Jump to content

Kitabım "Ateizmi Anlamak" çıktı


Recommended Posts

  • İleti 182
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Merhaba ;

İlk olarak Türk Düşünce dünyasına böyle derli toplu bir ateizm kitabını kazandırdığınız ve verdiğiniz emekler için gerçekten teşekkür ediyorum.

Kitabınızı dün gece bitirdim ve kendimce 2. baskı için kitapta bazı önerilde bulunmak istiyorum.

Kitabınızdaki UFO ve dünya dışı akıllı yaşam ile ilgili bölümlerin tamamını çıkarmanızın kitabın bütünlüğü açısından daha anlamlı ve tutarlı olacağını düşünüyorum.

Şöyle ki ;

UFO veya Dünya dışı akıllı yaşamla ilgili hiçbir bilimsel veri bulunmamakla birlikte, söylenenlerin tamamının spekülasyondan ibaret olduğundan - ki olmasa bile bilimsel olarak gerçekliliğinin tespit edilememesi açısından - tekrar gözden geçirerek kitaptan çıkarmanız kitabın septik bakış açısına daha uygun olduğunu düşünüyorum. Kitabın tamamında birçok kavrama şüpheli ve sorgulayıcı yaklaşımınızın UFO ve Dünya Dışı akıllı yaşam konusunda sanki bir ön kabul varmış gibi vermeniz beni bir tanrıtanımaz olarak rahatsız etti.

Çalışmalarınızın devamını ve bilimle olan gönül bağınızın devamı dileklerimle tekrardan teşekkürler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

borsa.manya,

Fikirleriniz için teşekkür ederim.

Yalnız, bir yanlış anlama var sanırım. Ben kitabın herhangi bir yerinde UFO'lardan bahsettiğimi hatırlamıyorum. Bir bilimsel şüpheci ("skeptic") olarak, o konuya ben de şüpheyle yaklaşıyorum.

Kitapta dünya dışı zeki yaşam olasılığından bahsettiğim yerler olmuştur elbette, ama bundan kesin bir bilgi olarak bahsetmediğim gibi ("eğer ileride dünya dışında zeki yaşamın mevcut olduğu ortaya çıkarsa, dinlerin inanç sistemi bundan da etkilenecektir vs" tarzında basettiğimi hatırlıyorum), bu konuyu UFO safsatalarından ayrı değerlendirmenizi tavsiye ederim. Saygın bilim adamlarının büyük çoğunluğu dünyada yapılan UFO gözlemleri ve uzaylılarla karşılaşma iddiaları vs gibi konulara sizin ve benim gibi şüpheyle yaklaşmalarına rağmen, dünya dışı zeki yaşam olasılığına tam tersi olumlu yaklaşmaktadırlar. Mevcut gözlemler ve istatistiksel verilerin, evrende bizden başka zeki canlılar olması gerektiği fikrini desteklediği görüşündedirler çoğu.

Ama elbette ortada bir delil yokken bundan kesin bir bilgi gibi bahsedilemez, ki ben de öyle bahsettiğimi zannetmiyorum.

Yine de eleştirileriniz için teşekkürler. Gelen her türlü fikri kafamın bir kenarına not ettiğimden emin olabilirsiniz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İlginiz için teşekkürler;

Aşağıya alıntılayıp koyu şekilde vurguladığım kısımlardan böyle bir kabul ile gidildiğini düşündüm. Alıntıladığım bu paragraftan çıkardığım tamamen böyle bir ön kabulle yazıldığını düşündürttü bana.

Dünya dışı zeki yaşam

· Eğer evrende yaşayan bizden başka pek çok uygarlık varsa (ki modern bilime göre bu kuvvetle muhtemeldir), o zaman bu uygarlıkların bir kısmı bizden geriyse bile, bir kısmı da kesinlikle çok daha ileridir. Fakat kurana göre Tanrı insanı kainatta kendisinden sonra en değerli varlık tayin etmiştir. Meleklerin ve cinlerin bile üstüne koymuştur. Peki bizden kat kat zeki ve becerikli, uygarlıkta bizden milyonlarca yıl ileri uzaylılar varken, Tanrı bu şerefi niye bize layık görmüştür?

· Neden kutsal kitaplarda bu uygarlıklardan bize hiç bahsetmemiştir?

· Tanrı Adem ve Havva’yı yaratıp cennetten kovmuşken, uzaylılar nasıl olup da cennetten kovulmuşlardır? (Eğer kovuldularsa). Ya

hepsi yaratılıp yaratılıp cennetten kovulmuş olmalı, ya da sadece insan cennetten kovulmuş, diğerleri kendi gezegenlerinde yaratılmış

olmalı. Eğer bu ikincisi doğruysa, o zaman yine insan bunların tümünden daha ayrıcalıklı oluyor demektir. (insanı önce cennette yarattığına göre).

· Acaba Tanrı uzaylılara da peygamberler ve kitaplar göndermiş

midir? Onları da mı cehenneme atacaktır? Bizlere huri kızları ve şaraptan nehirler vaadederken, acaba uzaylılara ne vaat etmiştir?

Görüldüğü gibi koyu olarak vurgulanan cümleden sonra kurulan tüm cümlerde böyle bir ön kabul varmış gibi sorular sorulmaktadır. Halbuki Dünya Dışı akıllı yaşam olma olasılığı ayrı şeydir, olması ayrı şeydir. Aynı mantıkla tanrının evrenin ilk sebebi olma olasılığı da vardır fakat olması bambaşka bir konudur.

Haddime düşmeyerek yaptığım bu değerlendirmelerin kitabın gelişimi için olumlu olması dileklerimle.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Görüldüğü gibi koyu olarak vurgulanan cümleden sonra kurulan tüm cümlerde böyle bir ön kabul varmış gibi sorular sorulmaktadır. Halbuki Dünya Dışı akıllı yaşam olma olasılığı ayrı şeydir, olması ayrı şeydir. Aynı mantıkla tanrının evrenin ilk sebebi olma olasılığı da vardır fakat olması bambaşka bir konudur.

Ben hala yanlış anlama olduğunu düşünüyorum. O bölüm "İnançlılara düşündürücü sorular" kısmında, "dünya dışı zeki yaşam" alt başlığında sorulmuş sorular. İlk girişi ise "eğer dünya dışında zeki yaşam varsa" diye başlıyor. Yani soruların tümü o koşul ve kabul altında sorulmuş sorular.

Ona bakarsanız inançlılara düşündürücü sorular bölümünde "insanlar bilim kurgu filmlerindeki o zeki robotları yapabilecek teknolojiye ulaşır ve yaparlarsa, onlara köle muamelesi yapmaya hakları olur mu" tarzı sorular da var. Hatta, kader ile veya başka konularla ilgili olarak inançlı bakış açısıyla sorulmuş, Tanrı'nın zaten olduğunu ve söylenen şeyleri yapıp, bahsedilen kitaplarını göndermiş olduğunu farzeden ve o kabul altında sorulan sorular da var. Bunlarda o robotların ille de yapılabileceği veya yapıldığı iddia edilmediğine göre, ya da Tanrı'nın varolduğunu düşündüğüm farzedilemeyeceğine göre (kitabın tümüne aykırı olur bu hatta), o alıntıladığınız kısımlara da aynı mantıkla yaklaşılmalı bence.

Şimdiye kadar aldığım çeşitli eleştirileri not ediyorum. Sizinkini de edeceğim. Belki bu bölümdeki soruların pek çoğunun çeşitli kabuller altında sorulmuş sorular olduğu noktasını biraz daha vurgularız eğer gerekli görürsek.

Teşekkürler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çok teşekkür ederim ciddiye alıp cevap verdiğiniz için. Dediğiniz gibi değerlendirildiğinde problem ortadan kalkıyor.

Eğer dediğiniz gibi o kısım biraz daha vurgulanırsa veya kısa bir açıklama yapılırsa benim gibi anlayışı kıt olanlar da itiraz etmemiş olurlar :D

Elline sağlık dostum. Bu anlatılarını umarım bir gün televizyonlarsa konuşacağımız günlerde gelecek....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kitabın kağıt kopyası artık benim Bilim ve Din sayfamdan da sipariş edilebiliyor: http://bilimvedin.net/kitap_siparisi/siparis.php

Yukarıdaki mesajlarımın birinde verdiğim Lulu.com'a ait sayfa yabancı bir sayfa olduğu için Türkiye'den kitabın kağıt kopyasını sipariş etmek isteyenlerin bazıları için oradan sipariş etmek problemli olacaktı.

Bu sebeple Bilim ve Din sitesinden de kitabı türkçe olarak edinebilir, ödemeleri kredi kartı, banka kartı veya varsa Paypal hesabınızı kullanarak türkçe olarak yapabilirsiniz.

Kitabın elektronik kopyası yayınevinin sayfasından hala ücretsiz indirilebilmekte olup, sadece kağıt kopyası ücretlidir ve maliyetine satılmaktadır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mantık,

Tanrı inancının reddi de nedir yahu?

Şu red kelimesini bırakın artık kullanmayı.

Siz kullandıkça millet "yok ben almayayım" gibi anlıyor.

İnanç sisteminin yokluğudur bu bilinç seviyesi.

Bakın kendinize.

Fiziksel dünyaya karçı hiç verilerden kopup inanç sistemini kullanıyor musunuz?

Kullanmıyorsunuz.

O halde tanrı inancının reddi falan yanlış tanım.

Bu eleştiriden başka,

Böyle onurlu bir çalışma için tebrik ederim.

Her ne kadar senin ateizm anlayışın neredeyse deistleri bile kucaklayacak olsa da yine de tebrik ederim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kare As,

Ateizmin tanımını ezbere, ya da kendi anlayışıma göre yapmıyorum ben o kitapta. Araştırarak ve yaygın tanımının ne olduğunu inceledikten sonra yapıyorum. Bu konu burada da yıllardır tartıştığımız bir konu. Sen de yabancı siteleri, kaynakları ve ateizm konusunda geçmişte yazmış otoritelerin dediklerini falan incele istersen. Onların dediğinden farklı birşey demiyorum orada.

Tabi farklı yaklaşımlar ve tanımlar da mümkün bu konularda. Mesela bazılarının anlayışı "non-theist" herkesi ateizm içinde değerlendirir. (Agnostikler, panteistler ve deistleri bile). Ama kitabın tamamını okursan göreceğin gibi, ben daha dar bir tanımını kullanıyorum. Uzmanların anlaştığı ve birleştiği yaygın tanım bu.

Neredeyse deistleri bile ateist saydığım ise haksız bir iddia.

Neyse, yine de eleştirilerin için teşekkürler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • Jen unpinned this Başlık
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...