Jump to content

Gurur Sizce nedir?

Recommended Posts

Gurur dedikleri aslında zavallıların kafalarında çaresizlikten yarattığı ve zor günlerinde kullandığı bir kavramdır.Ne gariptir ki ,kişiler bu kendilerinin yarattığı kavrama esir olabiliyor.Böylelikle kişiler kendi kendilerine kelepçe takıyorlar.

Özgür ruhlu kişiler ile sıradan kişileri birbirinden ayıran en temel farklardan biri bu olmalı.Aslında trajikomik bu durumu farkında olmadan yaratıp,daha sonra tapan İnsanoğluna gülümsüyorum sadece.

Tek başına ayakta duramayıp illa tutunacak dal arayan,güçsüz,sönük ve korkak kişiliklerdir köle ruhlular.Bazılarını görünüşte kuvvetli sanırsın lakin sonra görürsün ki,güçlülük imajının altında fare gibi korkak bir ben lik yatıyor.İşte kişileri ayırt etmenin en kolay yolu Dinlemekten geçer.Sabırla dinleyin.Siz dinledikçe en sonunda bilinç altındaki kişiliği ortaya çıkacak,kendini ele verecektir.

İnsan susmayı bilmeli arada.Her gürültünün,söz'ün ,kelimenin birşeyler anlattığı gibi,suskunluğunda birşeyler anlattığını görebilmeli İnsan...

Tarih,yıkımlarla ve kazanımlarla vardır.Her yıkım bir ders,her kazanımda yine başaka bir ders tir.Tekrar tekrar aynı hataları yapmak veya aynı işleri yapıp sürekli farklı sonuçlar çıkmasını beklemek sadece ve sadece Ahmaklıktır.

Bilin ki ;Kimi geçmişin karanlıklarıyla,keşkeleriyle acı çeker.Bunu farkettirdiğinizde bazı Akl-ı evveller bunu kullanır.Kimi geleceğin karıyla ve hedefleriyle iştahla savaşır.Yine bunu farkettirdiğinizde bazı Akl-ı evveller bunu da kullanır.

İnsan Doğru olmalı. dümdüz ,sade ve yegane.Dosdoğru olmalı ;Olmalı ki,ne olduğu ortaya çıksın.Dal gibi eğilip bükülmek veya Renk ten renge brünmek insanın kendi doğruluğundan olmalı aynı elif gibi. Yoksa başkasına minnet etmek,Kul 'un isteklerine boyun eğmek için değil.

Aşk,şu hayatın içinden alınan tad tır.Bu tad doğruluk,yani doğru bildiğinin peşinden giderek içilirse sevgi bulunur. Tek gerçeğin fani olduğu ve aslında baki olanın da fani ile yok olduğu gerçeğini göremeyen gözler kör dür.Cem de,CEMiyet te hep bu halin yansımasını bulanlar ile kurulur.

Her düşünce bir puttur.Bu putları yıkıp bir fikir alde ettiğiniz zaman Ehadiyyeti yani Fikri elde edersiniz.Zira fikir size Aittir,sizi temsil eder.Kendi fikrini bulamayan kişiler hep başka düşüncelerin,put ların İdea ların peşinden koştururlar...

Saygılar Efendim...

Sitelerde Paylaş
  • İleti 48
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Yazıyı yazan arkadaşın gururdan özgür ruha ,sabırla dinlemekten susmanın faziletine,tarihteki yıkımlara evirip çevirdiği,akıl fikirle, cemiyetle ve de putla noktaladığı yazısını büyük bir ilgiyle okudum...

Şimdi çıkıp, sizi bunları yazmaya teşvik eden, hayatla ve insanla ilgili derin tespiteriniz neydi?... Yazının anafikri nedir? diye sorsam , acaba beni pişman eder mi?

tarihinde placebo tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Sayın placebo ,

Pişmanlık için değil, muhabbet için yazıyoruz.Gurur isimli yazıyı kaleme almamdaki ilk ilham kaynağı bu yüzden çok zarar görmemdir.Farkettim ki,Pek çok fırsat insanların kendilerine vurduğu bu tip kelepçeler yüzünden kaçıyor...

Teşekkür ederim sorduğun için...

tarihinde faniolanbaki tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Gurur çok farklı yönlere çekilebilecek bir kavram. "esir olarak yaşamaktansa ölmeyi yeğlerim" diyenlerin gururuyla "ben şunu yapmam, ben şunla görüşmem ben bunu okumam" tarzındaki önermeleri farklı açıdan değerlendirmek gerek. 1. sini belki insanlar katılmasa da anlayabilir ancak 2. ekeştiriye oldukça açık bir kavram bahsettiğiniz gibi insanın kendi kendini kelepçelemesi gibi birşey.

Peki ya onur?

Sitelerde Paylaş

Kişiler zayıf kaldıklarında herne hikmetse gurur silahına saldırıyor.Bu kişinin veya kişilerin ortak değer yargıları yönünde ise Ulvi,değilse Aptallık olarak yorumlanıyor.Gurursuzluk ise,her ne şekilde olursa olsun ister ulvi ister Aptallık oloaydan ve işleyişten vazgeçmemek veya tersine vazgeçmek olarak görülüyor...

Sitelerde Paylaş

Her düşünce bir puttur.Bu putları yıkıp bir fikir alde ettiğiniz zaman Ehadiyyeti yani Fikri elde edersiniz.Zira fikir size Aittir,sizi temsil eder.Kendi fikrini bulamayan kişiler hep başka düşüncelerin,put ların İdea ların peşinden koştururlar...

Çok doğru!

Bu anlamda dinler de puttur, öğretilen Tanrı hakkındaki her şey de puttur, değil midir?

Hattâ Allah baş puttur, yanlış mı?

Sitelerde Paylaş

Çok müphem ucu açık cümleler kurmuşsun . Gururun tanımını dahi yapmadan gururun zavallı insanların silahı olarak tavsif etmiş ve sağlam gerekçeler gösteremediğin gibi derin konuyu sığlaştırmışsın. Daha sonra doğallıktan dem vurup konuyu dağıtmış ve subjektif konuyu nesnel , umumi gibi dayatma telaşası içerisine girmişsin. Gururun zavallı insanların silahı olduğunu gösteriyorsan gurursuzluğuda tavsif etmeli ve gerekçelerle iddianı destekler örneklemeler sunmalıydın. Sanki gururlu olmak aciz insanların işi de gurursuz olmak güçlü insanların işiymiş gibi bir intiba bırakmışsın . Gururu , gurursuzluğu da aynı konuda işlemeli ve gurur , onur ve kibir arasındaki ilişkiyi net olarak çizmeli ve müphem bırakmamalıydın . Kusura bakma dostum ama bana göre ucuz bir nitelemeler içeren bir yazı bu .

Saygılar

tarihinde Craftman tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Bu sizin fikriniz.Gurur bir konuda inatçı tavır takınmaksa,gurursuzluk bunun tam tersi olabilir.Yine gurur,bir konuda inatlaşmamaksa,gurursuzluk yine bunun tam tersidir...

Ucu açık bir konuyu bence bir kalıba sokmak haksızlık olur...

tarihinde faniolanbaki tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Craftman gibi düşünüyorum biraz konunun sığ olarak ele alındığı konusunda...

Birileri en saf olma halini gurur kavramı ile eş görüyorsa bu farklı, bir kimlik olarak öne çıkarıyorsa farklıdır.

Gurur kimi zaman bir kompleksin diğer adı, kimi zaman paylaşılan bir duygunun adıdır çünkü...

Çokça da onurla karıştırılır günlük kullanımda...

Sitelerde Paylaş

İstisnaları olsa da gurur genel anlamda boş bir tanımlamadır. Bazı insanlar kendilerini yapay kimlikler üzerinden tanımlarlar ve bu kimliğe ait olmatan gurur duyarlar.

Bazı insanlarda yaratılan bu yapay kimlik, gerçek kişiliği ele geçirerek insanları kendilerini gururlarına adamış robotlara dönüştürür. Milliyetçilerde aşırı gurur duygusu vardır.

Kendi kişisel gelişimlerini tamamlayamamış zayıf karakterler, geçmişteki atalarıyla, olaylarıyla övünür ve bu şekilde bir sapa balta olamamanın ezikliğinden bir an olsun sıyrılırlar.

tarihinde freand tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Valla tebrik ederim sayın freand,konu hemen politik görüşlerle ilişkilendirildi.ırkçılıkla milliyetçiliği anlamadınız gitti...Ateist ya da yobaz olduğu için kendini halt sanan saplar yok sanki..

Politik görüşlerle ilgisi var elbette. Bir ideolojinin fedaisi olmak ancak kör bir gururla mümkündür.

Bağnazlıktan uzak bir birey bilir ki insanlar ideolojiler için değil, ideolojiler insanlar içindir.

İdeolojiler insanların hedefe ulaşma yolunda bindiği trenler gibidir. Bir trenden iner diğerine binersin.

Önemli olan insanın ulaşmak istediği hedeftir. İdeolojik bağnazlıkta ise tren kaza yapacaksa bile treni terk etmemek vardır.

Gurur ise ideolojiye kör bir inançla bağlayan yapışkandır. Sadece ideoloji için ölür ve öldürürsün, bundan haz duyarsın.

tarihinde freand tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

İstisnaları olsa da gurur genel anlamda boş bir tanımlamadır. Bazı insanlar kendilerini yapay kimlikler üzerinden tanımlarlar ve bu kimliğe ait olmatan gurur duyarlar.

Bazı insanlarda yaratılan bu yapay kimlik, gerçek kişiliği ele geçirerek insanları kendilerini gururlarına adamış robotlara dönüştürür. Milliyetçilerde aşırı gurur duygusu vardır.

Kendi kişisel gelişimlerini tamamlayamamış zayıf karakterler, geçmişteki atalarıyla, olaylarıyla övünür ve bu şekilde bir sapa balta olamamanın ezikliğinden bir an olsun sıyrılırlar.

Sevgili Freand

Ben de aynen sizin gibi düşünüyorum ; fakat bazı yerlerde gururun olması gereken şey mi yoksa şişirilmiş egonun karşıdakine yansıtılması olarak mı telakki edildigini sormak istiyorum.

Gurur ; kibirli , kendini beğenmiş ve vehimli gibi manaları ihtiva ediyor . Karşıdaki kişiden birçok konuda üstün olmanıza rağmen , karşıdaki kişinin size menfi şeyler söylemesi karşısında kendinizi o kişiye karşı mesafelendirmeniz yahut belli yargılamalara gitmeniz gurura girer mi ? Yoksa kendini beğenmiş kişi olarak mı tavsif edilir ? Gururun ego ile bağlantısı bu hususlarda nedir ?

Sitelerde Paylaş

Sevgili Freand

Ben de aynen sizin gibi düşünüyorum ; fakat bazı yerlerde gururun olması gereken şey mi yoksa şişirilmiş egonun karşıdakine yansıtılması olarak mı telakki edildigini sormak istiyorum.

Gurur ; kibirli , kendini beğenmiş ve vehimli gibi manaları ihtiva ediyor . Karşıdaki kişiden birçok konuda üstün olmanıza rağmen , karşıdaki kişinin size menfi şeyler söylemesi karşısında kendinizi o kişiye karşı mesafelendirmeniz yahut belli yargılamalara gitmeniz gurura girer mi ? Yoksa kendini beğenmiş kişi olarak mı tavsif edilir ? Gururun ego ile bağlantısı bu hususlarda nedir ?

Ego anlamında kullanılırsa gurur kimi zaman normaldir. Ego benlik demektir ve buna kişinin kendisine duyduğu saygı da vardır.

Bu alana dışarıdan yapılan saygısızlıklara müdahale kör bir gurur değil, bir haktır bence. Aslında şöyle bakalım.

Gurur Egonun yani benliğin fazla önüne geçmedikçe normal kabul edilebilir. Gurur her zaman kötü değil, iyi olduğu istisnalardan birisi de bu.

Yeter ki kişinin bilinçli ve temiz düşünmesinin önüne geçmesin. Gururu için adamları kurşuna dizen bir isyancı milisi normal değildir.

Bazı insanlarda ise benlik oturmamıştır. O oturmayan benliğin yerine bu gerçeği kamufle etmesi için kof gurur basılır. Bu kişiler açık fikirli olmaz.

Sitelerde Paylaş

Gurur,kişi lerin ego larının ürünüdür.Egolar ne denli kuvvetli ve bükülmez ve sert ise gurur da o nisbetlede kuvvetlidir.Ego ları ne nisbetle filexi ve esnek ise,gururda o nisbetle esnektir.Egoları törpülü bir İnsanın göstereceği bir gurur olmaz...

Egosu olmayan bir insan da olmayacağı için hiçbir konuda refleksif dahi olsa gururlu davranmayacak biri de olmaz .

Her insanın izzetinefsi ve kendine öz saygısı bulunduğu için bazen alçaltıcı durumlarla kontak halinde olmamak için de minimum düzeyde dahi olsa ego olmalıdır.

Aşırı gururlu olmak ile gurursuz olmak arasındaki uç noktaları idrak etmek gerekir. Bir insanın aşırı gururlu yahut şişirilmiş egoyla karşıdakine gereksiz üstünlükler taslaması ya da vehimlere kapılıp önüne çıkan fırsatları gereksiz anlam bindirmelerle kaçırması doğru birşey olmadığı gibi bu anlam bindirmeleri zavallılık olarak tavsif etmekte acımasızlıktır . Karşıdakini mecruh düşürmek , hiçbir üstün vasfı bulunmamasına rağmen kendisine gereksiz anlamlar yükleyip kibirli davranışlar sergilemek ne kadar anormal ise ; seni aşağılayan ve haksızlık eden bir bireye karşı koydugun mesafeyi ve kırgınlıktan gelen menfi davranışları da gururdan gelen zavallılık olarak telakki etmemek gerekir.

Ego anlamında kullanılırsa gurur kimi zaman normaldir. Ego benlik demektir ve buna kişinin kendisine duyduğu saygı da vardır.

Bu alana dışarıdan yapılan saygısızlıklara müdahale kör bir gurur değil, bir haktır bence. Aslında şöyle bakalım.

Gurur Egonun yani benliğin fazla önüne geçmedikçe normal kabul edilebilir. Gurur her zaman kötü değil, iyi olduğu istisnalardan birisi de bu.

Yeter ki kişinin bilinçli ve temiz düşünmesinin önüne geçmesin. Gururu için adamları kurşuna dizen bir isyancı milisi normal değildir.

Bazı insanlarda ise benlik oturmamıştır. O oturmayan benliğin yerine bu gerçeği kamufle etmesi için kof gurur basılır. Bu kişiler açık fikirli olmaz.

Benimde başlık sahibine söylemek istediğim şeyler bunlardı dostum. Kesinlikle katılıyorum fakat ; ben pozitif bir milliyetçi olaraktan milliyetçiliği tek konuda kategorize ederek eleştirmeyi de yanlış buluyor milliyetçiliğin yönünün eleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum . Atalarıyla gurur duyan , övünen ve bu fetih yahut başarılara hiçbir katkısı olmamasına rağmen bir kibir unsuru olarak karşıdakine hitap eden kimseleri bende eleştiriyor , hoşgörmüyor ve hatta gülüp geçiyorum ; ama yurtsever milliyetçiliği de ırkçılıkla karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. 2. dünya savaşı sonrası nazilerden dolayı milliyetçilik ırkçılık olarak telakki edilse dahi , ırkçı-milliyetçiliğin pozitif milliyetçilikten tecrit edilerek tenkit edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sevgiler.

tarihinde Craftman tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7

• Yeni Oluştur...