Jump to content

DİNCİLER ÇOK KÖTÜ İNSANLARDIR.


Recommended Posts

el cevap:hz. muhammed'ten önce gelen peygamberler belli kavimlere gönderilmiştir..ancak hz. Muhammed tüm insanlığa ve Allah'ın dinini(İslam) tamamlamak için gönderilmiştir..islam tarihini okuduysanız bir çok sahabinin dünyanın dört bir tarafına yayılarak islamiyeti anlatarak tebliğ etmeye çalıştıklarını görmüşsünüzdür..fakat onların ulaşamadıkları yerlerdeki insanlar dinin emirlerinden muaftırlar..onlar vicadanlarıyla muhasebe edileceklerdir.... Biz bir peygamber göndermedikçe asla azap edecek değiliz"(İsra, 17/15) mealindeki ayette bu gerçek vurgulanmıştır. Bu sebepledir ki, âlimlerin büyük çoğunluğu, daha önce kendilerine peygamber gelmeyen Arap kavminin içinde bulunduğu –Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasındaki- döneme fetret devri demişler. Bu dönemde yaşayan insanların sorumlu olmadığını söylemişlerdir. Peki bu dönemde doğanların ne günahı var? Afrikadaki zenci kabilelere, Amerikadaki kızılderililere, Avustralyadaki yerlilere, Eskimolara, Cinlilere, Japonlara Vs vs hangi peygamberler geldi?

Bunlara gelen peygamberlere de hacı olmak gibi emirler verildimi?

Muhammedden sonra peygamber gelmediğine göre muhammedden sonra sayısız milletler toplumlar ülkeler ortaya çıktı bunların peygamberleri kim? Ve getirdikleri dini emirler, kitaplar nelerdir

el cevap:çünkü islamiyet bencilliği kabul etmez.. Güldürme beni bencil olmasan neden birilerinin yanmasına vesile olasın kendine iyi bir yer sağlamak için?

biz dini öğrenmekle mükellefiz,bilmiyorum demekle bu sorumluluktan kurtulamayız..bir insan sadece islamın şartlarını yerine getirmekle ve düzgün bir ahlaka sahip olmakla cehennemden kutulabilir,bunu yaparken de bir çıkar gözetmez..Allah insanlardan dini tebliğ etmelerini istemiştir..biz de Allah'ın bu isteğini ve insanlık görevini yerine getirmek için böyle bir çaba içine giriyoruz.. Şimdi birisi bir köyde yaşıyor ve hiçbirşeyden habersiz sen gidiyorun bu adama islamı öğretiyorsun şunu yap bunu yapma diyorsun neden bunu yapıyorsun o kişi için diyemezsin çünki o kişi bilmez ise sorumlu değil peki kimin için tabiyki kendin için yani bencilce hatta kendine sevap kazandırmak için birisinin cehennemde yanması bile umrunuzda değil.

evet,öğrenmekle mükelleftir..çağımız bilgi çağıdır,her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşılabilir..yeter ki aklımızı doğru şekilde kullanalım.. 200 yıl öncekiler ne olacak veya 1000 yıl öncekiler... adamın okuması yok... kişi öğrenmek ile mükellef olduğunu bile bilmiyor bu kişi nasıl sınavda olur? birisi müslüman bir ülkede doğacak birisi hıristiyan bir ülkede veya budist bir ülkede ama bunların hepsi sınavda bunada adelet diyeceksin... bu islam gerçektende insanların aklını alıyor.

el cevap:onu Allah bilir.ben yerimi biliyor muyum ki onun nereye gideceğini bileyim.. aslında bir müslüman olarak hepsine böyle cevaplar verebilirdin bazı şeyleri yazmışsın ama nedense bunu yazmamışsın bu konu baya geniş bir konu herşeyin olduğu kuranda buna cevap yokmu? Eğer bu kişiler yani habersizler cennete gidecekse bu haksızlık değilmi?

Cehenneme giderlersede haksızlık değilmi? ikisinin ortası bir eyrde olmayacağına göre her iki durumdada kuran yani islam çelişki içindedir.

aynı şeyleri yazmaktan gına geldi..diyorum ki Allah her kavme,her topluma bir peygember göndermiştir..belli bir kavmi diğerlerinden ayırmamış,özel bir ayrımcılık yapmamıştır..peygamber ve peygamberlik sadece Musevilikte, Hıristiyanlıkta ve İslam’da vardır..bu üç semavi din mensupları da peygamberlerin kişilik, ahlaki,nitelik ve dini durumlarını farklı şekilde algılamışlardır..fakat öteki dinlerde peygamberlik kavramı yoktur..eskimolar ,kızlıdereliler din denen olgudan bihaberlerse dinin emirlerinden sorumlu tutulmazlar..fakat onlar vicadanlarıyla muhasebe edileceklerdir..japonların,çinlilerin bir kısmı budist,bir kısmı hristiyan bir kısmı da başka dinlere tabidirler..ya da hiç bir dine tabi değildirler..hristiyanlık ve musevilik dinlerine gönderilen kutsal kitaplarda hz. Muhammed'in geleceği bildiriliyor..

Muhammedden sonra peygamber gelmediğine göre muhammedden sonra sayısız milletler toplumlar ülkeler ortaya çıktı bunların peygamberleri kim? Ve getirdikleri dini emirler, kitaplar nelerdir

hz. Muhammed tüm insanlığa ve Allah'ın dinini(İslam) tamamlamak için gönderilmiştir..hz. Muhammed son peygamber olmakla beraber kur'an-ı Kerim dışında da kutsal bir kitap gönderilmemiştir..islam inancına mensup olan bizler dini öğrenmekle ve öğretmekle mükellefiz,bilmiyorum demekle bu sorumluluktan kurtulamayız..

Şimdi birisi bir köyde yaşıyor ve hiçbirşeyden habersiz sen gidiyorun bu adama islamı öğretiyorsun şunu yap bunu yapma diyorsun neden bunu yapıyorsun o kişi için diyemezsin çünki o kişi bilmez ise sorumlu değil peki kimin için tabiyki kendin için yani bencilce hatta kendine sevap kazandırmak için birisinin cehennemde yanması bile umrunuzda değil

aynı şeyi tekrar yazacam;islam inancına mensup olan bizler dini öğrenmekle ve öğretmekle mükellefiz..ayrıca ameller niyetlere göredir..ben o kişiye dini öğretmekle acaba ne gibi bir çıkar sağlayabilirim?

el cevap:onu Allah bilir.ben yerimi biliyor muyum ki onun nereye gideceğini bileyim.. aslında bir müslüman olarak hepsine böyle cevaplar verebilirdin bazı şeyleri yazmışsın ama nedense bunu yazmamışsın bu konu baya geniş bir konu herşeyin olduğu kuranda buna cevap yokmu? Eğer bu kişiler yani habersizler cennete gidecekse bu haksızlık değilmi?

Cehenneme giderlersede haksızlık değilmi? ikisinin ortası bir eyrde olmayacağına göre her iki durumdada kuran yani islam çelişki içindedir.

Allah’ın vahiy mesajını alamayan, peygamberlerin tebliğlerine muhatap olamayan bir kimsenin sorumluluğu yoktur. “Biz bir peygamber göndermeden kimseye azap etmeyiz” (İsra, 17/15).

Peygamberimizin (a.s.m.) gönderilmesinden sonra, davetini duymayanlarla ilgili olarak İmam Gazalî'nin insanları üç sınıfta incelediğini görmekteyiz:

1. Peygamberin (a.s.m.) davetini duymamış, kendisinden haberdar da olmamıştır. bu sınıfa giren insanlar kesin olarak ehl-i necat olup Cennetliktir..

2. Peygamberin (a.s.m.) davetini, gösterdiği mucizeleri ve güzel ahlâkını duymuş olmakla beraber îman etmemiştir.. bu sınıf kesin olarak azaba uğratılacaktır..

3. Peygamberin (a.s.m.) ismini duydukları halde, aleyhinde yapılan menfî propagandalardan başka bir şey duymadıklarından, kimse onlara doğruyu söyleyip onları teşvik etmediğinden alâka duymamaktadırlar. bunların da ehl-i necat olacaklarını, yani Cennete gireceklerini umarım..

tarihinde elanur tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 83
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

sevgili elanur,nickinden bayan olduğun anlaşıldığı için,

kabalık etmemeye çalışarak,

he canım he diyeceğim. :angry:

git yukardaki xislamın ve benim sorularımı bir daha oku.bunlara cevap ver.bi durum tespiti var,sayılar veriler ve tarih bizden yana,sen tutmuş gazalinin düşüncelerini yazıyorsun.

sana onalar cennete yada cehenneme mi gidecek diye sıorulmuyor.bu iş adil mi diye soruluyor.

yazmaktan sıkıldım.sorular belli yukarda.

siz de cevap veriyormuş gibi yapamayı bırakın. ;)

Link to post
Sitelerde Paylaş
sevgili kardeşim, itiraf edeyim ki senin yanıtlarını okuyorum okuyorum,fakat cevap vermemi gerektirecek birşey göremiyorum..

sorun yok öyleyse,böyle devam et.

zaten benimki sorudann ziyade size bi durum tespiti yapıp dinlerin palavra olduğunu ve allahın insanları imtihan için yaratıp,peygamberlerle onları uyarmasının söz konusu olmadığını göstermek.

soru belli anlamıyorsan yapacağım bişey yok.

allahın vahyinin insanların büyük çoğunluğuna ulaşmadığını görüyorsun.buna rağmen böyle önemli bi konuda kuranda hiç bişey yok,alimlerin görüşleri var ancak.

islam sadece bi efsane.hiç düşündün mü başka toplulukların daha farklı bi hayat algıları olduğunu.

taocularda ve pek çok uzakdoğu inancında cezalandırıp ödüllendiren bi tanrı anlayışı bile yoktur.

budistlerde ise tapılacak bir varlık falan da yoktur.

valla üşeniyorum yazmaya,neyse nasıla nlarsan anla.bunları da hezeyen falan say.güzekl güzel allhına ibadete devam et.

saygılar...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bu durum suna benzıyor bir ogretmen tum ogrencilerini bır sınavdan haberdar edemıyor ve o gun sınıfta bulunan bır grup ogrencıye arkadaslarınıza haber verın dıyor. Yalnız sınıfta hem herkes bırbırını tanımıyor hem de bazı ogrencıler tatıle falan gıtmıs. Sınav gunu gelınce de o ogrencıler haberdar olmadıgı ıcın sınavdan muaf tutuluyorlar. Bır grup ogrencı ıse hem sınava kasıp hem de arkadaslarına haber vermeye calısıyorlar. Sımdı burada suclu kımdır tabıkı herkesı haberdar edemeyen ogretmendır. Allah da herseye gucu yetmesıne ragmen!!! daha kendınden haberdar edemedıgı mılyonlarca ınsan yasıyor dunyada. Sonra da dıger ınsanlar aralarında tartısıyor bu ınsanlar ne olacak dıye.

elanur neritesin yorumunu bi oku,olayı bayağı bi somutlaştırmış,bunu anlayabilirsin sanırım. ;)

Link to post
Sitelerde Paylaş
***

"Bilmeyenler nereye gidecek" bu soruya cenente gidecek dersek ortada çok büyük bir haksızlık olur.

"Bilmeyenler cehenneme gidecek" dersek bu daha büyük bir haksızlık olur.

Birisi islamı bilmiyorsa sınava tabimidir?

Değilse neden bu dünyada var? Ve nereye gidecek cennetemi cehennememi?

SAYGILAR.

Kafirlik kavramida ayni.

Muslumanlara gore Peru'da ilkel hayat surduren yerlilerde kafir olarak kabul edilir. halbuki bu insanlar kendilerinin neden kafir sayildiklarindan haberleri bile yok. Allah dunya'nin oteki ucunda bir yere ilahi dinini indirerek bu dinden haberi olmayan diger insanlari neden otomatikmen kafir ilen eder?

Hemen hepsinide ortadoğuya indirmiş nedense...

Japonlarda,Türklerde,Kızılderililerde "Ademde adem","Balçıkta balçık","Oruçta oruç" diyen bir peygamber gönderildiğine dair hiç bir iz yoktur.

Benzer hayat görüşüne sahip peygamberlerin hepsi ortadoğudan çıkmıştır,oradan çıkma eğilimindedir.

İlahi bir söz olsaydı japonyada,avustralyada,amerikadada benzer kitaplar,tufanlar,yaratılış vs vs görmemiz gerekmezmiydi?

Evreni yaratan tanrının gücü bi büyük okyanusu geçip oradakilere haber götürmeye yetmemişmidir?

Sus! Tanrı'nın işine karışmayın, onlar kontenjan fazlası. :blink:

Link to post
Sitelerde Paylaş
Elanur, İsra 15. ayetin tamamını yaz lütfen!

Çünkü açık açık anlam kayması yaratıyorsun...

İSRA 15 - Kim doğru yola gelirse sırf kendi iyiliği için gelir. Kim de saparsa ancak kendi aleyhine sapar. Hiçbir günahkar başkasının günah yükünü çekmez. Biz bir Peygamber göndermedikçe, hiç kimseye azab edecek değiliz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Elanur, Gazali'nin bu üç yorumuna cevap vermek istiyorum.

Allah neden bazı yerlere peygamber gönderip daveti duyurabilirken neden bazı yerleri bunun dışında tutarak davetçi yollamamaktadır?!

Peygamberin davetini, gösterdiği mucizeleri ve güzel ahlakını duymak neden iman etmenin zorunlu sebebi olsun?! Mesela diğer din ve mitolojilerde de bu tip şeyler söz konusu?! Neden, İslam Peygamberinin hikayelerine inanalım da başka din ve mitlerin hikayelerine ya da peygamberlerine vs. inanmayalım?! Peygamber mucize göstermiş midir?! Gösterebilir mi?! Kur'an bu konuda ne demektedir?!

Peygamberin ismini duymayıp hakkında yanlış bilgilendirilenler , doğruyu gösterende olmadığı için cenneti hak edebiliyormuş... Allah neden kimini bu konuda bilgilendirebilirken diğerlerini yanlış ve karanlıkta bırakmıştır?! Bu yazdıklarım ve yönelttiğim sorular Kur'an'ın insan işi olduğunun göstergesi değil midir?! Çünkü Allah davet edecekse davette eksiklik, ulaşılamamış yer olmaması gerekmez mi?!

tarihinde Nektar tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Elmalılı Hamdi Yazır

İsrâ 15; Kim doğru yola gelirse sırf kendi iyiliği için gelir. Kim de saparsa ancak kendi aleyhine sapar. Hiçbir günahkar başkasının günah yükünü çekmez. Biz bir Peygamber göndermedikçe, hiç kimseye azab edecek değiliz.

Şimdi Elmalılı'nın bu ayet için yaptığı tefsiri; İsrâ 15. ayetteki “Biz bir Peygamber göndermedikçe, hiç kimseye azab edecek değiliz.” bölümünü baz alarak yazdığı yorumu değerlendireceğim!

İlgili bölüm;

"Hiç bir peygamberin tebliğini duymamış olanlar ne yapacaklar?" Bu tür insanlara verilecek en akıllıca cevap hüküm gününde kendilerinin ne halde olacağı sorusudur. Çünkü onlara elçinin tebliği ulaşmıştır. Diğer insanlara gelince, kimin daveti duyduğunu ve belirli bir kişinin ona karşı ne zaman, nasıl, ne dereceye kadar hangi tutumu takındığını en iyi Allah bilir. Kısacası bir kimsenin cezalandırılması için gerekli şartları hazırlayacak şekilde bir tebliğden haberdar olup olmadığını ancak Allah bilebilir.

Evet Kur'an'ın yetersizliğinden dolayı tipik bir kaçış söz konusu! Allah bilebilir. İşte bu bir çok Müslümanın sıkıştığında ortaya koyduğu acı bir haykırıştır! Çünkü Kur'an Allah kelamı değil bizzat Muhammed'in şahsi işleri için yazdığı bir kitaptır.

Şimdi Gazali'nin yorumlarına getirdiğim eleştiri ve soruları bu tefsire de yöneltmek istiyorum. Bu sorulardan kaçamazsınız. Muhammed'in, dolayısıyla ortaya koyduğu Allah'ın aciz olduğu her ayette ortadadır. Derli toplu bir değerlendirme oluşması için 51. iletimi tekrar alıntılıyorum!

“Elanur, Gazali'nin bu üç yorumuna cevap vermek istiyorum.

Allah neden bazı yerlere peygamber gönderip daveti duyurabilirken neden bazı yerleri bunun dışında tutarak davetçi yollamamaktadır?!

Peygamberin davetini, gösterdiği mucizeleri ve güzel ahlakını duymak neden iman etmenin zorunlu sebebi olsun?! Mesela diğer din ve mitolojilerde de bu tip şeyler söz konusu?! Neden, İslam Peygamberinin hikayelerine inanalım da başka din ve mitlerin hikayelerine ya da peygamberlerine vs. inanmayalım?! Peygamber mucize göstermiş midir?! Gösterebilir mi?! Kur'an bu konuda ne demektedir?!

Peygamberin ismini duymayıp hakkında yanlış bilgilendirilenler , doğruyu gösterende olmadığı için cenneti hak edebiliyormuş... Allah neden kimini bu konuda bilgilendirebilirken diğerlerini yanlış ve karanlıkta bırakmıştır?! Bu yazdıklarım ve yönelttiğim sorular Kur'an'ın insan işi olduğunun göstergesi değil midir?! Çünkü Allah davet edecekse davette eksiklik, ulaşılamamış yer olmaması gerekmez mi?!”

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dinlere göre insan soyu Cennet'ten kovulan Adem ve Havva'dan gelir. Yani Adem ve Havva Tanrıyı ve cenneti biliyorlardı. (Biliyor laf mı görmüşler.) (Haddizatında Tanrı'nın Adem'i henüz yaratmışken cennet gibi bir yere neden ihtiyaç duyduğuda bir muamma değil mi? Bildiğimiz cennet ve cehennenim dünyadaki insanların hayatları karşılığıudna ödül ya da ceza alacakalrı yer değil mi? Henüz insanlar yeryüzünde çoğalmamışken nerden çıkar bu cennet? Tanrının bulunduğu yer midir cennet?)

Bu lahuti dinler ortaya çıkana kadar insanların (Adem ve Havva'nın torunlarının) cennet ve tek bir Tanrı kavramlarından habersiz olmalarıda, putlar üretip onlara, doğaya, güneşe... tapmalarıda bir çelişki değil midir? Tanrı neden işini başlangıçta sıkı tutup Adem ve Havva'ya "çocuklarınızı tembihleyin bana ibadet etsineler" demez? Tanrı geleceği öngöremez mi yoksa Tanrı tembel midir?

tarihinde Hannibal tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Elmalılı Hamdi Yazır

İsrâ 15; Kim doğru yola gelirse sırf kendi iyiliği için gelir. Kim de saparsa ancak kendi aleyhine sapar. Hiçbir günahkar başkasının günah yükünü çekmez. Biz bir Peygamber göndermedikçe, hiç kimseye azab edecek değiliz.

Şimdi Elmalılı'nın bu ayet için yaptığı tefsiri; İsrâ 15. ayetteki “Biz bir Peygamber göndermedikçe, hiç kimseye azab edecek değiliz.” bölümünü baz alarak yazdığı yorumu değerlendireceğim!

İlgili bölüm;

"Hiç bir peygamberin tebliğini duymamış olanlar ne yapacaklar?" Bu tür insanlara verilecek en akıllıca cevap hüküm gününde kendilerinin ne halde olacağı sorusudur. Çünkü onlara elçinin tebliği ulaşmıştır. Diğer insanlara gelince, kimin daveti duyduğunu ve belirli bir kişinin ona karşı ne zaman, nasıl, ne dereceye kadar hangi tutumu takındığını en iyi Allah bilir. Kısacası bir kimsenin cezalandırılması için gerekli şartları hazırlayacak şekilde bir tebliğden haberdar olup olmadığını ancak Allah bilebilir.

Evet Kur'an'ın yetersizliğinden dolayı tipik bir kaçış söz konusu! Allah bilebilir. İşte bu bir çok Müslümanın sıkıştığında ortaya koyduğu acı bir haykırıştır! Çünkü Kur'an Allah kelamı değil bizzat Muhammed'in şahsi işleri için yazdığı bir kitaptır.

Şimdi Gazali'nin yorumlarına getirdiğim eleştiri ve soruları bu tefsire de yöneltmek istiyorum. Bu sorulardan kaçamazsınız. Muhammed'in, dolayısıyla ortaya koyduğu Allah'ın aciz olduğu her ayette ortadadır. Derli toplu bir değerlendirme oluşması için 51. iletimi tekrar alıntılıyorum!

“Elanur, Gazali'nin bu üç yorumuna cevap vermek istiyorum.

Allah neden bazı yerlere peygamber gönderip daveti duyurabilirken neden bazı yerleri bunun dışında tutarak davetçi yollamamaktadır?!

Peygamberin davetini, gösterdiği mucizeleri ve güzel ahlakını duymak neden iman etmenin zorunlu sebebi olsun?! Mesela diğer din ve mitolojilerde de bu tip şeyler söz konusu?! Neden, İslam Peygamberinin hikayelerine inanalım da başka din ve mitlerin hikayelerine ya da peygamberlerine vs. inanmayalım?! Peygamber mucize göstermiş midir?! Gösterebilir mi?! Kur'an bu konuda ne demektedir?!

Peygamberin ismini duymayıp hakkında yanlış bilgilendirilenler , doğruyu gösterende olmadığı için cenneti hak edebiliyormuş... Allah neden kimini bu konuda bilgilendirebilirken diğerlerini yanlış ve karanlıkta bırakmıştır?! Bu yazdıklarım ve yönelttiğim sorular Kur'an'ın insan işi olduğunun göstergesi değil midir?! Çünkü Allah davet edecekse davette eksiklik, ulaşılamamış yer olmaması gerekmez mi?!”

Nektar,ben mi sorulardan kaçıyorum,ayıp ediyorsun..okulum ve sınavlarım var,çalışmakla meşgulüm bu sebeple siteyi pek ziyeret edemeyeceğim..

"Elanur, Gazali'nin bu üç yorumuna cevap vermek istiyorum. " demişsin fakat cevaptan ziyade sorular yöneltmişsin..

xislamın sorusuna verdiğim yanıtı tekrarlayayım;islam tarihini okuduysan bir çok sahabinin dünyanın dört bir tarafına yayılarak islamiyeti anlatarak tebliğ etmeye çalıştıklarını görmüşsündür..her kavimde ve toplumda yol gösterici ya da kurtarıcı olarak bilinen bilgili,dürüst,fedakar ve inançlı rehber şahsiyetler bu kutlu görevi üstlenmişlerdir..bu şahsiyetler her zaman olmuştur..fakat bunlar peygamber değillerdir..derece itibariyle peygamberliğin altında ama ona yakın konumda bulunan salihler, takva sahipleri, sıddıklar, bilginler, bilgeler ve velilerdir.

iman edersin ya da etmezsin,bu seni bağlar,zorlama yok ..evet hz. peygamber mucizelerini göstermiştir..Tirmızi ve Nesainin (Sünen) kitaplarında diyor ki, iki gözü a'ma bir kimse gelip, (ya Resulullah! Dua et gözlerim açılsın) dedi. "Kusursuz bir abdest al, sonra Ya Rabbi! Sana yalvarıyorum.. sevgili peygamberin Muhammed aleyhisselamı araya koyarak, senden istiyorum.. Ey çok sevdiğim peygamberim Hazreti Muhammed! Senin hatırın için kabul etmesini istiyorum. Ya Rabbi! Bu yüce peygamberi bana şefaatçi eyle! Onun hurmetine duamı kabul et." duasını okumasını söyledi.. adam, abdest alıp dua etti.. hemen gözleri açıldı..

Buhari, Enes 'den şöyle rivayet etmiştir:Mekke halkı Peygamber efendimizden bir mucize göstermesini istediler..peygamber efendimiz de onlara ayın ikiye bölündüğünü gösterdi..ay ikiye ayrıldı.ve Hira dağını ayın iki parçası arasında gördüler ..

tarihinde elanur tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

172- Bir de Rabbin, Âdemoğullarından, bellerindeki zürriyetlerini alıp da onları kendi nefislerine şahit tutarak: Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" dediği vakit, "pekâlâ Rabbimizsin, şahidiz" dediler. (Bunu) kıyamet günü "Bizim bundan haberimiz yoktu." demeyesiniz diye (yapmıştık).

173- Yahut, atalarımız daha önce şirk koşmuşlardı. Biz onlardan sonra gelen bir nesil idik, şimdi o batıl yolu tutanların yaptıkları yüzünden bizi helâk mi edeceksin, demeyesiniz diye (yapmıştık).

174- Ve işte biz, âyetleri böyle ayrıntılı olarak açıklıyoruz ki, belki dönerler

(ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR)

172- "Hani Rabbin, Ademoğulları'ndan onların bellerinden soylarını dışarı aldı ve "Ben sizin Rabbiniz değil miyim? diyerek kendilerini birbirine şahit tutmuştu da onlar da "Evet şahidiz " demişlerdi. Allah kıyamet günü şöyle diyemeyesiniz diye bunu böyle yaptı; "bizim bundan haberimiz yoktu. "

173- `Ya da şöyle diyemeyesiniz diye; "Vaktiyle atalarımız müşrik olmuşlardı, biz onlardan sonra gelen kuşaklardık, bizi eğri yola sapanların yaptıklarından dolayı mı mahvedeceksin?"

174- "İşte ayetlerimizi böyle ayrıntılı biçimde anlatıyoruz ki, ola ki, doğru yola dönerler. (Seyyid Kutub)

yukardaki tefsirlerde adem oğullarından bahsederken yaratırken onlardan söz aldığına dair açıklama yapıyor fakat bu ayetlerde kurandaki diğer,

(("Sonra duman halinde bulunan göğe yöneldi..." (Fussilet, II) "Sonra Arş'a ......." (A'raf, 54, Yunus 3, Ra'd, 2, Furkan, 59, Secde, 4, Hadid, 4); "Allah dilediğini siler, dilediğini bırakır" (Ra'd, 39), "Göklerde sağ elinde dürülmüştür." (Zümer 60), "Melekler sıra sıra dizildiği halde Rabbin gelince.." (Fecr, 22) `Üç kişinin fısıldaştığı yerde mutlaka dördüncüleri O'dur." (Mücadele, 7))

gayb konuları gibi ne demek istediği bilinemeyen açıklanamayan ayetlerden biridir..konuyu açan arkadaşımızın sorusu sanırım inanan hiç kimse tarafından yanıtlanamayacak..

Link to post
Sitelerde Paylaş
el cevap:hz. muhammed'ten önce gelen peygamberler belli kavimlere gönderilmiştir..ancak hz. Muhammed tüm insanlığa ve Allah'ın dinini(İslam) tamamlamak için gönderilmiştir..islam tarihini okuduysanız bir çok sahabinin dünyanın dört bir tarafına yayılarak islamiyeti anlatarak tebliğ etmeye çalıştıklarını görmüşsünüzdür..fakat onların ulaşamadıkları yerlerdeki insanlar dinin emirlerinden muaftırlar..onlar vicadanlarıyla muhasebe edileceklerdir.... Biz bir peygamber göndermedikçe asla azap edecek değiliz"(İsra, 17/15) mealindeki ayette bu gerçek vurgulanmıştır. Bu sebepledir ki, âlimlerin büyük çoğunluğu, daha önce kendilerine peygamber gelmeyen Arap kavminin içinde bulunduğu –Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasındaki- döneme fetret devri demişler. Bu dönemde yaşayan insanların sorumlu olmadığını söylemişlerdir. Peki bu dönemde doğanların ne günahı var? Afrikadaki zenci kabilelere, Amerikadaki kızılderililere, Avustralyadaki yerlilere, Eskimolara, Cinlilere, Japonlara Vs vs hangi peygamberler geldi?

Bunlara gelen peygamberlere de hacı olmak gibi emirler verildimi?

Muhammedden sonra peygamber gelmediğine göre muhammedden sonra sayısız milletler toplumlar ülkeler ortaya çıktı bunların peygamberleri kim? Ve getirdikleri dini emirler, kitaplar nelerdir

el cevap:çünkü islamiyet bencilliği kabul etmez.. Güldürme beni bencil olmasan neden birilerinin yanmasına vesile olasın kendine iyi bir yer sağlamak için?

biz dini öğrenmekle mükellefiz,bilmiyorum demekle bu sorumluluktan kurtulamayız..bir insan sadece islamın şartlarını yerine getirmekle ve düzgün bir ahlaka sahip olmakla cehennemden kutulabilir,bunu yaparken de bir çıkar gözetmez..Allah insanlardan dini tebliğ etmelerini istemiştir..biz de Allah'ın bu isteğini ve insanlık görevini yerine getirmek için böyle bir çaba içine giriyoruz.. Şimdi birisi bir köyde yaşıyor ve hiçbirşeyden habersiz sen gidiyorun bu adama islamı öğretiyorsun şunu yap bunu yapma diyorsun neden bunu yapıyorsun o kişi için diyemezsin çünki o kişi bilmez ise sorumlu değil peki kimin için tabiyki kendin için yani bencilce hatta kendine sevap kazandırmak için birisinin cehennemde yanması bile umrunuzda değil.

evet,öğrenmekle mükelleftir..çağımız bilgi çağıdır,her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşılabilir..yeter ki aklımızı doğru şekilde kullanalım.. 200 yıl öncekiler ne olacak veya 1000 yıl öncekiler... adamın okuması yok... kişi öğrenmek ile mükellef olduğunu bile bilmiyor bu kişi nasıl sınavda olur? birisi müslüman bir ülkede doğacak birisi hıristiyan bir ülkede veya budist bir ülkede ama bunların hepsi sınavda bunada adelet diyeceksin... bu islam gerçektende insanların aklını alıyor.

el cevap:onu Allah bilir.ben yerimi biliyor muyum ki onun nereye gideceğini bileyim.. aslında bir müslüman olarak hepsine böyle cevaplar verebilirdin bazı şeyleri yazmışsın ama nedense bunu yazmamışsın bu konu baya geniş bir konu herşeyin olduğu kuranda buna cevap yokmu? Eğer bu kişiler yani habersizler cennete gidecekse bu haksızlık değilmi?

Cehenneme giderlersede haksızlık değilmi? ikisinin ortası bir eyrde olmayacağına göre her iki durumdada kuran yani islam çelişki içindedir.

Yukarıda senni yazına cevabım var aşağıda ise senin yazdığın yazı bu yazı ile benim yazmın ne alakası var?

Ben imam gazaliden değil kurandan cevaplar bekliyorum...

Yazdığın şeyler tamamen cahilce ne ve bir cevap niteliği yok.

aynı şeyleri yazmaktan gına geldi..diyorum ki Allah her kavme,her topluma bir peygember göndermiştir..belli bir kavmi diğerlerinden ayırmamış,özel bir ayrımcılık yapmamıştır..peygamber ve peygamberlik sadece Musevilikte, Hıristiyanlıkta ve İslam’da vardır..bu üç semavi din mensupları da peygamberlerin kişilik, ahlaki,nitelik ve dini durumlarını farklı şekilde algılamışlardır..fakat öteki dinlerde peygamberlik kavramı yoktur..eskimolar ,kızlıdereliler din denen olgudan bihaberlerse dinin emirlerinden sorumlu tutulmazlar..fakat onlar vicadanlarıyla muhasebe edileceklerdir..japonların,çinlilerin bir kısmı budist,bir kısmı hristiyan bir kısmı da başka dinlere tabidirler..ya da hiç bir dine tabi değildirler..hristiyanlık ve musevilik dinlerine gönderilen kutsal kitaplarda hz. Muhammed'in geleceği bildiriliyor..

Muhammedden sonra peygamber gelmediğine göre muhammedden sonra sayısız milletler toplumlar ülkeler ortaya çıktı bunların peygamberleri kim? Ve getirdikleri dini emirler, kitaplar nelerdir

hz. Muhammed tüm insanlığa ve Allah'ın dinini(İslam) tamamlamak için gönderilmiştir..hz. Muhammed son peygamber olmakla beraber kur'an-ı Kerim dışında da kutsal bir kitap gönderilmemiştir..islam inancına mensup olan bizler dini öğrenmekle ve öğretmekle mükellefiz,bilmiyorum demekle bu sorumluluktan kurtulamayız..

Şimdi birisi bir köyde yaşıyor ve hiçbirşeyden habersiz sen gidiyorun bu adama islamı öğretiyorsun şunu yap bunu yapma diyorsun neden bunu yapıyorsun o kişi için diyemezsin çünki o kişi bilmez ise sorumlu değil peki kimin için tabiyki kendin için yani bencilce hatta kendine sevap kazandırmak için birisinin cehennemde yanması bile umrunuzda değil

aynı şeyi tekrar yazacam;islam inancına mensup olan bizler dini öğrenmekle ve öğretmekle mükellefiz..ayrıca ameller niyetlere göredir..ben o kişiye dini öğretmekle acaba ne gibi bir çıkar sağlayabilirim?

el cevap:onu Allah bilir.ben yerimi biliyor muyum ki onun nereye gideceğini bileyim.. aslında bir müslüman olarak hepsine böyle cevaplar verebilirdin bazı şeyleri yazmışsın ama nedense bunu yazmamışsın bu konu baya geniş bir konu herşeyin olduğu kuranda buna cevap yokmu? Eğer bu kişiler yani habersizler cennete gidecekse bu haksızlık değilmi?

Cehenneme giderlersede haksızlık değilmi? ikisinin ortası bir eyrde olmayacağına göre her iki durumdada kuran yani islam çelişki içindedir.

Allah’ın vahiy mesajını alamayan, peygamberlerin tebliğlerine muhatap olamayan bir kimsenin sorumluluğu yoktur. “Biz bir peygamber göndermeden kimseye azap etmeyiz” (İsra, 17/15).

Peygamberimizin (a.s.m.) gönderilmesinden sonra, davetini duymayanlarla ilgili olarak İmam Gazalî'nin insanları üç sınıfta incelediğini görmekteyiz:

1. Peygamberin (a.s.m.) davetini duymamış, kendisinden haberdar da olmamıştır. bu sınıfa giren insanlar kesin olarak ehl-i necat olup Cennetliktir..

2. Peygamberin (a.s.m.) davetini, gösterdiği mucizeleri ve güzel ahlâkını duymuş olmakla beraber îman etmemiştir.. bu sınıf kesin olarak azaba uğratılacaktır..

3. Peygamberin (a.s.m.) ismini duydukları halde, aleyhinde yapılan menfî propagandalardan başka bir şey duymadıklarından, kimse onlara doğruyu söyleyip onları teşvik etmediğinden alâka duymamaktadırlar. bunların da ehl-i necat olacaklarını, yani Cennete gireceklerini umarım..

Link to post
Sitelerde Paylaş
İSRA 15 - Kim doğru yola gelirse sırf kendi iyiliği için gelir. Kim de saparsa ancak kendi aleyhine sapar. Hiçbir günahkar başkasının günah yükünü çekmez. Biz bir Peygamber göndermedikçe, hiç kimseye azab edecek değiliz.

Komediye bak ayeti okuyunca normal bir zeka allah azap için peygamber gönderiyor diye algılar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Yukarıda senni yazına cevabım var aşağıda ise senin yazdığın yazı bu yazı ile benim yazmın ne alakası var?

Ben imam gazaliden değil kurandan cevaplar bekliyorum...

Yazdığın şeyler tamamen cahilce ne ve bir cevap niteliği yok.

aslında senin sorduğun sorular tamamen cahilce ve kayde alınmayacak nitelikte..

tutturmuş diyorsun"kabilelere, Amerikadaki kızılderililere, Avustralyadaki yerlilere, Eskimolara, Cinlilere, Japonlara Vs vs hangi peygamberler geldi?

Bunlara gelen peygamberlere de hacı olmak gibi emirler verildimi?

Muhammedden sonra peygamber gelmediğine göre muhammedden sonra sayısız milletler toplumlar ülkeler ortaya çıktı bunların peygamberleri kim? Ve getirdikleri dini emirler, kitaplar nelerdir?"

defalarca açıklamama rağmen anlamamaktaki ısrarın devam ediyor..peygamberlik hz. muhammed'in gelmesi ile sona ermiştir..ayrıca peygamber ve peygamberlik sadece Musevilikte, Hıristiyanlıkta ve İslam’da vardır..öteki dinlerde peygamberlik kavramı yoktur..Allah’ın vahiy mesajını alamayan veya algılama imkanından mahrum olanların sorumluluğu yoktur ..eskimolar ,kızlıdereliler islamdan bihaberse dinin emirlerinden sorumlu tutulmazlar..“Biz bir peygamber göndermeden kimseye azap etmeyiz” .(İsra, 17/15).yahu ayet açık açık azap yoktur diyor..

henüz yolun başındayım,imam gazli ise bu yolu bir hayli katetmiş önemli bir şahsiyet..takıldığım yerde tabi ki yardımcı olacak..bu defa da yardımı İmam-ı Eş'ari den alayım:

Akıllı kişiye, Allah'ın kullarından birinin lisanı ile hitap etmesiyle ancak bir şey yapması gerekir. Dağ başında doğup büyüdüğü halde kendisine İslama ait bir davet ulaşmayan, her hangi bir peygamberin varlığını duymadan ölen kişi, Allah'a iman etmezse azab edilmez. Bu kimsenin îslamın şartlarını yerine getirmesi icap etmediğinden imanın aslı ona vacip değildir.

tarihinde elanur tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
defalarca açıklamama rağmen anlamamaktaki ısrarın devam ediyor..peygamberlik hz. muhammed'in gelmesi ile sona ermiştir..ayrıca peygamber ve peygamberlik sadece Musevilikte, Hıristiyanlıkta ve İslam’da vardır..öteki dinlerde peygamberlik kavramı yoktur..Allah’ın vahiy mesajını alamayan veya algılama imkanından mahrum olanların sorumluluğu yoktur ..eskimolar ,kızlıdereliler islamdan bihaberse dinin emirlerinden sorumlu tutulmazlar..“Biz bir peygamber göndermeden kimseye azap etmeyiz” .(İsra, 17/15).yahu ayet açık açık azap yoktur diyor..

kıllı kişiye, Allah'ın kullarından birinin lisanı ile hitap etmesiyle ancak bir şey yapması gerekir. Dağ başında doğup büyüdüğü halde kendisine İslama ait bir davet ulaşmayan, her hangi bir peygamberin varlığını duymadan ölen kişi, Allah'a iman etmezse azab edilmez. Bu kimsenin îslamın şartlarını yerine getirmesi icap etmediğinden imanın aslı ona vacip değildir.

sevgili elanur işte bunu diyoruz.geçmişe dair malumatız az diyelim.kaç peygamber geldi bilemiyoruz.

ancak şöyle bi dünya tarihine bak:1400 yıldır insanların kaçta kaçı islamı tanımış.

bu konuda farklı görüşler var.

kimi yalnız tevhidi kendi başına bulmakla yükümlü diyor.

kimi bu insnalar diriltilmeyecek,dirilseler bile arafta bekleyip yok olacaklar diyor.

kimi direk cennete gider diyor.ben bunu sormuyorum.

dediğim şu:allahın vahyi az sayıda insana ulaşmamış olsa bunlar istisnai deyip geçilebilir.

ancak insanların 1400 yıldır yarıdan fazlası islamı tanıyamadan öldü.tarihe bakın:yüz ikiz yıl önce afrikada,avrupanın iç kısımlarında,uzakdoğuda,japonyada tek bir müslüman topluluk var mıydı?

allah insanları imtihan etmek için yarattı.bu dünyayı da insanların yaşaması için uygun kıldı.ancak bakıyoruz ki insanların çok ciddi bi kısmı islamı tanımadan ölüp gidiyorlar.allah dünyayı neden herkesin dini tanıyabileceği şekilde şekillendirmez?burda bi mantıksızlık yok mu sence? ;)

Link to post
Sitelerde Paylaş
gene şark kurnazlığı olan saçma sapan bir soruyla karsı karısyayız....

Dünyaya nekadar peygamber gönderilmiştir ? diye arat arama motorlarında yada kaç tane peygamber vardır de ?

sence şuanda dünyada bilmeyen varmıdır ?

en ilkel toplumlar bile oduna taşa taparken,tapacak bişeyler ararken ?

nasıl olurda bilmeyenleri karıştırırsın

yazdıklarına kendın inanıyormusun ?

kimlere azap edilecek ?

sence tv kumandasınyla habire zap yapan adamda azap çekecekmi ?

yada varlıgını birliğini elinde bukadar imkan varken tanımayan,gözlerini kapatanmı azap görecek

Bu kadar yazacağına sorulara cevaplar vermeye çalışsaydında bizlerde müslümanların dinlerini bildiğini düşünseydik.

Belliki soruları görmemişsin göresen yazardın tabi neyse ben tekrar yazayımda oku.

Dini inançlara göre bilmeyen sorumlu değildir.

Yani birisi allahın emirlerini bilmiyorsa onlardan sorumlu değildir.

1:Peki neden dinciler bu emirleri insanlara bildirmeye çalışırlar?

2:Bir insan bilmiyorsa sorumlu olmadığına göre neden onu sorumlu birisi yani potansiyel bir cehennem halkı haline getirmeye çalışırlar?

3:Bu o kişilere kötülük değilmi?

4:Bu yaparken o kişiler içinmi yoksa kendilerine bir çıkar sağlamak içinmi yaparlar?

5:"Bilmeyenler nereye gidecek" bu soruya cenente gidecek dersek ortada çok büyük bir haksızlık olur.

"Bilmeyenler cehenneme gidecek" dersek bu daha büyük bir haksızlık olur.

6:Birisi islamı bilmiyorsa sınava tabimidir?

7:Değilse neden bu dünyada var?

8:Ve nereye gidecek cennetemi cehennememi?

Link to post
Sitelerde Paylaş
aslında senin sorduğun sorular tamamen cahilce ve kayde alınmayacak nitelikte..

tutturmuş diyorsun"kabilelere, Amerikadaki kızılderililere, Avustralyadaki yerlilere, Eskimolara, Cinlilere, Japonlara Vs vs hangi peygamberler geldi?

Bunlara gelen peygamberlere de hacı olmak gibi emirler verildimi?

Muhammedden sonra peygamber gelmediğine göre muhammedden sonra sayısız milletler toplumlar ülkeler ortaya çıktı bunların peygamberleri kim? Ve getirdikleri dini emirler, kitaplar nelerdir?"

defalarca açıklamama rağmen anlamamaktaki ısrarın devam ediyor..peygamberlik hz. muhammed'in gelmesi ile sona ermiştir..ayrıca peygamber ve peygamberlik sadece Musevilikte, Hıristiyanlıkta ve İslam’da vardır..öteki dinlerde peygamberlik kavramı yoktur..Allah’ın vahiy mesajını alamayan veya algılama imkanından mahrum olanların sorumluluğu yoktur ..eskimolar ,kızlıdereliler islamdan bihaberse dinin emirlerinden sorumlu tutulmazlar..“Biz bir peygamber göndermeden kimseye azap etmeyiz” .(İsra, 17/15).yahu ayet açık açık azap yoktur diyor..

henüz yolun başındayım,imam gazli ise bu yolu bir hayli katetmiş önemli bir şahsiyet..takıldığım yerde tabi ki yardımcı olacak..bu defa da yardımı İmam-ı Eş'ari den alayım:

Akıllı kişiye, Allah'ın kullarından birinin lisanı ile hitap etmesiyle ancak bir şey yapması gerekir. Dağ başında doğup büyüdüğü halde kendisine İslama ait bir davet ulaşmayan, her hangi bir peygamberin varlığını duymadan ölen kişi, Allah'a iman etmezse azab edilmez. Bu kimsenin îslamın şartlarını yerine getirmesi icap etmediğinden imanın aslı ona vacip değildir.

Gerizekalı olmadığına inandığım için sana tekrar yazıyorum.

Bana bilmeyene azap edilmeyeceğini anlatmaya çalışıyorsun.

İyide zaten ben her yazımda bunu zaten söylüyorum okumuyormusun?

Bilmeyen sorumlu değildir diye defalarca ben zaten yazıyorum sen bana benim yazdığımı yazarak soruya cevap verdiğini söylüyor ve birde piskinlik ile cahilce diyorsun.

Dini inançlara göre bilmeyen sorumlu değildir.

Yani birisi allahın emirlerini bilmiyorsa onlardan sorumlu değildir.

1:Peki neden dinciler bu emirleri insanlara bildirmeye çalışırlar?

2:Bir insan bilmiyorsa sorumlu olmadığına göre neden onu sorumlu birisi yani potansiyel bir cehennem halkı haline getirmeye çalışırlar?

3:Bu o kişilere kötülük değilmi?

4:Bu yaparken o kişiler içinmi yoksa kendilerine bir çıkar sağlamak içinmi yaparlar?

5:"Bilmeyenler nereye gidecek" bu soruya cenente gidecek dersek ortada çok büyük bir haksızlık olur.

"Bilmeyenler cehenneme gidecek" dersek bu daha büyük bir haksızlık olur.

6:Birisi islamı bilmiyorsa sınava tabimidir?

7:Değilse neden bu dünyada var?

8:Ve nereye gidecek cennetemi cehennememi?

defalarca açıklamama rağmen anlamamaktaki ısrarın devam ediyor..peygamberlik hz. muhammed'in gelmesi ile sona ermiştir.. ayrıca peygamber ve peygamberlik sadece Musevilikte, Hıristiyanlıkta ve İslam’da vardır..öteki dinlerde peygamberlik kavramı yoktur..Allah’ın vahiy mesajını alamayan veya algılama imkanından mahrum olanların sorumluluğu yoktur ..eskimolar ,kızlıdereliler islamdan bihaberse dinin emirlerinden sorumlu tutulmazlar..“Biz bir peygamber göndermeden kimseye azap etmeyiz” .(İsra, 17/15).yahu ayet açık açık azap yoktur diyor.. :lol::lol:Bak işte bana hala bilmeyene azap yok diyorsun ben bunun aksinimi söylüyorum azap yoksa o zaman haksızlık vardır azap varsada haksızlık vardır anladınmı??? Pek sanmıyorum ama neyse... Şimdi bu habersizler nereye gidecekler? İşte burada tırtlıyorsun cennet ve cehennemden başka bir yer olmadığına göre bu kişiler cennetede gitseler islam dini çöpe gider cehennemede gitse yine çöpe gider. Allah bilir dersen o zaman kokuşmuş çöpler arasına gider islam dini. O kadar soru arasından bana benim zaten benim söylediğim birşeyi bana söyleyerek gerçeklerden kaçmaya çalışıyor birde cahilce diyorsun gördünmü şimdi cahil kimmiş???

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...