Jump to content

Şehir Efsaneleri 1: Ay ile ilgili


Recommended Posts

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Bu yalanı ortaya atan kişi tescilli şarlatanımızdır: link

Bir kaç sefer forumumuzda da çürütüldü bu yalan. Mesela burada veya şurada. Gerçi bu başlıklarda fiziksel nedenlere girilmedi. Hesabı biraz uzunca olduğu için.

Ama medyatik sitelerinden dolayı hala devam etmekte. İşin kötüsü; hiç ummadığımız kişilerde dahi bu yöne doğru bir eğilim mevcut. Maalesef. Mesela İTÜ’den “dr.” ünvanlı birisi bir fizik forumunda böyle bir şey yazabiliyor. Ay ile ilgili fiziksel anlatımların arasına sıkıştırıyor. Anlaşılan, kendisi hiç kafa yormamış, malum şarlatanımızın medyatik yazısını ezberlemiş, papağan gibi tekrarlamış.

Son olarak Şüpheci Melek rumuzlu arkadaşımızın blogunda benzer bir anlatım gördüm. Şüpheci Melek arkadaşımızın mucize yalanları konusunda gayet güzel yazıları mevcut. Konular hakkında gayet güzel araştırmaları vardır ve olayların temeline inmeye gayret gösterdiği için, yazılarını severek okurum.

Şehir efsaneleri isimli bir kaç başlık açmaya zaten niyetim vardı. Bu da bir bahane olmuş oldu. Bu başlıkta Ay’la ilgili bir kaç şehir efsanesine değineceğim. Ama bu başlık Ay’a gidildi-gidilmedi-tartışması başlığı değildir. Ay’a gidildi-gidilmedi-tartışması için yateri kadar site mevcut olduğu gibi, forumda da en az bir başlık mevcut: Link.

Devam ediyor

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 45
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Konuda yeteri kadar fiziksel olgular ve matematik hesapları mevcut. Yazının hemen her noktasını ayrıntılı işlemlerle anlatmak da mümkün. Özellikle bir fonksiyonun eğriliği, eğrilik çemberi ile ivme/kuvvet arasındaki ilişkiler konuda geçmesi gerekiyordu. Fakat yazıda işlem ve hesaba değil, konunun anlaşılır olmasına özen göstermeye çalıştım. Umarım yazı amacına erişti.

Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesi ve Ay’ın Dünye çevresindeki yörüngesi tam bir daire değil. Fakat daireye yakın birer elipsdir. Ama bu yazıda bu yörüngeleri tam bir daire olarak kabul ettim. Bunun haricinde, Ay’ın Dünya çevresindeki yörünge düzlemi, Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile örtüşüyor kabul ediyorum.

Güneş, Dünya ve Ay’ın kütlelerini, aralarındaki uzaklıkları ve yörünge hızlarını serbesce değiştirebilseydik, Ay’ın Güneş çevresindeki yörüngesi olarak şu resimlerdeki yörüngeleri (ve çok daha değişiklerini) elde etmek mümkündü.

post-8-0-25135000-1320009857_thumb.jpg post-8-0-09390500-1320009899_thumb.jpg post-8-0-81324700-1320009926_thumb.jpg

post-8-0-31967800-1320009942_thumb.jpg post-8-0-80416300-1320009961_thumb.jpg post-8-0-79456900-1320010009_thumb.jpg

Bu resimlerde sarı renk Güneşi, mavi renk Dünya ve Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesini ve kırmızı renk Ay ve Ay’ın Güneş çevresindeki yörüngesini gösteriyor.

Ay’ın Güneş çevresinde çizdiği bu yörüngeleri gruplara ayırırsak 4 türlü yörünge buluruz:

1. İlmikli yörüngeler (1. resim)

2. İlmikli yörüngeden içbükey-dışbükey yörüngeye geçiş (2. ve 4. resim)

3. Güneşe göre hem içbükey hem dışbükey özelliği gösteren yörüngeler (içbükey-dışbükey yörüngeler) (3. resim)

4. Güneşe göre sadece içbükey özelliği olan yörüngeler (içbükey yörüngeler) (5. ve 6. resim)

Devam ediyor

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Sorumuz şu: Hangi şartlarda hangi yörüngeler oluşur? Buradaki durumlardan en kolayı ilmikli yörüngelerin şartlarını belirlemek.

Güneş, Dünya ve Ay aynı çizgi üzerine geldiklerinde, Ay’ın Güneş’e göre hızının yönünü bakmak yeterli.

post-8-0-42766800-1320010304_thumb.jpg

Dünya’nın Güneş’e göre hızına v_DG (mavi vektör) ve Ay’ın Dünya’ya göre hızına v_AD (kırmızı vektör) diyelim ve bu hızları karşılaştıralım:

A.

Eğer Ay’nın Dünya çevresindeki hızı Dünya’nın Güneş çevresindeki hızından büyükse, yani v_AD > v_DG ise (Resimdeki soldaki 1. durum), Güneş’e göre Dünya sola doğru giderken, Ay Dünya’nın tersine, sağa doğru ilerliyordur. Güneş’e göre Ay ve Dünya ters yönlere doğru hareket ediyorlardır.

Ay’ın sağa doğru ilerlemesi bir süre daha devam eder ve bu süre içinde Ay hızı vektörünün sağa doğru olan bileşkesi küçülerek sıfır olur. Bu andan itibaren Ay’ın hızının yönü sola doğru döner (Dünya hızının yönüne döner) ve yoluna devam eder. Tıpkı ilmikli yörüngede olduğu gibi:

post-8-0-60607300-1320010401_thumb.jpg

Yani Ay’ın Güneş çevresinde ilmikli bir yörünge çizmesinin şartı v_AD > v_DG 'dir.

Devam ediyor

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Güneş-Dünya-Ay sistemimide Ay’ın Güneş çevresinde çizdiği yörünge ilmikli bir yörünge midir? Sorusunu cevaplamamız artık mümkün:

Dünya’nın Güneş çevresindeki hızı v_DG = (2*pi/t_DG)*r_DG ’dir.

Ay’nın Dünya çevresindeki hızı ise v_AD = (2*pi/t_AD)*r_AD ‘dir.

Dünya Güneş çevresindeki yörüngesini t_DG =365,3 günde tamamlıyor.

Ay ise Dünya çevresindeki yörüngesini t_AD = 27,3 günde tamamlıyor.

Dünya’nın Güneş’e uzaklığı r_DG = 149 600 000 km, Ay’ın Dünya’ya uzaklığı ise r_AD = 384 400 km’dir.

Öyleyse v_DG = 107 301,9 km/h ve v_AD = 3 683,4 km/h’dir.

Yani Dünya’nın Güneş çevresindeki hızı, Ay’ın Dünya çevresindeki hızının yaklaşık 30 katıdır.

Ay’ın ilmikli bir yörünge çizme şartı, “Ay’nın hızı Dünya’nın hızından büyükse” idi.

Ama Ay’ın hızı Dünya’nın hızından büyük olmadığı için ve tersine, 30 kat daha küçük olduğu için,

Ay Güneş çevresinde ilmikli bir yörünge çizmez, çizemez.

Devam ediyor

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

B.

Ayın Dünya çevresindeki hızı küçülerek, Dünyanın Güneş çevresindeki hızına yaklaşdıkca, yörüngedeki ilmikler de küçüldükce küçülürler. Ay’nın hızı Dünya’nın hızına eşit olduğunda, yani v_AD = v_DG olduğunda, ilmikler birer noktaya dönüşürler. Bu durumda oluşacak yörünge, ilmikli yörüngeden içbükey-dışbükey yörüngeye geçiş yörüngesidir.

post-8-0-50897200-1320012261_thumb.jpg

Ay’ın yörüngesi her yerde içbükeyken, sadece dönüş noktalarında ne içbükey ne de dışbükeydir. Yani belirsizdirler.

Ay’ın hızı Dünya’nın hızına eşit olmayıp, ondan 30 kat daha küçük olduğu için,

Ay Güneş çevresinde bir “ilmikli yörüngeden içbükey-dışbükey yörüngeye geçiş” yörüngesi de çizmez.

Böylece mümkün olan dört yörünge türlerinin ikisi için gerekli şartlar belirlenmiş oldular.

Devam ediyor

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aya Konaklar Yaptırdım Binip Gezmeye

Yasin 39- Aya gelince, Biz onun için de konaklar takdir ve tayin ettik. So­nunda, o kuruyup incelen eski hurma dalı gibi yay şekline dö­ner.

Hurma Dalı efsanesi sanırım Maurice Bucaille'ye ait. Ama HY veya diğerleri hiç bir zaman kaynak olarak göstermezler.

Eski mısırlılar evreleri ay gökyüzünde yüzerken her gece biraz daha gök denizine batıyor diye açıklamışlar. Tutulma sırasında da ayı suya düşürüyor taşıyan tanrı.

Kuruyup incelen yay gibi hurma dalından kasıt, ayın yeni ay evresine doğru incelip yay gibi olmasıdır. Bu ayeti anlayabilmek için eski tefsirlere, eski ibrani ve mısır kozmolojilerine bakmak lazım.

KURTUBİ TEFSİRİ - YASİN SURESİ

Ayın yirmisekiz konağı vardır. Her gece bunlardan birisindedir. Bu konak­ların ismi şöyledir: Şeretan, butayn, süreyya, deberan, hek'a, hena, zira, tarf, cebhe, haratan, sarfe, avva, simak, gafr, zubbaneyan, iklil, kalb, şevle, ne-aim, beledde, sa'd ez-zabih, sad bula, u's-dussuut, sa'du'l-ahbiye, el-ferğu'l-mukaddem, el-ferğu'1-muahhar, batnu'1-hut.

Ay bunların sonuncusuna geldi mi tekrar baştakine döner. Yörüngesini yir­misekiz gecede tamamlar. Daha sonra görünmez olur, sonra tekrar hilal ola­rak doğar ve yörüngesinde konakları katetmeye yeniden başlar. Bu yörün­geleri ise burçlara paylaştırılmıştır ki, her bir burca iki tam, üçte bir konak düşmektedir. Şeretan, butayn ve süreyyanın üçte biri, hamel (koç) burcuna, süreyyanın üçte ikisi deberan ve hek'anın üçte ikisi ise öküz burcuna düş­mektedir. Diğer burçlara da böylece paylaştırılmıştır. Burçların isimleri da­ha önce Hicr Sûresi'nde (15/16. âyetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır. Yü­ce Allah'a hamdolsun. (Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır).

tarihinde ermanevren tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay Su Kabı İçinde

KURTUBİ TEFSİRİ - YASİN SURESİ

Denildiğine göre, yüce Allah, güneşi ve ay'ı ateşten yarattıktan sonra do­ğuşları esnasında bunları nur ile büründürmüştür. Güneşin nuru arşın nurun-dandır. Ayın nuru da Kürsi'nin nurundandır. İşte asıl yaratılışları ve onlara giydirilen ışığın esası budur. Güneşin ışığı, etrafı aydınlatması ve parıldaması için, olduğu halde bırakıldı. Aya gelince, Ruhu'l-emin kanadını onun yü­zü üzerinden geçirince, bu kanadın etkisi ile ışığını sildi. Çünkü o bir ruh­tur, ruhun hakimiyeti ise diğer eşyaya galip gelir. Böylece bu silinme insan­ların gördüğü şekliyle kaldı. Sonra ay sudan bir kab içine yerleştirildi, son­ra da ona bir mecra tayin edildi. İşte her gece içinde bulunduğu bu kabtan dolayı insanlara belli şekilde ve miktarda bir ay olarak görünür ve bu tama­men görününceye kadar öylece devam eder, insanlar da bunu tamamiyle ve vuvarlak haliyle görürler. Daha sonra her gece onun bir parçası tekrar ka­bına geri döner ve daha önce arttığı miktarda görünüş ve ay şekli itibarı ile eksilir. Güneş görmediği taraftan eksilmeye başlar. Bu tarafı ise batı yönü­dür. Nihayet kurumuşluğu ve oldukça ince olması dolayısıyla yay şekline dön­müş hurma salkımının dalına döner.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Ay’ın Dünya çevresindeki hızı, Dünya’nın Güneş çevresindeki hızından büyükse, yani v_AD > v_DG ise, ilmikli bir yörünge olşacağını ve Ay’ın Dünya çevresindeki hızı, Dünya’nın Güneş çevresindeki hızına eşitse büyükse, yani v_AD = v_DG ise, ilmikli yörüngeden içbükey-dışbükey yörüngeye geçiş olacağını biliyoruz.

post-8-0-80648000-1320012582_thumb.jpg

Bu iki yörüngeyi birbirinden ayırtedebilmek için, en azından bir fiziksel şart daha gerekiyor. Bu şartı bulmak ise gayet basit. Bunun için günlük tecerübelerimiz yeterli:

- Hareket halinde olan bir cisme hiç bir kuvvet etki etmiyorsa, bu cisim düzgün doğrusal bir hareket yapar. Cizmin hızında ve hızının yönünde hiç bir değişiklik olmaz.

- Hareket halinde olan bir cisme sola doğru bir kuvvet etki ederse, cismin hızının yönü sola doğru döner ve cisimin yörüngesi sola doğru bir kavis çizer (resimde v2 ve F2). Başka bir deyimle, yörüngenin kavisi; etki eden kuvvete göre içbükeydir.

- Hareket halinde olan bir cisme sağa doğru bir kuvvet etki ederse, cismin hızının yönü sağa doğru döner ve cisimin yörüngesi sağa doğru bir kavis çizer (resimde v1 ve F1). Başka bir deyimle, yörüngenin kavisi; etki eden kuvvete göre içbükeydir.

post-8-0-91020700-1320012909_thumb.jpg

Son iki kuralı resimdeki A noktasına göre formüle edersek:

C.

Hareket halinde olan bir cisme etki eden kuvvetin; A noktasına ters yönde bir bileşkesi varsa, cismin yörüngesi A noktasına göre dışbükeydir: Resimdeki F2 kuvveti. F2 kuvveti cismi A noktasından uzaklaştırmaya çalışıyor. Bu; “F2 kuvvetinin A noktası yönüne ters yönde bir bileşkesi mevcuttur.” anlamına gelir.

D.

Hareket halinde olan bir cisme etki eden kuvvetin; A noktası yönünde bir bileşkesi varsa, cismin yörüngesi A noktasına göre içbükeydir: Resimdeki F1 kuvveti. F1 kuvveti cismi A noktasına yaklaştırmaya çalışıyor. Bu; “F1 kuvvetinin A noktası yönünde bir bileşkesi mevcuttur.” anlamına gelir.

Devam ediyor

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Bu kuvet kurallarını Güneş-Dünya-Ay sistemine uygularsak, Newton’un kütleçekim yasasını kullanmamız gerekir.

Bu yazıda kullanılan değerler:

G = 6,67*10^(-11) Nm^2/kg^2 : Yerçekimi sabiti

M_D = 5,97*10^24 kg : Dünya’nın kütlesi

M_A = 7,35*10^22 kg : Ay’nın kütlesi

M_G = 1,99*10^30 kg : Güneş’in kütlesi

Kütleçekim yasasına göre, Ay Dünya tarafından F_DA = G*M_D*MA/(r_DA)^2 kuvveti ile ve Ay Güneş tarafından F_GA = G*M_G*MA/(r_GA)^2 kuvveti ile çekilmektedir. Ay’a ve dolasıyıyla Ay’ın yörüngesine etki eden toplam kuvvet bu iki kuvvetin vektörel toplamıdır: F_A = F_GA + F_DA. Yörüngenin içbükey veya dışbükey olmasını belirleyen özellik bu kuvvetin büyüklüğü değil, bu kuvvetin yönüdür. Bu kuvvetin Güneş’e doğru bir bileşkesinin olup olmadığıdır.

Ay’a etki eden toplam kütleçekimi kuvveti ’nın, yörüngenin bazı yerlerinde Güneş’e ters yönde bir bileşkesi varsa, bir içbükey-dışbükey bir yörüngeden bahsedebiliriz. Aksi takdirde yörünge bir içbükey yörüngedir.

Ay’ın Dünya etrafında yörüngesi bir daire olduğundan, Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı, yani r_DA sabittir. Ve tabi Dünya’nın Ay’a uyguladığı kütleçekim kuvveti F_DA da sabittir.

Ay’ın Güneş’e olan uzaklığı ama sabit olmayıp devamlı değişiyor (Aşağıdaki resimlerde siyeh renkli vektörler):

- Ay Güneş’e en uzaktaysa (aşağıdaki resimde soldaki şekil: r_GA_max = r_GD + r_DA), Güneş’in Ay’a uyguladığı kütleçekim kuvveti en küçük değerine erişir:

F_GA_min = G*M_G*MA/(r_GA_max)^2.

Bu durumda hem F_DA hem de F_GA aynı yöne, Güneş’e doğru yönlenmişlerdir. Ay’ etki eden kütleçekim kuvveti bu iki kuvvetin toplamıdır: F_A = F_GA + F_DA. Bu yüzden yörüngenin bu noktası kesinlikle içbükeydir.

- Ay Güneş’ en yakındaysa (aşağıdaki resimde ortadaki şekil: r_GA_min = r_GD - r_DA, Güneş’in Ay’a uyguladığı kütleçekim kuvveti en büyük değerine erişir:

F_GA_max = G*M_G*MA/(r_GA_min)^2 .

Yörüngenin en kritik noktası bu noktadır. Çünkü F_DA ve F_GA birbirine ters yönlenmiştir. Ay’ etki eden kütleçekim kuvveti bu iki kuvvetin farkıdır: F_A = F_GA - F_DA.

Eğer F_DA; F_GA’dan büyükse yörüngenin bu noktası dışbükey, küçükse içbükeydir.

- Ay’ın diğer bütün konumlarında, Güneş’in Ay’a uyguladığı kütleçekim kuvveti bu iki azami kuvvet arasında bir değerdir.

Güneş’in ve Dünya’nın Ay’a uyguladığı çekim kuvvetlerini orantıladığımızda

- Bu oran Ay’ın Güneş’e en yakın olduğu noktada F_GA_max/F_DA = 2,21 ve

- Bu oran Ay’ın Güneş’e en uzak olduğu noktada F_GA_min/F_DA = 2,18 ‘dır.

- Ay’ın alabileceği diğer bütün konumlarda ise bu oran 2,21 ile 2,18 arasında bir değerdir.

post-8-0-13747400-1320014626_thumb.jpg

Bu durumda ama Güneş’e ters yönde bir kuvvet veya kuvvet bileşkesi bulmak mümkün değildir.

Güneş’in Ay’a uyguladığı kütleçekim kuvveti, en kötü durumda dahi (yörüngede F_GA_min ‘e erişildiği noktada) Dünya’nın Ay’a uyguladığı kütleçekim kuvvetinin iki katıdır. Bu yüzden; Ay’a uygulanan toplam kütleçekim kuvvetinin yönü ya direk Güneş’e doğrudur, ya da mutlaka Güneş’e doğru yönlenmiş bir bileşkesi vardır. Ay’a etki eden toplam kuvvet, Ay’ı hep Güneş’e yaklaştırmaya çalışıyor. Yukardaki içbükey-dışbükey kuralına göre, bu durumda, Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge, Güneş’e göre içbükeydir. Yörüngenin her noktası Göneş’e göre içbükeydir. Bu yörüngenin hiç bir noktası dışbükey özelliği göstermez.

Bu yörüngede “S” harfine benzer hiç bir bölüm bulunmaz! Bu yörüngenin hiç bir yeri hurma dalına, benzemez. Hurma dalının kurusuna da benzemez, yaşına da benzemez, eğrisine de benzemez, doğrusuna da benzemez, incesine de benzemez, kalınına da benzemez, çürümüşüne de benzemez, sağlamına da benzemez!

Devam ediyor

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Genelleştirme

Güneş-Dünya-Ay sistemi yerine Daha genel olarak Yıldız-Gezegen-Uydu sistemi alalım ve şu oranları tanımlayalım:

- Gezegenin yılldıza uzaklığı bölü uydunun gezegene uzaklığı: O_r = r_GY/r_UG.

- Gezegenin yıldız etrafında yörünge süresi bölü uydunun gezegen etrafındaki yörünge süresi: O_t = t_GY/t_UG.

Bu iki oran birbirinden bağımsız olmayıp kütleleri ile birbirlerine bağlıdırlar. Bu yüzden bir kütleler oranı tanımlıyoruz:

- Yıldızın kütlesinin gezegenin kütlesine oranı O_m = m_Y/M_G = (O_r)^3/(O_t)^2 (Keppler’in 3. Kanunu)

Yukarda Güneş-Dünya-Ay sistemindeki Ay’ın Güneş etrafıdaki yörünge türleri için verilen şartları bu oranlarla da ifade etmek mümkün ve kolay. O şartları bu oranlarla kullanmak hem daha genel hem de daha pratik. Aradaki işlemler kolay fakat uzun. Forumlarda formül yazmak ise zaman alıyor. Bu yüzden aradaki işlemleri atlayıp, sadece sonuçları veriyorum:

- İlmikli Yörünge için gereken şart: O_r < O_t

- İlmikli yörüngeden içbükey-dışbükey yörüngeye geçiş şartı: O_r = O_t

- İçbükey-dışbükey yörünge şartı: (O_r > O_t) ve (O_r < (O_t)^2). Veya kısaltılmış haliyle: (O_t < O_r < (O_t)^2).

- İçbükey-dışbükey yörüngeden içbükey yörüngeye geçiş şartı: (O_r > O_t) ve (O_r = (O_t)^2). Veya kısaltılmış haliyle: (O_t < O_r = (O_t)^2).

- İçbükey yörüngeye şartı: (O_r > O_t) ve (O_r > (O_t)^2).

Devam ediyor

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Bir kaç örnek:

Örnek 1: Ay’ın Güneş etrafındaki yörüngesi nasıldır?

Önce oranları hesaplayalım:

O_r = r_GY/r_UG = 149 600 000 km / 384 400 km = 389,18

O_t = t_GY/t_UG = 365,3 gün / 27,3 gün = 13,38

(O_r = 389,18 > O_t = 13,38) ve (O_r = 389,18 > (O_t)^2 = 13,38^2 = 179,04) olduğundan, Ay’ın Güneş etrafındaki yörünges’i sadece içbükeydir.

Örnek 2: Ayın Dünya’ya olan uzaklığını değiştirmek mümkün olsaydı...

Ay’ın Güneş etrafında ilmikli bir yörünge çizmesi için bu uzaklık ne kadar olmalıydı?

İlmikli yörüngeye geçiş sınırı için gerekli şart O_r = O_t, yörüngenin ilmikli olması için ise O_r < O_t olması gerekiyor. Sınır şartı O_r = O_t ve kütleler oranı O_m = m_Y/M_G = (O_r)^3/(O_t)^2 = 332 440,58‘dan faydalanarak r_AD = 450 km ve t_AD = 95 s buluruz.

Ay’a ilmikli bir yörünge çizdirebilmek için, Ay’ı Dünya’ya 450 km yaklaştırmamız gerekiyormuş (Dünya’nın içine sokmamız gerekiyormuş). Buna karşılık Ay Dünya çevresinde yörünge süresi 95 saniye olur.

Örnek 3: Ayın Dünya’ya olan uzaklığını değiştirmek mümkün olsaydı...

Ay’ın Güneş etrafındaki yörüngesinin içbükey-dışbükey olması için, bu uzaklık ne kadar olmalıydı?

İçbükey bir yörüngeden içbükey-dışbükey bir yörüngeye geçme şartı O_r = (O_t)^2 ve kütleler oranı O_m = m_Y/M_G = (O_r)^3/(O_t)^2 ‘dan r_AD = 259 462,5 km ve t_AD = 15,2 gün bulunur.

Ay’a içbükey-dışbükey bir yörünge çizdirebilmek için, Ay’ı Dünya’ya 260 000 km yaklaştırmamız gerekiyor. Buna karşılık Ay Dünya çevresinde yörünge süresi 15,2 gün olur. Ve ama Ay Dünya’dan her sene bir kaç cm uzaklaşıyor. Bu yüzden; Ay, gelecek de dahil, hiç bir zaman Güneş çevresinde içbükey-dışbükey bir yörünge çizmeyecek, çizemiyecek.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

Emeğine sağlık DreiMalAli, geometri formülleri ile aram iyi değildir ançıp önemlerinin farkındayım....

Ay'ın yörüngede ilerlemesinin salınım yaparcasına hurma dalına benzetilme mucizesi, bulutsuz ortadoğu coğrafyasında yaşayan arapların, toprak üstü düzlemden, doğuya bakınca ay'ı içbükey, batıya bakınca dışbükey görmelerinden başka birşey değil bence.

"...hurma dalı gibi döndü (döner)" çevirisinde oğur(zaman)kipini HY'ciler, hem geniş oğur, hem de geçmiş oğur kipinde kullanmaları, başlıbaşına bir zorlanmanın imi. Arapça'da geçmiş oğur kipi için "mazi", şimdiki ulayu(ve de) gelecek oğur kipi için "müzari" kipi kullanılır, birbirlerine karıştırılmaz her dil'de olduğu gibi. Demeli aslı "döndü'dür.

Uğrola.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Peki Ay'ın Güneş etrafındaki yörüngesi gerçekte nasıldır?

Şimdiye dek bildiğimiz, bu yörüngenin her noktasının içbükey olduğu.

Dünya'nın Güneş etrafında bir daire çizdiğini de biliyoruz.

Ay Dünya etrafında da döndüğü için, Ay'ın Güneş etrafındaki yörüngesi, Dünya'nın Güneş etrafında çizdiği çember ile bir çok yerde kesişmesi gerekir.

Dünya Güneş etrafında t_DG =365,3 günde bir defa ve Ay Dünya çevresindeki t_AD = 27,3 günde bir defa döndüğü için, Ay'ın yörüngesi Dünya'nın yörüngesi ile

O_t = t_GY/t_UG = 365,3 gün / 27,3 gün = 13,38
sefer kesişmesi gerekir.

Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesi şu şekilde kusursuz bir daire ise:

post-8-0-96047000-1321687302_thumb.jpg

Ay'ın Güneş etrafındaki yörüngesi şu şekildedir:

post-8-0-69772800-1321687318_thumb.jpg

İkisi arasında fark var mı?

İlk bakışta fark yokmuş gibi görünse de, Ay'ın yörüngesine dikkatli bakınca, kusursuz bir daire olmadı farkediliyor. Yörüngenin bazı noktaları sanki "köşe" yapar gibi duruyor.

Her iki yörüngeyi birden görmek istersek, şu şekil çıkar:

post-8-0-77516900-1321687331_thumb.jpg

Bu resimde de iki yörüngeyi birbirinden ayırmak hemen hemen mümkün değil. Ay'ın yörüngesi de tam bir daire gibi gözüküyor. Ancak çok dikkatli bakınca, Ay'ın yörüngesi, Dünya'nın yörüngesinden çok çok az saptığını tahmin ediyoruz. Bu ise gayet normal. Dünya'nın yörüngesini 10 cm'lik bir daire olarak çiezersek, Ay'ın yörüngesi bu daireden ancak

O_r = r_GY/r_UG = 149 600 000 km / 384 400 km = 389,18

de 1 kadar bir sapma yapacaktır. Yani daireden sapma miktarı

(10 cm)*(1/389,18) = 0,26 mm'dir.

Kusursuz bir dairedeki çeyrek milimetrelik bir sapmayı çıplak gözle farketmek ise, elbette zor.

Eğer Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin yarıçapını 1 metre olarak çizseydik, Ay'ın Güneş etrafındaki yörüngesi; bu kusursuz daireden sadece 2,6 mm sapacaktı.

Kısacası... Her iki yörüngeyi, aynı zamanda, aynı resimde forum ortamında görmek/göstermek mümkün değil. Ancak bu yörüngelerin bir bölümünü büyüterek görmek/göstermek mümkün:

post-8-0-30793800-1321689232_thumb.jpg

Bu resimde Ay Dünya etrafında 2 tam tur atarken, Ay'ın yörüngesi Dünya yörüngesini 3 yerde kesiyor.

Ay Dünya etrafında bir tam tur atarken, Dünya yörüngesinden +/- 384 400 km uzaklaşıyor. Bu süre içinde ama Dünya; Güneş etrafındaki yörüngesi üzerinde 70 246 458 km ilerlemiş oluyor.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

İlgilenenler ve yörüngeyi şahsen çizmek isteyenler için yörünge denklemi.

En genel hali ile, bir Yıldız-Gezegen-Uydu sisteminde uydunun yıldız etrafındaki yörüngesinin parametrik denklemi için şu resimden yararlanıyoruz:

post-8-0-75287400-1321713731_thumb.jpg

Yıldız merkezli bir koordinat sisteminde uydunun koordinatları:

x_UY = r_GY * cos(A) + r_UG * cos(A + B )

y_UY = r_GY * sin(A) + r_UG * sin(A + B )

Burada

r_GY: Gezegenin yıldız etrafındaki dairesel yörüngesinin yarıçapı. (Güneş-Dünya-Ay sisteminde Dünya'nın Güneş'e uzaklığı = 149 600 000 km)

r_UG: Uydunun gezegen etrafındaki dairesel yörüngesinin yarıçapı. (Güneş-Dünya-Ay sisteminde Ay'ın Dünya'ya uzaklığı = 384 400 km)

A: Gezegenin yıldız etrafında döndüğü açı (Güneş-Dünya-Ay sisteminde Dünya'nın Güneş etrafında döndüğü açı)

B: Uydunun gezegen etrafında döndüğü açı (Güneş-Dünya-Ay sisteminde Ay'ın Dünya etrafında döndüğü açı)

Bizi açıdan çok zaman ilgilendirdiği için (uydu veya gezegen hangi gün nerede?), açıları zamana bağlı olarak hesaplıyoruz

A = (2*pi/t_GY) *t

B = (2*pi/t_UG) *t

Burada

t_GY Gezegenin yıldız etrafında bir tur atması için geçen zamanı, (Güneş-Dünya-Ay sisteminde Dünya'nın Güneş etrafında bir sefer dönmesi için geçen süre = 365,3 gün)

t_UG Uydunun gezegen etrafında bir tur atması için geçen zamanı, (Güneş-Dünya-Ay sisteminde Ay'ın Dünya etrafında bir sefer dönmesi için geçen süre = 27,3 gün)

t ise zamanı ifade ediyor.

Bu denklemde hareketin başlangıç anında (t = 0) yıldız, gezegen ve uydu x ekseni üzerindeydiler (y_GY = 0 ve y_UY = 0) ve uydu yıldızdan en uzak noktadaydı (r_UY = r_GY + r_UG).

Denklemdeki uzaklık parametrelerini (r_UG ve r_GY) ve bir tur için geçen süre parametrelerini (t_UG ve t_GY) değiştirerek, mümkün olan bütün yörünge türlerini elde edebiliriz, çizebiliriz.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ay hakkında şehir efsanesi 1: Ay’ın Güneş etrafında çizdiği yörünge “S” harfine benzer (kurumuş hurma dalına benzer) safsatası.

Konu hakkında son ileti ve bir kaç örnek daha:

Örnek 4: Güneş-Mars-Phobos sisteminde Phobos'un Güneş etrafında çizdiği yörünge bir içbükey-dışbükey yörüngedir.

Örnek 5: Güneş-Jüpiter-İo sisteminde İo'nun Güneş etrafında çizdiği yörüngede ilmikler mevcuttur.

Örnek 6: Güneş-Jüpiter-Europa sisteminde Europa'nın Güneş etrafında çizdiği yörünge bir ilmikli yörüngedir.

Örnek 7: Güneş-Jüpiter-Ganymede sisteminde Ganymede'nin Güneş etrafında çizdiği yörünge her noktasında içbükeydir.

Örnek 8: Güneş-Jüpiter-Callisto sisteminde Callisto'nun Güneş etrafında çizdiği yörüngede her noktasında içbükeydir.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili DreiMalAli;

Üşendiğim için hesaplamaları inceleyemedim.

Ama sen yaptıysan doğrudur. :)

İşte bu da bir iman çeşidi.

İman böyle ufak ufak başlıyor ve sökülemez-kırılamaz derecede kemikleşiyor.

Bu hesaplar ancak "zaten dinlere inanmayanları" ikna edecektir. İnananlar için geçersiz.

İnananlara itibar ettikleri birinin olumsuz yorumu yeterli.

Ya da "Kur'an'da yazıyorsa doğrudur", "Peygamber efendimiz demişse doğrudur" şeklinde kesin bir bağlılık vardır.

İsterse açık açık bilime ters bir ifade olsun. Bilimin yanlış olduğunu düşünür de inandıklarına toz kondurmaz.

Sonuçta demem o ki; şu emeğinin safsatalara inananlara bir faydası olmayacak ama hiç olmazsa o safsata konu olduğunda, sayende elimizde kaynağımız olacak.

Emeğine sağlık.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...