Jump to content

Recommended Posts

Resimde "hatim" ismi verilmiş olan at nalı şeklindeki obje Kabe duvarından daha kalın. Muhtemelen orijinali üzerinde bir kubbe vardı. Bu kubbe Kabe binası ile bitişikti. Bu durumda "hatim" diye isimlendilen yer aslında "apsis" olmalı.

Apsis kiliselerde özel ayinlerin yapıldığı yerdir.

Mesela ayin korosu apsisde yer alır. Bu yüzden apsis ve apsisi ana binaya bağlayan alanın ismi "koro alanı" diye geçer.

Vaftiz taşı, sunak taşı, İsa'nın çarmıha gerilmiş hali apsiste bulunur. Kısacası apsis bir kilisenin "en kutsal yer"dir.

"Kutsal sayılan kişiler" öldüğünde apsise gömülürlerdi.

Kabe bu hali ile bir kiliseyi andırıyor.

Belki yahudi sinagoglarında da benzer durumlar mevcuttur.

Kabe'nin bu durumunu bir kilise olarak kabul ettiğimizde ayin yönü, ibadet yönü hangi yön olur?

İslami terimle söylersek, Kabe'de ibadet edenlerin kıblesi neresidir? sorusu akla geliyor.

Resme kabaca bakarsam Suriye olsa gerek. Belki de Kudüs.

Şimdi Google Earth kurmak istemiyorum.

Bilgisayarınnda Google Earth kurulu bir arkadaş baksa ve merakımı giderse...

Benden bir teşekür alır. :D

Sevgiler

Tam da Kuzeybatı/ güneydoğu yönüne çevrili olarak bakıyor yani Kudüs'e doğru kurulmuş görünüyor valla Küdüs'e bakınca tam Vatikan istikametine de bakıyor :)

Vatikan Kabe'ye bir an evvel haciz koymalı bence, gitti güzelim Kabe :)

tarihinde kozmopolit tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili kozmopolit.

Sana kocaman bir teşekür ediyorum.

Yani Kabe'nin kıblesi Kudüs idi ve/veya Roma. :D

Kabe'nin kıblesinin Kudüs olma ihtimali daha kuvetli.

Çünkü Orta Doğu hristiyanları Roma/helen hristiyanları ile anlaşamıyordu.

Anlaşılan Kabe'yi ilk yapanlar zamanın hristiyanları veya yahudi-hristiyanlarıydı.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili kozmopolit.

Sana kocaman bir teşekür ediyorum.

Yani Kabe'nin kıblesi Kudüs idi ve/veya Roma. :D

Kabe'nin kıblesinin Kudüs olma ihtimali daha kuvetli.

Çünkü Orta Doğu hristiyanları Roma/helen hristiyanları ile anlaşamıyordu.

Anlaşılan Kabe'yi ilk yapanlar zamanın hristiyanları veya yahudi-hristiyanlarıydı.

Sevgiler

Rica ederim, seve seve, bir taşla iki kuş. Hem Kudüs'e hem de Roma'ya bakıyor mübarek :)

Eğer ilk yapımcılar yahudi-hristiyanlardıysa ve Kabe Kudüs'e bakıyorsa, bunun yanında Kudüs'te ilk tapınağın M.Ö. 970'de David'in oğlu Salomon tarafından kurulduğunu ve ancak bu dönemden sonra Kudüs'ün kutsallık kazanmış olabileceğini göz önüne alırsak bu durumda Kabe, Kudus'e çevrili şimdiki haliyle en erken M.Ö. 920 tarihinden birkaç asır sonra, bölgeye göç eden Yahudiler ile veya Yahudiliğin bölge halkı tarafından kabul edilmesiyle veya daha sonra Hristiyanlığın yavaş yavaş yerleşmesiyle birlikte kurulmuş olmalıdır. Tabi daha evvel de pagan kültürü için bir anlam ifade etmiş olabilir.

Mekke tabi ki sadece pagan kültürünün yaşandığı bir yer değildi. Pagan geleneklerinin yanı sıra Hristiyanlık ve Yahudilik de yaygındı ve Kabe'de paganlarla Hristiyanlar hac ibadetlerini gerçekleştiriyordu. Belki Yahudiler Kabe'yi bir hac yeri olarak görmüyordu. Bu kuvvetle muhtemeldir çünkü asıl tapınak onlar için Kudüs'teydi ve birçok ibadetler (kurban sunmak gibi) sadece Kudüs tapınağında gerçekleştirilebilecek ibadetlerdi. Yahudiler Kabe'de hac yapıyorlar mıydı buna dair bir bilgim yok açıkcası. Belki bir yerlerde yazıyordur...

Link to post
Sitelerde Paylaş

DreiMalAli ve sevgili kozmopolit ben yaklaşık 2 yıldır bu konu üzerine yoğunlaşmıştım. Kabe aslında dediğiniz üzere yaudilere ait bir kilise değil aslında bir sinagog gibi görünmekte, biraz foruma geç girmeminde etkisiyle geç girdi yazmış bulunmaktayım. Kabenin Hatim bölgesi dediğiniz gibi Kudüsü işaret etmektedir. Daha öncelere gidersek buranın önceleri yunan mitini simgeleyen ve heykelleri(putlarını) içermekte olduğunu, venüsü simgeleyen afrodit tanrıçasının da dahil heykelleri bulunmakta olduğunu gördüm. Kabenin iç sunağı süleyman tapınağıyla benzeşmekte, kutsal sandık betimlemesiyle uyuşmaktadır. Konunun ilerleyen aşamalarında masonlarla ne kadar bütünleşik bi yer olduğunu daha iyi anlıycaz.Bunları anlatmak biraz güç ama giriş yolluğu ve stun dizilimleri, hatim kısmı masonik yapılarla örtüşmektedir. Bu konu hakkında değerli düşüncelerinizi ve bilginizi paylaşmaya devam ederseniz sevinirim.

tarihinde Abdul Alhazred tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Aslinda bu konu derinlemesine incelenmisti bir arkadasimiz degisik bir bakis acisi getirmisti Kabe'nin kelime anlaminin küp oldugu ve Kabenin kelimenin her iki anlamina uygun oldugunu yazmisti bugun halen kabenin icinde bulunan kupler oraya saklanmasi icin birakilan altin kupleridir yani kabe bir cesit bankadir daha sonra yerlestirilen tanri putlari bunlara koruyuculuk etmektedir.

En uzak ihtimalin hristiyan tapinagi olmasi oldugunu dusunuyorum, hristiyanlik diger yerlesik araplarda azda olsa yer bulduysa da bedeviler arasinda hicbir zaman baskin olarak yerlesemedi, daha cok grekoromen pagan tanrilarin az birazda yahudiligin etkisi olsada onlardan önce arabistani isgal eden hintlilerden klamis bir brahman mabedi olmasi kuvvetle ihtimaldir ki yapisida kiliseden cok brahman tapinagi ile örtusmektedir, icide 3 ana kolnun olmasi yeterlidir ama 6'dala bu da brahman mabedi özelligine uygundur, ayrica halen duvarinda asili bulunan "OUM" yazisi ve hacerul esvedin Linga tasi ile birebir örtusmesi bu ihtimali cok yukseltmektedir. plan icin asagidaki resme bakabilirsiniz resmi aldigim kaynak: http://my.opera.com/Arkacaraka/blog/

post-9405-0-15990800-1335342352_thumb.jp

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Kabe hakkındaki iddiaların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor arkadaşlar.

Çünkü hepsinin kaynağı İslam'dır.

İslam'ın efsanesel açıklamaları ile bağdaşmayanlar da uydurmadır. Çünkü delilsizdir.

Kabe'nin gerçek tarihini bilmek mümkün değildir artık. Çünkü bu tarih İslam tarafından yozlaştırılmıştır.

Bu bağlamda tek doğru Kabe'nin putperestlikten kalma bir yapı olduğudur.

İslam'ın bütün ritüel ve inançları putperestlikten kalmadır. İslam onları değiştirmeyi bile becerememiştir.

Haklisin....Kabenin etrafinda dönmeler ...

Seytan taslamalar.....( müslümanlar insanlarida tasliyorlor )

Putperestleri andiriyor...Putperestler allah adina insani veya hayvani kurban ederlerdi...

bugün islamiyette hayvani allah adina kurban etmek hala var...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...

istediğiniz kadar oraya buraya çekiştirsenizde tek gerçek kabenin ilk yapı olduğu ve hz adem tarafından yapıldığı.sonraları yıkıldığı dönemler oldu ve hz ibrahim tarafından yeniden yapıldı.islan öncesi mekkede yaşayan araplar,hz ibrahimin dini üzere olduklarını düşünüyorlardı ama hz ibrahim gibi allaha değil,içinden bir tanesi allahı simgeleyen putlara inanıyorlardı.hz ibrahim allahın peygamberidir ve islam ritüellerini yerine getiriyordu.puta tapan mekkelilerden ibrahimden kalan ibadetleri kendilerine göre yorumlayarak yerine getiriyorlardı.

Adem Kabe'yi inşaa edecek teknik mimarlık bilgisine ve gerekli araçlara sahip ama onun torunları üzerlerinde öldürdükleri bir hayvanın derisi,taşları birbirine vurarak yaptıkları ilkel silahlarla magaralarda yaşayıp tavşan avlıyorlar.Bence de kesinlikle inkar edilemez mutlak gerçeklik bu olmalı ama ne yaparsın ateistler kafayı takmışlar bilime,ille de kanıt isterim diye yırtınıyorlar ama cehennem ateşinde görecekler günlerini,bizden su isteyecekler de biz onlara hade len derken anlayacaklar kıymetimizi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 weeks later...

KUDÜS KIBLEYKEN NEDEN KIBLE KABE OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ?

BAKARA-125.Hani, biz Kâbe’yi insanlara toplantı ve güven yeri kılmıştık. Siz de Makam-ı İbrahim’den kendinize bir namaz yeri edinin. İbrahim ve İsmail’e şöyle emretmiştik: “Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû ve secde edenler için evimi tertemiz tutun.”

125..Ayette geçen “Makam-ı İbrahim”in ne olduğu konusunda islamcılar çeşitli görüşler belirtmişlerdir. “Hac ibadetinin yapılması sırasında ziyaret edilen yerlerden biri”, “Kâbe”, “Harem diye bilinen alan”, “Hz. İbrahim’in Kâbe’yi inşa ederken iskele olarak kullandığı ve halkı hacca davet ederken üzerine çıktığı taşın bulunduğu alan” şeklindeki açıklamalar bunlardan bazılarıdır.İbrahimin mekanı demekle Kabe kabul edildiğini düşünmek doğrudur.

Allah Kabeyi Yukarda bakara 125 te söylediği gibi kendi evi olarak inşa ettirdiyse,Kendi yerine ilah yerine konulan putların kabe ye konulmasını neden engelleyemedi?

Putları koymak için yapılan Kabe nasıl oldu da Kuranda Allahın evi oldu.

Kabe Allahın evi ise ve putları koymak için yapılmadıysa neden ilk önce Kudüs kıble oldu.

Bakara-125 te söylenen göz önüne alındığında ilk kıblenin mecburen kabe olması gerekmektedir.Bu na rağmen Kudüs olmasının gerekçesi nedir?

İslamiyetin ilk yıllarında Kabe kıble değildir. Daha ilerideki ayetlerde okuyacağınız üzere aniden kıblenin Kudüs olmaktan çıkarılarak Kabe olmasına karar verilmiştir.

ENAM-115-Rabbinin kelimesi doğruluk ve adalet bakımından tamdır. Onun kelimelerini değiştirebilecek yoktur. O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.

Allah bizim ayetlerimizde ve kelimelerimizde değişme bulamazsınız diye yazmasına rağmen Bırakın ayetleri kıble nin bile değiştirildiğini görmekteyiz.Allah neden karar değiştirmiştir.Kıble olarak Kudüs kullanılmaya devam edilseydi ne olurdu?

BAKARA-142.Birtakım kendini bilmez insanlar, “Onları yönelmekte oldukları kıbleden çeviren nedir?”diyecekler.“Doğu da, Batı da Allah’ındır. Allah, dilediği kimseyi doğru yola iletir.”

BAKARA-143.Böylece, sizler insanlara birer şahit olasınız ve Peygamber de size bir şahit olsun diye sizi orta bir ümmet yaptık. Her ne kadar Allah’ın doğru yolu gösterdiği kimselerden başkasına ağır gelse de biz, yönelmekte olduğun ciheti ancak; Resûl’e tabi olanlarla, gerisingeriye dönecekleri ayırd edelim diye kıble yaptık. Allah, imanınızı boşa çıkaracak değildir. Şüphesiz Allah, insanlara çok şefkatli ve çok merhametlidir.

BAKARA-144.Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu görüyoruz. elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. Siz de nerede olursanız olun, yüzünüzü hep onun yönüne çevirin. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir.

Bakara 142 de yazdığı gibi tabiî ki herkes soracaktır.Neden Kabe’nin yerini değiştirdin diye? Bu soruyu sormalarını yadırgamanın anlamı nedir?Mantıklı cevap verilemediği görülmektedir. Doğu batı Allahındır o öyle istemiştir cevabına karşılık Kuzey ve Güney Allahın olmadığına göre kimindir?

Bakara 144 ün hikayesi .Hicrî ikinci yılın ortalarına kadar dualarda Kudüse yöneliniyor, Bir dua merasimi sırasında Muhammed Kâbe’ye doğru yönelmesini emrediyor. Kudüs’e doğru yönelerek başlanan dua işlemi Kâbe’ye yönelerek tamamlanıyor.Bu olayın geçtiği yerde yapılan mescit, bugün “Mescid-i Kıbleteyn”, yani iki kıbleli mescit diye anılmaktadır.

Kabe, İslam'dan önce çok tanrılı inançlarca kullanılan bir tapınaktı ve Arap Yarımadasının dört bir yanından hacılar Kabe'yi ziyaret ediyorlardı.

Kuran'da İbrahim ve İsmail peygamberler tarafından Kabe'nin temellerinin yükseltildiği yazar. Bu ayetin meali tartışmalı olmakla birlikte genel olarak İslam'da Kabe'nin ilk olarak Adem tarafından yapıldığına ancak ondan geriye sadece temellerinin ayakta kaldığına inanılır:

Kâbe, tarih boyunca birçok değişikliklere maruz kalmıştır. Çeşitli dönemlerde kısmen ya da bütünüyle yeniden inşa edilmiş ve günümüzdeki haline ulaşmıştır. Günümüzde Kabe'yi barındıran Mescid-i Haram, toplam 361.000 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.

Kâbe'nin etrafını çeviren ve Kâbe yüksekliğini aşmayan kubbeli yapı (revaklar), Osmanlı padişahı II. Selim zamanında yapılmış, planlarını Mimar Sinan hazırlamıştır.

Muhammed in peygamberliğini ilan etmeden beş yıl önce bir sel sonucu Kâbe yıkıldı. Kabileler Kâbe'yi yeniden inşa etmek için iş bölümü yaptılar. Duvarlarını yapan usta Yunanlı (Rum) Yakum'du. Mısırlı bir marangoz da ona yardım ediyordu.Muaviye döneminde Abdullah bin Zübeyr'in Hicaz'a egemen olduğu zamana kadar bu şekilde kaldı.

Yezid'in Mekke'deki kumandanlarından Husayn, İbn-i Zübeyr'le savaştı. Kâbe mancınık atışından isabet aldı. Daha sonra yıkıldı, örtüsü ve bazı ahşap bölmeleri yandı.

Sonra Yezid ölünce kuşatma kaldırıldı. İbn-i Zübeyr Kâbe'yi yıkıp yeniden inşa etmek istedi.

Üzeri halis ipek kumaşla örtüldü. Kâbe'nin onarımı Hicri 64 yılının recep ayının 17'sinde tamamlandı.

Sonra Abdulmelik b. Mervan halife oldu. Komutanlarından Haccac b. Yusuf'u İbn-i Zübeyr'le savaşmak üzere görevlendirdi. Nihayet İbn-i Zübeyr yenildi ve öldürüldü. Haccac Kâbe'ye girdi ve İbn-i Zübeyr'in yaptığı değişiklikleri Mervan'a duyurdu. Mervan Kâbe'yi eski haline döndürmesini emretti. Bunun üzerine Haccac Kâbe'nin kuzey tarafını altı zira ve bir karış kadar yıktı. Bu duvarı Kureyş'in attığı temel üzerinde yeniden inşa etti. Doğuya bakan kapıyı yerden biraz yüksekçe olmasını sağladı, ötekini kapat-tı sonra kalan diğer taşları yerlere döşedi.

Osmanlı Sultanlarından Sultan Süleyman tahta gelince, Kâbe'nin çatısını değiştirdi. Daha sonra tahta geçen Sultan Ahmet, meydana gelen büyük selin yıktığı kuzey, doğu ve batı duvarlarını onardı. Sonra Osmanlı Sultanlarından 4. Murad zamanında bir kez daha onarıldı.

Takın zamanlarda İslami teröristler tarafından baskınlar yapıldı.

Gördüğünüz gibi İslamdan önce puta tapanlar diye adlandırılan kabilelerin kutsal mekanı olan yer. İslamiyetten sonra kabe olarak islamiyetin kutsal yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Neden Allah Kendi evini defalarca yıkmış veya yıkanlardan yakanlardan koruyamamıştır.

ALİ İMRAN- 124.“Rabbinizin, indirilmiş üç bin melek ile yardım etmesi size yetmez mi?”

ALİ İMRAN-125.Evet, sabrettiğiniz takdirde;Rabbiniz nişanlı beş bin melekle size yardım eder.

TEVBE-14.Onlarla savaşın ki Allah, sizin ellerinizle onların cezasını versin ve Onları rezil ve rüsvan etsin,yardımıyla sizi onlara muzaffer kılsın.Ve mümin bir kavmin yüreklerini ferahlandırsın.

Allah neden 3000-5000 melek de kabeyi korumak için görevlendirmez? Neden Sürekli yakıldı yıkıldı. Kabe tekrar onarılmak zorunda kaldı.Allahın evi yıkılmaz yakılamaz bir yer olması gerekmez mi?

Kabe kutsal bir yer olsa Allah korumaz mı? Kendi evini koruyacak güce sahip olmayan bir Allahın sizi yarattığına nasıl inanabilirsiniz?

Daha da önemlisi Bir yaratıcıyı kendi evini koruyamaz şeklinde güçsüz kuvvetsiz gösteren bir kitap ve Dinin Allah tarafından gönderildiğine nasıl inanabilirsiniz.

Allah sizi affetmeyecektir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 years later...

Kabe'nin önceden Hristiyan kilisesi olduğunun kalıntılarından 3 sütun; 1 Baba (father), 2 Oğul (godtheson), 3 Kutsal Ruh (holyspirit)'u yansıtır. Kabe'nin mimari yapısındaki Hicr-i İsmail yani hatem duvarı, kilise tarzı apsistir ve yönü doğruca Kudüs'e bakar.

12540562_477382799129868_610478465769681

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kabe'nin önceden Hristiyan kilisesi olduğunun kalıntılarından 3 sütun; 1 Baba (father), 2 Oğul (godtheson), 3 Kutsal Ruh (holyspirit)'u yansıtır. Kabe'nin mimari yapısındaki Hicr-i İsmail yani hatem duvarı, kilise tarzı apsistir ve yönü doğruca Kudüs'e bakar.

bu da ilk islamda zamanlar kıblenin kudüs olmasının sebeplerinden biridir belkide ???

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kabe'nin önceden Hristiyan kilisesi olduğunun kalıntılarından 3 sütun; 1 Baba (father), 2 Oğul (godtheson), 3 Kutsal Ruh (holyspirit)'u yansıtır. Kabe'nin mimari yapısındaki Hicr-i İsmail yani hatem duvarı, kilise tarzı apsistir ve yönü doğruca Kudüs'e bakar.

12540562_477382799129868_610478465769681

Petra'ya da bakıyor olabilir..Çünkü aynı hizadalar..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 years later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...