Jump to content

Bilim, Batıl İnançlar ve Günlük Fenomenler


Recommended Posts

- Gravitasyondan dolayı başlangıçda düzgün doğrusal olan hareketin yönünün sürekli değişmesi.

- Patlamalardan dolayı (yıldız, nova, süper nova...) her yöne doğru madde dağılması

- kara delikerin diğer cisimleri yutarken oluşan patlama benzeri olgularla dağılan maddeleri her yöne saçılması

- bu dağılan maddelerin hem kendi aralarında hem çevrelerine bulunan diğer gök cisimleriyle çekim ilişkilerinden oluşan yeni sistem ve hareketler

...

Ama çok uzaklardaki olaylardan bize ulaşan bilgiler, bize o sistemlerin çok zamanlar öncesi ölçü birimleri bilgisini de birlikde getirmiyor mu?

Sevgiler

Sevgili DreiMalAli

İster gravitasyon olsun, ister karadelik çekimi olsun bunlar kütleye bağlı kuvvetlerdir. Kütle oluşuyor. büyüyor. kütlenin büyüklüğü ile orantılı olarak çekim gücü artıyor.

Yıldız patlamaları ile ortaya çıkan kütle dağılması ile big-bang ı karşılaştırırsak;

yıldız patlayınca kendi kütlesi küçük parçalara ayrılarak (şarapnel gibi) dörtbir yana hareket eder. Bu parçaların hiçbiri birbiri ile çarpışamaz. ne kadar geniş alana yayılır ne kadar uzağa giderlerse o kadar birbirlerinden uzaklaşırlar. Çarpışma ihtimali yoktur. Ancak bu parçalar bir başka nesneye çarparak yön değiştirirse o zaman dağılan diğer parçalar ile çarpışabilir. Big-bang evrenin ortaya çıkışını ve genişlemesini anlatıyor ise. çevreye saçılan her ne ise bunlardan uzay cisimleri oluşuyor. yıldızlar ve karadelikler vs. bunlar kümeler oluşturuyor. oluşturtukları kümelerin kütlelerinin büyüklüğü ile birbirlerini çekiyor veya itiyorlar. Ama büyük patlamadan geçen zaman ne kadar fazla ise oluşan kütleler de o denli birbirlerinden uzak olacaklardır. Bu uzaklıklardan dolayı bir araya gelip, çarpışıp, kaynaşıp daha büyük kütleler oluşturması, madde ve kütleçekim özelliklerine terstir.

Yani büyük patlama ile dağılan, şişen, kabaran (her ne ise) evrende kütle artış odakları oluşamaz. Kütle artışı için kütlelerin çarpışması kaynaşması birikmesi vs şeylerin olması gerek. halbuki kütleler birbirlerinden sürekli uzaklaşmaktadırlar. Bu kütle oluşmalarının farklı bir nedeni olmalı. Veya birden çok big-bang lar olmalı.

Çok uzaklardan bize gelen veriler oraların uzaklık birimlerini bize taşımıyor. Yalnız ışığın frekans değişikliğinden dolayı birbirimizden uzaklaştığımız bilgisini ortaya çıkarıyor. Üstelik; kimin kimden uzaklaştığını da tespit edemeyiz. Aramızdaki mesafenin artma hızı iki gökcisminin toplam hızıdır. Ama hangisi hangi hızdadır bilemeyiz.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 41
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Edit.

Forum başlıklarının dağılmaması ve bilginin kendi başlığı altında olması nedeniyle, Bigbang ile ilgili konuya http://forum.ateizm2.org/index.php?showtop...0&start=320 başlığı altından devam etme taraftarıyım.Orada buluşalım!

tarihinde drys tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...