Jump to content

civcivlerdeki matematik aşkı(:


Recommended Posts

İtalyada bulunan Padova ve Trento Üniversiteleri önemli bir araştırma yaptı. Bu araştırmada Trento Üniversitesinden Rosa Rugani, Padova Üniversitesinden Prof. Lucio Regolin ve çalışma arkadaşları civcivlerin iki paravanın arkasına yerleştirilen nesneleri toplayıp-çıkartma kabiliyetine sahip olduğunu birtakım deneyler sonucunda keşfetti. Rosa Rugani 3 4 günlük civcivlerin bile toplama çıkarma işlemlerini yapabildiğini ve bu araştırmanın yeni doğan canlıların matematik işlemi yapabildiğini gösteren ilk kanıt olduğunu belirtiyor. Araştırmadan çıkan sonuca göre civcivler, 4 2 = 2 ya da 1 + 3 = 4 gibi temel matematik işlemlerini yapabiliyor.

Proceedings of the Royal Society B. dergisinde yayımlanan araştırmada, yumurta şeklindeki çikolataların içinden çıkan sarı plastik kutular kullanıldı. Regolin, bu plastik kutuları, her seferinde bir tane olmak üzere paravanın arkasına saklayarak bir civcivin gözü önünde "kaybettirdiklerini" söyledi. Civciv bu mini matematik sınavını bir kutunun içinden izlerken plastik kutuların 2 tanesinin bir paravanın 3 tanesinin de diğer paravanın arkasına yerleştirildiğini anlatan Regolin, kutusundan serbest bırakılan civcivin, hafızasını kullanarak iki paravandan en çok nesneyi bulundurana gittiğini saptadıklarını ifade etti. Paravanların arkasındaki nesnelerin birinden diğerine geçirilerek sayılarının değiştirilmesinin de bu "aritmetikçi' civcivleri kandıramadığı kaydedildi.

Yale Üniversitesinden Karen Wynn, civcivlerin hiçbir özel eğitim sürecinden geçmediğine, öğrenmek ve kendilerini geliştirmek gibi bir olanaklarının olmadığına dikkat çekiyor. Ayrıca Bu araştırma, sayısal yeteneklerinin doğuştan geldiğinin bir kanıtıdır. diye ekliyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

mechule'ciğim,

Yazılarını istediğin renk ve karakterde yazma hakkın var, buna da kimse karışamaz ama sen yine de şöyle italik yazmasan?

İnan okumak öyle zor oluyor ki.. Benim gözlerim neredeyse yüzde sağlamdır ama okurken yoruluyorum sanki..

Düz yazarsan emin ol daha fazla okunursun, herkes daha rahat anlar. En azından ben kesinlikle daha rahat ederim.:)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu deneylerdeki sonuç; civcivlerin 1,2,3,4 gibi sayıları ve bu sayıların toplaması ve çıkarılması değil. Çikolata civcivler için yiyecektir. her canlı yiyeceğin bol (çok) olduğu tarafa meyleder. Burada da civcivler nerede fazla çikolata varsa oraya yönelmektedir. Yani sayı sayma veya toplama çıkarma diye bir şey yok. "Az" ve "çok" yiyecek var.

Kızılderililer de ilk zamanlarda saymayı üçe kadar bilirlermiş, üçten sonrası için "çok" tanımlamasını kullanırlarmış..

Burada da böyle bir durum var diye düşünüyorum. Siz olsanız, sayı saymasını bilmeseniz bile çikolatanın çok tarafına gitmez misiniz? )))

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Matematik insan sezgisi ile ilgili soyut bir bilim dalıdır.

Matematiğin temelinde mantık ve üstün insan aklınının değil de sezginin olması itirazlara neden olmuşsa da onlar yeterli açıklamalar değillerdir.

Hayvanlarda da sezgi vardır. Sezgi insana diğer hayvanlardan kalan bir yetidir.

Her hayvanda matematiksel bir sezgi olabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

sevgili drekinci civcivlere çikolata önceden yedirilmiyor anladığım kadarıyla

Civcivler paravanların arkasına geçip, kalabalık olan sarı plastik grubunun tarafında kalmaya karar veriyorlar.

Sevgili BA'AL değerlendirmemdeki yaklışım, sevgili hacının belirttiği gibi içgüdüsel bir şey olmasındadır.

Biliyorsunuz ki genellikle civciv lerin rengi sarı olur. Yiyecek olmasa püf noktası sarı renktedir. Sarı renk kendi cinsinden diğer civcivleri çağrıştırdığından, sarı rengin fazla olduğu tarafa yönelmiş olabilirler.

Demek istediğim şu ki. civciv leri fazla olan tarafa çeken şey, matematik aşkı olmasa gerek.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...