Jump to content

Mitoloji ve Muhammed


Recommended Posts

Muhammed'in mitolojide hangi karaktere karşılık geldiğini araştırsak mı?Muhammed büyük ihtimalle mitolojik karakterlerin birleşimi olarak ortaya atılmıştır,İsa gibi.Bence ciddi bir araştırma yaparsak Muhammed'in hangi özelliği hangi mitolojik Tanrı'ya ve diğer mitolojik karakterlere denk geliyor fikir sahibi olabiliriz.Ben ilerleyen dönemlerde Arabistan ve çevresinde hakim olan antik inanışlar,tanrılar vb. hakkında derin bir araştımaya girişmeyi düşünüyorum,bulgularla desteklenen inanışlar nelermiş bunlar çok önemli.Pek çok şeyi aydınlığa kavuşturabiliriz.

Sizlerin bu konuda bir bilgisi var mıdır?Örneğin Muhammed'in miraç mucizesinin mitolojide pek çok karşılığı var,bunun gibi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Güzel konu . Bence bu muhammed yunan mitolojisindeki theseus u andırıyor gibi . Ama dur bakalım bu dönem tam da yunan ve roma mitolojisndeki kahramanları işliyoruz . Dönem sonuna doğru daha net bir yanıt verebilirim :)

Tamamdır dostum,tespitlerini bekliyorum :) Poseidon'la da ilgisi olabilir zira bir mucizesine göre parmaklarından musluk gibi su akıtmıştır :)

Allah(c.c.) olmadığının kanıtı bu muymuş? Resmen komedi. :lol:

Sadece biri :)

tarihinde Dark Prince tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Eski Yunan mitolojisinde Tanrı'ların emirleri, arzu ve istekleri, tutkuları, bazan şehvetleri ve sapkınlıkları insanların günlük yaşamına anlam vermiş ve bazı durularda rehber olmuştur. Tanrı'ların birbirleri ve insanlarla olan ilişkileri son derece ayrıntılı ve karmaşıktır.

Aynı durumun Arap'larda da olmaması için ben bir neden görmüyorum.

Eski Yunan mitolojisi Arap uygarlığına penetre olmadan önce ona uygun değişikliklerden geçmiş ve bu şekilde İslam dinini tohumu atılmış olabilir.

Muhammed'in ayrıntılı yaşamını başka türlü açıklamak oldukça zordur. Ben buna imkansızdır diyorum.

O devir için hiç bir insanın yaşamı, paygamber de olsa, Muhammed'in yaşamı kadar ayrıntılı olarak bilinmemektedir.

Muhammed'in yaşamı çok iyi bilinmekte ve yakınlarının yaşamı ise Muhammed'in yaşamı ile kesiştikleri süre, netlik kazanmakta, ondan uzaklaşınca hemen bilinmez olmaktadırlar.

İlk dört halifenin yaşamı Muhammed'in yaşamından çok daha az bilinmektedir.

Onlar hakkında ençok bilinenler Muhammed'le ilgili yönleridir.

Muaviye'ye kadar İslam tarihini mitlerden soyutlamak mümkün değildir.

Arap uygarlığı, eski Yunan uygarlığı gibi, bir tanrının (Allah'ın) insanlıkla ilişkileri ana teması üzerine İslam denen dini kurmuştur.

Bu ana temanın çok sayıda fiktif kahramanı vardır. Onlardan bazıları insan doğasındadır, bazıları ise yine Yunan mitlerinde olduğu gibi, ilahi, yarı tanrısal, mitolojik figürlerdir.

ZEUS ARACILIĞI İLE MUHAMMED EFSANESİ ARGÜMANI

Zeus

En güçlü ve kuvvetli Yunan tanrısıdır. Tanrıların kralı olarak bilinen, korkusuz, korkulan, çok güçlü ve son derece kuvvetli bir tanrıdır.

Tanrı Kronos'un oğullarından biridir. Efsaneye göer Zeus, biraderleri Poseidon ve Hades ile birlikte babalarını öldürüp, kralıyeti parçalamışlardır.

Zeus karayı, Poseidon denizleri ve Hades ise yeraltını almıştır. Kızdığı zaman etrafa yıldırımlar atan Zeus'u kimse sinirlendirmeye cesaret edememiştir. Zeus Olimpus dağında, karısı Hera, çocukları Apollo, Dionysus ve Athena ile birlikte yaşamıştır.

Deniz tanrısı ve Zeus'un biraderi olan Poseidon denizden üç mızraklı olarak çıkan bir tanrı olarak portre edilmiştir. Tehlikeli ve iğrenç bir düşmandır. Poseidon'u kızdırmak gemi ile seyahati tehlikeye atmak demektir.

Hera Zeus'un karılarından biridir ve tavuskuşu tarafından simgelenmiştir. Hera kadınların ve evliliğin koruyucusudur.

Athena Zeus'un kızıdır. Sembolü zeytin ve baykuştur. Hera bilgelik ve savaşların tanrısıdır. Zeus'a eğer oğlu olursa kendini öldüreceği söylenmiştir.

Zeus ilerde doğabilecek oğlundan korktuğu için karısı Metis'i yutmuştur. Daha sonra müthiş bir baş ağrısı geçirmeye başlamış ve Hephaestos'dan kafasını bir balta ile ikiye bölmesini istemiştir. İkiye ayrılan kafadan savaşa hazır, erişgin, silahlanmış ve zırhlara bürünmüş ve tam gelişmiş haliyle Athena çıkmıştır.

Apollo Zeus'un oğlunun ve Artemis'in ikiz biraderidir. Güneş, ışık, müzik ve gerçeğin tanrısıdı. Bilimi, iyileşmeyi ve şiirleri de kontrol etmektedir. Delfide kâhindir ve orada bulunan bir piton yılanını öldürdükten sonra oraya sahip çıkmıştır.

Bunları neden yazdım?

Bunların elbette Muhammed ve İslam ile direkt bir ilişkisi yok.

Ama indirekt olarak İslam ve Muhammed mitleri ile yakından ilişksi olduğundan da şüphe yok.

Mitler, efsaneler son derece ayrıntılı ve kompleks olabiliyorlar.

Arap'ların Muhammed mitinin de böyle bir efsane olması son derece mantıklıdır.

Peki bu mit neden eski Yunan'da olduğu gibi, kaybolup yerini daha çağdaş bir dine terketmemiştir?

Bunun da gayet basit bir açıklaması olabilir.

İslam miti, Yahudilik ve Hristiyanlık iyice yerleştikten sonra ortaya çıkmıştır.

Aslında İslam muhtemelen Mekke'den, hatta Arabistan'dan değil, büyük bir olasalıkla İran'dan ya da Mezapotamya'dan çıkmıştır.

İslam bir Arap miti olarak ortaya çıkmış ve önünde onu değiştirecek başka bir din olmadığı için, bu mit bazı değişikliklere uğramış olsa da, günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Aynı şeyleri eski Yunan tanrıları için söyleyemiyoruz ama, Yunanistanda Zeus'a inananların olduğunu da biliyoruz.

Hristiyanlık etrafa yayılmasaydı, Zeus hala yörenin en büyük tanrısı olabilirdi.

Araplar Zeus'un yerine Allah'ı en büyük tanrı olarak kabul etmişlerdir.

Olmayan bir insanın olmadığının kanıtı nelerdir?

Aslında çok şeylerdir.

O insan Muhammed gibi, dünya tarihini değiştirmiş ve ünlü bir insan ise, varlığının çok sayıda delilleri olmalıdır.

O delillerin bulunmaması, o ünlü insanın mitolojik bir kahraman olduğunun kanıtıdır.

Zeus hakkında çok şey bilinmektedir.

Ama Zeus diye bir tanrı yaşamamıştır.

Bunun gibi, çok sayıda mitolojik figürün yaşamı, en ince ayrıntılarına kadar bilinmektedir.

Ama onları yaşadığına dair en ufak bir delil bile yoktur.

Ortaya ne koyabiliriz ki?

Olmayan bir insan için ortaya somut bir delil konamaz.

Ama her ne kadar delil yokluğu, delil sayılmazsa da, bu ilke normal insanlar ve durumlar için geçerlidir.

Zeus için de delil yokluğu vardır ve o bir delil sayılmaz diyemezsiniz.

Çünkü Zeus için delil yokluğu önemli bir delildir.

Aynı ilke Muhammed için de geçerlidir.

Delil yokluğu yokluğun delildir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Arap kültür ve gelenekleri kendine Muhammed mitini yaratmış olabilir mi?

Eski Yunan mitolojilerinde tanrıların insanlara benzer, tabii çok daha görkemli ve karmaşık, bir yaşamları vardır.

Tanrılar öfkelenirler, gazaba gelirler, kıskanırlar, öldürürler, işkence yaparlar, korkarlar, aldatırlar, babalarını öldürürler, anneleri ile evlenirler, savaşırlar vb.

Çok sayıda tanrı vardır ve onların birbirleri ile olan ilişkileri, rüzgarlar, depremler ve seller gibi doğal süreçlerden sorumludur.

Tanrıların yaşamı, aile fertleri ile olan ilişkileri, çocukları, torunları, diğer akrabaları, düşmanları, yaptıkları savaşlar, simgeledikleri doğal güçler, diğer tanrılarla olan ilişkileri çok iyi bilinir.

Eski Yunan kültür ve uygarlığına maruz kalan ilk Arap'larda da benzer mitolojik figürlerin olmaması için bir neden yoktur.

Eski Yunan uygarlığı ile sürekli savaş halinde olan Pers'lerde benzer tanrılar vardır.

Hristiyanlık yörede dominan bir din olmadan önce Orta Doğu'da yaşayan bütün kavimlerin dini, mitolojik kahramanların yaşamı ve etkinlikleri ile yakından ilgilidir.

Arap'ların da putları ve tanrıları vardır. Allah onlardan biridir. Dişi tanrıdır. Hubel ise erkek tanrıdır.

Kâbe Allah'a adanmış ve O'nun için inşa edilmiştir. Orada Allah'ın 360 kızı yer almaktadır.

Arap'lar da kendilerine eski Yunan'lılar gibi, bir Tanrı ve onun ideallerini insanlara yayacak bir temsilciyi yaratmış olabilirler.

Tanrı Allah'dır. Temsilcisi ise Muhammed'dir. Aradaki mesaşjı Cebrail'dir. Ayrıca arada çok sayıda eski Yunan mitolojisinde olduğu gibi, çeşitli derecelerde önemli olan mitolojik figürler vardır. Şeytan ve cinler gibi. İblis ve melekler gibi.......

Onların kendileri ile insanlar arasında ortaya çıkan fiktif ilişkiler İslam mitinden sorumlu olabilir.

Bu mitlerin başlangıcı MÖ bir zamana rastlamış olabilir. Yörede hakim tek monoteist din Yahudiliktir.

Zamanla ona Hristiyanlık da eşlik edince, İslam miti, ikisinin sentezi olarak uzun yıllar, hatta yüzyıllar içinde, zamanla ortaya çıkmış olabilir.

Arap toplumu öykü ve masal uydurmada çok başarılı bir uygarlıktır.

İslam miti bir yandan gelişirken, öte yandan geride Kur'an şeklinde yazılı bir yapıt bırakmaya başlamış olmalıdır.

Bu orijinal veya ilk Kur'an olarak biliniyor. Alman bilim adamları bu Kur'an için Ur Qur'an terimini kullanıyorlar.

Bu ilk Kur'an daha sonra ona eklenen ayetlerle zenginleşmiş ve bildiğimiz Kur'an ortaya çıkmıştır.

Muhammed miti ise sonradan İslam miti ile Kur'an'ı birleştirmede yararlı olmuştur.

Arap'lar eski Yunanlıların geleneğini sürdürerek, kendilerine yaşamı ve Allah ile olan ilişkileri çok karmaşık olan mitolojik bir kahraman yaratmış olabilirler.

Eski Yunan'da olduğu gibi, bu mitolojik kahramanın karıları, çocukları, dostları, düşmanları vardır. Bu kahraman diğer insanlar gibi acı çekmiş ve çektirmiştir.

Arap uygarlığı ve kültürü ile uyumlu neler varsa yapmıştır. Çocukla evlenmiştir. Harem kurmuştur. Yasalar getirmiş, faizi ve içkiyi yasaklamıştır. Kurduğu aile çok iyi bilinir. Oğlu Kasım gözünü bir horuzun gagalamasından sonra kaptığı enfeksiyondan ölmüştür.

Kendisi Hafsa'nın yatağında Marya ile sevişirken Hafsa tarafından basılmış ve ondan özür dilemek zorunda kalmıştır. Bu masalı Kur'an'da bulabilirsiniz.

Ve ayrıntılarını çok iyi bildiğimiz zengin bir yaşamı dolu dolu deneyimlemiştir. Ölümü ve son sözleri bile ölümsüzleştirilmiştir.

Zeus'un ve Alcmene'in oğlu, Perseus'un torunu Herakles gibi.... Ya da Achiles gibi......

Muhammed'in geriye dönük mitolojik bir figür olarak İslam tarihinin bir parçası olması, İslam'a ilahi bir anlam da vereceği için, olası bir senaryodur.

Muhammed İslam miti ile Kur'an'ı birleştiren ve onlardan güçlü ve Hristiyanlıktan daha mantıklı bir din olan İslam'ın ortaya çıkmasını sağlayan mitolojik bir kahramandır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bana , islamdaki öne çıkan karakterler ile yunan-roma mitolojisinde öne çıkan karakterleri karşılaştır derseniz ;

Zeus+kronos+khaos( tanrı değildir ama belli bir yaratılış kültü vardır.Karmaşadan , kendi kendine oluşma kültüdür = allah

Dionysos + theseus + herakles = muhammed

Prometheus = şeytan

hades + hephaistos= azrail

Hermes = cebrail

Posedion = İsrafil ( kıyameti başlatacağı ve yer gök birbirine gireceği için bu poseidonda olabilir . Ama üflemekten bahsediyor . Poseidonun üflemeli bir çalgısı yok . Bir başka daha benim şu an aklıma gelmeyen tanrının veya yardımcısının karışıda olabilir ) Athena kavalı icat etmiştir ama onun dışında benzer bir simge yok.

Artemis+Apollon = mikail .

Link to post
Sitelerde Paylaş

Katkılarınız için çok teşekkür ederim dostlar.

Peki ya mağaralar?Mitolojide mağaraların işlevleri nelerdir,kimisi kötü ruhları koymuştur mağaralara,kimisi Avalon'a açılan kapılar olduklarına inanmışlardır,değişik inançlar üretmişlerdir mağaralarla ilgili.

İslam inancına göre Muhammed mağarada aydınlanmıştır(vahiy almıştır),peki sizin bildiğiniz mağaralarda Tanrı ile buluşmalar yapan,aydınlanan vb. mitolojik karakterler var mıdır?

tarihinde Dark Prince tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Mağaralarla ilgili bulgularınızı paylaşırsanız sevinirim,ben şimdi başka bir konuya değinecem;

Muhammed'in göklere çıkışı(miraç vb.) dediğim gibi mitolojide çok büyük yer kaplar,ben miraç dışı bir örnek daha vermek istiyorum.Turan Dursun'un kitabında şöyle bir hadise rastgeldim;

Sahihu'l-Müslim'in yer verdiği "hadis":

"Kıyamet günü, peygamberler içinde en çok yandaş topladığı görülen ben olacağım. Cennetin kapısını ilk çalacak olan da... Kıyamet günü, gidip cennetin kapısının açılmasını isteyeceğim. Bekçisi, 'Kim o?' diye seslenecek. Ben, 'Muhammed'im!' diyeceğim. Kapıyı açarken bekçi şöyle konuşacak, Tamam, sana kapıyı açmam ve senden önce kimseye kapıyı açmamam için buyruk aldım!'"

Burada Muhammed'in özel olarak Tanrı katına alınmasından bahsediliyor,davetli gibi.Gılgamış da benzer bir rüya görmüş,rüya şöyle;

Gılgamış düşünde Tanrılar meclisine çağrılır,ve Tanrıça'nın oğlu olmasına rağmen orada gök tanrısının ölüm fermanını verdiğini öğrenir...

Kısaca böyle,görülen o ki Muhammed buram buram mitoloji kokuyor.

Tüm bulgularımızı paylaşalım,böylece onun hangi mitolojilerden esinlenilerek kurgulandığını daha çabuk tespit edebiliriz :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Arap kültür ve gelenekleri kendine Muhammed mitini yaratmış olabilir mi?

Arap'ların da putları ve tanrıları vardır. Allah onlardan biridir. Dişi tanrıdır. Hubel ise erkek tanrıdır.

Kâbe Allah'a adanmış ve O'nun için inşa edilmiştir. Orada Allah'ın 360 kızı yer almaktadır.

Ben bir yerde okumuştum, yazdığına göre Hacerülesved taşınında orda bulunan kabe kurulduktan sonra yıkılan afroditin kafası olduğu söylenmekte, doğrumu bilemiyorum. Bu islam kavramının yunan senatolarının benzeri bir senatonun eseri olduğuna inanıyorum

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili DreiMalAli'nin şu iletisinde belirttiği yazdığı mitolojik benzerlikler de dikkat çekici;

Muhammedin doğumu, ölümü ve ve ilk vahiy aldığı gün aynı gündür. Budanın doğumu, gezginciliğe çıkması, ermişliği, ölümü (pardon nirvanaya girişi) aynı güne denk gelir.

Muhammed küçük yaşta yetim kalır, amcası ve dedesi tarafından büyütülür. Budanın annesi doğumda ölür, kızkardeşi tarafından büyütülür. İsa babasız doğar# başkası tarafından büyütülür.

Doğum öncesi Budanın annesi rüyasında fil görür, Muhammed ise fil yılında dünyaya gelir.

Muhammed daha çocukken Bahira isimli bir hristiyan rahip onun büyük adam olacağını bilir (bahira zaten rahip anlamına gelir. ). Buda daha çocukken Asita isimli ve yine başka bir inancın rahibi tarafından büyük adam olacağı ile müjdelenir . İsanın büyük adam olacağı ise doğu ülkelerinin büyücüleri tarafından anlaşılır.

http://www.ateistforum.org/index.php?showtopic=36256&st=0&p=579265entry579265

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bilindiği gibi İslam inancına göre daha hiçbirşey yaratılmadan önce Muhammed(Muhammed'in nuru) yaratılmıştır.Benzer bir söylem Tevrat'ın Süleyman'ın Özdeyişler 8: 22-31. ayetlerinde şöyle geçer;

22 RAB yaratma işine başladığında

İlk beni yarattı,

23 Dünya var olmadan önce,

Ta başlangıçta, öncesizlikte yerimi aldım.

24 Enginler yokken,

Suları bol pınarlar yokken doğdum ben.

25-26 Dağlar daha oluşmadan,

Tepeler belirmeden,

RAB dünyayı, kırları

Ve dünyadaki toprağın zerresini yaratmadan doğdum.

27 RAB gökleri yerine koyduğunda oradaydım,

Engin denizleri ufukla çevirdiğinde,

28 Bulutları oluşturduğunda,

Denizin kaynaklarını güçlendirdiğinde,

29 Sular buyruğundan öte geçmesinler diye

Denize sınır çizdiğinde,

Dünyanın temellerini pekiştirdiğinde,

30 Baş mimar olarak O'nun yanındaydım.

Gün be gün sevinçle dolup taştım,

Huzurunda hep coştum.

31 O'nun dünyası mutluluğum,

İnsanları sevincimdi.

tarihinde Dark Prince tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Muhammed'in mitolojik karakterlerle ortak noktalarına devam ediyoruz;

Mitolojide çoğu Tanrı'nın(Tanrılar diyerek Tanrıçaları da kastediyorum) bir de kutsal hayvanı vardır,hayvan onu simgeler.Örneğin birkaç Tanrı'yı ve hayvanlarını verelim;

İnanna:Aslan

Enki:Balık

Anubis:Çakal

Ganeşa:Sıçan

vs...

Semavi dinlerde de rastlıyoruz bu hayvanlara.Örneğin eşekler,eşekler Semavi peygamberlerin vazgeçilmez binekleridir.Turan Dursun şöyle yazar;

"Eşeğe binmek", din-giz aracılarının çok önemlilerinin "ayırt edici nitelik"leri arasında bulunmakta. "Peygamber"ler de kendilerine özgü "eşek"lere binmekteler. "Peygamber" olarak Muhammed'in de eşeği vardı. Bu eşekle ilgili, ancak "eşekle¬rin inanabilecekleri türden "öykü"ler de anlatılmakta. Bunlardan birini, Demirî (1349-1405), bir çeşit "Hayvanlar Ansiklopedisi" niteliğinde olan Hayatu'l-Hayevarı adlı kitabında aktarır. İlginç olduğu için aynen çeviriyorum:

"Beyhakî, İbn Mesud'dan aktararak der ki, 'Peygamberler, hep eşeğe binerler¬di... Peygamber'in (Muhammed'in) de eşeği vardı. Adı da Ufeyr'di. (...)

"İbn Asâkir, Ebu Mansur'a dayandırdığı bir 'sened'le şunu anlatır:

"Peygamber (Muhammed) Hayber'i fethedince, kendisine, kara bir eşek düş¬müştü. (Aldığı ganimetler arasında bu da vardı). Eşekle konuşmaya başladı:

- Adın ne?

- Şihab oğlu Yezid! Tanrı, benim soyumdan altmış eşek çıkardı. Bunların hep¬sine de yalnızca peygamber olanlar binmiştir. Sen bana binesin diye, seni bek¬liyordum. Soyumdan gelen eşekler içinde yalnızca ben kaldım, başka kalmadı. Bundan böyle peygamber olarak da yalnızca sen varsın, başka peygamber yok. Senden önce, bana bir Yahudi sahipti. Onun yanındaydım. (...)

- Senin adın Ya'fûr olsun. Ya'fûr, söylesene (çiftleşmek için) dişi eşek ister misin?

- Hayır, istemem!"

"Peygamber bu eşeğe gerektiğinde binerdi. Ayrıca, şuraya buraya da gönderir¬di. Arkadaşlarından çağırtmak istediklerinin evine Ya'fûr'u yollardı. O da gider; çağıracağı kişinin kapısını çalardı başıyla. Ev sahibi çıkınca, Ya'fûr işaret eder¬di. O da çağırmak için Peygamber'in gönderdiğini anlardı hemen."252

Sonra ne olmuş! Biliyor musunuz?

Süheyli'nin anlatmasına göre, "Peygamber öldüğünde, bunu öğrenince Ya'fûr kendini bir kuyuya atarak" intihar etmiş.253 Yani zavallı çok üzüldüğü için dayana¬mayıp kendini öldürme yolunu seçmiş!

Hindu Tanrılarının da çeşitli binekleri vardır,kimininki fildir,kimininki sıçan.Örneğin Ganeşa'nın bineği sıçandır,yukarıda da verdim zaten.

Bu da Muhammed'in mitolojik karmalarla kurgulandığının kanıtlarından biri değil midir?Tanrı binekleri Semavi dinlerde peygamberlere verilmiş,Muhammed de bu kurgudan nasibini almış.

Ayrıca Muhammed Miraca çıkacağı noktaya da eşekle katır arası Burak ismindeki bineğiyle gider.Burak:Berk şimşekten gelir,şimşek gibi hızlı manasında.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hayvanlarla konuşmaya devam;

"Yüce bilge (Buda), Satyakama'ya dört yüz tane zayıf ve hastalıklı davar ver¬di. 'Oğlum! Bu hayvanları ormana götür, otlat! Sayıları bin taneyi bulmadıkça, kesinlikle geri dönmeyeceksin!' dedi.

"Küçük bilge (Satyakama) hemen bu buyruğa uydu. Davar sürüsünü ormana doğru sürdü. Ve gözden kayboldu. Aradan yıllar geçti. Sonunda davarların sa¬yısı bine ulaştı. İşte o zaman, sürünün başı, Satyakama'nın yanına yaklaştı ve dile gelerek: 'Satyakama! Biz artık bin taneye ulaştık. Şimdi bizi, Yüce Bilge'nin (Buda'nın) evine götür ve ben sana Tanrı'nın bir parçasının ne olduğunu söyleyeceğim!' dedi. Satyakama: 'Lütfen söyle, nedir?' dedi. O, karşılık verdi: 'Doğu yönü, Tanrı'nın bir parçasıdır. Batı da öyle. Kuzey ve güney yönleri de öyle... Bu dört ana nokta, Tanrının bir parçasını oluşturur. O'nun başka bir parçasını sana 'ateş' öğretecek..."

Bu da Turan Dursun'dan alıntı,Satyakama yolculuğu sırasında ateşle,kuğuyla filan da konuşuyor ama ben bu kadarını yeterli görüyorum.Muhammed de eşekle konuşmuş yukarıda dediğim gibi,tamamen mitolojik.

Satyakama ateşle konuşuyor ileride,Allah da Musa'yla ateş içinden konuşur ki orası ayrı mesele :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 months later...

Bana , islamdaki öne çıkan karakterler ile yunan-roma mitolojisinde öne çıkan karakterleri karşılaştır derseniz ;

Zeus+kronos+khaos( tanrı değildir ama belli bir yaratılış kültü vardır.Karmaşadan , kendi kendine oluşma kültüdür = allah

Dionysos + theseus + herakles = muhammed

Prometheus = şeytan

hades + hephaistos= azrail

Hermes = cebrail

Posedion = İsrafil ( kıyameti başlatacağı ve yer gök birbirine gireceği için bu poseidonda olabilir . Ama üflemekten bahsediyor . Poseidonun üflemeli bir çalgısı yok . Bir başka daha benim şu an aklıma gelmeyen tanrının veya yardımcısının karışıda olabilir ) Athena kavalı icat etmiştir ama onun dışında benzer bir simge yok.

Artemis+Apollon = mikail .

posedion hem denizler ve hemde zelzele tanrısıdırda. kıyamette israfilin sura üfürmesi, belkide arkeolojik bulguların ortaya çıkacağıyla ilgilidir...

birde üfürmek ruhla alakalı bir şey, ademe de ruh üflenmiştir ve ruh bir esintidir. yani öyle şeffaf bir beden değil..

bilgi ve bilincin yenilenişi ile ilgili bir şey olması lazım.

nitekim kıyamette bizim bildiğimiz felaket ve tufan değil, beden mezarında hapsolan ruhun ayağa kalkışıdır.aşağıdaki linkte bu konuda bir araştırma var.

http://www.seyfullahdemir.com/gecmis-medeniyetlerden-bize-kalan-kutuphaneler/

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Bir gök cismi ile de ilişkilendirilebilir. Mitoloji ile göklerin yakın ilişkisi vardır.

Belki Halley kuyruklu yıldızı olabilir.

Yakın halley ziyaret tarihleri.

1P/530 Q1, 530 (27 September 530)

1P/607 H1, 607 (15 March 607)

1P/684 R1, 684 (2 October 684)

Ay ile de ilişkilendirilebilir. Muhammed ay, Ali de güneş olabilir.

İlginç, süper bir konu ve tespit !! :D

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 weeks later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...