Jump to content

Recommended Posts

Benim kullandigim lakabi, gozlemledigim kadariyla bu sitedeki cogu yazar arkadas, baska sitelerden hatirlayabilir.

Isin ilginci, ben bu siteye 2008 yilinda "evrenselinsan (evrensel-insan degil) olarak uye olmusum ve haberim yoktu. B)

Nedense bir cesit teknik aksakliktan dolayi uye girisi yaptigim halde, uyelik haklarindan yararlanamiyordum.

Her turlu dusunce paylasimi, bilgi, birikim, bilinc alisverisi icin aranizdayim.

Her turlu konuya epistemolojik gerceklik ve epistemolojinin yapilandirilmislik bakis acisi ile dusunce dile getiren bir bireyim.

Her turlu metafizik, ontolojik, teolojik etik konularda,yaptigim gozlem dile getirmektir.

Bir serbest dusunur olarak, her turlu konuyu sorgular, degerlendirir ve dile getiririm.

Her konuda her turlu bilgi, birikim, bilinc v.s. alisverisi umuduyla.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 83
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Başlığa ne gerek vardı..Bırakın geldiğinizi biz farkedelim..-pace-

Neden, genelde bir siteplatformuna yeni uye olan kendini tanitim icerikli bir baslik acmaz mi?

Ben simdiye kadar ki, katildigim kitle platformlarinda bunu gozlemledim.

Evrensel insan sizle polimiğe girmem..Her gelen üye başlık açsaydı ooooo...

Neyse gizli müslümanlara biri daha katıldı hayırlı olsun...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Merhaba evrensel-insan. Hoşgediniz aramıza.

Sizi Düşünce Dünyası'ndan tanıyorum, orada hatırı sayılır miktarda başlığınız var, görmemek ve okumamak mümkün değil.

Umarım burada iyi vakit geçirir, güzel tartışmalar yapabilecek fırsatı bulursunuz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hoşgeldin Evrensel-insan.

Evrensel insan sizle polimiğe girmem..Her gelen üye başlık açsaydı ooooo...

Neyse gizli müslümanlara biri daha katıldı hayırlı olsun...

Her gelen üye açsın bir başlık ve kendini tanıtsın, ne var bunda.

Ayrıca nereden çıkarıyorsun gizli müslüman olduğunu?

2 mesajını okumakla kişileri böyle yalan-yanlış yaftalamayın. :angry:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gizli müslümanmı bilmem ama gizli kürtçü olduğunu iyi bilirim.-F.A.-

Benim hic bir seyim gizli degildir. Yalniz, dile gelenler algilanmazsa, aklin inandigi ideolojik dogrular, mutlakaparanoya olacaklar ve kendi inandiklari ideolojik dogru temelinde de, mutlaka bir sey ortaya desteksiz atacaklardir.

Ben milli kokenden ozgur bir bireyim.

Eger benim toplumun farkli halklarinin hak ve ozgurluklerini dile getirmem, ve senin bunu yukaridaki cumlen gibi algilaman temelinde ise, demekki benim dile getirdiklerimi birak algilamayi, anlayamamissin bile.

Benim bir serbest dusunur olarak, hic bir ayrimci ideolojim, inancim mevcut degildir.

Sonucta ben insanoglunu her turlu ayiran, ideolojik inancsal degerlerden arinmasi icin dusunce dile getiririm.

O yuzden benim icin, herhangibir ozel milli koken ya da etnik koken degil; genelde toplumun farkli halklarinin elde edilemeyen hak ve ozgurluklerini dile getirmek soz konusudur.

Hic bir gizli/sakli yani bulunmayan ve dusunce dile getiriminde, ustelik neyi dile getirdiginin bilinc ve farkinda olan sahsima yonelik bu tip cumleler, aslinda sahislarin kendi gizli yonleri varsa, onlari ortaya koymaktadir.

Ustelik yukaridaki cumleyi dile getirene de, dedigini ispat etmek duser.

Avatarindan kendisini hatirladigimi zannetmiyorum, burada da bu konuda hic bir mesajim henuz olmadi. Demekki yukaridaki cumlenin temeli baska sitelerdeki mesajlarima dayanmaktadir.

O zaman yukaridaki mesaji yazan yazar arkadasin, bu cumleye nereden ve nasil vakif oldugunu ortaya koymasi gerekir.

Cunku, sahsimi ve dile getirdigim dusunceleri az cok bilenler, benim ne teoloji ile, ne de herhangibir din ile bir bagim ve iliskim olmadigini bildigi gibi, herhangibir etnik kokeni de, savundugumu gormemistir.

Oyuzden kitle onunde bir cumle yazilmadan, o cumlenin nerenizle yazildigini bilmeniz gerekir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evrensel insan sizle polimiğe girmem..-pace-

Sahsim ile polemige degil,ancak; dusunce, bilgi, birikim, bilinc alis verisine girilebilir.

Bu konuda da herhangibir israrim zaten soz konusu degildir.

Kitlesel platformda, herkes kimi isterseonunla dialoga girer, kimi isterse onu okur. Bu da tamamen, kisinin ilgi/etki/onem alani cercevesindedir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evrensel-Insan'in Bireysel Oykusu

Benim, baba tarafindan dedem; Gelibolu muftusuydu. Babam basta olmak uzere, tum amcalarim "dort dortluk" muslumandi. Gecmis konusuyorum, cunku su an hicbiri hayatta degil.

Ne babam, ne de dedem, anneme hic baski uygulamamislardir. Annemin basi acikti, sadece mevlutlerde orterdi. Ben, ilk okul caginda Kuran'i hatim ettim. Aslinda, bunun hic bir anlami yoktu, cunku bir sey anlamamistim.

Babam, bes vakit namaz kilar, camiye gider ve uc aylarda Kuran'i hatim ederdi. Sesinin guzelliginden dolayi, mevlit te okudugunu bilirim.

Evde herzaman, oruc tutulur, sofra duasi edilir, kurban kesilirdi. Ben orta okula gelince, bazi seyleri sormaya baslamistim. Agabeyim o siralar, universiteye gidiyor ve kendinin ateist oldugunu soyluyordu. Yalniz, babamla hic bu konulari konusmuyordu. Ben ise, sorular soruyor ve babami bazan "biktiriyordum"

Babam, agabeyim ile, bana; bayram, teravi v.s. namazlari teklifi yapar, bizde bir bahane bulur gitmezdik, babam da, ustelemezdi.

Oruclar ilgincti benim icin; sahura kalkar, her turlu yiyecegi yerdik. Sonra, yediklerimiz, oyle susatirdi ki; ben sabah kalkar, kimseye gorunmeden, nerderse bir surahi su icerdim. Ama, yemek yok; o suyla iftara kadar idare ederdik.

Ilginc uc anim vardir. Bunlardan ikisi, Allah'i sinamaktir. Allah carpsin diye, hem coptenekelerinin kenarina cogdurmek ve ekmegi tualete atmak denemelerim vardir. Tabi, bekledim, her ikisinde de carpilayim diye.

Babam; benim bu dine olan soguklugumu, fark etmis olacakki; bana birgun "oglum bak sana din konusunda bilgili bir amca getirdim, seninle konusmak istiyor" dedi. Ben o zamanlar, ya orta1, ya da orta 2 ye gidiyorum, sene; 1968-9 olabilir.

Neyse, babam bizi bu amcayla yalniz birakti ve yanimizdan ayrildi. Ben bugun tam hatirlamiyorum, ama; ne derse, karsi cikiyor ve sordugum sorulardan anladigim kadariyla da, amcayi kizdiracak sorular soruyorum. Belirli bir sohbetten sonra, bir ara, ki ben amcanin iyice sinirlendiginin farkindayim, baktim; amca, ayaga kalkt, iki elini havaya kaldirdi ve ellerini hava da saglayarak "zindik, kafir" ve anlayamadigim bir kac kelime daha sayarak, ve kosarak; kapidan cikti gitti. Babam ondan sonra da, bir daha; benim uzerimde dini bir girisimde bulunmadi.

Ne namaz kilmayi bilirim, ne Kuran'i su an okuyabilirim, ne dualari hatirlarim, belki zorlasam; bir iki dua cikar, o da yarim. Hic bir dini icerikli bir yasamim olmamistir. Fakat, bilhassa aile buyuklerine karsi; din karsitligi saygisizligi yapmam. Benim, din ile bir bagim olmadigini, cevrem ve ailem/akrabalar bilirler.

Tanri konusu ise, farklidir. Ben kendimin, tanriya, rekabet etme ve onu sinama disinda, inandigimi hatirlamiyorum. Ama; ne anti teistim, ne de non teist. Ben; dindar arkadaslarin, dini degerlerine saygi gosterirken; sadece din konusunun bir felsefe ve orgutlenme olarak; insan olmaya ve onun insanligina nasil bir engel teskil ettigini, ozel bir dini goruse deginmeden; genelde ortaya koyarim.

Tanri, ya da yaratici konusunda ise; insansal/kavramsal bir dusunce tarzim var. Tek bir yaratici vardir, o da; kavrami yaratan inanogludur.

Tanri da, bir kavramdir ve kavram olarak vardir ve evrenseldir. Benim icin ise, bu kavram sadece lugatta kalir. Yasam ve iliskilerimde, ne olumlu ne de olumsuz bir tanrisal/inancsal hic bir yanasimim yasam ve iliskim yoktur.

Dindar arkadaslarim vardir ve onlarin dini yasam ve iliskilerinde uygulamalari da; onarin hak ve ozgurlugudur, ayni uygulamama, benim hak ve ozgurlugum oldugu gibi.

Ben yaratilissal/tanrisal/inancsal konulardan, tamamen arinmis bir birey olarak; bu konularda, serbest dusunurum.

Ayni sekilde, cocuklarim da; din yasamindan ve tanri kavramindan bagimsiz, yetisiyorlar. Yasamlarinda, hic yer vermiyorlar.

Benim icin sadece yasam vardir. Ne dogumum, benim insiyatifimdedir, ne de kendi olumumu (olmek), yasama olanagim var. Dogumdan once, evrende ben olmayarak bulunuyordum, degistim, donustum, baskalastim ve ben olarak olustum. Yasamimdan sonra da; benim varligimdan, baska varliklar tureyecek, yani degisecegim, donusecegim ve baskalasacagim, hem de bir suru varliklarda, ama bir daha ben olarak olusmayacagim.

Bu nedenlerden ve insansal dusunce yapimdan dolayi, ben oldukten sonra, yasam surmek icin, birileri benim organlarimdan yararlanacaklarsa ve benim organlarim, onlarin yasamina bir katki saglayacaksa; gereken her turlu organimi alabilirler. Gerci, bilmiyorum, ben oldukten sonra, olumu ne yapacaklar, sonucta enim olum, ben oldukten sonra yasayanlarin sorunu.

Ama, ister yaksinlar, ister gomsunler; organlarimi yakarak veya botu borcuye birakarak harcamadan, once gerekli ihtiyaci olanlara nakletsinler.

Bu arada, illa bana bir "non" uyarlayacaksaniz, "non-religious" diyebilirsiniz. Cunku pratik olarak, uyguladigim hic bir dinin gerektirdigi uygulamam yok. Bu anlamda, "dini olmayan" diyebilirsiniz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Serbest Dusunurlugun Bireysel Tarihcesi

Benim din konusundaki tehlikeli ve toplumdan her turlu zarar gormeye acik donemim; 14 yaslarindadir. Yasimin kucuklugunden dolayidir ki, ben bu donemi belkide toplumdan gelecek herhangibir zarari gormeden atlatmis oluyorum.

Bu konudaki serbest dusunurlugun gelismesi de; ailemden aldigim, o saygi yuklu ve her konudaki anti ayrimci ve baski ve de empozeden yoksun Anadolu anlayisidir.

Ideolojik/inancsal/dogrusal konusunda, yasadigim tehlike donemi ise; 1970 ler sonrasidir. Bu konuda da ailem, tehlikeyi sezmis olacak ki" Anlasildi, Sen, Turkiye'de kalirsan, yarin birgun olum (olmek) haberin gelecek. Biz en iyisi seni, agabeyin'in yanina Ingiltere'ye yollayalim" Kararidir. Tarih 1976 dir. Bu tehlikeli donem, tehlikelerinde bizzat yasandigi ve de tek basimayasanan 1976-1980 donemidir. Cesitli badirelerlen bu donemin atlatilasi ise; 1980 lerde, beni; ideolojik inancsal/dogrusal konularda, serbestlige yonlendirmistir.

Milliyetcilik konusu da ilginctir. Turkiye de iken, bu konuda ne duzeyde oldugum kendi acimdan bilinmemekle birlikte, bu konuda tehlike yasamadan, serbestlige erisim ise; buradaki universite maceramdir.

Konuya detayli girmeden, onu da soyle izah edeyim. Universite'de yatili olarak kaldigim donemde, ayni odayi paylasmak zorunda kaldigim bir Yunanli ogrenci vardi. Her nekadar, bir Yunan dusmanligi tasimasam da; kisisel olarak bu konuda aldigim veriler ve yasanan Kibris olaylari, ister istemez bir tedirginlik ve korku veriyordu. Yunanli talebenin de ayni tedirginligi ve korkuyu yasadigi belliydi. Sabaha kadar konusmaktan ve korkudan (bana zarar verebilir korkusu) sabahi tmistik. O geceki yapilan sohbet icerikli, dikkatli, saygili ama her turlumilliyetciligin pervasizca ortaya kondugu tartisma, ertesi sabah hem her ikimizide olgunlastirmis; hem de biribirimizi sanki bu ulkede en guvenilir arkadas yapmisti. Iste o tarih te benim milliyetcilik konusundaki serbeste erme tarihimdir.

Diger konular, derinligi, koken ve temel, insanligin sorunlari v.s. uzerine olan kendimi yetistirme donemim ise; 1994 lere tekabul eder. Ogun bu gundur de; birey olarak; insansal/evrensel butunlugu her konuda saglamis oldugum dusuncemden, yani evrensel-insan'dan davranis, sorgulama, nedenleme, curutme, cikarsama, yanlislama metodlariyla, hem kendime hemde cevreme yansitmaya calisiyorum.

Yani, dogal dusuncenin ctetolojik koken ve temelinin evrensel/insansal sorunlarini ortaya koymaya calisiyorum.

Formlarda yazmadan onceki calismalar, yazilmis notlar halinde evde bir kosede bulunmaktadir. Bir araya getirildiginde, bir kaccilt bir kitap olabilecegi de; benim calismamin duzeyi ve icerigi hakkinda size bir fikir versin.

Su an itibariyle; din, tanri, milliyet, ideoloji, inanc konularinda bir serbest dusunurum. Kendim ile olan tabu yikma mucadelem, tabulu rasayi hedeflemekte ve evrensel/insansal/kavramsal bir icerik tasimasina yoneliktir.

Amac; insanoglunun; dusunce ve davranista; tum tabulari yikarak; insansal/evrensel tur ve mekan butunlugunu, beraberligini, birlikteligini; tum farklariyla birlikte saglamaktir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

sizi tanımıyorum ancak bu başlık bana biraz itici geldi , yazdıklarınızda.

yazdıklarınızın doğruluğu yanlışlığı değil sadece uslüp olarak.

yorumu yazmadan önce düşündüm biraz yazsam mı yazmasam mı diye

düşünceleri mi belirtmek istedim kaba olmak isteğinde değilim.

yazdıklarınızı okudum açıklayıcı ancak dediğim gibi tam bilemediğim bir nedenden itici geldi. yorumu mu hakaret algılamazsınız umarım teşekkürler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...