Metistofeles 0 Oluşturuldu: Nisan 15, 2012 Raporla Share Oluşturuldu: Nisan 15, 2012 Uzun süredir düşündüğüm hurafeler ve insanların şahsi yorumları dışında genel olarak fazla bir şey ile karşılaşmadığım bu konuda siz değerli arkadaşlarımdan bilgi almak istiyorum ve konumuzun sanatın türlerini ayırmadan bir bütün olarak teizm de ne şekilde karşılandığıdır. İlgi Gösteren Herkese Teşekkürler. Saygılar. Not: Konuyu Forumda göremedim aynısı olmadığını düşünüyorum var ise gereğinin yapılmasını rica ederim. Link to post Sitelerde Paylaş
Like a Bunny 0 Nisan 15, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 15, 2012 gönderildi (düzenlendi) Yazdıklarından eğer doğru şeyi çıkardıysam sana şundan bahsediyim ; Ressamsın , dünyaya gelebilecek en iyi ressamlardan birisin öyle ki çizdiğin dağ,göl,ırmak hepsi birbirinden güzel birbirinden canlı . Bir gün oturuyorsun canın farklı şeyler denemek istiyor alıyorsun bir bayanı karşına nü çizmek istiyorsun . Çiziyorsunda , güzel mi güzel , çıplaklığı degil dogallığı konu alarak çiziyorsun , tek düsündügün güzel , herkesin değer verdiği bir çalışma olması . Sonra bir bakıyorsun kapında adamlar , ellerinde yağlı urgan kim bilir belki de kılıç,bıçak bir anda kendini sonsuzlukta buluyorsun kafan ayrı yerde bedenin ayrı . Mükemmel bir ressam olarak tek hatan (kahrolası tek hatan) teist bir toplumda bulunmandı . Bir sanat eserinin sapıkça gelmesi için bakanın sapık saplantılar ve hayaller içinde olması gerekir.Buda teist toplumlarda baskıdan dolayı bolca bulunuyor. Bilmem anlatabildim mi ? Nisan 15, 2012 tarihinde Like a Bunny tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Metistofeles 0 Nisan 15, 2012 gönderildi Yazar Raporla Share Nisan 15, 2012 gönderildi doğru anlamışsınız bakış açıları ve davranış biçimleri hakkında ama biraz daha genel olarak ele almaklazım konumuzun ufku belki biraz daha iyi açılır teist arkadaşlarında söyleyecekleri vardır elbet =/ Link to post Sitelerde Paylaş
freand 0 Nisan 15, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 15, 2012 gönderildi Duruma göre değişir. Mesela İslam'da sanat büyük ölçüde haramdır. Müzik, resim, heykel ve hatta yerine göre şiir bile haramdır. Hristiyanlıktaysa kiliseler çok sanatsaldır. Ama hristiyanlık da bazı sanatları yasaklar. Link to post Sitelerde Paylaş
Metistofeles 0 Nisan 15, 2012 gönderildi Yazar Raporla Share Nisan 15, 2012 gönderildi Duruma göre değişir. Mesela İslam'da sanat büyük ölçüde haramdır. Müzik, resim, heykel ve hatta yerine göre şiir bile haramdır. Hristiyanlıktaysa kiliseler çok sanatsaldır. Ama hristiyanlık da bazı sanatları yasaklar. Evet benimde merak ettiğim kuranda yazılı yada incil veya tevratda yazılı durumu varmı bunların Link to post Sitelerde Paylaş
Metistofeles 0 Nisan 15, 2012 gönderildi Yazar Raporla Share Nisan 15, 2012 gönderildi Duruma göre değişir. Mesela İslam'da sanat büyük ölçüde haramdır. Müzik, resim, heykel ve hatta yerine göre şiir bile haramdır. Hristiyanlıktaysa kiliseler çok sanatsaldır. Ama hristiyanlık da bazı sanatları yasaklar. Evet benimde merak ettiğim kuranda yazılı yada incil veya tevratda yazılı durumu varmı bunların Link to post Sitelerde Paylaş
Allah Yok Din Yalan 0 Nisan 15, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 15, 2012 gönderildi islamiyet her nasıl insanlık düşmanı bir düşünce ise aynı zamanda sanat düşmanıdır da. muhammed zamanında robot yetiştirmek istemiş daha çok deve falan elde edebilmek için. hiç ister mi farklı düşünen, sanatsal aktiviteler yapan insan? sonu bellidir, kendi zırvalıklarını kabul etmeyip karşı çıkacaktır. o yüzden sanatı vesaire de yasaklamıştır. sanattan falan da anladığı yoktur bizim çöl bedevisinin. Link to post Sitelerde Paylaş
Cervantes 0 Nisan 16, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 16, 2012 gönderildi şu dünyada heykel kadar gereksiz bir uğraşı var mıdır acaba? Link to post Sitelerde Paylaş
Metistofeles 0 Nisan 16, 2012 gönderildi Yazar Raporla Share Nisan 16, 2012 gönderildi şu dünyada heykel kadar gereksiz bir uğraşı var mıdır acaba? oldumu şimdi böyle bi yorum varsa bir delil kanıt paylaşın öğrenelim yoksa kendi yobazlığınızı sanatsal körlüğünüz ile konuyu dağıtmayın lütfen Link to post Sitelerde Paylaş
Cervantes 0 Nisan 16, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 16, 2012 gönderildi oldumu şimdi böyle bi yorum varsa bir delil kanıt paylaşın öğrenelim yoksa kendi yobazlığınızı sanatsal körlüğünüz ile konuyu dağıtmayın lütfen bu zaten benim kişisel fikrim. Link to post Sitelerde Paylaş
Kürk Mantolu Madonna 0 Nisan 16, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 16, 2012 gönderildi Sanattan nefret eden tek din belki de İslam'dır. Birkaç hadis paylaşayım. Daha fazlası da vardı, okumuştum bir zamanlar. Hz. Âişe (r.anhâ) anlatıyor: Rasûlullah (s.a.v.) bir seferden dönmüştü. (O yokken) ben, yüklüğün önüne, üzerinde resimler bulunan bir bez (perde) çekmiştim. Rasûlullah perdeyi görünce, çekip attı, (öfkeden) yüzü de renklenmişti. "Ey Âişe!" buyurdular, "Bil ki, kıyamet günü insanların en çok azap görecek olanı Allah'ın yarattıklarını taklit edenlerdir." Hz. Âişe (r.anhâ) devamla: "Biz o bezi kestik, bir veya iki minder yaptık." demiştir. Buhârî, Libâs 91,95. İbn-i Abbas (r.a.)'in anlattığına göre: Kendisine bir adam gelip; "Ben ressamım, şu resimleri yaptım. Bana bu hususta fetva ver!" dedi. İbn-i Abbas adama: "Bana yaklaş!" diye emretti. Adam yaklaşınca: "Bana daha da yaklaş!"dedi. Adam daha da yaklaştı. İbn-i Abbas elini başının üzerine koydu ve: "Ben Rasûlullah (s.a.v.)'i işittim. Şöyle diyordu: 'Bütün tasvirciler (resim yapanlar) ateştedir. Allah ressamın yaptığı her bir resim için bir nefis koyar ve bu ona cehennemde azap verir.' İbn-i Abbas devamla: "İlla da resim yapacaksan ağaç yap, canı olmayan şeyin resmini yap" buyurmuşlardır. Buhârî, Buyu' 104; Müslim, Libâs 99. Resim konusunda böyle hadisler varken diğer sanat dalları için de siz çıkarımda bulunabilirsiniz. Elbette bundan 1400 sene evvel kameranın icatı Kuran'da yazıyorsa bilemeyeceğim. Link to post Sitelerde Paylaş
ad hominem 0 Nisan 16, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 16, 2012 gönderildi (düzenlendi) teizm de ne şekilde karşılandığıdır. Teizm, diğer herşey gibi sanat ta kendisi için, kendi istediği gibi ve kendi istediği kadar çalışsın ister. Sanat insan ruhunun en derinliklerine etki edebilen güçlü bir silahtır. İslam sanatı bir çok yönden yasaklarken kendisi de sanata mecbur kalmıştır. Kuran şiirsel yazılmaya çalışılmış mesela.Sonra o zikirler de, camilerde toplu olarak yüksek sesle okunan arapça şeylerde (adı nedir bilmiyorum) müziksel bir ritim vardır.Ezan da davardır.Berbat da olsa vardır. Cami süslemesinde vardır. Yalan cennet ve cehennem tasvirlerinde vardır. Meleklerin, cinelerin şekillerinin tasvir edildiği yerlerde vardır. Vardır yani. İnsanları çekmek için olmak zorundadır çünkü. Yine de sanat bireye odaklı olduğu için teistlerde ateistlerde nasıldır diye değerlendirmemek gerekli.Bir teist bünyesi din saçmalıklarıyla tamamen kaplanmamışsa, inancına ''rağmen'' herhangibir sanattan hoşlanabilir ve anlayabilir. ''Sanattan anlamak'' dedikleri deyim, bu güne dek hep yanlış anlaşılmıştır.Anlatılmıştır. İnsanlar sanattan anlamanın belli bir eğtim seviyesi gerektirdiğini sanarlar.Öyle değildir.Sanattan anlamak karakteristik bir özelliktir, ve insanın kendinde vardır.Eğtimle filan gelmez.Sanattan anladığını sanan eğtimli salaklar, içten içe hiçbirşey anlamadıklarını kendilerinin de bildikleri sözde sanat eserlerini değerli kılarlar. Siz bakıp ''ama bu bullshit'' derseniz sizi cahillikle eleştirirler.Aslında o şey hakkaten ''bullshit'' tir.Ama eğtimli insanın bunu dile getirme özgürlüğü eğtimi tarafından yokedilmiştir. SAnat anlayışı kısmen doğuştan gelir ve kısmen de kişilikte oluşur.Bu yüzden teist-ateist arasında ayrılmaz. Ancak din teist bünyeler üstünde kurduğu baskı ile inanır insanlar arasıdanki potansiyel yetenekleri de öldürür. Nisan 16, 2012 tarihinde NiHiL tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Metistofeles 0 Nisan 17, 2012 gönderildi Yazar Raporla Share Nisan 17, 2012 gönderildi Teist arkadaşların pek de bir şey diyecekleri yokuş galiba boşuna heyecan yaptım belki teistler sanatı destekleyici bir şeyler söyler sandım tırt çktı Link to post Sitelerde Paylaş
Kürk Mantolu Madonna 0 Nisan 17, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 17, 2012 gönderildi Teist arkadaşların pek de bir şey diyecekleri yokuş galiba boşuna heyecan yaptım belki teistler sanatı destekleyici bir şeyler söyler sandım tırt çktı Tabiki sanatı desteklerler. Çünkü en büyük sanatçı Allah. Ve başka rakip istemiyorlar. Ama bence şahsen Ingmar Bergman Allah'ı dövebilir. Link to post Sitelerde Paylaş
freand 0 Nisan 17, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 17, 2012 gönderildi Dinler sanata tahammül edemezler. Çünkü sanat yaratıcı düşünce demek. Hadislere göre Allah cehennemde ressamlara ''çizdiğiniz resimleri diriltin bakalım'' diyecekmiş. Dogma ve sanat birbirinin ebedi düşmanıdır. Link to post Sitelerde Paylaş
bedreddin 0 Nisan 17, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 17, 2012 gönderildi (düzenlendi) inançlı sanatçıların eserlerini bir kefeye inançızların eserlerini bir kefeye koysak inançlıların sanat eserleri ağır gelir tartışmak bile bunu abes gerisi spekülasyon ateistlerin birbirini gazlaması başka bişey değil Nisan 17, 2012 tarihinde bedreddin tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
IFeelGood 0 Nisan 17, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 17, 2012 gönderildi bu zaten benim kişisel fikrim. Yok canım.. Alt yapın vardır mutlaka. Savunduğun din de çok gereksiz bulur heykel sanatını, hatta hiç üşenmez tek tek yıkar. Link to post Sitelerde Paylaş
Cervantes 0 Nisan 17, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 17, 2012 gönderildi Yok canım.. Alt yapın vardır mutlaka. Savunduğun din de çok gereksiz bulur heykel sanatını, hatta hiç üşenmez tek tek yıkar. herkes işe yaramaz şeylerle vakit harcamaya kalkışsa dünyanın hali ne olur? bir heykel ne işe yarar?Neden caddelere meydanlara dikilir? bir resim nasıl olur da milyon dolarlara satılabilir? bir elmas bir pırlanta veya herhangi bir mücevher nasıl olur da paha biçilemez?camı kesmekten başka hiçbir işlevi olmayan bu taşların bu değeri nereden geliyor? Link to post Sitelerde Paylaş
Kürk Mantolu Madonna 0 Nisan 17, 2012 gönderildi Raporla Share Nisan 17, 2012 gönderildi inançlı sanatçıların eserlerini bir kefeye inançızların eserlerini bir kefeye koysak inançlıların sanat eserleri ağır gelir tartışmak bile bunu abes gerisi spekülasyon İnançlıların sanat eserleri derken Timaş Yayınları'ndan aldığınız ama muhtemelen okumadığınız, üzerinde türbanlı ağlayan kız resmi olan romanlardan filan mı bahsediyorsunuz? Link to post Sitelerde Paylaş
Recommended Posts