mantik 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Yazar Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Hacı, Bence tarihsel ölçekte bir 10 yılın bu konuda o kadar büyük bir etkisi olmaz. Nesil aynı nesil, insanlar aynı insanlar, zihniyet ve kafalardaki fikirler aynı fikirler çünkü. 10 yıl önce, hatta 20 yıl önce mümkün idiyse, şu anda da mümkündür. Karşılaşılacak direnç, ya da kanunların desteği, vs az çok farklılık gösterebilir bu kadar sürede, ama başarı olasılığı fazla değişmeyecektir. Haqem, Mücadele, islamla savaş mücadelesi olmamalı. Ateizm ona hazır değil elbette. Mücadele, ateistlerin de ateist olduklarını rahatça söyleyip toplum içine çıkabilecekleri, rahatça radyo, TV, kitap, web sayfası yapabilecekleri ve bunları yapıyorlar diye tutuklanmayacakları, ya da hayatlarının tehlikeye girmeyeceği bir ortamın yaratılması mücadelesidir. Yani ateistlerin ifade özgürlüğü mücadelesi. Kimsenin daha ayakta duramazken koşma hayali kuracak hali yok. Zaten günümüz ateistlerinin çoğunda islamı yok etme gibi bir amaç dahi yok. Olmasına gerek de yok zaten. Pante, Dediklerinde haklısın. 12 Eylül'den sonra solun zayıflaması ülkedeki din muhalifi fikirlere ve hareketlere çok zarar verdi. Ama dikkat edersen o zaman yapılan mücadele siyasi bir sosyalizm mücadelesiydi. Doğrudan dinleri ve islamı hedef alan birşey değil, bambaşka bir amaca yönelmiş, o amacın bir parçası olarak dinsel bazı reform ve iyileştirmeleri de beraberinde getiren bir hareketti. Türkiye'de veya herhangi bir islam toplumunda, doğrudan islamı hedef almış ve dinin insan yapısı olduğu ekseninde bir mücadele tarihte henüz yaşanmadı. cigi, Sen de haklısın. Artık günümüzde ateist olduğunu söylemekten çekinmenin bir anlamı yok. Artık radyo, TV çağı bile değil, internet çağındayız. Radyo, TV çağında yetişmiş birden fazla nesilden sonraki bir nesil yetişiyor şu anda. Radyo ve TV'leri kontrol eden sansür ve denetleme kurumları, o teknolojileri daha etkili bir şekilde kontrol edebiliyordu. İnternetin kontrolü daha zor. Ateizmin de internet çağında yaygınlaşmasına şaşmamalı. Ayrıca, yurtdışı ve batı dünyasıyla bağlar ve bütün dünyada olan bitenlere insanların daha aşina hale gelmesi gibi başka gelişmeler de oldu son birkaç nesil içinde. İnsanlar eskisi kadar at gözlüğüyle bakmıyorlar dünyaya. Çinlilerin başka şeye, hintlilerin başka şeye inandığını biliyorlar. Seyrettikleri filmlerden değişik inanç sistemlerini, gelenekleri, insanların yaşayışlarını ve farklı kültürlerde, o kültürün geleneklerine ve inançlarına aykırı davrananların başına neler geldiğini filmlerden, vs görüyorlar. Kendi kültürleriyle ve bu ülkede olanlarla bağlantı kuruyorlar. Dolayısıyla, farkında olsalar da olmasalar da aslında günümüzde insanlık din muhalifi hareketlere eski çağlara nazaran çok daha hazır bence. Zaten o yüzden Batı dünyasında ateizm yükseliyor. Bu tür şeyler orada başlar zaten. Ondan sonra dünyanın geri kalan, daha geri bölgelerine yayılır. Yani bence insanlar boşuna korkuyorlar. Ateist olduğunu açıklamakta bir sakınca yok toplumda. Link to post Sitelerde Paylaş
demirefe 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi (düzenlendi) Yok, korkaklık değil. Duysam ki birileri artık bundan böyle ölmeyecekmiş, ölmek zoruma giderdi. "Ne lan, onlar ölmeyecekken biz niye burda ölüyoruz" diye isyan ederdim. Böyle bir şey olmadıkça ölüm vız gelir tırıs geçer. Benim katilim benden ne kadar fazla kalacak? Ben inancı uğruna canını vermiş onurlu bir ölü olacağım o ise aşağılık bir dogmatik katil. Her ne kadar onur ölülerin işine yaramazsa da dirilerin çok işine yarar. Turan Dursun ile ne kadar iftihar ediyoruz, bize ne büyük bir onur bıraktı. O olmadan bu ülke olduğundan ne kadar fazla pis bir bok çukuru olurdu! O yaşadı ve fikirlerini söyledi diye ne kadar onurlanıyoruz... Öldürülmemiş olsa da ölecekti. Yatağında ölse Turan Dursun adı bu kadar efsane olamazdı... Kasım 21, 2011 tarihinde demirefe tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
mantik 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Yazar Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Toplumsal dönüşümler o kadar ani gerçekleşmez. Dolayısıyla, evet saat çalmayacak. O yüzden ne zamana kadar sabredeceğiz, sabrederken sabır taşı ne zaman çatlar, ona bir şey diyemiyorum. demirefe, Kadın hakları, ABD'de zencilerin hakları, Türkiye'de kürtlerin hakları, vs sadece bir nesil içinde, hatta bazen 10-20 yıl içinde edinilen haklar olabiliyor. Yeter ki o konuda bir girişim ve bir hareket olsun. Tabi bunun için toplumun buna hazır hale gelmesi gerekir. Ama zaten bu hak kazanımları, hakların kanuni veya pratik anlamda kazanılmasından çok daha önce toplumda insanların zihninde kazanılır. Eğer bu durum oluşmuşsa, zemin hazır demektir. Ondan sonrası toplu eylem yoluyla hakları pratik ve kanuni anlamda da kazanmak noktasına gelir. Türkiye'de eğer insanlar kendi zihinlerinde ateistlerin de fikirlerini söyleme hürriyeti olduğuna inanıyorsa, çoğunluk bu fikirdeyse, bu zemin oluşmuştur. Gerisi sadece bir zaman meselesi. Çok uzun bir zaman da değil. Link to post Sitelerde Paylaş
mantik 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Yazar Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi ulysis, Teorik anlamda dedim, aslında orada pratik anlamda demek istemiştim, ama sonra bilerek teorik anlamda diye yazdım. Nedeni ise, pratik anlamda dersem, insanlar henüz pratik anlamda zamanı gelmediğini düşünmek için kendi kafalarından pek çok bahane bulabilir. Eyleme geçmeye hazır olunduğunda eyleme geçilebilmesini savunmanın daha uygun ifadesi, "teorik anlamda" diye düşündüğüm için öyle dedim. Teorik anlamda her zaman demek değildir. Engizisyon döneminde ateist bir hareket teorik anlamda mümkün müdür sence? Daha başlamadan kökü kazınır. Ama bugün öyle mi? Dernekleri kurulabilir, TV'leri yapılabilir, vs. Bakın web sayfaları, kitapları, vs zaten var. Yani zemin hazır. Link to post Sitelerde Paylaş
ulyses 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi herşey kaçınılmaz olarak "dönüşür" din de (tüm dinler) mutlaka dönüştü/dönüşüyor/dönüşecek tam da bugünlerde yaşadığımız basit bir örnek bence çok çarpıcı takip ediyor musunuz bilmiyorum "islamcı basın" diye adlandırdığımız gazetelerde yazan bayan yazarların son zamanlarda şikayet ettikleri ilginç bir konu var: "islami" kesimden okumuş ve hali vakti yerinde erkeklerin son yıllarda giderek daha büyük çoğunlukla "başı açık" kadınlarla evleniyor olması bizzat yazılanları okudum, özetle şöyle diyorlar : "bir zamanlar beyazıt meydanında türbana özgürlük mitinglerinde bizlerle ön safta yeralan erkekler biraz tuzları kurudu, artık yüzümüze bakmıyorlar" vs... sonuç olarak demek istediğim, birşeyler değişecekse, o "kendi içinde" gerçekleşir, yan etkenler katalizör görevi görebilir belki ama müslümanlar değişecekse o da bizzat müslümanlar eliyle olacaktır... açıkçası ben o değişimi görüyorum bu ülkenin müslümanlar kesinlikle 20 sene öncesinin müslümanları değil peki ateistlerin etkisi olmayacak mı olmaz olur mu sırf ateistler sayesinde "6 günde yarattı 7. gün dinlendi"den "akıllı tasarım" a geçmek zorunda kaldılar örneğin... Link to post Sitelerde Paylaş
demirefe 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi (düzenlendi) ABD'de zencilerin hakları Hiç unutmuyorum, Mel Gibson'un Vietnam savaşını anlatan bir filmi vardı. Filmde eşleri Vietnam'da savaşan kadınlar askeri lojmanda bir araya gelip sohbetler yapıyorlardı. Zenci kadın şöyle dedi: "Çamaşırhaneye gittim, makinanın üzerinde "beyazlar içindir" yazıyordu. Peki renklilerin makinası nerde?" Beyaz kadınlar utanarak başlarını eğdiler. Kendileri de, o zenci kadın da ortak kaygı ile yaşıyorlardı: Kocalarının ölüm haberi ne zaman gelecek? Ve o kadın, çamaşırlarını bu kadınların attığı makineye atamıyordu! Daha o yıllar ki uzak yıllar değil, zencilerin çamaşırlarını beyazların makinasına atmaları yasaktı! Daha pek bir şey demiyorum. Vietnam savaşının tarihini şu an hatırlayamadım ama, çok eski değil... Kasım 21, 2011 tarihinde demirefe tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Pante 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Bence tarihsel ölçekte bir 10 yılın bu konuda o kadar büyük bir etkisi olmaz. Nesil aynı nesil, insanlar aynı insanlar, zihniyet ve kafalardaki fikirler aynı fikirler çünkü.10 yıl önce, hatta 20 yıl önce mümkün idiyse, şu anda da mümkündür. Karşılaşılacak direnç, ya da kanunların desteği, vs az çok farklılık gösterebilir bu kadar sürede, ama başarı olasılığı fazla değişmeyecektir. (...) Yani bence insanlar boşuna korkuyorlar. Ateist olduğunu açıklamakta bir sakınca yok toplumda. Hacı'nın yazdıklarına katılıyorum Mantık. Hacı eksik yazmış. Şöyle ki; Bu dönem öyle bir dönem ki; entellektüel sandığınız insan sizi arkadan vurabilir. Ateist olan liboş sizi ihbar edebilir. Ve yarından itibaren yavaş yavaş bu döneme gireceğiz. O özgürlükçü demokrat geçinen liboşlar, konu ekşi sözlük'ün kapatılması olunca: "Kapatılsın " diyecekler. "Dinimize, peygamberimize küfredenlere demokrat değiliz" diyecekler. Hatta diyorlarda. Sözde özgürlükçü Taraf gazetesinin polis muhabiri, valiz taşıyıcıları şimdi Ekşi Sözlük'ün kapatılması için elbirliği yapmaktalar. Yarın Ateistforum için yapacaklardır. Tabi ki arkadaşlarının arasında ateist olduğunu açıklamanın korkulacak yanı yok. Ama gün ortaya çıkıp İslam'a sayıp dökmenin zamanı değildir. Ve hiçbir yararı yoktur. Gün bu şer ittifakından kurtulmaya çalışma günüdür. Çünkü bunlar ateistliği, İslam eleştirisini özgürlük olarak görmüyorlar. Gerçek özgürlükçülerin ve gerçek demokrasinin oluşmasına kadar siyasi mücadele verilmelidir. Ondan önceki bir ateist girişim, kendini yakmak olur. Ayrıca korkaklık şerefsizlik vb. küçümsemelerde ve aşağılamalarda bulunmak hiç doğru değil. Bunun yüreklilikle ilgisi yok. Bu olsa olsa aptal cesareti olur. "Şimdi ben bloğumda gerçek ismimi kullanabilir miyim?" diye sorduğumda; "Tabi, hiç sakıncası yok. Boşuna korkuyorsunuz!" mu diyeceksiniz?! Bunu yaptığımda başıma gelecek olanları ben bilirim de, bir bilmeyen olur ve böyle bir şeye girişir sonra. Yakmayın adamı! Bakıyorum da yurt dışında yaşayanlarda mangal gibi yürek var! Link to post Sitelerde Paylaş
esron 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Türkiye'de ateizme en büyük darbe 12 Eylül'le vurulmuştur. 80 öncesinde bugünden çok daha yüksek bir cesaretle ateist olunduğu açıklanır, insanlar çevrelerinde dini konularda daha özgür tartışabilirdi. Cuntacılar solu ezip yokederken aynı zamanda ateizme özgür alan sağlayan gücü de yokettiler. Ben 80 öncesinde ateisttim ve okulda, işte, cafede çekinmeden tartışırdım. Dincilerle, nurcularla bile çok tartıştım. Kimseden de tehdit almadım, tepki görmedim. Çünkü güçlü bir sol vardı ve sol diyalektik materyalizme sahipti. Örneğin o dönemde gençlik Politzer'in "Felsefenin başlangıç ilkeleri" ve "Felsefenin temel ilkeleri" kitaplarını çok iyi tanıdığı-duyduğu gibi, çoğu da okumuştu. Bugün bu kitapları 10 kişiden biri bile bilmez. Turan Dursun'un öldürülmesinden sonra 2. bir darbe alınmış ve 12 Eylül'e rağmen susmayıp konuşanların da sesi kesilmiştir. 3. olumsuzluk ise dincilerin başa gelmesi ve geleceğe duyulan kaygılar olmuştur. Refahyol'dan sonra AKP iktidarı ile kitlelerin çekincesi giderek artmıştır. İnternete gelmekte olan sansürle de insanlar yarın neler olacağı konusunda tedirgindir. Yani, sonuç olarak söylemek istediğim; ateistlerin özgürlüğü solun gücü ile doğru orantılı, İslamcı sağın gücüyle ters orantılıdır ve sol bçyle cılız kaldığı müddetçe ateistler de seslerini çıkaramayacaktır. Doğru tespit, o zamanlar tartışmalar çok daha rahattı ama belki de bulunduğumuz çevrelerle ilgili miydi acaba şu andaki genel duruma bakınca? Bir de "ben o zamanlar ateisttim" demişsin, ona takıldım, hani burda ateizmin tanımını yapanlar ateizmin nihai durak olduğunu söylüyorlardı da... Sen kendini ateist sanıyormuşsun sen aslında hiç ateist olmamışsın, felan diye kimse zıplamamış, acaba kaçırdığım bir forumda tarifi mi değiştirdiler diye merak ettim... Link to post Sitelerde Paylaş
ulyses 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi ulysis, Teorik anlamda dedim, aslında orada pratik anlamda demek istemiştim, ama sonra bilerek teorik anlamda diye yazdım. Nedeni ise, pratik anlamda dersem, insanlar henüz pratik anlamda zamanı gelmediğini düşünmek için kendi kafalarından pek çok bahane bulabilir. Eyleme geçmeye hazır olunduğunda eyleme geçilebilmesini savunmanın daha uygun ifadesi, "teorik anlamda" diye düşündüğüm için öyle dedim. Teorik anlamda her zaman demek değildir. Engizisyon döneminde ateist bir hareket teorik anlamda mümkün müdür sence? Daha başlamadan kökü kazınır. Ama bugün öyle mi? Dernekleri kurulabilir, TV'leri yapılabilir, vs. Bakın web sayfaları, kitapları, vs zaten var. Yani zemin hazır. demek istediğini anlıyorum arkadaşım bir ateist olarak "amaçta" seninle olduğumu bilmeni isterim öncelikle ama konu insan olunca "çabuk" ve "kesin" dönüşümler olmaz korporatist deneyimler, kanunları, eğitim sistemini vs. değiştirerek insanları değiştiremeyeceğimizi bize gösterdi yakın tarihte sovyetler dağıldığında en çabuk hareket edenler hristiyanlar oldu ve ardı ardına yüzlerce kilise açıldı, düşünün 70 yıllık bir yasak, dinin tamamen eğitimden çıkarıldığı, yasaklandığı bir yerden bahsediyoruz spartakus da "eyleme geçmeye hazırız" diye düşündü ve geçti peki kölelik ne zaman kalktı ondan yaklaşık 1000 yıl sonra şeyh bedrettin de "yarin yanağından gayrı her yerde her şeyde hep beraber" dedi ve eyleme geçti ve asıldı arkadaşlarıyla beraber (yanlış anlaşılmasın bahsettiğim insanlar insanlığın yüz aklarıdır, "zamanı gelmediği halde" hatta belkide başaramayacaklarını bildikleri halde ve öldürüleceklerini bilerek harekete geçtiler ve sonsuza kadar hatırlanacaklar) bilmem zamanlamayla igili sorunumu anlatmayı becerebildim mi... Link to post Sitelerde Paylaş
demirefe 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi (düzenlendi) "6 günde yarattı 7. gün dinlendi"den "akıllı tasarım" a geçmek zorunda kaldılar örneğin Güzel belirleme... Daha çoook değişecekler. Kimse bir toplumu dıştan yıkamaz, onlar içten yıkılmadıkça... Ben intihar ettikleri kanısındayım. Yanılmamayı umuyorum. Ama mantık arkadaşımız haklı. Sigara içen birinin kanser olmasını da bekleyemeyiz. Bunlarınki sigaradan çok beter bir illet gerçi... ABD de evrenin 6000 yaşında olduğu, evrimin küfür olduğu yaygın inanışken, bugün evrimi tanrının yönettiğine %45 inanılıyor. (Küçük ABD de de bu civarda bir yetmez ama evet çıkmıştı!) İsrail'de Jurassic Park filmi bağnaz dincilerce protesto edilmiş ve oynatan sinemalara saldırılacağı açıklanmıştı. Sebebi ne biliyor musunuz? Filmde dinozorların 65 milyon yıl önce yaşadığı söyleniyor, halbuki Tevrat evrenin 6000 yıl önce yaratıldığını yazıyor diye... Kasım 21, 2011 tarihinde demirefe tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
cigi 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Türkiye ateistlerinin genelinin rol modelleri liboslarin maskelerinin asagiya düsürülmeleri gerekir yoksa bizler Türk ateistlerine neyin ne oldugunu anlatmakta zorluklar cekmeye devam ederiz. Türkiye'nin hic bir yerinde "ateist" olarak konusmanin taninmanin zorlugu bulunmamakta.Var diyenler bilgisiz birikimsiz ve korkan insanlardir.Bu baglamda 30 yasin altinda olan insanlarimizi disarida tutuyorum.Ama yasini basini almis bilgili birikimli insanlarin dine dincilere islama yagcilik yaparak yasamalarini asla kabul etmiyorum ve bunlari yapanlari gördükce midem bulaniyor. Kimse kimsenin kafasina silah dayayip islama yaglanacaksin demedigi halde islama yaglanip yalakalanan aydin takimi oldukca Türkiye ateistlerinin gözlerinin acilmalari cok zor diye düsünmekteyim. Üstelik Atatürkcü kisvesi altinda ikili oynayan hainler insanlari daha cok zehirlemektedirler.Örnegin Y.Özdil...Bu adamin her tarafi Atatürkcü olsa ne olur olmasa ne olur? Durup dururken "kuran" benim her seyimdir bas tacimdir diyen ve aydin Atatürkcü gecinen bir yazar... Diger tarafttan M.Kemal hakkinda müslümandi gibi durmadan konusmalar yazilar üreten islama övgüler methiyeler düzen diger Atatürkcü gecinen yazarlara ne demeli? 75 yasina gelmis ve durmadan diyaneti islami sistemi elestiren bir yazarin yazilari haftada iki güne indirildiginde ceketini alip kapiyi vurup cikmiyorsa ve islama yaglanip yikanmaya basliyorsa bizim yapabilecek pek bir seyimiz yok diye düsünüyorum. Mücadeleye basladiktan sonra gönül dostlari edindim ve onlari seviyorum yoksa Türk Ateistlerinin dinsizlerinin geneli icin sacimin tek bir kilini dahi agritmama gerek olmadigini cok iyi ögrendim. Link to post Sitelerde Paylaş
mantik 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Yazar Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Pante, Şu anda Türkiye'de bulunan politik durum işin bir yönü. Benim bahsettiğim daha derin, daha uzun vadeli tarihsel mekanizmalar. 10-20 yıl direnç miktarını ve işin zorluğunu etkileyebilir. Ama meselenin nihai başarısı veya başarısızlığı konusunda ciddi bir etkisi olmayacaktır. Ben bunu demeye çalıştım. Mesele senin blog sayfanda kendi ismini kullanıp kullanmaman meselesi değil. Biz yurtdışında yaşıyoruz ama bu web sayfalarını biz bile kendi ismimizle açmaya çekiniyoruz. Mesele, bir araya gelmek, toplu olarak bir hak arama mücadelesine girişmek ve yavaş yavaş haklarımızı almaya yönelik ufak tefek davalar falan açarak bu mücadeleyi ilerletmektir. Tek başınıza kalırsanız ezerler elbette. Ama bir grup olsa, bir sanal örgüt ya da dernek çatısında birleşilmiş olsa, bu grubun bir avukatı olsa, bu avukat bazı davalar açmış ve açacak olsa, ondan sonra o gruptaki kişiler blog sayfalarında kendi ismini de kullanabilir. Kimse de dokunamaz. Link to post Sitelerde Paylaş
demirefe 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Bir de "ben o zamanlar ateisttim" demişsin Ben Pante'nin panteist olduğunu düşünüyorum. Bir iletisinde tanrıdan bahsettiğini okudum. Anladığım kadarıyla tanrı kavramının bilindiği şekilde olmadığını savunuyordu. Belki o başlığı bulup yazmam uygun olur. Ama bir ön soru olarak kendisine sormak istiyorum: Pante, tanrı gibi soyut, kesin tanımlanmamış bir adı, her ne anlamda olursa olsun kullanmakta sakınca görmüyor musun? Yani herkes bundan ne anlarsa anlasın, ama insanlığa damgasını vurmuş bir kavram. Bu kavramın kullanımı ile ilgili hiç bir çekincen yok mu? Amacım tartışmak değil. Yok belki tartışma açıla da bilir, o ayrı da, görüşünü almak için soruyorum. Panteist olduğun konusunda yanılmıyorsam, panteistlere bir karşı olma durumum yoktur. Merak ettiğim, tanrı dediğimiz kavram, nasıl biliniyor olursa olsun, doğru bir anlam yüklenmesi, doğru tanımlanması gerekli bir kavram mıdır? Link to post Sitelerde Paylaş
mantik 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Yazar Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi ulysis, Ben senin zamanlamayla ilgili dediklerini anlıyorum. Ama ben zamanın geldiğini düşünüyorum. Spartaküs 1000 yıl bekledi ama Martin Luther King'den sonra bir nesil bile geçmedi. Bu hak kazanımları önce toplumdaki çoğunluğun zihninde olur. Ondan sonra pratik anlamda hayata geçer. Bir anket yapıp, insanların %90'ının ateistlerin fikirlerini ifade etme özgürlüğü olmalıdır sonucu bulabiliyorsan, zamanı gelmiştir. Eğer sadece insanların %10'u bu fikirdeyse, henüz Gazali zamanında yaşıyorsun ve tarihsel koşullar müsait değil demektir. Link to post Sitelerde Paylaş
Pante 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Doğru tespit, o zamanlar tartışmalar çok daha rahattı ama belki de bulunduğumuz çevrelerle ilgili miydi acaba şu andaki genel duruma bakınca? Bir de "ben o zamanlar ateisttim" demişsin, ona takıldım, hani burda ateizmin tanımını yapanlar ateizmin nihai durak olduğunu söylüyorlardı da... Sen kendini ateist sanıyormuşsun sen aslında hiç ateist olmamışsın, felan diye kimse zıplamamış, acaba kaçırdığım bir forumda tarifi mi değiştirdiler diye merak ettim... Ben Pante'nin panteist olduğunu düşünüyorum. Bir iletisinde tanrıdan bahsettiğini okudum. Anladığım kadarıyla tanrı kavramının bilindiği şekilde olmadığını savunuyordu. Belki o başlığı bulup yazmam uygun olur. Ama bir ön soru olarak kendisine sormak istiyorum: Pante, tanrı gibi soyut, kesin tanımlanmamış bir adı, her ne anlamda olursa olsun kullanmakta sakınca görmüyor musun? Yani herkes bundan ne anlarsa anlasın, ama insanlığa damgasını vurmuş bir kavram. Bu kavramın kullanımı ile ilgili hiç bir çekincen yok mu? Amacım tartışmak değil. Yok belki tartışma açıla da bilir, o ayrı da, görüşünü almak için soruyorum. Panteist olduğun konusunda yanılmıyorsam, panteistlere bir karşı olma durumum yoktur. Merak ettiğim, tanrı dediğimiz kavram, nasıl biliniyor olursa olsun, doğru bir anlam yüklenmesi, doğru tanımlanması gerekli bir kavram mıdır? Konu dağılmasın diye yanıt veremiyorum, kusura bakmayın. Uygun başlıkta yanıtlayacağım. Link to post Sitelerde Paylaş
esron 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Kimse kimsenin kafasina silah dayayip islama yaglanacaksin demedigi halde islama yaglanip yalakalanan aydin takimi oldukca Türkiye ateistlerinin gözlerinin acilmalari cok zor diye düsünmekteyim. Üstelik Atatürkcü kisvesi altinda ikili oynayan hainler insanlari daha cok zehirlemektedirler.Örnegin Y.Özdil...Bu adamin her tarafi Atatürkcü olsa ne olur olmasa ne olur? Durup dururken "kuran" benim her seyimdir bas tacimdir diyen ve aydin Atatürkcü gecinen bir yazar... Diger tarafttan M.Kemal hakkinda müslümandi gibi durmadan konusmalar yazilar üreten islama övgüler methiyeler düzen diger Atatürkcü gecinen yazarlara ne demeli? 75 yasina gelmis ve durmadan diyaneti islami sistemi elestiren bir yazarin yazilari haftada iki güne indirildiginde ceketini alip kapiyi vurup cikmiyorsa ve islama yaglanip yikanmaya basliyorsa bizim yapabilecek pek bir seyimiz yok diye düsünüyorum. Halbuki atsalar Y.Özdil ve Ö.İnce gibi yazarları verseler o köşeleri senin eline: "Tuzak kuran Allah" "Katil Allah" falan diye milleti aydınlatıcı süper yazılarını yayınlasan, bir haftada çağ atlar bu ülke, dii mi? Halbuki olan ne? Sen burada birbirinden ilginç aşağılama başlıklarıyla halka seslenebilirken, Y.Özdil gibi, Ö.İnce gibi, ömrünü hiç böyle aşağılama başlığına kafa yormadan geçiren, böyle başlıklar bulmaktan aciz, dolayısıyla bu hayatta dişe dokunur hiç bir iş yapmayan adamlara veriyorlar o köşeleri sonra da ülkenin hali belli... Ne kadar haklısın, adamlar ordan burdan kafayı zorlayıp insanları düşünmeye zorluyor, bir farkındalık yaratmaya zorluyorlar... Ne gerek var? Halbuki senin başlıkların okunsa, ışıl ışıl olur ülke birden... Her bir forumun sayesinde burdaki dincileri dindarları hepsini ışıttın... Düşünemiyorlar işte napcen... Link to post Sitelerde Paylaş
haci 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Mantık. Aslında hepimizin bu konuyu değerlendirmesinde haklılık payı var ama, Pante bizden biraz daha gerçekçi. Belki oradaki koşulları bizden daha iyi biliyor. İhbar konusunda da haklı. Bu iktidar yüzünden ateistler ortaya çıkamayacaklar, biraz daha gizleneceklerdir. Çünkü ifşa edilmekten korkacaklardır. Eskiden öyle bir korkuları yoktu. Varsa bile azdı. Çünkü ateist olmanın bilinen bir cezası yoktu. Şimdi var. Ama bu durum hepten umutsuz değil. Çoğu kere demokrasilerde bir düşünce tarzı, bir eğilim veya çözüm yolu önce bir yöne doğru gider. Sarkaç sonra diğer tarafa döner. Bizde bu ne kadar etkili olur bilmiyorum ama, eğer halkı İslam ile sıkarlar, baskı altına alırlarsa, korkan ateistler artık korkmaz olur ve meydana çıkabilir. Şu haliyle ateizm önemli bir darbe yemiş durumda. Bunun geçici olduğunu biliyoruz elbette. Uzun vadede belki etkisi bile olmayabilir ama bu durum uzun vadenin uzunluğunu uzatır. 20-30 yıl, 50-60 yıl olur. ABD bile Bush'un din politikasından olumsuz olarak etlilenmişti. Amerikalı ateistler bunu daha iyi değerlendiriyorlar. Böyle bir ortamda ateist örgütlerin kurulmasına izin verilmez. Kurulanlar tepki uyandırır ve saldırıya uğrar. İslamcılar halkın genel eğiliminin kendilerinden yana olduğunu bilirlerse, daha cesur ve aşırı davranabilirler. Cinayet ve katliamlara teşebbüs edebilirler. Bu geçici bir gerilemedir ama fiyatı yüksek olabilir. Yani Türkiye şu anda ateistler için tehlikeli bir ülke durumunda. Bunu bilerek davranmaları gerekir ateistlerin. Onları yanlış yönlendirmememiz, cesaretlendirmememiz gerekir. Dikkatli olmak gerekir. Buna rağmen bazı ateistlerin başı yanabilir. Link to post Sitelerde Paylaş
demirefe 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Konu dağılmasın Anladım. Haklısın, başlıktan çok farklı bir konu açılmış olacak. Ben zaten burada konuyu kesinlikle genişletmek istemiyordum. Bu konuda biraz düşünmüş olalım sadece... Kusura bakmak ne demek, söz konusu değil... Link to post Sitelerde Paylaş
mantik 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Yazar Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi Yani Türkiye şu anda ateistler için tehlikeli bir ülke durumunda. Bunu bilerek davranmaları gerekir ateistlerin.Onları yanlış yönlendirmememiz, cesaretlendirmememiz gerekir. Dikkatli olmak gerekir. Hacı, Ben kimseye tek başlarına birşeylere kalkışmalarını önermiyorum zaten. Ama biz bir sanal topluluk haline gelsek, buna bir resmiyet kazandırsak, bu grup adına bazı davalar falan açmış olsak, ondan sonra iş daha bir zeminine oturmuş olur. Bu oluşum bünyesinde bulunanlar ve site falan açanlar diğlerlerine nazaran daha korumalı bir durumda olur. Link to post Sitelerde Paylaş
gilbert 0 Kasım 21, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 21, 2011 gönderildi (düzenlendi) Mantık, Aslında senin bu başlığı açmanda da, diğer arkadaşların saçma sapan akıl dışı girişimlere verdiği sert tepkilerde de bir tek şey kokuyor. Devrim kokuyor. Dünyada dikkat edersen her türlü ortak payda oluşumu belirli bir süre gizlenir. Sonra birbirlerini bu gizlenme içinde buldukları için mutluluk duyar. Sonra birbirlerini bulanlar birlikteyken güç hisseder. Sonra hissettikleri gücün zayıf olması nedeniyle onu güçlendirecek stratejik ve fiziksel çözümler ararlar. Darbe alırlar. Darbe vurmak için örgütlenirler. Bizim durumumuz öyle basit bir çevre örgütlenmesi, basit bir kanserojen ürün protestosu gibi değil. Bizim gördüğümüz gerçekler dünyanın dönüş hızından, dönüş yönüne herşeyi sil baştan değiştirecek gerçekler. Bu nedenle bizim öyle konuşarak veya ikna ederek bir şeyleri anlatabilme, doğruyu gösterebilme şansımız yok. Bizim için yapılabilecek tek şey kalıyor. Savaşmak. Ve seni içten içe aslında yiyen de aslında bu. Doğrular savaşmak istiyor. Kazanmak istiyor. Yanlışa ve yanlışı savunanlara darbe indirmek, yoketmek istiyor. Ve bu işin güzellikle halledilecek yolu yoktur. O yüzden militanlaşıyor dünyada ateistler. Ve ben bir şeye dikkat ediyorum. Özellikle Amerikada diyeyim buna. Amerikadaki Ateist dernekleri teistlere çalışıyorlar gibi. Çünkü alttaki kitleler çok sert tepkiler veriyorlar. Yeri yerinden oynatıyorlar nerdeyse. Ancak yukarıdaki bu dernekler bu tepkileri bir darbe emici gibi yumuşatıp teistlere yansıtıyorlar. Özellikle Kuran, İncil yakma eylemlerinde. Dinlerle dalga geçilen diğer girişimlerde hep önlere baraj oluyorlar. Konuyu dağıtmadan özetleyeceğim. Senin tepkin ve şikayetin tüm genelde kaynıyor. Dediklerinde haklısın. Hatta bir cephenin askerleri olarak birbirimize kenetlenememe ve tek yumruk olamama açısından bakıldığında acizlikten çok daha ağır kelimeler gerekiyor. Özetle su akıp yolunu bulacak. Ancak bu yolu bulma güzellikle olamayacak. Bu kesin. Başka da yolu yok zaten. Kasım 21, 2011 tarihinde gilbert tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Recommended Posts