Jump to content

'Yaşayan fosil' bulundu


Recommended Posts

'Yaşayan fosil' bulundu

Büyük Okyanus'taki bir sualtı mağarasında yeni keşfedilen bir yılan balığı türüne ilkel özellikleri nedeniyle 'yaşayan fosil' adı takıldı.

110817-yilanbaligi.widec.jpg

Yeni keşfedilen yılan balığı o kadar farklı ki, bilimadamları türün diğer yılan balıklarıyla ilişkisini tanımlamak için yeni bir cins ismi bulmak zorunda kaldı. ABD, Palau ve Japonya'dan gelen bilimcilerden oluşan ekip, türün 200 milyon yıla uzanan, bağımsız bir evrim sürecinden geçtiğine inanıyor.

Araştırmada kullanılan 18 santimetre uzunluğundaki dişi yılanbalığı Palau açıklarındaki bir dalışta, 35 metre derinlikte bulundu. Uzmanlar, önce türün tam olarak nasıl bir yılan balığı olduğunu belirleyemedi. Ama sonra türün son derece ilkel bir üyesi olduğuna karar verdiler.

Çalışma sonucunda hazırlanan raporda, 'Bazı açılardan bildiğimiz yılan balıklarından daha ilkel bir tür, bazı açılardansa bilinen en eski yılanbalığı fosillerinden bile daha ilkel bir yapıda. Yaşayan bir fosil gibi' denildi. Türü diğerlerinden ayırmak içinse Latince Protonanguilla Palau diye yeni bir isim verildi.

Çalışmada türün, 200 milyon yıl önceki erken mesozoik dönemden, bu yana bağımsız bir şekilde evrimleştiği kaydedildi. Erken mesozoik dönem dinozorların dünya üzerinde hakimiyet kurmaya başladığı zamana denk düşüyor.

KAYNAK

tarihinde walchak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...