bakmaya devam eder. Temel bazı şeyleri bile anlatamaya bilirsiniz kendisine.

Ateist olan çoğu kişi, kendine toplumca yüklenmiş kökeni dinlere dayanan, örf, adet, gelenek, namus, ahlak gibi bir çok kavramdan kurtaramaz. Ateist olduğunu iddia eder fakat kadına hala ikinci sınıf insan gibi davranır.

Ateist olan çoğu kişi, felsefeden anlamaz. Ateist olmakla dünyanın güzelleşeceğini bütün sorunların biteceğini sanırlar. Oysa bir çok sermaye sahibi para babası ateisttir. Liberallerden de çok ateist vardır. Sosyal yaşam, emek hırsızlığı ve bir çok konu ateizm ile çözülemez.

Ateist olan çoğu kişi, artık bir lideri incelerken, bir ekonomik modeli düşünürken, bir siyasi projeyi anlarken, bir kitabı okurken teistten farklı olduğunu zanneder. Oysa aralarında hiç bir fark yoktur.

Ateist olan çoğu kişi, hele ki yeni ateistse bu konuyu olur olmadık her yerde açmaya arkadaşları arasında haklı çıkmaya, başkalarını ikna etmeye çalışır. Elbette henüz kendini ikna etmeye çalıştığı aşikardır. Bunu bir üstünlük aracı olarak görür. Ve sırf ateist diye çoğu konuda haklı olduğu zannına kapılır.

Ateist olan çoğu kişi sanat ve estetikten anlamaz. Sanatsal yaratıcılığa ve mizaha uzaktır. Dünyanın en ciddi işini yapmış ve teizmi reddederek oldum bittim sanmıştır. Bu da onun gelişmesini engelleyecektir.

Sonuç itibariyle ateizm çözüm değildir.

çok güzel yorum yapmışsınız.ağzınıza sağlık...

Link to post
Sitelerde Paylaş

xenix tamam verdiğin iddialara bakarak ateizmin çözüm olmadığına az da olsa kabul ettim. Ancak ben de negatif atesitim. Pozitif değilim dikkat edersen. Ancak, ateistlik çözüm değil tamam kabul... peki islam çözüm mü?! Ateizm çözüm değilse şayet, islam ve hıristoluk bırak çözümü, işkencedir! Bunu da kabul ediyorsun ama değil mi?! Ateizm en iyisidir denmiyor zaten. Ayrıca, çoğu liberalin ateist olduğunu dile getirmişsin; bunu da bir nevi kabul edebilirim ama bunun araştırmasını yaptın mı?! Çoğu liberalin de belki masonik yapıda olduğunu para yüzünden az çok tahmin edebiliyoruz. Yani liberaller islamist olsa sorun çözülecek mi sana göre?! O zaman da başka bir sorun ortaya çıkacaktır. Hadi sorun çıkmadı diyelim... Olmayan bir allah üstünden yapılan iyileştirme çabalarına sırf dünya düzeni iyi gidiyor diye uymak zorunda mıyım?! Ekonomik sorunlar çözüldü diyelim, herşey bitti. Mükkemele yakın bir sistem oluştu(ütopya), ben olmayan allaha gidip namaz mı kılacağım. Bu tür insanlar içkiye günah, evlenme zorunluluğu gibi şeyleri istiyorlar. Bu türden sorunları hiç düşünmedin mi?! Veyahut, muhafazakarlaşma ve ardından iğrenç bir şekilde milliyetçiliğin gelmesi de cabası!

Saygılar...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ortaya bircozum koymadan once, sorunu belirlemek gerekir.

Dolayisiyle sorun nedir?

Iste bu sorunun ne oldugunu kendi duzeyince algilayan bir beyin, yine kendi bilgi, birikim, bilinc vefarkindalik duzeyince cozume yonelir.

Eger din bir sorun ise, yani dini uygulamalari yerine getirmek bir sorun ise, ki burada neyin neden sorun oldugu da ortaya konmasi gerekir ve busorunun sorun olmasi kendi basina yetmez, sorunun bilincalti zorlamasinin kisiyi rahatsiz etmesi ve/veya zarar gormesi gerekir. Iste kisi ancak bu durumdan sonra, yasam ve iliskisini her turlu uygulamalarini sorgulamaya baslar.

Iste bu temelde bir kisi dini uygulamalarini sorgulamaya baslarsa, onlarin da yasami icin bir anlam ve icerik ifade etmedigini algilarsa; ya baska bir dini inanca yonelir, ya da tamamen dini inanc ve uygulamayi ona ihtiyac duymadigini algilayarak yasamindan siler atar.

Iste ateizmin buradaki tek sorunu, tanri ya da her turlu yaratici kavrami ni yasamindan silip atmak yerine, onu negatife tasiyarak, tanri kavramini hala dusuncesinde negatif te olsa tasimasidir.

Bu aslinda tanri kavramini pozitife tasiyanlarin yaptiginin tam tersidir.

Dolayisiyle dini uygulamalardan kurtulundugu gibi, tanri kavrasmini dusuncesinde negatif olarak tasimaktan bir ateist kurtulamaz.

Eger bu temelde bir sorun, yani tanri kavramini hala akilda tutmak ve ona negatif bir ifade ederek, hala yasam ve iliskilerinde surdurmek, tanri kavramini akilda negatif te olsa tutmak acisindan sorunun tanrisal bir cozumu degildir.

Bunun bir ihtiyac oldugu algilanirsa, bu ihtiyacin en buyuk tehlikesi; yarin birgun kisinin aklinda bir taban ve temel bularak pozitife donusme tehlikesidir.

Ayni Hawking'in bilimin yasalarinin tanri olabilecegini soylemesi gibi.

Ozaman ayni din gibi, tanridan her turlu kurtulmak ve onu dusunceden silip atmak icin, tanri kavraminin negatifini bile dusunce de tutmamak gerekir.

Iste ancak o zaman insanoglu kendi varligina ve kendi birinin varligina doner ve hem turunun hem de kendi varliginin bilincine ve farkina baska hic bir insandisi bir guc aramasina ihtiyac duymadan guvenir.

Iste insanoglunun tanrisal zihniyet ve yanasimdan sadece pozitif degil; negatif olarak ta sorgulayarak kurtulmasi; onun kendi birinin varligina donusunun ve bunun bilinc ve farkindaliginin isaretidir. Bu BIREY BILINC VE FARKINDALIGIDIR.

Yazimi uzatmadan bu konudaki cozumun, insanoglunun sorgulayarak insandisi bir guc arama ihtiyaci duymadan ve bu insandisi gucu aklinda negatif te olsa tasimadan ve bu kavramla her turlu bag ve iliskisini ona negatif te olsa bir ifade anlam ve icerik vermeden algilayabilmesi, kisinin KENDI VARLIGININ FARKINA VE BILINCINE VARMASI DEMEKTIR.

Iste insanoglunun her turlu mucadelesindeki ilk cozum ve baslangic budur. Cunku bu baslangictan sonra, bireyin zihinsel INSANLASMA SURECI baslayacaktir.

Ustelik bu surecin baslayabilmesi gibi, ayni tanri gibi; insanoglu kendisini madde olmaktan da arindirmasi gerekir.

Sonucta insana donus, sadece tanri kavramindan degil; ayni zamanda madde kavramindan da arinmak ile mumkundur. Sonucta bu madde kavramina bagimlilik ve teslimiyettir, hem insanoglunu madde gibi alip sattiran, kullandiran ve degersiz kilan; hem de tanridir, kul kole yaptiran yasam yerine olumu one cikaran ve yasamin onune diger yasami feda edici degerleri koyduran.

Kisaca cozum, dogal zihniyetten insansal zihniyete donmek ve bunun bilinc ve farkina varmaktir.

Cunku sorun insanoglunun insandisi ve insanlikdisi dogal zihniyetidir.

Ilk cozum de birey bilinc ve farkindaliginin algilanmasidir. Bu da otomatikman tanri ve madde kavraminin ikinci planda kalmasi ve ustelik insanoglunun algisina ya duyumsal ya da duyusal bagli ve yine insanoglunca yansitilmis ve kavramlastirilmis somut ve soyut degerler olarak algilanacak; tum bunlarin sonucu da, herseye herturlu anlam ve icerik verenin sadece ve sadece epistemolojik olarak insanoglu turu ve biri oldugu algilanacak ve insanoglu yarattigi kavramlarina teslim olmak ve onlara yasam ve iliskilerini yonlendirme gorevi vermek yerine; onlarin yaraticisinin kendi oldugunu algilayacak ve yarattigi kavramlari kendi kontrol edebilme algi, bilgi, bilinc ve farkindaligina erecektir. Cozum de budur.

Yani cozum insanoglunun insandisi olarak yarattigi kavramlarda ve onlara kendini olumlu/olumsuz teslim etmesinde degil; onlarin kontrolunu eline almasinda, kendi varliginin bilincine ve farkina varmasinda ve de zihniyetini dogalliktan insanlasmaya yoneltmektedir.

Iste o zaman ne tanri kavrami kalir, ne de madde; cunku temel bilgi, bilim, bilissel bilimsel ve epistemolojik olarak insanoglu turu ve onun biridir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sağırlar birbirlerini ağırlarlar...

Çakma dindar ateistlerle islamın putlarına gerdan kıran çakma müslüler, nasıl birlikte ateizme karşı el ele ''ay may kumay'' oynamaya başladılar görüyorsunuz değil mi?

Sağolun arkadaşlar, sağolun Cigi'yi düşüncelerinde haklı çıkartabilmek için var gücünüzle deşifre olup tekirin oynadığı yün yumağı gibi çözülmektesiniz. :lol:

İslam Hurma Çakma Demokratik Cumhhuriyet'te yaşayan ateistler eğer gerçekten ateistlerse çözüm üretmek zorundadırlar...

Eşit özgürlük hukuk adalet için.!

Putlara boyun eğip kıç yalayıp ''yahuana yahuna'' diyerek kendilerini aldatarak putlara doğmalara boyun eğmemelidirler.

Sizi gidi sanalın çıtır kurabiye kendilerini aldatan dindar çakma ateistleri sizi.... Cigi ile bu konuda asla baş edemezsiniz onun için diyanetten filan yardım istesenizde, sokakta olduğu gibi burada da el ele verip bana karşı olsanız diyorum...

Hıııı... :lol:

tarihinde cigi tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence cozum su soruda yatmaktadir.

Tanri kavramini beyninde tasiyan ve tanrisal varlik olarak var/yok ve tanriya inanc olarak inanan/inanmayan nesiller yetistirip, tanri kavramini tanrisal zihniyeti, tanrisal yanasimi, tanrilasma ve tanrilastirmayi gundemde ve hafizalrda tutmak mi istiyorsunuz?

Yoksa tanri kavramini zihinsel devrimci devrim ile sorgulayarak anlamsizlastirmis, gereksiz kilmis ve her turlu degerini, ifadesini,anlam ve icerigini ihtiyac disina cikarmis zihinsel, dusunsel, duygusal ve davranis olarak; sistem, duzen ve yasam ve de iliski olarak insanlasmis kisaca tanri kavrami ve beyindeki, sistemdeki her turlu uzantisini bilinc ile gereksiz kilmis nesiller mi yetistirmek istiyorsunuz?

Ben ikincisinden yanayim ve yasam ve iliskilerimde ikincisini uyguluyorum.

Herkes bu iki sorudaki secimini kendi duzeyince ve her turlu beyinlerinde yer etmis, ideolojilerini, inanclarinive kesinlesmis her turlu dogrularini sorgulayarak kendi karar versin.

Nasil bir nesil yetistirmek ve nasil bir dunya da bu yetisen nesilleri yasatmak istiyoruz. Tamamen insansal zihniyet ve onun sistemlestirmesi mi?

Yoksa dogal zihniyet ve onun her turlu savasimi, ayrimi, mucadelesi mi?

Yani zihinsel olarak isanOGLU olarak mi kalmak, yoksa INSANLASMAK mi istiyoruz.

Eger insanlasmak istiyorsak, bizleri insanlastirmayan her turlu kavrami, veriyi, degeri tabuyu ve onu ifade eden,ona anlam ve icerik veren ve verilen bu anlam ve icerik temelinde kurulan bag ve iliskinin olumsuz/olumlu tartismasini mi surdurmek istiyoruz?

Secim her bir kisinin kendine ait.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Üstteki iletide ne yazılmış göremiyorum ama ateist ahlakı ve düşüncesi olmazsa o ülkede eşit özgürlükler hukuk adalet ve sokakta eşitlik olmaz.!!!

İstediğiniz kadar yırtının hoplayın zıplayın ama işin doğrusu budur arkadaşlar...Ateistlik saf gerçek doğru dürüst doğru ve üstün olandır...Yani neymiş?

Cigi'nin altını çizdikleri, olmasa olmazlar doğru ve üstün olanmış.!

Gerçek sivil anayasayı, bağımsız yargıyı eşit hukuku adaleti ateistler yapar, onlar uygulamaya koyarlar...

Hadi bir tane doğmatik cumbullu çıksında ''olmaz'' desin...Diyemez efendim diyemez...

Ben herkesin eşit hak ve özgürlüklerinin olduğu bir sistemi savunuyorum ama çakma sahtekar müslülerlerle dua eden yalaka dindar ateistlerin işlerine gelmiyor...

Neden mi?

Alışmışlar yalama yalaka riyakar yalancı sahtekar şekilde yaşamaya...

Onun için bir yandan zıplayıp, diğer yandan viyaklayıp durmaktalar.!

Çıtır sahtekar dindar ateist kurabiyelerim benim...Hepinizi çıtır çıtır çıtırrrdatmaktayım. :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ateizm herhangi bir yaratıcının varlığına inanmamaktır. Bunun sonucunda kişi dini doğmalardan kurtulacak diye bir garanti yok. Ateistler genellikle dindarlara yanıt vermek istedikleri için bilgileniyorlar. Sonunda yanıtlarını veriyorlar da bunun sonucunda başka şeyleri de fark ediyorlar. Yani tabi ki farketmiyebilirler de. Bunun bir garantisi yok. Bilgilenmiş bir kişi de ateist olabilir.

tarihinde MrAtheistPhilosopher tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ateizm herhangi bir yaratıcının varlığına inanmamaktır. Bunun sonucunda kişi dini doğmalardan kurtulacak diye bir garanti yok. Ateistler genellikle dindarlara yanıt vermek istedikleri için bilgileniyorlar. Sonunda yanıtlarını veriyorlar da bunun sonucunda başka şeyleri de fark ediyorlar. Yani tabi ki farketmiyebilirler de. Bunun bir garantisi yok.

Iıııh yok öyle bir şey...

Wikipedianın 50 senelik tarih olmuş ''ateizm'' tanılarını okuyarak kendinizi kandırmayın.!!!

Türkiye'de ateistim diyenin geneli 150 sene geride olan bir zihniyetle şimdiki gerçek ateistlerle tartışmaya çalışmaktalar...

Tabi çok komik durumlara düşmekteler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

evrensel insan, yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum.

cigi, güneş mi çarptı yoksa soruma cevap vermeden kıvırmak için mi zırvalıyorsunuz? :) otomatiğe başlamışsınız, size bakınca aklıma sofu yobazın ağzını doldura doldura konuşması geliyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

evrensel insan, yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum.

cigi, güneş mi çarptı yoksa soruma cevap vermeden kıvırmak için mi zırvalıyorsunuz? :) otomatiğe başlamışsınız, size bakınca aklıma sofu yobazın ağzını doldura doldura konuşması geliyor.

Evrensel-insanın ne yazdıklarını görmüyorum çünkü ilgilendirmemekte olduğu için blokladım...Omurgasızlarla ve sanalda iri kıyım laf salataları yapıp canlıda tam tersini yaşayan kaypak düşüncelilerle artık zaman harcamamaktayım.

Çıtır mayasız kurabiye ateistlerim benim...yaşam adına daha çok öğrenecekleriniz bulunmakta...

Sizlere tek önerim, kendilerinizi aldatmayı artık bırakın.!

Bıraktıktan sonra yaşama dair gerçek doğruları bulacaksınız ve ''vay bee deve çobanı doğru söylüyormuş'' diyeceksiniz...

Ha gayret çıtır kurabiyeler. :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zaten okusanızda anlayamazdınız boşverin o yüzden iyi yapmşsınız.

Soruyu hatırlatayım, hafızanız tazelensin.

Atatürk, çakma ateist miydi?

(Gerçi cevap veremeyeceksiniz neden uğraşıyorsam, acaba benim de mi hoşuma gidiyor sizinle uğraşmak. :) )

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zaten okusanızda anlayamazdınız boşverin o yüzden iyi yapmşsınız.

Soruyu hatırlatayım, hafızanız tazelensin.

Atatürk, çakma ateist miydi?

(Gerçi cevap veremeyeceksiniz neden uğraşıyorsam, acaba benim de mi hoşuma gidiyor sizinle uğraşmak. :) )

Atatürk hakkında yapılan araştırmalar sonucu deist olduğu kanısı getirilmişti(araştırmayı yapan üniversiteyi hatırlamıyorum). Ateist miydi bilmiyorum. Ama dinsiz olduğunu biliyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Omurgasızlarla ve sanalda iri kıyım laf salataları yapıp canlıda tam tersini yaşayan kaypak düşüncelilerle artık zaman harcamamaktayım.-cigi-

Dusunce ufkunun kaspilarini aklinin inandigi ideoloji ikle kapatmis ve aklinin inandigi ideoloji disinda bir beyni olmayan dolayisiyla aklinin inandigi ideoloji disinda kalan dusuncelere ancak duygusal bir s1k1sm1slikla yanit veren imanini zorlayan dusunceleri kaybetmemek icin bu yolu kendisine savunu kalkani edinen ve de neyin ne oldugunun bilinc ve farkinda olmayan beyinlere de benim verecek bir yanitim yok.

Cunku prensip olarak dusunceye dusunce ile karsilik veremeyen siradan beyinlerin duygusal ve kisilik paranoyak ve psikolojik celiskileri ve cabalari ile ve bunlardan nefes almak adina, aklinin inandigi ideolojilere uymayan dusunceler ile kisisel duzeyde ve dusuncenin yazarina yonelik satasma duzeyinde dile gelen safsatalara laga lugalara da yanit verme geregi duymuyorum.

Yazilarimi goremeyec bir tedbire yonelecek kadar hasta ve sorunlu siradan beyinlerin, ustelik yazilari gormeden yaptigi yorumun nasil bir psikolojinin bir urunu oldugunun kararini da okurlara birakiyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

cigi sen ateist derneği kuralım demiş miydin(ciddi soruyorum)?

Kapılarında boyunlarımızda ''ateist'' yazmayacaktı beni anlamadılar...

Hukuk, bağımsız yargı, eşit sosyal adalet, laiklik, kadın ve çocuk hakları, hukuk, izleyici ve insan hakları gibi konularda bilgisiz kandırılmakta olan insanlarımızı aydınlatmak amacı ile kurulacak sivil toplum derneklerini kasdetmekteydim fakat sanal çakma ateist insanların çoğunun işlerine gelmedi, benimle gönül birliği eden idealist dostlarla birlikte ise çok az sayıda kaldık çoğalamadık.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ataturk sadece pragmatistti ve kendince yararli gordugu olcude hem dini hem de dine karsi cesitli aciklamalari olmustur.

Allah'a olan inanc konusuna gelince, bugun her laik duzendeki dini sartlari sadece kendi korku ve algi temelinde uygulayan bir icerikteydi.

Zaten turkiye'deki kendisine laik diyen muslumanlarin cogu, Allah korkusundan inkar edemese de, bir yaratici inancina bilimin ve bilimselligin aciklamalarindan tatmin olmadiklarindan, genelde deisttirler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zaten okusanızda anlayamazdınız boşverin o yüzden iyi yapmşsınız.-xenix-

Dogru japonca oldugu icin anlasilmaz, ama; aklin inandigi ideolojik dogrulara uyarlama yerine ne yazildiginin algilanabilmesi mumkundur. Ne yazikki buda bir bilinc ve farkindalik duzeyidir.

Ya da bir seyin anlasilmamasi ile, anlasilmak icin okunmasi ya da anlasilmayan yerlerin yazara sorulmasi da, bir yerde anlamak isteyenlerin gosterecegi cabadir.

Ama, bu da yine beyni yormak ve yormamak arasinda kolayina kacinilandir.

Aman beyinleri yormayin, yormayin ki; aklinizin inandigi ideolojilerinize bagliliginiz, savununuz ve sahipliginiz devam etsin.

Not; son satir bir yazi dili ve uslubudur, alintilanan cumlenin yazarina veya dusuncesine yonelik degildir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben mesela bilimsel düşünemeyen, dogmatik ateistlerle asla bir arada iş yapmam. Ateizmi din gibi gören ve ona din gibi gereklerini yerine getiren bir zihniyetle de.

Aaah çıtır kurabiye kızım benim sen ne iş yaparsın?

Dikkat et geceleri yolda yürürken müslüler sana tecavüz etmesinler...Çağır Cigi abini kimsecikler sana bi şey yapamaz...Pipilerini keserim o yobazların.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...