Jump to content

'Yabancı gelin' evrimin bir parçası


Recommended Posts

İlk insanların coğrafi hareketleri hakkında elde edilen bulgular, kadınların doğdukları yerleri kendi tercihleriyle terk ettiklerini gösteriyor.

Bilim insanlarının 1.7 ile 2.4 milyon yıl öncesinden kalma fosilleşmiş dişler üzerinde yatığı bir araştırma, ilk insanlar hakkında ilginç bir gerçeği ortaya koydu. Araştırmaya göre, ilkel kabilelerdeki erkekler doğdukları yeri terk etmezken, kadınlar eş bulmak için başka kabilelere gidebiliyordu.

Diş fosilleri üzerindeki incelemeler, iki insan türünde yabancı gelin kültürünün doğmuş olabileceğine işaret etti.

Radikal'in Nature dergisinden aktardığına göre söz konusu çalışma, Güney Afrikanın Sterkfontein ve Swartkrans mağaralarında bulunan iki insan türüne ait 19 diş fosili üzerinde yapıldı. Diş minesinden elde edilen bulgulara göre, kadınlar yetişkinliğe erişince yaşadıkları yeri değiştiriyordu. Buna karşın, erkeklerin yüzde 90ı yaşadıkları mağaraları terk etmedi.

Güney Afrikada iki farklı kazı alanında bulunan dişler, Australopithecus africanus ve Paranthropus robustus insan türlerine ait.

GELENEK NASIL BAŞLADI BİLİNMİYOR

Araştırmanın başındaki isim, Colorado Üniversitesinden Sandi Copeland, İlk insanların coğrafi hareketleri hakkında elde ettiğimiz bulgular, bize kadınların doğdukları yerleri kendi tercihleriyle terk ettiklerini gösterdi dedi.

Araştırmada, kadınların iki insan türünün bulunduğu bölgeye dağıldığı tespit edildi. Her iki türün de, bugünün modern insanına çok benzediği belirtildi. Copeland, günümüzde de bu geleneğin özellikle Çin ve Hindistanda devam ettiğini, evlenen kadınların eşlerinin evine yerleştiğini belirtti. Ancak bu geleneğin nerede doğduğu bilinmiyor. Copeland, bu geleneğin insanların yaşadığı bölgenin geçmişinden kalmış olabileceğini ifade etti.

A. africanus türü, 2 ile 3 milyon yıl öncesinde yaşadı. Bu türün, P. robustus ile akraba olduğu düşünülüyor. Modern insanlara benzeyen P. Robustus ise, 1.2 ile 2 milyon yıl önce yaşadı.

<a href="http://www.ntvmsnbc.com/id/25219312/">KAYNAK

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...