Jump to content

Ateistler İçin Hayatın Anlamı.


Recommended Posts

Evrenden yaşamı çekip alırsanız. Evrende anlam ve değer kalmaz. Evrene ANLAM ve DEĞER'i canlılık ve yaşam kazandırmıştır.

Biz burada yaşamın anlamını tartışıyoruz.

Onu çekip alırsan bu başlık altında neyi tartışacağız?

Yaşamın anlamı onu istediğin gibi deneyimlemektir. Ancak o zaman yaşama kendine göre bir anlam verirsin.

Ayrıca yaşamın yalnız insanlar için değil, her canlı için derin bir anlamı vardır.

Sen orasını atlamışsın sevgili Drekinci kardeşim.

Sen yaşama yalnız insan bakış açısından bakıyor ve onu yalnız insan açısından değerlendiriyorsun.

Ben yaşamı daha geniş bir perspektiften, canlılar açısından bakarak, değerlendiriyorum.

Benim gözümde her canlı kıymetli.. İnsan daha kıymetli değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 81
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Ateistler için yaşam çok anlamlı, çok değerli.. Bana göre de öyle tabii, üstüne üstlük şans..

Hayatın anlamı üzerine herkes sayfalar dolusu yazabilir.. Hayatın anlamını arayan, bulan, bulduğunu söyleyen yüzlerce insanın yazdığı romanları, öyküleri, makaleleri, şiirleri biliriz, okumuşuzdur.

Benim "işte hepsi bu" dediğim bir tane var ki, bir ateistin elinden çıkma. Bana göre eşi benzeri olmayan, hayat dolu, yaşam aşkı dolu bir tarif o.

"İnsan, işte böyle yaşamalı" dedirten, daha da iyisine rastlamadığım, her okuyuşumda veya dinleyişimde içimi dolup taşıran bir şiir o.

Bir ateistten.. Nazım'dan..

Dr. Ekinci ve Hacı'ya armağan olsun, iyi bildiklerinden emin olduğum bu şiir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Nazım'ın bu ağlatan şiirinden sonra yazmak biraz şanssızlık ama yazmadan duramayacağım..

Ölüme anlam vermeden yaşama anlam vermek anlamsız.

Nasıl ve ne kadar dolu dolu yaşanırsa yaşansın, tek başına fazla birşey ifade etmiyor yaşam..

Ölüm olmasa değerli bile olmadığını söyleyebiliriz yaşamın.

Yaşamın anlamı ölümün gizeminde saklıdır arkadaşlar..

Ölümsüz yaşam değersizdir, önemsizdir..

Yaşamda anlam arayan onu önce ölümde bulmalıdır ki yaşam gerçek bir anlam kazansın....

ÖLÜMÜN ANLAMI

İnsanların çoğu ölümden korkarlar. İnsanlar bilmedikleri herşeyden korkarlar. Ölümün ne olduğunu bilseler korkmaya devam ederler mi dersiniz? Diğer canlılar da korkarlar mı ölümden? Bir arslana yavrusunu kaptıran ceylan ölümden korkar mı? Yavrusunun öldüğünü bilir mi? Ölümün anlamı nedir, o ceylan için? Diğer hayvanlar için? İnsanlar için?

Yaşama anlam vermede zorluk çeken insan, ölüme anlam verebilir mi? Ölümden korkmanın nedenini anlayabilir mi? Korkulan ölümün kendisi midir, yoksa sonu ölümle bitecek ağrılı hastalıklar ve doğal süreçler dizisi mi?

Bütün yaşam bu doğal süreçler dizisinin kapsamına girmez mi? O halde yaşamın kendisi ölüme hazırlık değil midir? Yaşamayan varlık ölmez! Yaşam ölümün en önemli nedeni olduğuna göre, yaşamın anlamı ne ise, ölümün de anlamı o olabilir mi? Yaşam ölüme hazırlık olduğundan, ölümün de birşeylere hazırlık olması mümkün müdür? Ölümün, yaşamın son bulduğu bir durum olduğu düşünülürse, ölümün de son bulduğu başka bir aşama var mıdır? Yoksa ölüm son ve nihai aşama mıdır? Bundan nasıl emin olabiliriz? Ölüm bizi neye hazırlar? Kendi yokluğumuzu kabul edebilir miyiz? Kendi ölümümüzü gözlerimizde canlandırabilir miyiz? Kendi ölümümüz için gözyaşı dökebilir miyiz?

Doğmadan önce var olmadığımıza göre, öldükten sonra yok olmayı ve doğmadan önceye dönmeyi neden kabul edemiyoruz ve anlamada zorluk çekiyoruz? Bir kere var olduk diye, neden sonsuzlukta hak iddia ediyoruz? Yoksa bu son varlığımız bundan önceki yaşam ve ölüm döngülerinin devamından başka bir şey değil mi? Daha önce ne idik acaba? Vahşi bir etobur dinozor mu, yoksa uzun bir yaşamdan sonra ayakta ölen ulu bir çınar mı? Çok önceleri ne olduğumuzu bilmek mümkün değil ama, onun şimdiki ölümle değil, şimdiki yaşamla ilgili olduğunu biliyoruz. Vücudumuz bizden milyonlarlarca yıl önce yaşamış canlıları oluşturan atom ve moleküllerden ibaret değil mi? Ölümümüzün ne gibi bir amacı olabilir? Ölerek kimlere veya nelere hizmet edeceğiz?

Bu soruların yanıtını ancak ölüm öncesi dönemine dönerek verebiliriz. Doğaya geri dönecek atomlarımız daha önce mutlaka diğer canlıların yapısına da katılmışlardır.... Kimbilir vücudumuz kimlerin ve nelerin milyarlarca yıl sahip olduğu atomları barındırmaktadır? Bizden önceki varlıkların bir devamı olduğumuza göre, ölümümüzden sonra bizlerin de canlı-cansız, diğer varlıkların yapısına katılacağımızı düşünmek mantıklı değil midir? Öyle ise, ölerek yok olmayacağımızı iddia edebilir miyiz? Belki de sonunda ölerek ölümsüzlüğe kavusacağız... Aslımıza döneceğiz. Yıldız tozuna........ Peki bütün bunlar bizleri neden teselli etmemektedir.

Evet.... Artık gerçekleri görebiliriz. Yaşam ölümle sonlanan süreçler dizisidir. Yaşamlar vardır ama, ölüm yoktur. Çünkü ölüm sonu yaşam vardır. Ölümden önce yaşam olduğu gibi, ölümden sonra da yaşam vardır. Farklı bir yaşamdır o belki ama, yine de bir tür yaşamdır... Ölüm bir son değildir. Farklı olmasına rağmen, çoğu kere kutlanması ihmal edilen, hatta nedense arkasından ağlanılan, korkulan ve istenmeyen yeni bir başlangıçtır.

Evet..... Ölümden sonra yaşam vardır... Canlılar ölümcüldür ama, yaşam ölümsüzdür......

Yaşamı nasıl ölümden ayırmaya olanak yoksa, ölümü de yaşamdan soyutlamak mümkün değildir. Yaşam gibi, ölüm de kişiye özel ve subjektif kavramlar dizisindan başka birşey değildir.

Birbirleri ile taban tabana zıt iki kavramın aynı anlama gelmesi, doğanın ilginç cilvelerinden biridir......

HACI

Link to post
Sitelerde Paylaş

Birbirleri ile taban tabana zıt iki kavramın aynı anlama gelmesi, doğanın ilginç cilvelerinden biridir......

HACI

Doga icin, ne dogum, ne yasam ne de olum vardir. Bu sadece dogada mustakil var olan varlik olarak yer tutan canli tur butununun bir biri icin gecerlidir.

Doga da mustakil var olan varligin bu uclu devresi, ic icedir ve degisim, donusum, baskalasim ve olusum olarak devri daimdir.

Tursel olarak dogada yok olmus bir turun bu uc evresinden bahsedilebilir, mesela dinazorlarin; Dunyaya evrimlenisi, dunya yasam suresi ve dunyadan yok oldugu tarih.

Ayni sekilde dogan bir mustakil var olan varlik icin gecerlidir, dogum, yasam ve olum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili hacı ikide bir, bize müslüman ateist deyip durur.

Şu ölüme dair yazdığı iletinin bir din adamının vaazından farkı nedir?

Özeti; "Topraktan geldik, toprağa döneceğiz."

Bu tür "yıldız tozu" şeklindeki değerlendirmeler, kaba materyalizmden öte bir şey değildir.

Ölümden kısa bir süre önceki durum ile, ölümden kısa bir süre sonraki durumun yıldız tozu anlamında bir farkı yoktur.

Canlı beden ile ölü beden aynı yıldız tozlarından müteşekkildir.

Yaşam veya canlılık, yıldız tozundan öte bir şeydir.

Nazımın bahsettiği türden.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sanırım mucize dediğimiz olaylara kafa takmıssınız...

Öncelikle mücizeler kesinlikle bilimin açıklayamadığı metafizik olayları değil. Mucize dediğimiz olgu olayların tam zamanında olmasıdır.

Ör. Hz.Musa-nın denizi yarması kesinlikle imkansız bir olay değil. Nitekim bilim adamları olayın gerçekleştiği yerde uygun hava şartlarında (çok düşük bir olasılık ta olsa) denizin ikiye ayrılabileceğini söylüyorlar.

Hz. Yunus-un balığın karnında yaşaması ise 1891 de ingiltere de balina avı sırasında bir balıkçı balina tarafından yutuluyor. Bir kaç gün sonrada balina ölü bulunuyor ve adamı canlı çıkarıyorlar. Ve bu adam Peygamber değil..

Hz. Meryem-in gebe olmasıda (doğrusunu kesinlikle Allah biliyor) (tamamen benim düşüncem) kadınlarn enjeksion bölgelerinde spermin görevini yapabilen hücreler bulunmuş. yani bir şekilde belki ... (hatta bu hücre haberi lezbiyenleri çok sevindirmişti)

Parmaktan şu fışkırtma meselesini bilmiyorum...

Ama şu bir gerçektirki biz müslümanlar kendi dinimiz hakkında efsaneleri çok sevmisizdir. Çuğuda asılsızdır....

Arkadaşım sen ne diyorsun?! Ne biçim inanırsınız anlamadım,anlayamacağım...Adama bakın mucizelerin bilimsel açıklaması olduğunu söylüyor!

Adı üstünde mucize,yani peygamberlerin tanrının iznine bağlı olarak gösterdikleri olağanüstü olaylar.Bilimsel açıklaması olduktan sonra mucize demenin mantığı ne? Tanrıyı devre dışı bırakıyorsun farkında değilsin!

tarihinde shef tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Arkadaşım sen ne diyorsun?! Ne biçim inanırsınız anlamadım,anlayamacağım...Adama bakın mucizelerin bilimsel açıklaması olduğunu söylüyor!

Adı üstünde mucize,yani peygamberlerin tanrının iznine bağlı olarak gösterdikleri olağanüstü olaylar.Bilimsel açıklaması olduktan sonra mucize demenin mantığı ne? Tanrıyı devre dışı bırakıyorsun farkında değilsin!

1. Kesinlikle anlamaycaksın çünkü bunu Allah Bakara-18 demiş.

2. Ben mücizenin tanımında Allah-ı devre dışı bırakmadım onu siz anlamadınız. (Olayların tam zamanında olmasıdır). (Hz. Musa-nın denizi yarması) Tam da o na lazım olan bir zamana denk getirildi. Yani daha önceleri ve sonraları da bu deniz yarışmış olabilir. (uygun hava şartlarında)

3. Aslında islamda her şey bilimle daha iyi anlaşılır. (bazı konularda bilgimiz şu an yeterli olmasada; ör. gökyüzünün 7 kat olması daha önceki zamanlarda anlaşılmamıştı)

Link to post
Sitelerde Paylaş

  1. Troposfer
  2. Stratosfer
  3. Mezosfer
  4. Termosfer
  5. Ekzosfer
  6. İyonosfer
  7. Magnetosfer

sanırım yanlış yazmadıysam 7 oldu ... Ek bir bilgide verelim..

Homosfer

Heterosfer

Egzosfer Bu üç katmanda kimyasal katmandır. (bunu açıklaması arkdaşın verdiği linkte var)

Yani ilköğretimdeki çocuklar bile 7 kat olduğunu biliyor (yada sizin deyişinizle aldatılıyor)

Yahudiler kalkıp bu bilginin onlardan çalındığını idda ediyorlar siz kalkıp yalanlıyorsunuz... Çok enteresan....

Link to post
Sitelerde Paylaş

  1. Troposfer
  2. Stratosfer
  3. Mezosfer
  4. Termosfer
  5. Ekzosfer
  6. İyonosfer
  7. Magnetosfer

sanırım yanlış yazmadıysam 7 oldu ... Ek bir bilgide verelim..

Homosfer

Heterosfer

Egzosfer Bu üç katmanda kimyasal katmandır. (bunu açıklaması arkdaşın verdiği linkte var)

Yani ilköğretimdeki çocuklar bile 7 kat olduğunu biliyor (yada sizin deyişinizle aldatılıyor)

Yahudiler kalkıp bu bilginin onlardan çalındığını idda ediyorlar siz kalkıp yalanlıyorsunuz... Çok enteresan....

Bize yedi kat gökten bahset,birak simdi atmas förü....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Valla ateistler için genel olarak hayatın anlamı nedir bilemem. Ama yaşamayı seven bir ateist olarak benim için hayatın anlamı biraz alkol,biraz müzik ve kadınlar.Bu üçü varsa işler daima yolunda gider benim için.O yüzden hayata fazla bi anlam yüklemeye gerek duymuyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Valla ateistler için genel olarak hayatın anlamı nedir bilemem. Ama yaşamayı seven bir ateist olarak benim için hayatın anlamı biraz alkol,biraz müzik ve kadınlar.Bu üçü varsa işler daima yolunda gider benim için.O yüzden hayata fazla bi anlam yüklemeye gerek duymuyorum.

Olay budur. Bence tartışma sonlandırılmıştır. :)

İnançlarıma uymasada çok güzel bir cevap. :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Üçün biri hiç de fena değil sizin için..

İçki içmezsiniz. Müzik dinlemezsiniz..

Bu kişisel bir tartışmaya davetmi :)

Öncelikle yazdığınızdan pek bişi anlamadım.

Yani biz müslümanlar müzik dinlemiyormuşuz mu?

Yoksa içki mi içiyoruz?

eğer bunlarsa anlamam gerekenler..

Müzlümanlar müzik dinlerler..

İçki meselesine gelince. İçmemiz kesinlikle yasak. (ama yasaklara uymayanlar var tabiki)

kısaca

Yazdığınızdan bişi anlamadım. Özür....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu kişisel bir tartışmaya davetmi :)

Öncelikle yazdığınızdan pek bişi anlamadım.

Yani biz müslümanlar müzik dinlemiyormuşuz mu?

Yoksa içki mi içiyoruz?

eğer bunlarsa anlamam gerekenler..

Müzlümanlar müzik dinlerler..

İçki meselesine gelince. İçmemiz kesinlikle yasak. (ama yasaklara uymayanlar var tabiki)

kısaca

Yazdığınızdan bişi anlamadım. Özür....

Gayet açık yazdım.

İçki içmezsiniz. Müzik de dinlememelisiniz. İslam'da yasaktır.

Geride ne kalıyor. Kadınlar..

Onları tarla gibi sürersiniz, halı gibi döversiniz, düzinelercesini düzersiniz..

Kadınsız bir İslam düşünemiyorum ben.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gayet açık yazdım.

İçki içmezsiniz. Müzik de dinlememelisiniz. İslam'da yasaktır.

Geride ne kalıyor. Kadınlar..

Onları tarla gibi sürersiniz, halı gibi döversiniz, düzinelercesini düzersiniz..

Kadınsız bir İslam düşünemiyorum ben.

Enteresan... Gerçekten....

Hacı bey!

İslamda müzik dinlemek nerde yasaklandı onu merak ediyorum. Hz.Muhammed mekkeden medineye hicret ederken ensan onu davullu zurnalı şiirli karşılamıştı... Ve Hz.Muhammed muhacirlere "eğer ensarla döğün yapacaksanız müzikli olsun zira onlar müzikle eğlenmeyi severler"

Örnek http://www.youtube.com/watch?v=0YkaUglo8SQ

Kadınsız bir alem bile düşünülemez değil islamiyet.

Kadınlara bu yapılan zülmü islam mı reva görüyor yoksa müslümanım diyen kişi mi?

Ben islamın buna sonuna kadar karşı olduğunu biliyorum. Kadının asıl değeri veriliyor islamda... Siz aksini ıspatlayabilirmisiniz..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Enteresan... Gerçekten....

Hacı bey!

İslamda müzik dinlemek nerde yasaklandı onu merak ediyorum. Hz.Muhammed mekkeden medineye hicret ederken ensan onu davullu zurnalı şiirli karşılamıştı... Ve Hz.Muhammed muhacirlere "eğer ensarla döğün yapacaksanız müzikli olsun zira onlar müzikle eğlenmeyi severler"

Örnek http://www.youtube.com/watch?v=0YkaUglo8SQ

Kadınsız bir alem bile düşünülemez değil islamiyet.

Kadınlara bu yapılan zülmü islam mı reva görüyor yoksa müslümanım diyen kişi mi?

Ben islamın buna sonuna kadar karşı olduğunu biliyorum. Kadının asıl değeri veriliyor islamda... Siz aksini ıspatlayabilirmisiniz..

Konuyu çok saptırmışsınız(asıl konu ateistler için hatayın anlamı,ne alakaysa islamda kadın) ancak madem sordunuz söyleyelim. Bakara282 ile başlayıp bakara223'ü hatmettikten sonra bunların üstüne nisa34 çaktınız mı "islamın kadına verdiği değer/kadın" grafiğinde eğrinin sıfırın altında sonsuza uzandığını görürsünüz.Buna literatürde muhammedin çükü eğrisi de denir. See you.

tarihinde İblis tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Konuyu çok saptırmışsınız(asıl konu ateistler için hatayın anlamı,ne alakaysa islamda kadın) ancak madem sordunuz söyleyelim. Bakara282 ile başlayıp bakara223'ü hatmettikten sonra bunların üstüne nisa34 çaktınız mı "islamın kadına verdiği değer/kadın" grafiğinde eğrinin sıfırın altında sonsuza uzandığını görürsünüz.Buna literatürde muhammedin çükü eğrisi de denir. See you.

Sanırım Bakra 221 den 223 demek istemizsinizdir..

Ben orda kanın değerinin çiğnendiği hakkında bişi görmedim... Sadece "kadınların ay halinde onlarla ilişkinin yasak olduğu ve cinsel birleşmede Allah-ın haran kıldığı şeylerden hariç istediğiniz posizyonu alabilirsiniz" yazılıyor. Bu sanırım kadını değersiz yapmaz.

Konun sapmasına gelince. Kesinlikle katılıyorum. Ama bu tür konular sadece kendi doğrultusunda ilerlemez...

tarihinde Muhacir21 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...