Jump to content

Karl Marx 194 yaşında


Recommended Posts

Karl Marx, 5 Mayıs 1818'de yani 194 yıl önce Almanya'da Yahudi bir aileden dünyaya geldi.

Babası avukattı.

Marx henüz çocuk iken ailesi Yahudiliği terketti ve Protestan oldu.

13 yaşına kadar ev eğitimi gören Marx klasik orta eğitimini tamamladıktan sonra Bonn Üniversitesi hukuk okudu.

Ancak hukuktan ziyade felsefeyle ilgileniyordu.

Editörlükle başlayarak gazeteciliğe girişti.

Bu arada Prusya Baronunun kızıyla tanıştı ve aileleri istemediği için gizli ilişki kurdu. 1843'de evlendiler.

Radikal bir gazete çıkarma düşüncesiyle Paris'e geçti. Bu dönemde devrimci gruplara katılmış ve Engels'le tanışmıştı.

Engels'le olan arkadaşlığı ömür boyu sürecek ve bir çok ortak yapıta imza atacaklardı.

Paris’te çıkardığı gazetedeki yazılarından itibaren Marx, işçi sınıfının toplumu özgürlüğüne kavuşturacağını savundu. Bu gazeteler Almanya’da derhal yasaklanmışlardı. 1844’te yayınladığı Ekonomi ve Felsefe Yazmaları’nda dışlanma kavramını sundu ve açıkladı.

1845’te tehlikeli bir devrimci olduğu için Paris’ten atıldı ve Brüksel’e gitti. 1847’de Proudhon’un eserinin eleştirisini yaptığı Yoksulluk Felsefesi’ni yayınladı. Yine 1847’de burada Engels’le birlikte Komünist Manifesto’yu hazırladı. Bu manifesto 1848’de Londra’da Komünist Parti Manifestosu olarak, Şubat devriminden hemen önce işçi sendikalarınca benimsendi. Manifesto

Belçika’dan da sürülen Marx, çalışmalarını arka plana itip harekete katılmak üzere bir süre Fransa’ya gitti. Oradan Almanya’nın Cologne kentine gelerek Engels’le birlikte Neue Rheinische Zeitung Gazetesini çıkarmaya başladı. 1848 basın özgürlüğü’nden en iyi yararlanan gazete bu oldu. 1849’da hayatının kalanını geçireceği Londra’ya gitti. Gazeteyi çıkarmaya burada bir süre daha devam etti. Aynı zamanda Avrupa politikası editörü olarak New York Tribune gazetesine düzenli olarak yazmaya devam ediyordu, bu işi Amerikan sivil savaşının patlak vermesine kadar sürdü.

2 Aralık darbesi onu Louise Bonaparte’ın 18. Brumaire’ini yazmaya sevk etti. 1859’da siyasal ekonomi çalışmaları ilk meyvesini verdi: Ekonomi Politikası Eleştirilerine Bir Katkı, İlk Bölüm. Bu çalışması yeni bakış açıları getirdi. Nihayet 1967’de Kapital: Bir Ekonomi Politikası Eleştirisi, İlk Bölüm yayınlandı. Hayatını adadığı çalışmaları bu eserde bir araya gelmişti.

Karl Marx, çalışmalarının yanı sıra işçi hareketlerine de katıldı. Uluslararası İşçi Derneği’nin kurucularındandı. Fransa’daki 1871 seçimlerinde komün hareketinin bozguna uğramasıyla daha da kötüye giden sağlığı, Marx’ın Kapital’in kalan iki bölümünü tamamlamasına engel oldu.

Marx ailesinin hayatı kirayı zor ödeyecek şekilde geçti. Jenny ve Karl Marx’ın altı çocuğu vardı. Jenny ve kızları Eleanor, Karl’a çalışmalarında yardım ediyorlardı. Zaten Karl da günlerini British Museum’daki kütüphanede çalışarak geçiriyordu. Daha sonra bir öğretmen olmak üzere evden ayrılan Eleanor, 1881’de ikisine hasta olan anne ve babasına bakmak için eve döndü. Karl Marx, 14 Mart 1883'de Londra’da öldü.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Marx'tan Özlü Sözler:

‎"Tarihsel değişimi belirleyen, "kadınların özgürleşme oranı"dır. İnsanlığın zorbalığa karşı kazandığı zaferin bulunduğu nokta, kadının erkekle, zayıfın güçlü olanla karşılaştırıldığında ortaya çıkan durumdur. Kadının özgürlük derecesi toplumsal özgürlüğün doğal ölçüsüdür.

Kadının aşağılanması, uygarlığın ve barbarlığın ana unsurudur. Şu farkla ki, barbarlık basit yöntemler uygularken, uygar sınıf kusur ve ayıplarını karmaşık varolma yöntemine, belirsizliğe ve ikiyüzlü bir çift anlamlandırmaya yükseltir. Kadının esaret altında tutulduğu bir toplumda, hiç kimse erkek kadar ağır bir biçimde cezalandırılmamıştır."

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Din, bunalmış mahlukun iç çekişi, merhametsiz bir dünyanın ruhu ve aynı zamanda akılsız bir çağın aklıdır. Din halkın afyonudur."

"Cehalet, ayrıcalıklı sınıfın elinde ustaca kullandıkları bir silahtır."

"Tarihin tekerleği hep ileriye ve iyiye doğru döner."

"Eğer sevgi üretmiyorsa yüreğiniz,başarılı bir üretici değilsiniz."

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Toplumun kalabalıkları ve onlar gibi düşünenler benim kitabımı okumasınlar; hem ben, ona hiç el sürmemelerini alışkanlıklarına uyarak eserimi yanlış anlamalarına yeğ tutarım."

"Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser."

"Katı olan her şey buharlaşıyor, kutsal olan her şey dünyevileşiyor ve en sonunda insanlar yaşamın gerçek koşullarıyla ve diğer insanlarla ilişkileriyle yüzleşmeye zorlanıyor. Modern burjuva toplumu, böylesine kudretli üretim ve mübadele araçlarının bir araya getirmiş olan bu toplum, yer altı güçlerini kontrol edemez bir büyücüye benziyor."

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 year later...

Bu arada anımsatmakta yarar var: "Bonn Üniversitesi" adında bir kurum hiç bir zaman olmadı. Ama "Friedrich Wilhem Üniversitesi", Bonn'da kurulmuştur. Hâlâ Almanya'nın en iyi eğitim kurmlarından biridir.

Karl Marx'ın eğitim aldığı "Friedrich Wilhelm Hukuk Fakültesi", üniversitenin ana binasından ayrıldı. Ana binaya yaklaşık 300 metre uzakta, B9 Devlet Yolu üzerinde, "Juridicum" adı altında yeni bnir binada hizmet veriyor. Almanya'daki en iyi hukukçuklar, bu fakülteden çıkıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

komünizm çökeli yıllar oldu. berlin duvarı yıkıldı, sovyetler dağıldı. yoksa siz hala komünizm ilan etmeye mi çalışıyorsunuz? hangi çağda yaşıyorsunuz la siz? sizi gidi servet düşmanı ayak takımı sizi ! devlet boşuna mı bu komünizmi şeriat ile bir tutup savunulmasını yasakladı ?! elbette bir bildiği vardı çünkü komünizmin şeriattan bir farkı yok ! her ikisi de şiddettir, köleliktir ! hatta islam'da da komünizme yakın şeyler var ki ihsan eliaçık, eren erdem gibi tipler bundan istifade islamcılık adı altında komünizm propagandası yapıyorlar. bunların da asıl amacı islam değil komünizm-sosyalizm. bkz.

esh2522.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş

Marx ı herkesin anlamasını beklemiyorum.Marx ın kapitalini okuyan insan sayısı kaç? Anlayan sayısı kaç...tam 8 senedir kapital okuyorum.Halen geri dönüş yaparak yeniden okuma gereği duyduğum teoremler var.Marks mükemmel bir bilim adamıdır.Teorilerini çürütmek çöyle dursun, yanına bile yaklaşamadıklarından onu yasaklamayı çare edinmişlerdir.Marx , iyi ki doğdun.İşçi sınıfının babasısın sen...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sırıtma, bildiğin başka konular varsa anlat, biz de bilelim...

Milletin uzaya çıktığı bir dönemde hala wallstreet destekli marx operasyonunu öğrenemediysen sana ne anlatalım. :)

Bu işleri öğrenmek istiyorsan konuya Endülüs sonrası dünyaya yayılan yahudi yerleşimlerine ve Rusyanın dönemsel yahudi panik ataklarına bakacaksın ey bre dindar . :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Marx ı herkesin anlamasını beklemiyorum.Marx ın kapitalini okuyan insan sayısı kaç? Anlayan sayısı kaç...tam 8 senedir kapital okuyorum.Halen geri dönüş yaparak yeniden okuma gereği duyduğum teoremler var.Marks mükemmel bir bilim adamıdır.Teorilerini çürütmek çöyle dursun, yanına bile yaklaşamadıklarından onu yasaklamayı çare edinmişlerdir.Marx , iyi ki doğdun.İşçi sınıfının babasısın sen...

şaka mısın sen? hayatları boyunca sadece kuran okuyan insanlara cahil diyordum ama malesef ki aramızdan da kör cahiller çıkıyor. sekiz yıldır bir kitabı okumakta niye diretiyorsun? anlamıyorsan anlayanların kitaplarından oku kapitali???

bak sana iki kitap önerisi:

kapital: 1

http://www.idefix.com/kitap/kapital-manga-cilt-1-karl-marx/tanim.asp?sid=N3D2UVQ8BM5MS7BZTPTE

kapital 2 :

http://www.yordamkitap.com/book.php?bookId=102

bunlarla anca anlarsın sen.

ayrıca Marx evet büyük bir bilim adamıydı ama kendi devrinde. bu devirde teoremlerinin birçoğu çürütülmektedir ki en temel kavramları olan sınıf çatışması bile artık işe yaramaz teoremden ibarettir. söylemleri ve hitabeti güzel olabilir lakin artık devrini tamamlamış bir bilim adamıdır. yolu açmıştır ama açtığı yol artık genişletilmiş ve başkalaştırılmıştır.

bu yüzden kalkıp onun teorilerini çürütmeyi bırakın gibi beylik cümleler kurup burada bir birimizi üzmeyelim. al aşağıdaki linklerde de marx ın en hafif elelştirileri ile başla şu marx amcanı kafanda öldürmeye

http://notoku.com/toplumsal-tabakalasma-kuramlari/

http://www.on5yirmi5.com/yazar/bilal-can/44599/catisma-ve-toplum-ralf-dahrendorf.html

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...