Jump to content

Yapay Uydular Hakkında Bilgi


Recommended Posts

Yapay uydular adı üzerinde yapaydır. İnsan eliyle yapılır, füze kuvvetiyle uzaya çıkatılıp uzaktan kumanda ile yörüngeye oturtulur. Bundan sonra ne iş görecekse o işi görür. Ömrü tükendiğinde ise ya dünya çevresinde kendisi gibi bulunan onbinlerce insan yapısı çöpe dahil olur, ya da atmosfere girerek yanar yok olur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Uydunun teknik olarak basit bir yapısı vardır. Zor olan kısım gönderilmesi ve yörüngeye oturtulmasıdır. Türkiye'de uydu yapılıyor ama fırlatmak için teknik yeterlilik yok, bizim yerimize başka ülkeler mesela Fransa bizim uydumuzu fırlatıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bunu neden merak ediyorsun ki?

Yapay uydu derken bu yörüngede dolaşan istihbarat, haberleşme vs. uydularını kastediyorsun dimi?

Ödev olarak düşün. Yörüngede dolaşanları diyorum evet ama bu yörüngelerin ismi varmış, bir de hangi yörüngede hangi yapay uydu türleri var. Son zamanlarda yapay uydularla ilgili gelişmeler neler?

Link to post
Sitelerde Paylaş

ana olarak 2'ye ayrilir yorungeler, LEO ve GEO. LEO nun acilimi low earth orbit. Yani yuzeye baya yakindir bu yorunge. Bu yorungede iridium uydu telefonlarini hatirlarsiniz, onun uydulari dolasir. Yere yakin olmasinin avantaji, git/gel zamani cok dusuktur. Ses iletisimi icin cok onemlidir mesela bu durum. Gecikmeyi azaltir. Dezavantaji, yuzeye yakin oldugu icin cekim gucu etksii daha yuksektir, dolayisi ile dunyadan hizli donerler. Bu yuzden kapsama alani dusuk ve dinamiktir. Tum yuzeyi kapsamak icin yuzlerce uyduya ve gelismis algoritmalara ihtiyac duyar.

GEO nun acilimi Geostationary orbit. Yani durgun uydular. Bunlar dunya ile ayni hizda donecek kadar uzaktir yeryuzune ama bu yuzden gecikmesi cok yuksektir. Sinyalin yuzden uyduya, uydudan yuzeye gelisinde buyuk gecikme oldugu icin genelde televizyon yayinlari icin kullanilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...