Jump to content

7 kat gök ifadesi nereden geliyor?


Recommended Posts

"Böylece onları, iki günde (iki evrede) yedi gök olarak yarattı ve her göğe kendi işini bildirdi. En yakın göğü kandillerle süsledik ve onu koruduk." Fussilet 12

Bu şekilde çok ayet var. Yedi kat gök ifadesi Kuran'da çok geçiyor.Bunun kaynağı ne olabilir? Çıplak gözle bakınca kat mat yok. Allah her göğe kendi vazifesini nasıl bildirebilir?

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Böylece onları, iki günde (iki evrede) yedi gök olarak yarattı ve her göğe kendi işini bildirdi. En yakın göğü kandillerle süsledik ve onu koruduk." Fussilet 12

Bu şekilde çok ayet var. Yedi kat gök ifadesi Kuran'da çok geçiyor.Bunun kaynağı ne olabilir? Çıplak gözle bakınca kat mat yok. Allah her göğe kendi vazifesini nasıl bildirebilir?

1

7

12

19

ve

40

bu sayılar geleneksel söylemlerde kullanılan hatta kutsanan rakamlardır.

Türkçedeki deyim ve günlük sözlerde de 40 sayısı fazla kullanılır.

7 kat gökten kasıt da bence klasik bir tabirdir.

Bin kere söyledim, 50 kere gittim, yüz kere anlattım, 10 kat giyindim, derken kullandığımız klasik tabirler gibi.

40 ve 12 biraz daha popülerdir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

yedi kat gök tabiri kurandan önce de kullanılan insanların aşina olduğu bir tabir olmalı...

araştırılsa benzer ifadeler daha eski metinlerde de geçiyordur...

7 kat, 7 evre v.s. genelde bir şeyin uzaklığı derinliği yüksekliği veya süreci için kullanılıyor.

Yerin 7 kat dibi, göğün 7 kat yukarısı.

Türkçede daha çok 10, 100 ve 1.000 sayıları misli ifadelseinde kullanılıyor.

Eski metinlerde daha düşük sayılar ölçek olarak kullanılmış.

Bu konuda bir araştırma yapabilirim haklısın.

Bir tevrata ve de incile bakalım :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

ibrahimi dinlerde yedi kat gök kavramı vardır bunun sebebide gözlenen gezegen ve güneş ve ayın yorungulerindendir. kuran birinci katın yıldızlarla dolu olduğunu söyleyerek iyice şaşırır. en yüksek gökte yani arşta ise allah oturmuştur.

O GÜN RABBİNİN GÖĞÜNÜ 8 TANE MELEK TAŞIYACAK=HAKKA-17,KURAN

http://www.kuranmeali.org/kuran_meali.aspx?suresi=hakka&ayet=17

Çünkü daha önceden göğe yerleşmişti;

GÖKLERİ YERİ YERİ 6 GÜNDE YARATTI.SONRA en yüksek GÖĞE YERLEŞTİ=YUNUS-3,KURAN

http://www.kuranmeali.org/kuran_meali.aspx?suresi=yunus&ayet=3

GÖKLERİ YERİ YARATMADAN ÖNCE ONUN ARŞI SU ÜZERİNDEYDİ=HUD-7,KURAN

http://www.kuranmeali.org/kuran_meali.aspx?suresi=hud&ayet=7

kurandaki sistem aynı şu resimdeki gibidir göğü düşmekten koruyan direkler , çamurda batan güneş ve yedi kat gök yedi kat yer...

Ancient%20Cosmology2.jpg

tarihinde Paratman tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Birçok dinde ve mitte 7 rakamı kutsaldır. Yahudilikte 7 fil ve 7 başlı şamdan meşhurdur. Müslümanlar kabenin etrafında 7 defa dıştan içe dönerler bakın burdan devam edelim...

Atomun etrafında 7 elektron bulunur ve her elektron kendinden bir sonraki elektron seviyesine geçmek için elektron kazanmak zorundadır. Elektron kaybederse de daha geri elektron seviyelerine düşer. Atom tanrıyı elektron da insanları simgeler bu eski mitlerde. Bu bir zamanlar dünyanın yüksek bir medeniyete gelmiş ama sonra yokolmuş ya da uzaylılar bize bu bilgileri öğretmiş olma ihtimalini getiriyor. Ben birincisine inanıyorum. Medeniyetler yükselmiş ve düşmüş bu döngü hep devam etmiş, toprağın kat ve kat altında radyasyona maruz kalmış yanmış topraklar bulunuyor. Bu eski çökmüş medeniyetlerden kalma kırıntı bilgiler mitlere dönüşmüş olabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

ibrahimi dinlerde yedi kat gök kavramı vardır bunun sebebide gözlenen gezegen ve güneş ve ayın yorungulerindendir. kuran birinci katın yıldızlarla dolu olduğunu söyleyerek iyice şaşırır. en yüksek gökte yani arşta ise allah oturmuştur.

kurandaki sistem aynı şu resimdeki gibidir göğü düşmekten koruyan direkler , çamurda batan güneş ve yedi kat gök yedi kat yer...

Ancient%20Cosmology2.jpg

Doğru bir tespit. Müslümanlar ayetler mecazdır der dururlar şimdi. :) Fotoğraf her şeyi özetliyor. Kuran'da dünya düzdür, güneş balçığa batar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şamanizm’de gök katları

Asya Şamanizm’inde şamanlar “uçuş” denilen trans yolculuklarında, kimi zaman “yeraltı” dedikleri ortama iner, kimi zaman gök katları dedikleri ortamlara çıkarlar. Altay Türkleri'nin geleneğine göre gök katları çeşitli ilâhî veya yarı ilâhî varlıklarca meskun olup, şaman, yolculuğunda bunlarla irtibat kurabilir. Fakat “uçuş” denilen bu trans deneyiminde her şaman her gök katına çıkamaz; daha doğrusu şamanlar kudretleri oranında gök katlarına yükselebilir. Asya Şamanizm’inde, herhangi bir nedenle gök katlarını aşması gereken bir şamanın önce “yeraltı” denilen öte-âleme inmesi gerekir. Ural-Altay kavimlerinde gök katları genellikle ya 7 ya da Dante’nin İlâhî Komedya’sındaki gibi 9’dur. Gök katlarının sayısı tüm şamanist toplumlarda aynı değildir. Kimi şamanist geleneklerde “yeraltı” denilen öte-âlem de 7 kata ayrılır ki, bu durumda algılanamayan katların toplamı 14’ü bulur. Eski şamanların 13’üncü gök katını aşabilmiş oldukları söylenir. Altaylılar ise hem 7 ve 9 kat gökten, hem de 12,16 ve 17 kat gökten söz ederler. Altay, Yakut ve Uygur Türkleri’nin geleneklerine göre, insanların yaşadığı Yer, ölülerin göçtüğü “yeraltı” (öte-âlem) ve spiritüel Gök’ten oluşan üç ortam, merkezlerinden geçen bir eksenle birbirine bağlıdır ki bu eksenin iki ucu Yer’in Göbeği ve Göğün Göbeği olarak kabul edilir. [1]

Dogonlar ve Bambaralar’da gök katları

Göğün Göbeği kavramı Mali Cumhuriyeti’nde yaşayan yerlilerden Dogonlar’da da mevcuttur. Her şeyi ikiziyle ya da çift çift düşünen Dogonlar’a göre Tanrı Amma’nın yarattığı gökler’in, yani gök katlarının sayısı 14’tür, yer katlarının sayısı da 14’tür. Dogon ve eski Mısır geleneklerine göre, göklerin en yüksek katı, tesirlerin kutsal kaynağı Sirius’tur. Dogon inanışına göre en yüksek Gök katında Tanrı Amma’nın naibi Büyük Nommo bulunur ki o, Dünya’daki ruhların gözeticisi olup Dünya’yı sevk ve idare eder. Dogonlar’a komşu olan Bambaralar’ın geleneğinde gök katları şöyle açıklanır:

1- Birinci gök kirlidir (saf değildir).

2- İkinci gök kısmen arınmış haldedir, hayvan ve insan ruhlarının ülkesidir.

3- Üçüncü gök ilahlarla insanlar arasında aracı olan varlıkların bulundukları yerdir.

4- Dördüncü gök ilk üç göğün “ayna”sıdır. Kelâmın ve rahmetin sahibi olan ve dünyanın sevk ve idaresinden sorumlu olan yaratıcı ilah Faro’nun hesaplarını, hesap kayıtlarını tuttuğu yerdir. Faro, “ayna”sından yeryüzündekilerin tüm yaptıklarını ve olayları izler. Yani, bu gök katı, varlıkların görülüp gözetlendikleri yerdir.

5- Beşinci gök ilâhî adaletin göğüdür. Faro burada yasaklarını bozan (ilahi yasalara uymayan) insanlar hakkında hüküm ve kararını okur.

6- Altıncı gök, dünya sırlarının saklı olduğu göktür.

7- Yedinci gök ilah Faro’nun ülkesidir. Dünya için gerekli rahmet deposudur, rahmet oradan yağmur gibi iner.

Mayalar’da gök katları

Göğün Göbeği ve Yer’in Göbeği kavramları Mayalar’da da bulunur. Mayalar’ın kutsal kitaplarından Popol-Vuh’ta Yer’in Göbeği’ndeki ilah ifade edilirken göbek ve kalp sözcükleri kullanılır. Örneğin, bir efsanede, atmaca, Göğün Göbeği’nden Yer’in Göbeği’ne dikine iner. Yine, Popol-Vuh’ta Göğün yedinci katından inen, uygarlık getiren kahramanların babaları olan 7 Ahpu, Yer’in kalbine indiklerinde insan biçimine girerler. Meksika piramitlerini yapan halklardan bazıları, göğü dokuz katlı saydıklarından piramitlerini de dokuz katlı yapmışlardır. Fakat Asya şamanizm’inde olduğu gibi, Mayalar’da, Aztekler’de ve bunların torunları olan Amerika Kızılderililerinde de gök katlarının sayısı aynı değildir.(Algonkin’lerde 12 gök vardır.)

Aztekler’de gök katları

Jacques Soustelle “Meksikalılar’ın Tarihi” adlı kitabında, 13 Gök 9 Yer olduğunu kabul eden Aztekler’in gök katları hakkındaki inanışlarını şöyle özetler:

1’inci gök, yıldızlar ülkesidir. 2’nci gök, iskelet görünüşüyle tasvir edilen yaratıkların ülkesidir.3’üncü gök, muhafızların ülkedir. 4’üncü gök, yeryüzüne inen seçkin ruhların ülkesidir. 5’inci gök, ‘ateş yılanları’nın ülkesidir 6’ncı gök, dört rüzgar ülkesidir.7’nci gök, toz ülkesidir. 8’inci gök, ilahlar ülkesidir. İlahlar bu gök katında yaşarlar; hiç kimse daha yukarıdaki gök katlarında neler olduğunu bilemez. 9’uncu gök ile 13’üncü gök arasında büyük ilahlar bulunur. Güneş’in en süptil hali 12’nci göktedir. 13’üncü gök katında ise ‘İlâhî Çift’, yani ‘etimizin efendisi’ ve eşi yaşar, oraya hiç kimse çıkamamıştır. 13’üncü gökten bir süt ağacı çıkar.

İbrani geleneğinde gök katları

İbrani geleneğine göre, 1’inci gök en yakın göktür, 2’nci gök günahkarların bulunduğu göktür, 3’üncü gök Aden bahçesinin bulunduğu göktür, 5’inci gök gök aşağı düzeyli meleklerin bulunduğu göktür, 6’ncı gök melek gruplarının ve Kerubi meleklerinin bulunduğu göktür; Tanrı ise 7’nci göktedir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evre mevre yok arkadaşlar, parantez içindeki eklemeler Kuran'da bulunmaz. Hadislere bakarsanız 7 günün bildiğimiz gün olduğunu anlarsınız. Adem'in falan hangi gün hangi saatte yaratıldığı yazıyor.

Aynı hadislerle, Allah tarafından günbegün nelerin yaratıldığı da belirtilmiş. Kur'an kadar eski olan bu hadislere bakarak, çok rahatlıkla o dönemin insanlarının "haftanın günü" gibi 24 saat evrelerle belirtilen "gün" kavramı olarak kabul ettiği, Muhammed'in bu yönde salladığı aşikar.

Pazartesi erkenden kalkış, ağaçları yaratış.

Saat 12:00 öğle arası,

13:00 mesaiye tekrar başlayış,

Otları yaratış,

18:00 paydos.

Bugün çok yorucuydu. Ağaçları yaratırken bir gök cismi, dünya adını verdiğim bu gezegene neredeyse düşüyordu, son anda farkettim. Güç oldu ama gök cisminin izlediği yolu değiştirmek için başka bir yola "ol" dedim. Gök cismine de "git" deyince o yörüngeye oturdu. Sanırım bu gök cismine "halley kuyruklu yıldız" diyeceğim. Adem'e söyledim iyice ezberledi.

Gibi.

Muhammed 6 günde yaratma muhabbetini Yahudilerden şettirmiş. Yalnız, 1 gün mola veren tanrı kavramı o muhteşem mantığında uygun olmamış ki, hadislerde buna değinilmez.

Büyük ihtimalle 7 kat olayı da bi' yerlerden şettirmedir.

Koskoca yıldızların süs niyetine yaratılması da ayrı bir mevzu.

Selamlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

kurandaki sistem aynı şu resimdeki gibidir göğü düşmekten koruyan direkler , çamurda batan güneş ve yedi kat gök yedi kat yer...

Ancient%20Cosmology2.jpg

Çizim güzel olmuş. Ancak; Güneş’in 5. katta, Ay’ın 2. katta, Merkür’ün 3, Venüs’ün 4. katta oldukları nereden çıkıyor? Ayrıca Güneş’i 5. katta göstermiş. Dünya’yı turlarken alttaki 5. kata çarpmayacak mı? 7 katta altta var çünkü.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Atomun etrafında 7 elektron bulunur ve her elektron kendinden bir sonraki elektron seviyesine geçmek için elektron kazanmak zorundadır. Elektron kaybederse de daha geri elektron seviyelerine düşer. Atom tanrıyı elektron da insanları simgeler bu eski mitlerde. Bu bir zamanlar dünyanın yüksek bir medeniyete gelmiş ama sonra yokolmuş ya da uzaylılar bize bu bilgileri öğretmiş olma ihtimalini getiriyor. Ben birincisine inanıyorum. Medeniyetler yükselmiş ve düşmüş bu döngü hep devam etmiş, toprağın kat ve kat altında radyasyona maruz kalmış yanmış topraklar bulunuyor. Bu eski çökmüş medeniyetlerden kalma kırıntı bilgiler mitlere dönüşmüş olabilir.

Her elementin atomunun elektron sayısı farklıdır. 7 elektron yanlış hatırlamıyorsam Azot'a ait.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...