Jump to content

Seçim Sonuçları Güvenilir mi?


Recommended Posts

Her alanda hileler,yolsuzluklar had safhadayken seçim sonuçlarının gerçeği yansıttığına nasıl emin olabiliriz ki.Her seçimde nedense bir elektrikler kesilir sonra konteynırlardan pusulalar,sandıklar falan çıkar ve buna benzer birçok şey.Ayrıca da elektronik ortam sonuçta milyonlarca oyu değiştirmek zor olmasa gerek.İşin asıl ilginç yanı muhalefet partilerinin bunun üzerine gitmemesi.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tüm parti görevlilerin sandıklara bilgisayar veritabanına girilene kadar sahip çıkmaları gerektiğini düşünüyorum.Sayımların doğru olması kadar verilerinde veritabanına doğru girilmesi şart.

Tüm sandıklar için tüm partilerden görevliler olmalı.

Sandık numarası belirsiz ve hangi sandıktan çıktığı belli olmayan sahte oylar ortalarda olmaması için seçim güvenliği emin ellerde olmalı.

YSK'nın bu noktada tecrübeli olduğunu düşünüyorum.

Genelde geçerli ya da geçersiz oylarda sıkıntı olabilir.Seçmene verilen oy verme aletinin mürekkibi tam olmalı :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

açık oy gizli sayım yapılsın...

Kireç, bu konu ciddi bir konu.

Sonuçların bilgisayara işlenmesinde ve toplam sonuçlara erişilmesinde gizlilik var

Yani, eskiden ikili konuşulurdu:

Gizli oy - Açık tasnif diye.

Artık üçleme var.

Gizli oy - Açık Sayım - Gizli İşlem

İstenen ne:

Gizli oy - Açık Sayım - Açık İşlem

Yani, bilgisayarlara girilen sonuçların birer kopyası talep eden partilere de verilmeli.

Ama bu kabul edilmedi.

Bu durumda partilerin bütün sandık sonuçlarını kendilerinin toplayıp, işlemleri kendilerinin yapıp, SEÇSİS sistemi sonuçları ile karşılaştırması lazım.

Ama partilerin bu çalışması çok büyük organizasyon gerektirdiği gibi, ayrıca uzun zaman alır.

Halbuki SEÇSİS'le 2 saat sonra sonuçlar alınıyor.

2-3 gün sonra itiraz edene kadar atı alan Üsküdar'ı geçmiş oluyor. Millet sonucu kabullenmiş oluyor. İtirazlar ciddiye alınmıyor.

Ve sonuç YGS gibi oluyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hile bir kuşkudur, ihtimaldir.

Önemli olan bu kuşkunun, ihtimalin ortadan kaldırılmasıdır.

Yani, hile iktidara karşı da yapılabilir, muhalefete karşı da.

Dolayısıyla bu önlemi iktidar da istemeli, muhalefet de.

Neden iktidara karşı da olabilir?

Kimse "hileyi başbakan yapıyor, AKP'li bakanlar-milletvekilleri-yöneticiler yapıyor" demiyor.

İktidar lehine hile olsa bile bunu onlar yapacak değil herhalde.

Öyle olsa, "nasıl olsa sisteme girer, uygun oranı denkler, iktidarımızı yine devam ettiririz" diye düşünüp bunca seçim çalışmasına girmezler, promosyon dağıtmaya gerek duymazlardı.

Öyleyse neden:

Çünkü SEÇSİS sistemi güvenli değil.

Şifreleri elde edilebilir, şifreleri kırılabilir ve dışardan müdahale ile oylarla oynanabilir.

Bunu profesyonel hackerlar da yapabilir, ülkeye yön vermek isteyen istihbaratçılar da.

Sonucu etkileyecek önemli değişikliklerde farkedildiği takdirde büyük kriz yaşanır.

Yeniden seçim gündeme gelebilir ve bunca masraf, bunca uğraş boşa gitmiş olur.

O nedenle ya daha güvenli bir sistem gerekir ya da girilen mahalle-ilçe-bölge sonuçlarının partilere de verilmesi gerekir ki; ellerindeki sandık sonuçlarıyla kıyaslayıp emin olabilsinler.

Bunu yapmadıklarında sonucuna katlanılır. Kuşkular ve söylentiler devam eder. Bir müdahale tespit edilirse ortalık karışır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

2000'li yillardan önce ben Turkiye'de iken patronum butun muhasebe hesaplarini bilgisayara girerdi babasi israrla kendi el yazisi ile deftere yazardi patron rahmetli oldu babasi halen yasiyor ama muhim olan zaman degil su asamada 2 saatte sonuc cikacagina iki haftada durust sonuc cikmasi.

Secsis mecsis bugun 15-16 yasinda zehir gibi cocuklarin kiramayacaklari sistemler degil, heleki bu sistemin kime yazdirildigi öneml backdoorlar aciksa kimsenin itiraz edemeyecegi sonuclari bilgisayar sistemine girmek cocuk oyuncagi.

Göruk YGS'de Ali Demir buram buram terledi badem biyiklarindan yalan akti, tedirgindi belki allah carpar korkusu belki hersey aciga cikar bunu bana yaptiranlar beni ortada birakir korkusu ama dunyadaki en zavalli insan tiplemesinde idi adam 3-5 gunah kecisi bulunup istifa ettirildi olay kapatildi.

Simdi ayni olay secimlde olsa 10-15 kisi istifa etse/ettirilse ne olur? Ati alan Pensilvanya'ya dogru yola koyulur.

Sonra ne olur? Anayasa degisir. Sonra ne olur? Referandum olur. Referandum sonuclari ayni bilgisayar sistemince islenir ve ati alan yine Pensilvanya'da solugu alir.

Sonra ne olur? Pensilvanya'nin istedigi olur.

Sonrada kirac gibiler cikar endisye mahal yok der bizde rahatlariz. Nah rahatlariz.

Uyanin ya biraz CHP'si MHP'si muhalefetteki herkes sanki dunyadan habersiz köyluler, bilgisayar ne desen mal mal yuzune bakiyorlar ama cemaat olayi cözmus sonuna kadarda kullanacak, bu secimde de tek bir elektirik kesintisi olsun bunun geri dönusu olmayacak.

Secimin sonucu AKP genel merkezinde eminim asildir, diger genel merkezlere gidin bakin hepsi uyuyor, bu utanc tablosu icinde Turkiye'de secim olsa ne olur olmasa ne olur.

BU ülkede icki icme yasi 50+ olmali kardesim icince hayallere kaptiriyorsunuz kendinizi, bu ülkede sol parti uyelerini hepsinin bilgisayar kursuna gönderilmesi gerekiyor, bu ülkede acilen herkesin uyanmasi gerekiyor gunde 5 vakit isgal sirenleri calmali, simdi benle dalga gecin 1 ay sonra bu baslikta umarim ben yanilirim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

4 yılda 10 milyon seçmen artışını kim izah edebilir

Seçmen artışı kuşkulu

Bülent Tanla, 2007 seçiminde 42 milyon 799 bin olan seçmen sayısının şimdi 52 milyon 700 bine çıktığına işaret ederek “Bu ne TÜİK ne de MERNİS verilerini tutuyor.

Anormal artışın nedenini YSK açıklamalı” dedi.

Tanla, bu artışın yüzde 10 barajını 1 milyon kişi arttırdığını, baraj tehlikesi yaşayan partileri doğrudan etkilediğini kaydetti.

Seçmen Artışı Kuşkulu

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu haberi ben de okudum ve izliyorum.

Eğer gerçekse tam bir SKANDAL!

TV'de haberleri izliyorum.

Şu ana kadar büyük kanalların hiçbirinde sözü geçmedi.

Neler oluyor?

tarihinde Dirilis tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Benim sinava girdigim zamanlarda OSYM Tukiye'nin en guvenilir, torpilin islemedigi belkide yegane kurumlarindan biriydi. Maalesef bu igrenc cemaat bu kurumun icine etmeyi bildi. O yuzden insan secimlere de guvenemiyor

Ama secimler soz konusu oldugunda yurt disindan gozetmenler geliyor ve bu isi cok ciddiye aliyorlar. Bazi munferit olaylar olacaktir ama bunlar her zaman vardi, sonuclari ciddi bicimde etkileyecek bir sahtekarlik olamaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

4 yılda 10 milyon seçmen artışını kim izah edebilir

Seçmen artışı kuşkulu

Bülent Tanla, 2007 seçiminde 42 milyon 799 bin olan seçmen sayısının şimdi 52 milyon 700 bine çıktığına işaret ederek “Bu ne TÜİK ne de MERNİS verilerini tutuyor.

Anormal artışın nedenini YSK açıklamalı” dedi.

Tanla, bu artışın yüzde 10 barajını 1 milyon kişi arttırdığını, baraj tehlikesi yaşayan partileri doğrudan etkilediğini kaydetti.

Seçmen Artışı Kuşkulu

Esasında bu konu 2009 yerel seçimlerinde seçmen sayısı patlayınca bu konu ilk tartışılmaya açılmıştı.2007'de 42 milyon seçmen varken 2009'da 48 milyondu 2 yılda 6 milyona yakın artış olmuştu.

YSK tahminimce şöyle bir açıklama yapacak ve o zamanki açıklamayı tekrarlayacak; önceden seçmen başvuru yapması gerekiyordu 2009 ve 2011 seçmen kaydı için şimdi nüfus verileri kullanılarak seçmen kaydı otomatik yapıldı.Bundan dolayı artışı ben makul bulmaktayım.

Ama bu kadar kişinin daha önceki seçimler için seçmen kaydı yaptırmaması ve oy kullanmaması gerçekten demokrasimiz için ciddi bir ayıp.

tarihinde Galileo tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...