Jump to content

Recommended Posts

Fosil yazınca, buyrun benim diyecektim, dedim bu salak espriyle giriş olmaz.

Bu arada haftaya ALES'e başvuruyorum. 9 Nisanda başvuru son.

Bunu neden dedim, geçen seneden beri yaşadığım şehirde lisans branşım açık olmasına rağmen kimse atanamadı, öylece kürsü var öğretim görevlisi yok. Atanacağı da yok.

Özel öğrenci statüsünde arkeoloji veya antropolojiye (paleoantropoloji terchen) kayıt olacağım dün akşam karar verdik.

Dolayısıyla, belki de senin bu sorunun bilimsel cevabını bir kaç ay sonra vermeye çalışabilirm. Acundan azıcık da olsa :)

Bir paleontolog olaydı kolay cevap verebilirdi senin soruna.

tarihinde Afrodit tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bulunan fosilden o canlı hakkında ne gibi bilgiler elde edilebilir?

Odev konuusu gıbı olmus:D YArdımcı olayım ama ınternette de bır suru kaynak var.

3- Fosillerin Yararları :

1- Tortul kayaçların hangi zamana ait olduğunun (yani yaşlarının) anlaşılmasını sağlar. (Tortul kayaçların içerisinde en genç fosiller üst tabakalarda, en yaşlı fosiller alt tabakalarda bulunur. Maddelerin yarılanma ömrü hesaplanarak kayaçların yaşı hesaplanabilir).

2- Fosillerin bulunduğu bölgenin geçmişteki coğrafi durumunu ve iklim şartlarının nasıl olduğunun anlaşılmasını sağlar.

3- Nesilleri tükenmiş veya eski zamanlarda yaşamış canlıların (Dinozor, trilobit = vücudu üç kısımdan oluşan soyu tükenmiş bir böcek türü, mamut) tanınmasını sağlar.

4- Canlıların geçirdiği gelişim dönemleri (evreleri) hakkında bilgi edinilmesini sağlar.

5- Yer kabuğunda oluşan değişimler hakkında bilgi verir.

6- Fosil yakıtların oluşmasını sağlar.

Bunlarda bonus bılgıler:D

- Balıklar öldüklerinde hava kesecikleri havayla dolu olacağı için su üstüne çıkarlar.

Ancak bir süre sonra çeşitli sebeplerle çürümeye başlayan balıklarda hava kesecikleri de çürüyeceğinden balığın hacmi azalır ve yoğunluğu artar. Bu nedenle çürüyen balığın yoğunluğu artacağı için balık suyun dibine batar.

2- Milyonlarca yıl önce ölen bitki, insan ve hayvan kalıntıları okyanus ve bataklık tabanına batar ve bu kalıntıların üzeri kil, kum ve diğer minerallerle örtülerek tortul kayaçlar oluşturulur. Tortul kayaçların altındaki canlı kalıntıları olan fosillerin ısı ve sıkışmanın etkisiyle oluşturduğu petrol, kömür, doğal gaz gibi yakıtlara fosil yakıtlar denir.

3- Gözle görülemeyecek canlıların da fosilleri bulunabilir. Bu fosiller tek hücreli bitki ve hayvanlar olabileceği gibi çok hücreli canlıların diş, pul, kemik, spor ve polen gibi küçük parçaları da olabilir. 142 milyon yıl öncesinden kalan alg fosili incelenebilmiştir.

4- Fosiller canlı kalıntısı ya da izi sayesinde oluşur. 400 milyon yıl önce taze çamurda bulunan denizyıldızının izi çamurun kuruyup kayalaşmasıyla günümüze kadar gelmiştir

Link to post
Sitelerde Paylaş

TUBİTAK bu konuda uzman olup örneğin fosilin penisi olup olmadığı, kaç cm veya mm olduğu, dişi bir fosilse ölüm anında bakire olup olmadığı, mucize işlevi görecek veya Kuran'ı doğrulayacak bir biçimde ibareler ile üstünde Arapça Allah yazısı gibi şeyler olup olmadığını, fosilin yaşarken hangi dinden ve mezhepten olabileceği, ateist canlıların fosillerinde görülen ibretlik ağız ve çene yapısı çarpılması gibi şeyler ortaya çıkarabilmekteler mesela.. Şu ana kadar çok uğraştılar ama şimdiye kadar henüz bir cin veya ölmüş melek fosili bulamadılar ama fosilbilim ilerliyor eminim ki nasıl 10 metrelik dinozorlarla aynı anda yaşamış çok eski insan fosilleri buldularsa yakında bir cin veya melek fosili bulmaları da yakın görünüyor. :)

Not. Lütfen bu iletiyi değiştirmeden olduğu gibi ev ödevlerinizde kullanın. Başka türlü yazarsanız zayıf not almanız mümkün.

tarihinde kozmopolit tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

kozmopolit çok komiksin katılıyorum :)

Bilim insanları fosillerden birçok şey öğrenebilir.İşte bazı örnekler:

1.Ne çeşit bir organizmanın hangi zamanda ve nerede yaşadığını öğrenebiliriz.

2.Bazı hayvan gruplarının ne zaman evrildiğini ve onların atalarının neye benzediklerini öğrenebiliriz.

3.Kıtaların birbirlerinden nasıl ayrıldıklarını fosil türlerinin nerelerde bulunduklarını karşılaştırarak öğrenebiliriz (örneğin bir türe ait fosil kalıntılarının hem Afrika hem de Güney Amerika’da bulunduğunu farzedelim bu türün okyanusları aşamaycağını biliyorsak Afrika ve Güney Amerika’nın bir zamanlar birleşik olduğunu çıkarabiliriz.

4.Nesli tükenmiş bir organizmanın ne yediğini, nasıl göründüğünü, hangi boyutta olduğunu, cinsiyetini, fiziksel yeterliliklerini, gelişim mekanizmasını, ömrünü, patolojisini ve daha birçok özelliğini fosillerden öğrenmek mümkün.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...