Jump to content

Hep tekrarlanan "Her şeyin bir ustası vardır" görüşünün aslı astarı nedir ?

Recommended Posts

"Kur'an'daki her şeyi kabul ederim, Kur'an'a uyan her şeyi de kabul edebilirim." diyen sen değilmisin neden bu ayetleri olduğu gibi kabul etmiyosunda da mecazi anlam arıyosun peki.allah diyen akıl cevaplarsan sevinirim kardeşim.

tarihinde xenon tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş
  • İleti 104
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Tarafsız:

Böyle dersen zaten tasarım harikası olmayan bir şeyi yaratmadı demiş gibi biranlam çıkıyor. eğer "evrende düzensiz, kusurlu veya dengesiz hiç bir şeyyok" dersen de zaten başa dönmüş oluyoruz.

Ben evrenden bağımsız, mantıksal bir gereklilik olaraksanatlı ve düzenli her şeyin ustası yani tasarımcısı olma zorunluluğu var mı demek istedim.

Sitelerde Paylaş

Aelfric, boşuna zahmet edip yazmışsınız o kadar şeyi çünkü yazdıklarınızda hiçbir cevap yok. Sadece "şöyle yap, şöyle yapma" demişsiniz. Bu yüzden yazdıklarıma cevap niteliği taşıyan bir şeyler yazmazsanız size cevab vermem.

Hem cevap verip, hem öneride bulundum. Tartışmayı tıkayan sizsiniz. Herşeyin çözümü 5 dakikalık akıl yürütme değildir, araştırmanız gerektiği bir gerçek. İslam'ı savunmaya gelmişsiniz daha en temel anti-god argümanları bilmiyorsunuz yalan mı? E ben biraz öneride bulunmuşum buna mı takılıyorsunuz? İlginç insanlar var bu dünyada gerçekten...

Sitelerde Paylaş

Tarafsız:

Böyle dersen zaten tasarım harikası olmayan bir şeyi yaratmadı demiş gibi biranlam çıkıyor. eğer "evrende düzensiz, kusurlu veya dengesiz hiç bir şeyyok" dersen de zaten başa dönmüş oluyoruz.

Ben evrenden bağımsız, mantıksal bir gereklilik olaraksanatlı ve düzenli her şeyin ustası yani tasarımcısı olma zorunluluğu var mı demek istedim.

Sitelerde Paylaş

Kur'an'daki her şeyi kabul etmem, mecazi ifadeleri kabul edemeyeceğim anlamına mı gelir?

Mecazi ifadelerin dışındaki ifadelerden bahsediyor o, yani direkt anlamlardan. Bunlar mevcutken niye mecazi anlam arıyorsun diyor, mecazi anlam kabul edemezsin demiyor. Bariz mantık hatası yapıyorsun, ilk aklına gelen şeyi yazmamaya çalış.

Sitelerde Paylaş

peki mecazi ifadeleri nasıl sabitleyecez sen başka bir mecazi anlam çıkartırsın ben başka bir mecazi anlam çıkartırım öteki başka bir mecazi anlam çıkartır ayrıca ilahi bir kitap kesin olmalıdır bence herkes aynı şeyi anlamalıdır.

Sitelerde Paylaş

Hem cevap verip, hem öneride bulundum. Tartışmayı tıkayan sizsiniz. Herşeyin çözümü 5 dakikalık akıl yürütme değildir, araştırmanız gerektiği bir gerçek. İslam'ı savunmaya gelmişsiniz daha en temel anti-god argümanları bilmiyorsunuz yalan mı? E ben biraz öneride bulunmuşum buna mı takılıyorsunuz? İlginç insanlar var bu dünyada gerçekten...

Yazdıklarımı tek tek alıntılayarak cevab verirseniz, ben de yazdıklarınızı dikkate alıp cevablandırabilirim. Gördüğünüz gibi benim bir şeyden kaçtığım yok. Top sizde...

Sitelerde Paylaş

Mecazi ifadelerin dışındaki ifadelerden bahsediyor o, yani direkt anlamlardan. Bunlar mevcutken niye mecazi anlam arıyorsun diyor, mecazi anlam kabul edemezsin demiyor. Bariz mantık hatası yapıyorsun, ilk aklına gelen şeyi yazmamaya çalış.

Yıldızların birer kandil gibi ışık saçtıklarını kabul etmek mecaza girmez.

peki mecazi ifadeleri nasıl sabitleyecez sen başka bir mecazi anlam çıkartırsın ben başka bir mecazi anlam çıkartırım öteki başka bir mecazi anlam çıkartır ayrıca ilahi bir kitap kesin olmalıdır bence herkes aynı şeyi anlamalıdır.

Hep beraber tartışır, bir sonuca varırız.

Sitelerde Paylaş

bir tartışmaya girince teistler köşeye sıkıştıklarında hep aynı sözü söylüyorlar "şu dünyada her şeyin bir ustası var, hiçbir şey kendi kendine oluşamaz, o zaman başlangıcı allah yaratmıştır" deyip işin içinden çıkmaya çalışıyorlar.

bu cevap bana biraz mantıklı, biraz mantıksız geliyor ama henüz kafama yatan bir açıklama getirebilmiş değilim. şöyle bir varsayım geliştirdim:

1)evrenin nasıl oluştuğunu tam olarak bilmiyoruz. mesela big bang teorisinin ortaya çıkış sebebi, evrenin genişlediğinin keşfedilmesi. ancak bazı görüşlere göre evren her zaman vardı. ayrıca evrenin genişledikten sonra tekrar küçülerek dengeyi sonsuza kadar sürdürdüğünü iddia edenler de var.

2)bu durumu "döngüsel nedensellik" ile açıklamaya çalışanlar da var

bunu kabul edersek, bir yaratıcı olduğuna inanmamıza gerek kalmaz ama şu durumlar da var:

3)bir kitapta da kısaca şöyle bahsediyor: "bunu bir tanrının yaptığını kabul etsek bile tanrının her şeye gücü yetme, her şeyi bilme, tasarım vs. gibi vasıflarının olduğunu kanıtlayamayız"

4)"eğer öyle olsa bile, bu senin inandığın yaratıcı olmayabilir".

bu durumlardan birini kabul edersek, bir yaratıcının olduğunu bir şekilde kabul etmiş oluyoruz.

Açıkçası köşeye sıkışmış durumdayım. buradaki cevaplar beni pek tatmin etmedi diyebilirim. bu konuda sizin de görüşlerinizi alabilir miyim ?

Kuranın yazdıklarından

Muhammedin yaptıklarından

Müslümanlığın allahının düştüğü durumlardan..

Sonra bile İslamı çözememiş Müslümanlardan tanrı konusunda nasıl cevap alabileceğini umarsın ki..

Bırak önce onlar..

Muhammedin allahı ve kendilerini nasıl kullandığını bir anlasınlar..

Ne biçim şeylere inandıklarını bir algılasınlar önce

Onlar için senin dediğin yere daha çok var

Sitelerde Paylaş

4:29'dan başlayabilirsin izlemeye.

' Mantığı olan bir kişiye bir resmin ressamı olduğunu kanıtlamam gerekmez.

Çünkü biz resmi yapan bir ressamın olduğunu o resmin karmaşık veya düzenli olması sayesinde anlamayız. Tüm kanıtların onu tasarlandığını göstermesi sonucu anlarız. Tasarının olup olmadığını doğada olup bitenlerle karşılaştırarak anlarız. İşte bu yüzden bir ağaç resmiyle gerçek bir ağacı yan yana koyduğunda dersin A bak resmin bir aklın yaratısı olduğu belli. Çünkü resimlerin kendi kendine var olduğuna veya kendilerini çoğalttıklarına bir örnek yok. Tüm kanıtlar -ki resimlerin düşünen akıllar tarafından yaratıldığına dair milyonlarca resim kanıtımız var. Yani tüm katınlar bunu gösteriyor. Bunun tersi olarak ağaçlar ise doğal olarak oluşurlar. Yaratılış ile doğal oluşum arasındaki fark bir şeyin tasarlanıp tasarlanmadığını söyleyebilmemizi sağlar.'

mantıklı. kısaca : "insan yapımı eşyanın insan yapımı olduğunu anlamak ve bunu ispat edebilmek gibi bir durum var. ancak söz konusu evrenin birtakım insanlar tarafından ortaya atılan bir yaratıcı tarafından oluşturulduğunu ispatlamak için yeterli bir kanıt yok." diyor.

peki ateistler bu doğanın nasıl oluştuğunu sorgulamıyorlar mı ?

Bir şeyin düzenli olması bir yaratıcıya sahip olması anlamına gelmeyebileceği gibi, bir şeyin düzensiz olması da tasarlanmadığı anlamına gelmez. Peki o halde bir şeyin bir yaratıcıya sahip olduğuna ya da bir tasarımcıya sahip olmadığına nasıl karar verebiliriz? Böyle bir durumda ne ateist, ne de deist olabilir, en fazla agnostik takılabiliriz, öyle değil mi?

bence öyle.

Yaratıcının "Allah" olduğunu kabul etmeniz için ne olması gerekir?

bence hiç bir şey, allahın varlığını ispatlamaya yetmez. ne yaparsa yapsın, mutlaka bir açıklama getirenler çıkar.

Tarafsız:

evrende her şey, belirli bir etki ile oluşur. aslında tesadüf dediğimiz şeyler de belirli bir kurala göre gerçekleşir ancak hesaplaması çok zor olduğu için tesadüf olarak kabul edilir. bu etki de maddeyi oluşturan parçacıkların özelliklerinden ileri gelir. dünyanın oluşumu, güneşin oluşumu veya canlıların oluşumu hep bu etkiden dolayıdır. insanlar bunu açıklayabiliyorlar ve bulunan kanıtlar da hiç bir şeyin bir anda oluşmadığı yönünde. yani parçacıkların özellikleri ve etkileşimleri ile bir şeyler ortaya çıkar(gezegen ve güneşlerin oluşumu vs.) ve bunun tasarım harikası olduğuna da biz karar veririz(belki de düzen dediğimiz şey, çok daha iyi olabilirdi ve belki şimdiki düzen çok dengesiz veya çok kusurludur, yani bu kavram görecelidir). ancak bunun öncesi hakkında kesin bir şey diyemem çünkü kimine göre evren her zaman vardı, kimine göre sonradan ortaya çıktı. belki bunun cevabını cern deki deneylerin sonuçlarına bakarak verebilirler.

kısacası, madde eğer sonsuzdan beri varsa, maddelerin özelliklerinden ve bizim gözlemlediğimiz fizik kanunlarından dolayı bir birleriyle etkileşime geçerek bir düzen oluşturmaları mümkün. zaten bilim bazı konulara açıklık getiriyor. eğer büyük patlama teorisi ispatlanırsa ve nasıl olduğu bulunursa, bilimin buna da bir açıklama getireceğini düşünüyorum. şu andaki görüş "madde yoktan var olmuş olabilir ve patlama sonucu oluşan parçalar boşlukta genişleyerek bu hale gelmiştir" şeklindedir. ancak bunun için "evreni ortaya çıkaracak güce sahip"

bir varlıktan söz edilebilir, ancak inançlıların söylediği "her şeyi bilme, her şeye gücü yetme vs." gibi özellikleri olduğunu ispatlamaz ve "onu kim yarattı" gibi bir soruyu da beraberinde getirir ve "o hep vardı" cevabına karşılık "o zaman evren de her zaman vardı" cevabı verilir.

Sitelerde Paylaş

Tamam,

Ona da tamam.

Şimdi Arap Peygamberi, Kutsal Kitabı ve Tanrısını kabullenmek için gerekli bakış açısı = Gerçekçi ve rasyonel bir bakış açısı

Ok.

Peki Scientology dini peygamberi Ron Hubard'ı ve Kutsal Öğretileri Dianetics'i kabullenmek için gerekli bakış açısı? = ????

Buna nasıl bir bakış açısı lazım söylersen sevinirim.

Ron Hubard ve Dianetics'in Allah katından olduklarına dair delilleri varsa kabullenilebilirler.

Sitelerde Paylaş

Kuranın yazdıklarından

Muhammedin yaptıklarından

Müslümanlığın allahının düştüğü durumlardan..

Sonra bile İslamı çözememiş Müslümanlardan tanrı konusunda nasıl cevap alabileceğini umarsın ki..

Bırak önce onlar..

Muhammedin allahı ve kendilerini nasıl kullandığını bir anlasınlar..

Ne biçim şeylere inandıklarını bir algılasınlar önce

Onlar için senin dediğin yere daha çok var

haklısın. bu konuyu onlarla tartışmak bile anlamsız. zira mantık yürütmekten çok, papağan gibi tekrarlamak konusunda uzmanlaşmışlar. zaten bu soruyu kendi çapımda akla mantığa uygun bir varsayımla bir miktar cevaplayabiliyorum. hem farklı görüşleri dinlemek, hem de belki onların ses çıkaramayacağı bir cevap bulabilirim diye düşünmüştüm ama çok şey istemişim sanırım

Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7

• Yeni Oluştur...