Jump to content

Okuma yazma ve harfler..


Recommended Posts

Uzun zamandır düşündüğüm bir konudur, bugün okuduğumuz yazdığımız ve adına ''Latin'' harfleri dediğimiz şekillerin çıkardığımız sesleri neye dayandırılarak sembolize ettiğidir..Mısır hiyerogliflerinden fonetik olarak öküz kelimesi hayvanın başını tasvir ederek yukarı bakan bir açı olan ters ''A'' harfi şekli ve isim olrak Alef diye adlandırılan bir simgeydi.

Bu gün latin harfleri dışında gerek Arap, Çin-Japon, Hint alfabelerini bir yana bırakalım Latin harflerinin sembolize edilişini neye bağlarız...

Neye bağlarız biliyormusunuz tamamen insanoğlunun sesleri çıkarırken dil,dudak,damak hareketlerinin nasıl hareket ettiği sembolize etmişlerdir...Örneğin A derken yanaklarınız iki tarafa doğru açılırken diliniz ''A''nın orta çizgisi olacak şekilde durur. B harfi ise birbirine sıkısıkı yapışık bir dudağın sembolüdür ki sesi çıkarmak için iki dudak mutlaka birbirine dokunaran aşağı doğru açılmalıdır. C harfine gelirsek dil kuvetli bir şekilde ağız tavanına yaslanarak çenenin aşağı doru açılmasıyla C sesinin çıkarılmasıdı..En belirgin olanlardan biri D harfidir dil alt ve üst dişleri kapatacak şekilde ağız içinde D harfi şeklini alır. Z harfini söylemek için dil ağız tavanına yapıştırılıp sonra sembolize edildiği gibi Z aşağı çekilmesi gerekir...En barizi H harfidir harfin şekline bakarak dil ortada yanaklar gerilmiş deneyerek bulursunuz. Özellikle M harfine bakarsanız ayna karşısında ''M'' derken dudaklarınızn ne kadar m harfine benzediğini göreceksiniz. J sesini çıkarmak için diliniz ağız tavanına değmeli ve sonra aşağı doğru inmek zorunda değilmi? I sesi için dudaklarımız yatay şekilde açılır yanaklarda oluşan gamze tıpkı bir I sesini simgeler..O sesini söylerken dudakların aldığı şekli söylemeye bile gerek yok değilmi. Ama en tipik olanlardan biri ''R'' yi söylerken dili ağız tavanına hafif yaklaştırıp sonra adım atar gibi ileri bir nefes üflememiz..

Bunları Latin harfleri için düşünüp çözümledim..Ama Arap yada diğer dillerin fonetiğinde böyle bir kural varmıdır yokmudur bilmiyorum...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yorumlarin biraz zorlama olmus, pek ikna edici degil. Demek istedigim "X" harfi baska bir fonetigi temsil ediyor olsa bile ona yine birseycikler uydurabilirsin..

Bir kere Latin harfleriyle onlarca, birbirinden cok farkli olan, diller yaziliyor. Eger yinede fonetik-harf sekilleri arasinda bir alaka ariyorsan 2000 kusur sene once konusulan Latince'ye bakmalisin. :)

Latin harflerinde harfin telaffuzuyla yazilisi arasinda pek bir baglanti yok. Mesela T/D, B/P, G/K, F/V harfleri birbirine cok benzer, fakat yazilislari oldukca farklidir.

Bu arada, diger harfleri bilmem, ama "B" harfi zamaninda (Fenike dilinde olsa gerek) bir evi temsil ediyormus, "Bet" harfi oluyor, ki bugun Sami dillerinde ev halen "bet"'e benzer bir kelimedir. (Or: Arabca'da beyt=ev)

tarihinde zlndlq tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

X harfini sen söylerken yüz hatların nasıl bir şekil alıyor..Yada G harfini çıkarırken ağız dudak hareketlrine bir bak..U harfindeki hareket yeterli değilmi yada E harfini söylerken profilden bakınca alt üst dudak ve dil doğal bir E harfini oluşturmuyormu?

tarihinde ziobelle tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

..Mısır hiyerogliflerinden fonetik olarak öküz kelimesi hayvanın başını tasvir ederek yukarı bakan bir açı olan ters ''A'' harfi şekli ve isim olrak Alef diye adlandırılan bir simgeydi...

Alef, Aleph, Alpha, Alfa, Elif, A genelde alfabelerin ilk harfi ve bahsettigin öküz ile iliskilendirilir ama bütün alfabelerde ayni sekilde yazilmaz örnegin ibrani, arap, thai vs gibi alfabelerde hicde ters cevrilmis öküz basina benzemez.

'Latin'' harfleri dediğimiz şekillerin çıkardığımız sesleri neye dayandırılarak sembolize ettiğidir' diyerek sanirim alfabe derken sadece latin alfabesini kastediyorsun ki o da eski etrüsk alfabesinin ters cevrilmis ve zorlama degistirilmis halidir keza runik denen alfabe ile buyuk benzerlik gösterir ve kökeni göktürk alfabesidir. Bunu ciddi ciddi idda edecek bilimadamlari makaraya alinacaklarini bildikleri icin gözle görunen bariz evrimi bilimsel olarak ortaya koymaktan korkmaktadirlar.

Avrupa zaten latin ve grekten gerisine gitmek istemiyor kendine baz aldigi modern kulturun baslangici icin bu ikisi yeter diyor her ne kadar ustune basa basa latin alfabesini kullaniyoruz diyen bati dunyasi onun kökeni hakkinda aciklama yapmaktan hep kaciyor bir diger kactigi noktada arap rakamlari. Bu da ilginc bir konudur bak bu konuda kilise ve papa daha akla yakin oldugu icin hic cekinmeden arap rakamlarini kabul etmisler ve kabul ettikten bugune kadar kullanmaya baslamislardir ama kaynagi hakkinda okullarda tek kelime ögretilmez.

Link to post
Sitelerde Paylaş

bir diger kactigi noktada arap rakamlari. Bu da ilginc bir konudur bak bu konuda kilise ve papa daha akla yakin oldugu icin hic cekinmeden arap rakamlarini kabul etmisler ve kabul ettikten bugune kadar kullanmaya baslamislardir ama kaynagi hakkinda okullarda tek kelime ögretilmez.

Ne alaka kardesim, merak eden arastirir bulur arap rakamlari nereden gelmis, nezaman kabul gormus vs vs. Sanki sakincali, gizli bir konuymus gibi konusma.. Kaynagini merak ettiysen biraz arastirma tenezzulunde bulun, Hintliler tarafindan icat edilmistir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Alfabenin kökeni bilinmiyor. Bilinemez de artık.

Birden fazla kökeni olduğu bir gerçek ama..

İnsanlar alfabeyi birkaç kerede keşfetmişlerdir yani.

Hepsi birbirinin devamı ve kopyası değil. Bazıları çok farklı. Özellikle Hindistan alfabeleri latin alfabesinden çok farklı.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...