Jump to content

Müzik ruhun gıdası mıdır?


Recommended Posts

Bilim İnsanları Beyin haritalama tekniği (PET) çalışmalarında ses, ritim, melodi, vurgu ve armoninin beynin sağ yarımküresinde; frekans ve ses şiddetindeki değişmelerle birlikte müzikle ilgili düşünce kalıplarının beynin sol yarımküresine kaydedildigini ama burdanda korku, öfke, haz keyif gibi etkiler duygusal bellek ve düzenleyici olan limbik sisteme işleniyor. Müzikle çok ilgilenenlerin beyninin orta kısmında köprü görevini gören ‘corpus callesum’ bölgesinin fazla genişlemiş olduğu ifade ediliyor. ayrıca çalışırken müzik dinlemenin konsantrasyonu azalttığı, dikkat dağınıklığı yaptığı ve algılamayı güçleştirdiğini tespit edilmiş.

İslam'da günümüzdeki gibi müzikler yasaklanmıştır. Bunun sebebi, müzik ve şarkının insanı zevk ve haz duygusuna yöneltmesi ( id / ego /nefs ) ve gerçek amaçtan,hakikatten,takvada vs saptırmasıdır.

Siz müzik dinlermisiniz? Beğendiğiniz sanatçılar size neden yakın gelir?

Ayırıca önemli gördüğüm birkaç soru daha var: Neden insanlar müzik dinler? Bu bir zorunluluk mudur? Sanatçı denilen insanlar milyonlar kazanır ama gerçekte halk için ne yapmaktadırlar?

Link to post
Sitelerde Paylaş

müzik benim hayatımın önemli parçalarından biridir. olmazsa olmazdır. öfkemi dışa vurduğum, duygularımı en iyi anlatma yolumdur. hayatıma metal müzik girdiğinden beri herşey yolunda gitti, zor zamanlarımda bana güç verdi.. ama siz hiçbir zaman anlayamayacaksınız :)

dipnot: gitar çalmak da bi o kadar haz verir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çalışırken müzik dinlemek gerçekten konsantrasyonu azaltıyor. Bunu yıllardır bilirim ve çalışırken, yazarken müzik dinlemem. Sıradan işler yaparken dinlerim yada özel zaman ayırırım.

Müziğin mucize gibi birşey olduğunu düşünüyorum. Bilinen müziklerle bunu hissetmek pek mümkün değil. Kaliteli müzikler bunu hissettiriyor.

Tv de yok böyle dans diye bir yarışma vardı. Orada çok çeşitli dans türleri kendilerine özel müzikleri ile çalardı. Gerçekten yok böyle birşey. O müzikler bu kadar mı hayatın değişik ritimlerini, insanın ruh hallerini ve yorumlarını içerir. Dedim ki bu dünyada ne insanlar var. Neleri yakalıyorlar.

Caz müziğinin bazı şarkıları o kadar muhteşemdir ki dünyayı uzaydan seyrediyor ve hayatı dipten derinden algılıyormuş gibi olursunuz. Bazen hiç hissetmediğiniz, adını bile koyamayacağınız duyguları hissedersiniz.

Müzik ruhun gıdasıdır elbette. Ama iyi müzik. Piyano, keman ve nefesli sazları en iyi enstrümanlar olarak görüyorum. Tabii en muhteşem enstrüman yinede insan sesidir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

dinlemeyi sevdiğim biri ile konuşurken mutluyumdur(sohbet). belkide müziği bu yüzden dinliyoruzdur yada dinliyorumdur diyelim.

melodiler var ve şarkıyı söyleyen kişi aslında seni anlatıyor veya senin söylemek isteyipte söyleyemediklerini söylemiş bulunuyor.hergün aynı insanla aynı şeyleri konuşunca sıkılırız

aynı şarkıyı 30 kere dinleyince de sıkılırız. aslında her dinlediğimizde farkı şeyler algılarız sonra artık anlam çıkaracağımız bir şey kalmaz.

müziği sevmemizdeki amaç belkide anlatamadıklarımızı birinden duymak yada birinin bizi anlıyor olduğunu düşünmemizdir. tabii bunlar sözleri olan müzikler için gerçerli olabilir

çoğu arkadaşımla aramda '' şu kısım beni anlatıyor'' '' şu kısım amcamın oğlunun kaynının dramını anlatıyor'' vs muhabbeti dönüyor. aslında şöyle bir şeyde var yabancı şarkıları dinlerken anlamsızca yine mutlu oluyorum ve tek bir şey anladığım yok. oldukça garip bir durum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Bayağı insanlardan kimi de vardır ki, bilgisizce Allah yolundan saptırmak ve onu eğlence yerine tutmak için laf eğlencesi (veya boş söz) satın alırlar. İşte onlar için aşağılayıcı bir azab vardır."

Müziğin yasak olduğuna yukarıdaki ayet delil gösterilir. Bu ayetten yola çıkarak soralım; Allah yolundan saptırmadan ve onu eğlence yerine koymadan müzik yapmanın bir sakıncası var mıdır? Kur'an'da şairler yerildiği halde rivayetlerde peygamberimizin bir şairi olduğu geçer. Bu durumda, Kur'an'da müzik ve müzisyenler yerilmiş olsa bile (tıpkı şairler yerildiği halde Allah yolunda şairlik yapılması gibi) Allah yolunda müzik/müzisyenlik yapılabileceği söylenebilir mi?

tarihinde acılı tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence de gıdası falan değil. Müzik insanların kontrolünü kaybetmesine sebebiyet verir. Müzik dinlerken sakinleşen insan görmedim ben. Ya oturur ağlar ya deli gibi dans eder. Her halükarda müzik zararlıdır ve gereksizdir. Tıpkı diğer tüm sanatlar gibi.

İmza: Bir vandal.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İslam onunda çaresini buldu, Suudi sponsorluğunda müzik için Cat Stevens yani meşhur Yusuf İslam bol bol dinleyin,helaldir..Ahh para sen nelere kadirsin..Rum babadan,isveçli anneden doğan kafası karışık insan tipi..Sonunda doğru yolu bulmuş güya.

tarihinde ziobelle tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Müzik insanlar üzerinde derin etkiler oluşturur ve kişiler bunu farketmezler bile. Müslüm gürses dinleyen insanların kendilerinin jiletlemeleri meşhurdur mesela. ya da metal dinleyenlerin kendilerinden geçmesi de böyledir. yaşlı insanların türk sanat müziğini seçmesi ud ve kanun dinlemesi de böyledir. ama soruma net bir cevap gelmemiş: İnsanlar neden müzik dinlerler? dinlemek bir zorunluluk mudur?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence tam tersi. Bu kişiler müslüm dinledikleri için kendilerini jiletlemez, jiletçi oldukları için müslüm dinlerler. Müslümün şarkıları onlar için bir nevi ilahi, transa geçme yöntemidir. Ben de arasıra müslüm dinlerim ama kendimi jiletlemem. Bazıları için müzik, transa geçme aracıdır. Mesela tarikatların zikir ayinleride buna benzer. Metalcilerin kafa sallamaları da.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Rock/metal müzik dinliyorum.Kendimden geçmiyorum.Sevdiğim için dinliyorum.Bana mutluluk veriyor.Keza moralim bozukken güç veriyor.

İnsanların kendi tercihidir.İsteyen dinler istemeyen dinlemez.Zorunluluk durumu yok kısaca.

Ama sanatla bağı kopmuş bir milletten de hiçbir şey olmaz.

Halktan daha çok para kazanmalarının nedenine gelince ise bu insanlar banka hortumlamıyorlar.Onları dinlemek isteyen insanlar para ödüyorlar ve bunun karşılığında halktan daha fazla kazanmış oluyorlar.Yani ortada bir arz/talep durumu var.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...