Jump to content

Teizm Olmadan Ateizm Olur mu?


Recommended Posts

Genco;

Bence konu buraya kadar anlasildi, sence de anlasildi ise; sence ana konu ne ise ona basliyalim.

Bu arada benim bir onerim de, genel bir yanasimi uygun olarak yerine getirebilmek icin, inancsal ile bilimsel sinirini da cizebilmek.

Biliyorsun, ateizmin eski klasik bilimsel yanasim ile bilimsel oldugu soyleniyor, yani Popper oncesi bilim ve bilimselligin tabaninin varliga ve ontolojiye dayandigi tarihi donem.

Halbuki gunumuzde bilim ve bilimselligin tabani epistemolojidir ve bilim, bilimsel olarak felsefenin varligin ne oldugu konusuna girmez, bu felsefenin tartisma alanidir. Bilim sadece kendisine yansiyan ve gozlem veren fenomenin KENDINI DEGIL, GOZLEMINI dile getirir. Oyuzden bilimin bilimselligi bilgidir, varlik ve varligin ne oldugunun felsefi metafizik tartismasi degil.

Bu arada ateizmde yer almayan ve her kendine ateist diyenin karar vermesi gereken bir konuda numen konusudur. Bu konu temeli madde olan ateizm de yer almaz ve cogu ateist bilhassa dinsiz olanlar numenal degerleri varolus v.s. gibi insanoglu disina verirler.

Yani cognitive science, bilissel bilimin numenal yani goruntu vermeyen beynin fonksiyonlari konusundaki bilimselligi, ateist algilayamaz. Ya fenomen icinde goz ardi eder, ya da varolus gibi baska bir guce bahseder.

Bu ayni zaman da kim sorusunun da cevabidir.

Bilimselligin fenomenal yonunden sonra, numenal yonune de sen gerekli gorursen girewriz.

Cunku samimi olmak gerekirse ve actigim basliklardan ve yazdigim mesajlardan dagozlemledigim ve algiladigim kadar, site yazar bunyesinde cognitive science konusunu bilen yok. Bu konuda haci ile kisa bir mesajlasmamiz oldu.

Daha dogrusu fenomen numen farki ve bu kavramlarin ne oldugu algisi sitede gozlemledigim kadariyla mevcut degil.

Bu da acikca site yazar kitlesinin, klasik bilim zamaninda beyinlerini birakmasi olarak algiliyorum.

Kisaca hem epistemolojinin onemi ve anlami ile, metafizigin,ontolojinin farki ve bilimsel olmamasi bilinc ve farkindaligi site yazar kitlesinde algi olarak mevcut degil.

Oyuzden dile gelenlerin algilanabilirligi acisindan ve ateizme bagli kisilerin bu konudaki duygusal hassasiyeti bakimindan,bu konular her an birak algilanmayi, yasnlis algilanmaya aciktir.

Bu da dile gelenlerin sanki bir antiateizmmis gibi algilanma izlemi verebilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Evrensel-insan,

Bu konuşmaya başka zaman devam etmek istiyorum. Nedenini sana özelden açıklayacağım. Ama konunun biz konuşmaya yeniden başlayana kadar kilitlenmesini talep ediyorum. Anlayışla karşılayacağını düşünüyorum.

Tabi sen nasil istersen ve ne zaman istersen de tekrar actirabilirsin, yeterki bana actiracagini haber ver.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...
Misafir
Bu konu kapalıdır ama konuya cevap yazmaya yetkiniz var görünüyor.
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...